Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Als je aan een stedentrip naar Spanje denkt, wordt er in de meeste gevallen eerst aan Barcelona gedacht. Dat is de reden dat ik graag meewilde op een studiereis naar Madrid.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Plaza-Mayor

Bij het inlezen werd me duidelijk dat je in Madrid zoveel kunt beleven! Je kunt bijvoorbeeld een bezoek brengen aan één van de vele musea vol met beroemde meesterwerken of aan de adembenemende paleizen en kerken. Madrid is de stad van het goede leven, Madrid is ontstressen en er is maar één manier om daar zelf ook achter te komen … Laat je verrassen door deze bruisende Spaanse hoofdstad!

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Parque-Retiro-sunset

Na een vlucht van ruim 2 uur sta je al op de luchthaven van Madrid. De transfer naar het centrum duurt ongeveer een half uur. Dit is door het uitgebreide metro netwerk zeer goed te doen met het openbaar vervoer, maar ook is het mogelijk om vooraf al een transfer te regelen om je stedenbezoek helemaal relaxed te beginnen.

Hard Rock Café

Na een presentatie vertrekken we per metro naar het Hard Rock Café. De sfeer, de muziek, de muziekinstrumenten met handtekeningen van beroemde artiesten, en niet te vergeten de fantastische ‘burgers’ moet je een keer meegemaakt hebben!

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Hard-Rock-Cafe

In bijna alle grote steden is een Hard Rock Café en vaak kun je vooraf al een arrangement bijboeken om hier te dineren.

Fietstour

De tweede dag beginnen we met een fietstour; een echte aanrader om de stad alvast globaal te bekijken, uitleg te krijgen van een gids, en voor jezelf de highlights vast te stellen waar je nog naar terug zou willen. De fietstocht die wij maken duurt ruim drie uur en hierbij leren wij deze bruisende stad alvast een beetje kennen.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Bibliotheek

Vroeger was Madrid, als eerste intercontinentale hoofdstad, het centrum van de wereld. Hierdoor kent het een grote culturele rijkdom die zich uit in musea vol beroemde meesterwerken, prachtige paleizen, barokke kerken en schitterende gebouwen. Ook op culinair gebied is alleen het beste goed genoeg voor de Madrilenen. Je treft overal gezellige bars, taverna's, restaurants en terrazas (buitencafés) aan.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-terrasje

Madrid heeft 7 wijken, waarbij de wijken Sol, Huertas en La Latina het centrum vormen. De wijken Chueca, Malasana, Salamanca en Lavapíes liggen om het centrum heen. De onderlinge afstand van deze wijken lijkt op de kaart ver weg, maar lopend of met de metro ben je er zo. Madrid is een hele compacte stad en dat maakt het zeer aantrekkelijk voor een stedentrip.

Puerta del Sol

We beginnen onze fietstocht op Puerta del Sol: één van de grootste en bekendste pleinen. Dit is ook het meest gezellige plein en het populairst onder de lokale bevolking. Het plein heeft enkele blikvangers; om te beginnen een grote fontein in het midden van het plein.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Puerto-del-Sol-fontein

Aan de rand van Puerta del Sol staat een gebouw (Casa de Correos) met een grote klok. Deze klok is met oud en nieuw in heel Spanje op tv te zien als er wordt afgeteld naar 12 uur. Op het plein staat ook hét symbool van Madrid: de beer met de aardbeienboom (Oso y Madrono). Als Madrilenen een date hebben, spreken ze vaak af onder dit beeld.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Puerto-del-Sol-Oso-y-Madrono

Ook staat op dit plein een bronzen beeld van Carolo III. Dit is een replica van het oorspronkelijke beeld, dat bewaard wordt in de Real Academia de Bellas Artes de San Fernando.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Puerto-del-Sol--CaroloIII

Palacio Real

Vanuit Puerta del Sol fietsen we door mooie steegjes, bergafwaarts naar het Palacio Real, het werkpaleis van de huidige koning van Spanje. Het paleis bestaat uit vier vleugels, gebouwd rondom een patio en heeft 2800 kamers. Daarmee is dit het grootste Koninklijke paleis van Europa.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Palacio-Real

Voor ongeveer € 10,- heb je toegang tot een klein deel van het paleis. Het hoogtepunt is beslist de Salón de Trono (troonzaal) met een fresco van de ´apotheose van de Spaanse monarchie´. Verder zijn ook de privévertrekken van koning Carlos III en de bibliotheek met een grote collectie boeken en manuscripten de moeite waard om te bekijken. Voor kunstliefhebbers is er de Galería de Pintura met tal van schilderijen.

Catedral de la Almuneda

We vervolgen onze weg een heuvel op, waarvandaan we een mooi uitzicht hebben op een kathedraal: Catedral de la Almuneda (de enige kathedraal van Madrid) waaraan meer dan 100 jaar is gewerkt.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Cathedral-de-Almuneda

De kleurrijke plafonds en prachtige glas-in-lood-ramen zorgen voor een indrukwekkende sfeer. Via allerlei weggetjes komen we op interessante plekjes zoals de Calle San Nicolas en een prachtig pleintje waar de vroegere overwinningen van Real Madrid werden gevierd.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-pleintje-huldiging

Plaza Mayor

Hierna fietsen we door naar Plaza Mayor; één van de bekendste pleinen van Madrid. Het ligt slechts een paar honderd meter van de Puerta del Sol. Plaza Mayor is rechthoekig, en wordt omzoomd door oude, traditionele winkels, terrassen en cafés, met daarboven vier verdiepingen met appartementen, waarvan de balkons uitkijken op het plein.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Plaza-Mayor

Op de terrassen wordt vanonder parasols water verneveld op de mensen die hier zitten, wat een heerlijke verkoeling biedt. Midden op het plein staat een bronzen beeld van koning Filips III.

Plaza Mayor heeft vooral een sociale functie. Het is autovrij en er zijn veel straatartiesten. Ook worden er grote feesten gehouden, zoals bijvoorbeeld het feest ter ere van Isidorus van Madrid; de beschermheilige van de stad.

Parque Retiro

We gaan verder door naar Parque Retiro. Het is een schitterend en uitgestrekt park (120 hectare groot) waar zich botanische tuinen, monumenten, een stuk bos en wandelpaden bevinden.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Parque-Retiro-Botanische-tuin

Door de week is het nog redelijk rustig, maar vooral in de weekenden is het druk met skaters, joggers, fietsers en gezinnen met kinderen. Centraal in het park ligt een vijver met een zuilengalerij in de vorm van een halve maan met een standbeeld van koning Alfons XII. Hier kan je roeibootjes huren.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Parque-Retiro-vijver

Overal in Parque Retiro staan bankjes om even uit te rusten. In het midden van het park staan twee gebouwen; Palacio de Velazquez en Palacio de Cristal. Hier worden soms tentoonstellingen gehouden. Overal zijn straatmuzikanten, portrettekenaars en waarzeggers en er kan ook een tocht per paard en wagen gemaakt worden. Parque Retiro wordt geheel omringd door de stad en uiteraard zijn er meerdere ingangen. We eindigen onze fietstocht via Puerto del Sol weer bij het inleverpunt en spreken af dat we drie kwartier hebben om te lunchen.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Puerto-del-Sol-Casa-de-Correos

Tapas

Met een gedeelte van de groep gaan we op zoek naar een ‘afgelegen’ tapas restaurantje in een zijstraat. Onze gids weet wel een leuke gelegenheid en kan gelukkig in het Spaans aan de vrouw-des-huizes duidelijk maken dat we binnen een korte tijd graag wat gerechten willen proeven.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-tapas

Binnen no-time staat er een heerlijk driegangen-menu op tafel, inclusief een frisdrank én een fles wijn voor maar € 8,- per persoon!

Bernabéu Stadion

De volgende dag vertrekken we per Hop-On Hop-Off bus naar het Santiago Bernabéu stadion, de thuisbasis van de voetbalclub Real Madrid. Als je in Madrid bent dan hoort een bezoek hieraan erbij (ook als je niet echt van voetbal houdt).

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Bernabeu-Stadion

Wij krijgen een rondleiding door het hele stadion en we komen in het Bernabéu museum, op de VIP tribunes, op het veld, de kleedkamers en persruimtes. Als je in het bezit bent van een Madrid Card heb je gratis toegang. Ook een wedstrijd bijwonen (vanaf ca. €10,-) is erg leuk, want er hangt een prima sfeertje.

Hop-on Hop-off bus

Ook terug naar het centrum maken we gebruik van de Hop-on Hop-off bus, die zoals in elke grote stad rijdt. Hiermee kun je de stad op eigen tempo verkennen.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-bustour

De echte dubbeldeks bussen rijden de gehele dag via twee routes langs alle belangrijke bezienswaardigheden. Je kunt op elk moment uitstappen en zo lang blijven als je wilt.

Museo del Jamon

Voor de lunch halen we een broodje bij het Museo del Jamon. Als je in Madrid bent, MOET je hier eigenlijk een keer geweest zijn. Het is een heel leuk concept; een combinatie van een slagerij, een broodjeszaak en een bar. Erg bijzonder!

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Museo-del-Jambon

Aan de wanden hangen hammen in alle soorten en maten. De prijzen liggen erg laag. Ik bestelde bijvoorbeeld een flinke baguette met kaas, ham (uiteraard), een donut en een flesje water voor maar € 2,80.

The Roof

Onder onze hotelbezoeken valt ook een rondleiding in het vijf sterren hotel ME Madrid.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-MEhotelMadrid-The-Roof

Op het dak van dit hotel is een heel groot terras waar zich een loungebar op bevindt en waarvandaan je uiteraard een fantastisch uitzicht over Madrid hebt. Deze bar ‘The Roof’ is ook door mensen die niet in het hotel verblijven, te bezoeken. Er is een aparte ingang waardoor de hotelgasten geen last hebben van de bezoekers.

Musea, kerken en markten

Helaas is onze tijd in Madrid veel te kort om ook de andere aspecten waar Madrid om bekend staat, te kunnen bekijken. Zo mag tijdens een bezoek aan deze stad eigenlijk het Museo Thyssen-Bornemisza en Museo del Prado niet ontbreken.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Museo-del-Prado

Ook Museo Arqueológico Nacional is aan te raden, en Museo Lázaro Galdiano, Museo Sorolla en Museo de Ciencias Naturales zijn zeker de moeite waard. Evenals Madrids meest indrukwekkende kerk uit de 18e eeuw, die zich bevindt aan het Plaza de San Francisco en San Francisco el Grande heet. De kerk staat vooral bekend om de prachtige collectie schilderijen, fresco's en glas-in-lood-ramen, maar heeft ook de grootste koepels ter wereld.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Basilica-San-Francisco-el-Grande

Grenzend aan de wijk Latina vind je dé grote vlooienmarkt van Madrid, El Rastro. Als je op zondag in Madrid bent, moét je eigenlijk deze markt bezoeken en de unieke sfeer in je opnemen! De markt begint bij Plaza Coscorro, en gaat via de Calle Ribera de Curtidores door tot aan de Ronda de Toledo.

Samengevat

Na drie indrukwekkende dagen, kunnen we terugkijken op een geslaagd verblijf in een geweldige stad! We hebben ervaren dat Madrid een rijke geschiedenis en boeiende cultuur kent, afgewisseld met indrukwekkende architectuur, sfeervolle straatjes, brede winkelstraten en drukke pleinen.

TravelXL-van-Limburg-MADRID-Madrileens-pleintje

De heerlijke temperatuur in het voor- en najaar is dan nog een mooi bijkomend voordeel! Kortom, als je op zoek bent naar een stad met prachtige paleizen en kerken, sfeervolle parken, gezellige tapasbars, trendy winkels en uitgaansgelegenheden én het typisch Spaanse nachtleven, dan is Madrid dé perfecte bestemming voor je!

Geschreven door: Mariëlla Oerlemans

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp