Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

De Seychellen, oftewel de Parels van de Indische Oceaan; witte poederstranden, omzoomd door wuivende palmen en granieten rotsen, een turquoise zee, prachtige natuur, regenwoud, koraalatollen, slechts 2 uur tijdsverschil met Nederland en diverse bezienswaardigheden …

Kortom: de perfecte bestemming voor een romantische vakantie, of voor (zoals in ons geval) een huwelijksreis!

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-eilandhoppen

De Seychellen bestaan uit ruim 100 eilanden; variërend van het bevolkte hoofdeiland Mahé (hier woont 90% van de totale bevolking) tot onbewoonde privé eilanden. Omdat de eilanden allemaal vrij dicht bij elkaar gelegen zijn, is eilandhoppen zeer goed mogelijk en ook zeker aan te raden.

De drie grootste eilanden zijn Mahé, Praslin en La Digue. Elk van deze eilanden heeft een eigen karakter en biedt compleet andere mogelijkheden. Alle eilanden zijn onderling bereikbaar per boot, vliegtuigje of zelfs per helikopter.

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-vogel

Mahé

Met een overstap op Parijs Charles de Gaulle, landen we na een reis van ongeveer 13 uur op de piepkleine luchthaven van Mahé. Er is hier slechts één baan, waarop geland, opgestegen en getaxied wordt. Na aankomst is het aansluiten in de rij voor een visum; een mooi stempel van het symbool van de Seychellen; de Coco de Mer.

Mahé is het hoofdeiland en tevens aanvlieghaven van de Seychellen. Maar dit is nog niet ons einddoel van vandaag; we reizen per auto verder langs Victoria (het hoofdplaatsje) en merken direct de echte Afrikaanse sfeer die hier heerst; we zien straatverkopers langs de weg, mensen die versgevangen vis op kranten hebben uitgestald en open vrachtwagens met in schooluniform gestoken kinderen achterin de laadbak. Victoria is een vrij klein, gemoedelijk stadje, met diverse musea, een klokkentoren (nagebouwd van de Little Ben in Londen) en een markt met voornamelijk verse vis en tropische vruchten.

Cerf Island

In een klein kwartiertje maken we per boot de oversteek naar het privé eiland Cerf Island Resort.

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-cerf-island-resort

Dit bosrijke eilandje biedt een kleinschalig park met 24 luxe villa’s. Cerf Island ligt in het Sainte Anne National Marine Park en is dus een paradijs voor snorkelaars. Via een korte wandeling door tropische vegetatie lopen we naar een uitkijkpunt, waar ook het helikopterplatform is gelegen. Vanuit hier  kijken we uit op Long Island, Moyenne, Round Island en Sainte Anne Island, onze volgende bestemming.  Als het ’s avonds donker wordt, hebben we een zeer romantisch uitzicht op de lichtjes in Victoria.

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-zonsondergang

Sainte Anne

Na Cerf Island verblijven we op Sainte Anne Island. We hebben een rechtstreekse bootovertocht, dus zijn er binnen vijf minuten. Sainte Anne Resort is ook een eiland-resort, maar wel uitgestrekter en veel minder kleinschalig dan Cerf Island.

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-sainte-anne-resort

De accommodatie neemt ongeveer een kwart van het eiland in beslag, waardoor een groot gedeelte van het eiland en haar natuur de ongerepte staat heeft behouden. Op Sainte Anne wandelen we heerlijk over het prachtige uitgestrekte strand, waar we bij zonsondergang, springende vissen in de zee zien! Ook verkennen we het eiland per mountainbike, al moeten we in eerste instantie erg wennen om links te rijden.

Praslin

Van Sainte Anne varen we terug naar de haven van Mahé, vanwaar we met Air Seychelles in een kwartiertje naar Praslin vliegen.

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-vliegtuig

Dit is echt een ervaring; niet alleen vanwege het prachtige uitzicht op de kleine, onbewoonde groene eilandjes in het azuurblauwe water,  maar ook omdat de inwoners van de Seychellen deze vluchten gebruiken alsof het een busverbinding is. Wij zijn namelijk keurig anderhalf uur voor vertrek op de luchthaven aanwezig, waardoor wij zeer verbaasd aangekeken worden bij het inchecken. Veel te vroeg dus … In  de wachtruimte zijn wij dan ook de enige personen. Ongeveer 10 minuten voor vertrek van de vlucht komen de overige passagiers pas op hun gemakje binnenwandelen …

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-boardingcards

De boardingcards die ze voor de binnenlandse vluchten gebruiken zijn houten plankjes met de vlag van de Seychellen erop en voor de bagage krijg je gewoon een briefje met een nummer erop.

Praslin behoort tot één van de grootste eilanden van de Seychellen en kent een groot natuurpark dat op de Unesco Werelderfgoedlijst staat. In dit park (Le Vallée de Mai National Park) groeit, als enige plek ter wereld, de kokospalm Coco de Mer. Hier zijn diverse wandelroutes uitgezet, die door de schitterende natuur leiden. Wij vinden Praslin in eerste instantie veel mooier aandoen dan Mahé; de huizen zijn verzorgder, er is meer groen en de gehele indruk is netter. Maar ook hier zie je in de ‘binnenlanden’ krotjes en visverkopers langs de weg.

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-praslin

Anse Lazio

Een aanrader is een bezoek aan Anse Lazio. We vragen de taxi-chauffeur of hij ons na een halfuur weer op wil halen, maar hij biedt aan om op ons te wachten. Dit wordt hier heel veel gedaan, taxi-chauffeurs wachten op de parkeerplaats; een soort ontmoetingsplaats voor hen.

Het strand is in het noordwesten van het eiland gelegen en deze is uitgeroepen tot één van de mooiste stranden ter wereld. Vanaf de parkeerplaats wandelen we door een smalle strook bos heen het strand op. Het uitzicht hier is adembenemend!

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-Anse-Lazlo

Voor ons zien we, zover we kunnen kijken, helderblauw turquoise water, links en rechts granietrotsen en achter ons het bos en palmbomen, die heerlijke schaduw op het achterste stuk van het strand bieden. Het is er over het algemeen niet heel druk en het valt ons op dat er voornamelijk lokale bevolking op het strand zit. Wij vinden dit met recht één van de mooiste stranden ter wereld; de golven storten hier als donderslagen op het strand en de stroming is ontzettend sterk.

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-Anse-Lazio

La Digue

De overtocht van Praslin naar La Digue v.v. is op twee verschillende manieren te maken. Op de heenreis varen we met een prachtige en splinternieuwe hovercraft over, waardoor wij binnen 20 minuten aan de ‘overkant’ staan. Deze boot biedt moderne vliegtuigstoelen en een groot tv-scherm, maar wij vinden het leuker om op het dek te verblijven (waar je overigens wel nat wordt).

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-boot

Op de terugreis wordt deze route uitgevoerd door een passagiersschoener; een tocht van ruim een half uur. Bij aankomst in de haven, worden we begroet door vele ossenwagens;  wegen en auto’s zijn hier niet, op vier (!) taxi’s na. U kunt zich over het eiland verplaatsen per ossenwagen, te voet of op de fiets.

Anse Source d’Argent

U kunt hier prachtige stranden bezoeken, zoals Anse Source d’Argent, Grande Anse en Petite Anse. Tijdens ons verblijf hebben wij een bezoek gebracht aan Anse Source d’Argent. Dit mag eigenlijk niet ontbreken; het is het meest gefotografeerde strand ter wereld!

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-Anse-Source-d'Argent

Het is vrij klein en smal, grenzend aan hoge granieten rotsen wat voor een spectaculair plaatje zorgt. Vóór de opgang naar het strand bevindt zich een kleine schildpadden-opvang. Hier zitten tientallen reuzenschildpadden, achter lage stenen muurtjes, en deze hebben we appelboomblaadjes gevoerd. Een hele bijzondere ervaring! Op dit eiland hebben wij ook de Creoolse keuken ervaren; voornamelijk veel kokos, vis en ananas.

Silhouette Island

Na een overtocht, een binnenlandse vlucht Praslin - Mahé en een transfer naar de haven, komen we aan bij onze privé boot (inclusief kapitein, 2 matrozen en de general manager van het resort) om ons naar het volgende verblijf te brengen: Labriz Silhouette. Dit eiland is te bereiken in een klein uurtje varen.

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-Silhouette-Island

Om bij het resort te komen, rijden we door het enige (en kleine) dorpje op het eiland ‘La Passe’. Dit is een dorpje met huisjes op palen, waar de gehele bevolking buiten op de trap voor hun huis zit. Er wonen hier slechts 135 mensen. Wij vinden het erg Afrikaans aandoen. Het dorpje La Passe is gesticht door de familie Dauban; het plantage-huis waar zij woonden, is tegenwoordig gerestaureerd en fungeert nu als restaurant.

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-Silhouette-Island- Mount-Dauban

De leden van de familie Dauban zijn bijgezet in een mausoleum op het eiland en dit kan bezocht worden. Het hoogste punt op Silhouette Island is Mount Dauban, omgeven door regenwoud. Ook bevindt zich op het eiland een opvang voor reuzenschildpadden. Sommige van hen zijn al meer dan 120 jaar oud! Ook baby-schildpadjes die in de zee verdwaald zijn, worden hier opgevangen en genummerd.

TravelXL-van-Limburg-Seychellen-SilhouetteIsland-schildpaddenopvang

Mahé

Omdat de terugvlucht vanaf Mahé vertrekt, verblijven we nog een laatste nachtje op Mahé. Nu aan de kant van Beau Vallon. Mahé is bedeeld met vele stranden (maar liefst meer dan 70!) en Beau Vallon is de bekendste. Snorkelen, zwemmen, duiken, vissen en andere watersporten … Het is hier allemaal mogelijk. Na een goede vlucht, landen we weer op Schiphol, een geweldige ervaring rijker!

Geschreven door: Mariëlla Oerlemans

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp