Het vulkanische eiland Lanzarote wordt ook wel de 'zwarte parel van de Canarische Eilanden' genoemd. Het eiland met zijn bizarre, vulkanische landschap telt meer dan 300 vulkanen en 100 kraters, talloze zwarte lavastranden, maar ook mooie witte zandstranden.
Samen met een aantal collega’s reis ik af naar dit voor mij nog ‘onbekende’ eiland, waar we een selectie van luxe hotels bezoeken en een korte indruk van het eiland krijgen.
Puerto del Carmen
Na een voorspoedige en rechtstreekse vlucht landen wij ’s ochtends op de luchthaven van Arrecife. We worden ontvangen door de lokale agent die ons met een privébus naar Puerto del Carmen, het toeristisch hart van Lanzarote, brengt. Een leuke plaats met grote stranden en een langgerekte boulevard (Avenida de las Playas) van ruim 6 kilometer met bars, winkeltjes en restaurants.
Puerto Tinosa
In pakweg 10 minuten rijden wij naar de haven ‘Puerto Tinosa’ in het oude centrum. Vanuit hier kun je diverse boottripjes maken en daarna heerlijk genieten van tapas of vers gevangen vis. Gezien het vroege tijdstip houden wij het bij een kopje koffie op een zonnig terras.
Terwijl we genieten van de eerste zonnestralen worden tegenover het terras de kramen voor de markt, die straks vast veel mensen zal trekken, klaargezet. Als we na de koffie wat rond lopen komen we via een trap uit bij de wandelboulevard. Hier hebben wij een prachtig uitzicht over de zee en haven.
Playa Blanca
We reizen per bus verder naar Playa Blanca, het meest zuidelijke gelegen plaatsje van het eiland, waar we de komende 2 nachten zullen slapen. Het dorpje wordt gekenmerkt door een gezellige en rustige ‘familiaire’ sfeer.
Ook hier kun je slenteren langs een kilometerslange wandelboulevard de Avenida Maritima met restaurants, winkels, terrassen en 2 jachthavens. Echte hoogbouw zie je hier gelukkig niet, bij vier tot vijf verdiepingen houdt het meestal op.
Uitzonderingen vormen de luxe hotels aan de oostzijde van Playa Blanca. In en rondom het dorp zie je juist veel laagbouw in de vorm van villa’s, villaparken en bungalows.
Jachthaven
Toch is Playa Blanca de afgelopen jaren flink uitgebreid met onder andere een prestigieuze jachthaven met de naam Marina Rubicon.
Hier liggen prachtige jachten te dobberen en vind je sfeervolle restaurants, winkels en accommodaties. Nieuwsgierig naar deze nieuwe jachthaven die pal naast het hotel ligt, besluiten we na het avondeten een kijkje te nemen.
We lopen langs de mooie jachten en strijken na een tijdje neer op één van de gezellige terrasjes. We hebben hier goed zicht op het havengebeuren en genieten nog even lekker na van deze mooie dag.
Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt is het tijd geworden voor een eilandtour. Deze tour wordt begeleidt door een Nederlandssprekende gids.
zoutpannen
Als eerste rijden we langs Salinas de Janubio, de zoutpannen van Lanzarote met op de achtergrond de vulkanen.
In deze pannen wordt tegenwoordig nog steeds zout gewonnen door zeewater in bassins te pompen en dit te laten verdampen.
Timanfaya National Park
Daarna rijden wij door naar het Timanfaya National Park, de belangrijkste bezienswaardigheid van Lanzarote, ook wel de vuurbergen genoemd. Dit beschermde gebied, dat in het ruigste deel van het eiland ligt, laat overduidelijk zien dat Lanzarote een vulkanisch oorsprong heeft.
Vlak na de entree parkeert de bus bij restaurant El Diablo. Daar wordt ons getoond dat er nog veel vulkanische activiteit is. Op vier verschillende manieren zien wij dat de warmte tot heel dicht onder het oppervlakte komt.
Het is bijzonder te zien dat stro spontaan vlam vat als ze even een bovenlaagje aarde weg schrapen en wat stro in een kuil leggen.
Vervolgens is het tijd om in onze bus het Nationale Park in te rijden. Tijdens de bustocht door het ruige vulkaanlandschap hebben wij een fraai zicht op een deel van de 25 kraters en meer dan honderd vulkaankegels. Doordat de bus op een smalle weg rijdt lijkt het net of je er middenin zit.
Het is een heel apart landschap dat aan de maan doet denken of het ontstaan van de aarde, zo woest en leeg is het.
Haria
Na deze indrukwekkende rit rijden wij richting het noorden onder andere langs het mooie dorpje Haria dat ligt in ‘het Dal van de Duizend Palmen’. Hier ligt kunstenaar en visionair César Manrique begraven. César Manrique was zijn tijd ver vooruit en heeft een groot stempel op Lanzarote gedrukt en een aantal fraaie bezienswaardigheden nagelaten.
Als een soort beschermheer heeft hij er onder meer voor gezorgd dat de meeste gebouwen op Lanzarote niet hoger dan 4 verdiepingen zijn, dat er geen reclameborden langs de kant van de weg staan en dat de huizen voornamelijk wit geverfd zijn. Dit alles heeft er voor gezorgd dat Lanzarote aantrekkelijk is gebleven voor zowel de bewoners als de toeristen.
Jameos del Agua
Uiteindelijk komen we uit bij het plaatsje Orzola, waar wij Jameos del Agua, één van Manrique’s bezienswaardigheden bekijken.
Jameos del Agua is een natuurlijk ondergronds meer waar Manrique onder andere een zwembad in heeft gemaakt. Vanaf het grote parkeerterrein lopen we naar de entree waar al een aardige rij staat. Na ‘even’ wachten, kunnen wij naar binnen.
Via een steile trap dalen wij af in een grot. Het is een prachtige en serene omgeving. Lopend langs het ondergrondse meer zien we daar de zeldzame albinokreeftjes zwemmen. Vervolgens komen we uit bij het fotogenieke zwembad dat niet in gebruik is in verband met de te kleine afmeting.
Noordelijkste punt
De tour brengt ons verder naar het noordelijkste puntje van het eiland. Daar genieten wij van het adembenemende uitzicht op het buureilandje La Graciosa, vanaf het door Manrique ontworpen uitkijkpunt Mirador del Río.
Monumento al Campasino
Vervolgens rijden we in de richting van het Monumento al Campasino, een 15 meter hoge sculptuur van Manrique: ‘Het is een eerbetoon aan de tradities van Lanzarote en de vele beroepen die hier uitgeoefend werden en soms nog worden’.
Bij het monument dat al sinds 1968 centraal op het eiland bij een kruising bij het dorp Mozaga staat, ligt een museum en restaurant. In dit restaurant genieten wij van de traditionele Canarische keuken en proeven wij Malvasia Volcanica, de echte witte wijn van Lanzarote. Buen apetito! De lunch is uitgebreid en smaakt ons heerlijk, maar dan is het toch tijd om rustig terug te keren naar Playa Blanca. Via een prachtige route rijden we langs de wijnvelden en bodegas terug.
In de namiddag hebben we wat vrije tijd om te genieten van het zonnetje of om een bezoek aan de spa in het hotel te brengen. Deze kans laat ik niet voorbij gaan en ik geniet van het verwarmde zwembad met massage jets, hydro douche, Turks bad en de sauna.
Na deze heerlijke ontspanning is het tijd voor het diner. Wij dineren lang en zeer uitgebreid in een typisch Spaans restaurant langs de boulevard van Playa Blanca. Met een voldaan gevoel lopen wij via de wandelboulevard terug naar ons overnachtingshotel.
Pitstop Fuerteventura
De volgende dag is het vroeg op en inpakken maar! Wij gaan de oversteek maken naar buureiland Fuerteventura. Wij worden met de transferbus naar de haven van Playa Blanca gebracht en nemen afscheid van onze begeleiding op Lanzarote. De ferry zal ons naar Corralejo varen. Nadat de auto’s en passagiers aan boord zijn vertrekken wij rond 10.00 uur.
We zitten heerlijk op het achterdek te genieten van de warme zonnestralen en varen langs het onbewoonde eiland Isla de Lobos en komen 30 minuten later aan in de haven van Corralejo. Een prima verbinding tussen deze 2 eilanden!
In de haven worden wij opgevangen door de lokale agent en rijden vervolgens langs het plaatsje Corralejo. Helaas kunnen wij het centrum niet zien omdat het afgezet is voor het plaatselijke Carnaval dat die middag en avond zal plaatsvinden. De lokale bevolking gaat dan uitgedost naar de optochten kijken en swingt mee op de ‘Braziliaanse’ klanken. Voor ons echter even geen Carnaval.
Eerst gaan we naar Calete de Fuste. We krijgen tijdens de bijna 45 minuten durende rit een redelijke indruk van het eiland dat zeker qua landschap anders is dan Lanzarote.
In Calete de Fuste bezoeken wij een hotel. Na de lunch rijden wij weer terug naar ons overnachtingsadres in Corralejo.
Zandduinen van Corralejo
Er wordt onderweg een stop gemaakt bij de prachtige zandduinen van Corralejo. Wij mogen de bus even uit om deze zandduinen te voelen en te beklimmen.
Vanwege de magnifieke stranden en omdat er (bijna) altijd wind is, is dit ‘the place to be’ voor surfers. Het is leuk om de vele surfers hier aan het werk te zien en we genieten even van het schouwspel. Daarna rijden wij door naar het hotel in Corralejo voor de laatste overnachting. We sluiten de avond en de ‘te’ korte studiereis gezellig af in het hotel met een cocktail en een culinair diner.
Tot slot
Alhoewel Lanzarote niet veel te bieden heeft op het gebied van historie en cultuur, zal de vakantieganger die naast een mooie accommodatie ook vertier, de boulevard en strand zoekt het beste uit zijn op Lanzarote. Op Lanzarote speelt de bijzondere natuur (vulkanisch lava landschap) de hoofdrol.
Het buureiland Fuerteventura heeft echt weinig te bieden qua natuur, historie of cultuur en is meer gericht op de accommodatie waar je als gast verblijft. Rustzoekers zijn hier zeker op hun plek. Fuerteventura staat ook bekend om het golf- en/of kitesurfen. Net iets buiten Corralejo verzamelen surfers zich op de magnifieke stranden met uitstekende mogelijkheden voor beide activiteiten.
Een leuke bijkomstigheid is om te proeven van beide eilanden. Een combinatie van deze 2 eilanden is mogelijk. De overtocht duurt circa 30 minuten en de meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen beide eilanden aan.