Het oogverblindende Marrakech, dat aan de voet van het reusachtige Atlasgebergte ligt, is een van de vier koningssteden van Marokko. Maar weinig steden hebben de reputatie zo veel met je te doen als het mystieke Marrakech.
Als we ’s avonds na een rechtstreekse vlucht van 3,5 uur in Marrakech arriveren, lijkt het alsof we in een heel andere wereld stappen. In de taxi naar het hotel kijken we onze ogen uit. We hebben een hotel met een prachtig zwembad in de nieuwe stad (genaamd Gueliz) geboekt omdat we tijdens deze vakantie relaxen willen combineren met het verkennen van Marrakech, de stad die ook wel ‘de rode stad’ wordt genoemd …
De volgende ochtend doen we het rustig aan en besluiten we dat we ’s middags richting het Djemaa El Fna plein gaan.
Medina
Na de lunch gaan we dan eindelijk op weg richting de medina (oude stad). De oude en nieuwe stad zijn gescheiden door een lange laan die te voet, per taxi of per koetsje overbrugd kan worden. De medina, die rond het centrale plein Djemaa el Fna is gebouwd, staat sinds 1985 op de cultureel erfgoed lijst van UNESCO. Het wordt geheel omgeven door stadsmuren met een totale lengte van 19 km met daarin 19 poorten.
Koutoubia Moskee
Uit de verte kunnen we de minaret van de Koutoubia Moskee, die vlak naast het Djemaa el Fna plein ligt, al zien. De 70 meter hoge minaret is de hoogste van Marrakech en wordt beschouwd als hèt symbool van Marrakech. De moskee werd gebouwd in de 12de eeuw en is enorm goed bewaard gebleven. In de moskee kunnen 25.000 gelovigen gelijktijdig bidden.
Na hier wat rondgelopen te hebben, vervolgen we onze weg naar het Djemaa el Fna plein.
Djemaa El Fna plein
Het plein stroomt inde namiddag vol met acrobaten, slangenbezweerders, kruidendokters, verhalenvertellers, waarzeggers en Gnaoua muzikanten (rondwervelende zwarte dansers in witte of rode gewaden die begeleid worden door het ritme van zware trommels).
Kleurige traditioneel geklede waterverkopers willen graag op een foto (uiteraard tegen een fikse betaling) en vrouwen beschilderen de handen van toeristen met henna. Het plein is een toeristische trekpleister maar is ook bij de lokale bevolking zeer populair.
Na wat gesnoven te hebben van de bijzondere sfeer op het plein, zoeken we een van de hoger gelegen terrassen op om een kopje muntthee te drinken. Als de zon ondergaat krijgt het plein en de omgeving (Koutoubia moskee en zelfs de besneeuwde bergtoppen van het Atlas gebergte in de verte) een prachtige oranje/roze gloed. Vanaf ons ‘rustige’ plekje genieten we van de gezellige chaos onder ons.
Ondertussen verandert een ander deel van het plein in een groot openlucht restaurant. Er komen tientallen kleine eettentjes (voorzien van een nummer) met simpele tafels waar je kunt aanschuiven. Alles wordt vers bereid. De een heeft verse vis, de ander kebabs en gegrilde groenten. Er zijn lekkere worstjes en Harira (nationale Marokkaanse soep). Iedereen is vriendelijk en er heerst een bijzondere en prettige sfeer.
Maar wij gaan onze eerste avond eten bij Chez Chegrouni. Het staat bekend om zijn smaakvolle tajines en geweldige uitzicht vanaf het dakterras op het plein. Als we een tafeltje hebben gevonden en een keuze hebben gemaakt uit de menukaart, kunnen we zelf onze bestelling op een stukje papier schrijven en aan de ober geven. De door ons gekozen tajine met kip en citroen is prima, zeker gezien de prijs en de locatie. Er wordt geen alcohol geschonken, net als op veel van de terrassen. Omdat we moe zijn van alle eerste indrukken, nemen we een taxi naar ons hotel. Voor de prijs hoeven we het niet te laten …
Jardin Majorelle
Onze tweede dag bezoeken we het in begin van de middag eerst de 'Jardin Majorelle', een in de Ville Nouvelle gelegen tuin die in de 60-er jaren (in verwaarloosde staat) door de beroemde couturier Yves Saint-Laurent werd opgekocht en door hem weer in ere werd hersteld.
De tuin staat bekend om o.a. de prachtige cypressen, bougainvilleas, bamboe, palm- en bananenbomen. De beplanting komt uit de 5 werelddelen en doet iedere plantenverzamelaar watertanden. Tevens is er een belangrijke verzameling van allerlei soorten cactussen. Verder zijn er een aantal vijvers, fonteinen en natuurlijk de kobaltblauwe villa. De wandelpaden zijn versierd met planten in blauwe potten. In de tuin, die een oase van rust is in de drukte van Marrakech, is het heerlijk koel.
Medersa Ben Youssef
Op de weg terug gaan we richting de medina en gaan we op zoek naar de Medersa Ben Youssef, die in het noordelijk deel van de souk ligt. Op de kaart staat hij duidelijk vermeld, maar om hem te vinden is een ander verhaal … Maar goed uiteindelijk staan we dan toch voor de ingang van deze middeleeuwse Koranschool.
Het is zonder meer één van de mooiste gebouwen van Marrakech. Hij is opgericht in de 14de eeuw maar kreeg zijn huidige vorm vanaf 1565 toen de Saadische sultan Moulay Abdellah de school rigoureus verbouwde tot de mooiste en grootste van het land. De binnenplaats is prachtig versierd met wanden van houtsnij- en stucwerk en tegeltableaus. De eerste verdieping is een groot contrast. Hier bevinden zich een honderdtal sobere en kale cellen waar bijna duizend studenten hun tijd verdeelden tussen de studie van de heilige teksten en het gebed. Voordat we ons in de drukte van de souk begeven, nemen we nog even een drankje op het terras bij de Medersa. Tenslotte weten we niet hoe lang het duurt voordat we weer wat tegenkomen …
Souks
Vlak om de hoek belanden we al in een wirwar van straatjes, steegjes en marktpleintjes. Omdat je hier makkelijk kunt verdwalen, lopen we richting Djemaa El Fnaa plein, dan kan het ons inziens niet mis gaan.
Al dwalend lopen we van de ene souk in de andere. De souk van Marrakech is de grootste overdekte markt van Afrika. Er is een souk waar alleen hout wordt bewerkt; een kopersouk, een kruidensouk en een wolverfsouk, waar de kleurrijke pasgeverfde strengen wol aan lijnen boven je hoofd hangen te drogen. We lopen door de kleine straatjes om de leerlooiers, mandenmakers en ijzersmeden in hun ateliers aan het werk te zien.
Urenlang dwalen we langs de vele kleine winkeltjes die tot de nok toe gevuld zijn met o.a. specerijen, theepotten, lampen, kandelaars en prachtige schalen. Ook zijn er leren tassen, leuke gekleurde babouches (Marokkaanse sloffen), kaftans en schitterende sjaals en stoffen. Alles in meerdere winkels en vele uitvoeringen dus keuze te over!
Mijn vrouw die gek is op sjaals, koopt een prachtige sjaal. Daar zijn we dan wel een half uurtje zoet mee. Eerst afdingen en dan komt de verkoper nog met allerlei andere exemplaren die wij ook wel mooi zullen vinden. Uiteindelijk wordt de koop bezegeld en wordt ons nog een glaasje thee aangeboden. Na deze belevenis drinken we nog een overheerlijke jus de bled, verse jus d’orange met kaneel, op het terras van Les Terrasses de l'Alhambra en gaan daarna terug naar het hotel.
Saadische graven
Om een lange rij te voorkomen, gaan we de derde dag ’s ochtends vroeg naar de Saadische graven. Deze plaats was sinds 1557 in gebruik als laatste rustplaats voor de telgen van de Saadische dynastie.
Het is een prachtig complex waar, volgens zeggen, meer dan 150 graven en mooie graftombes, van prinsen, echtgenotes en concubines, kinderen en dienaren te vinden zijn. De meeste zijn prachtig versierd met mozaïek. Sommige staan in zalen, anderen in de tuin, waar een speciale sfeer hangt.
El Bahia Paleis
Omdat het nog vroeg is, lopen we meteen door naar het El Bahia Paleis.
Het El Bahia Paleis is een prachtig paleis dat enigszins aan restauratie toe is. Het paleis is volledig op de begane grond gebouwd omdat de toenmalige grootvizier Bou Ahmed erg dik was en geen trappen kon lopen. Hij bouwde het voor zijn vier vrouwen en 24 concubines en zijn talrijke kinderen. Zijn lievelingsvrouw Bahia had de mooiste kamer. Het paleis heeft een mooie binnenplaats en tuin in de Andalusisch-Moorse stijl. Ook zijn er nog prachtige uit hout bewerkte houten plafonds te vinden. De gebouwen, die bijna allemaal intact gebleven zijn, geven een goede indruk van de rijkdom en weelde waarin de grootvizier leefde.
Place des Ferblantiers
Na al deze bezienswaardigheden, lopen we naar het Place des Ferblantiers, dat tussen het El Bahia paleis en de ruïne van het El Badi paleis ligt. Het is een leuk pleintje waar een paar tinateliers zijn gevestigd, waar o.a. mooie Marokkaanse lampen worden gemaakt. Er zijn hier diverse terrasjes, maar wij zoeken en vinden een mooi plekje op het dakterras van de Kosybar. We genieten hier van een heerlijke lunch en het mooie uitzicht.
Na de lunch lopen we door het zuidelijke deel van de souk weer terug naar het Djemaa El Fna plein waar het nog redelijk rustig is. Er zijn om deze tijd vooral fruit- en specerijen handelaren te vinden.
Tevens staan er wat jus d’orange verkopers, die hun vers geperst sinaasappelsap luid aanprijzen. We nemen een taxi naar ons hotel en genieten de rest van de dag lekker van een boek aan het zwembad en in de zon.
Resterende dagen
We zijn vanuit Marrakech ook nog naar Essaouira geweest, een leuk pittoresk vissersdorpje dat zich in de loop der tijd tot badplaats ontwikkeld heeft. Marrakech is ook een uitstekende uitvalsbasis voor excursies naar o.a. Ouarzazate en de woestijn. De resterende dagen vullen we verder met relaxen in de zon en met bezoekjes aan de souk. Het blijft een feest om hier rond te lopen. Uiteraard hebben we ook de nieuwe stad bezocht.
Tot slot
Marrakech is een ontzettend leuke stad waar je een vakantie in de zon uitstekend kunt combineren met het ontdekken van de mystiek van Marokko. Het heeft een unieke sfeer en brengt je, in de oude stad, terug in de tijd. Alle moderne geneugten als mooie hotels, prachtige winkels en zelfs trendy uitgaansgelegenheden vind je in de nieuwe stad. Wil je je helemaal onderdompelen in de oude stad, verblijf dan in een riad binnen de stadsmuren!
Steeds meer mensen ontdekken deze trendy Marokkaanse bestemming. Tenslotte kun je hier terecht voor kunst, cultuur, lekker eten, shoppen, relaxen en uitgaan.
- Marrakech is een combinatie van uitersten
- Natuur buiten Marrrakech én cultuur in Marrakech
- Prachtige gebouwen en georganiseerde rommel in de souks
- Moeders in djellaba gearmd met dochters in spijkerbroek
- Relaxen in de zon en dingen ondernemen
Kortom voor elk wat wils! Een bestemming waar wij nog niet op uit gekeken zijn. We komen zeker terug …
Geschreven door: Peter van Limburg