Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

 

Stel je bent 10 jaar getrouwd en wilt samen een weekend weg naar een gezellige Europese stad. Jij houdt van winkelen, Italiaans eten en de zon. Je man houdt van Ferrari, voetbal en een sfeervolle, zonnige stad. Door dit wensenlijstje viel onze keus uiteindelijk op Milaan!

Duomo Santa Maria Nascente

Na aankomst op de luchthaven reizen we gemakkelijk met de trein naar het centrum, vanwaar we naar ons hotel lopen. Onderweg springt hij al meteen in het oog; één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Milaan; de Duomo Santa Maria Nascente.

Deze prachtige kathedraal is het middelpunt van de stad. Op het plein voor de kerk, de Piazza del Duomo, kun je je alleen al urenlang vermaken met mensen kijken; het wemelt er van de toeristen en goed geklede Milanezen, maar ook van duiven en bruidspaartjes die dit plein kennelijk graag uitkiezen voor een trouwreportage.

Wij besluiten om meteen een kaartje te kopen voor een bezoek aan de Duomo voor de volgende dag. Het wordt namelijk aangeraden om dit vooraf te doen, en dit blijkt een zeer goede keus. Wij mogen de lange rij voorbij lopen, rechtstreeks naar een andere ingang. Bij het kopen van een kaartje krijg je de keus tussen ‘met of zonder bezoek aan het dak’ en wanneer je kiest voor ‘met dak’ heb je vervolgens weer de keus tussen de lift of de trap naar boven. De trap is goedkoper en natuurlijk ook meer een uitdaging, dus daar kiezen wij voor!

Maar we bekijken eerst de kathedraal van binnen; een ruim honderdvijftig meter lang kerkgebouw, gebouwd vanaf ongeveer de veertiende tot de twintigste eeuw. Omdat wij op zondagochtend een bezoek brengen, vallen wij midden in een kerkdienst. Er zijn enkele bankjes voor toeristen, aan de zijkant van de kerk en apart van de plaatselijke bevolking. Wij besluiten een stukje mee te luisteren, en worden ook uitgenodigd om ter communie te gaan. Een mooie ervaring in één van de grootste Rooms Katholieke kathedralen ter wereld.

De toren op

Vervolgens gaan we de strijd met de trap aan. Via een smal trappenhuis ga je via zo’n 500 treden naar boven, en kom je onderweg ook steeds mensen tegen die op hun beurt weer naar beneden gaan. Als het bijna claustrofobisch begint te worden, zien we de blauwe lucht en kan je het dak op lopen.

Meteen vallen de vele beelden op die op elk puntje van de Dom prijken. We hebben ze niet zelf geteld, maar hebben ons laten vertellen dat er 135 marmeren siertorentjes en 2245 marmeren beelden op staan! Op het hoogste torentje prijkt een gouden beeld van de Madonna. En niet te vergeten, we worden beloond met een waanzinnig uitzicht over de Piazza del Duomo en daarachter de rest van deze wereldstad.

Galleria Vittorio Emanuele

Na het indrukwekkende bezoek aan de Duomo, gaan we eerst maar eens op zoek naar een goed koffietentje. We steken over naar het overdekte winkelcentrum Galleria Vittorio Emanuele, dat ook aan het Piazza del Duomo is gelegen.

Het is ontworpen door de Italiaanse architect Guiseppe Mengoni en werd rond 1870 gebouwd. De galerij bestaat uit vier gangen die in het midden samenkomen. De daken zijn van een ijzeren constructie met glas en boven het middelste gedeelte is een grote glazen koepel gemaakt.

Maar het is niet alleen de moeite waard om naar boven te kijken. Ook de vloer is prachtig, want deze is volledig met mozaïek ingelegd. Onder de glazen koepel ligt een mozaïek van het wapen van Turijn met de stier. Er zijn twee theorieën hierover gaande; Het ene verhaal zegt, dat wanneer je met je hiel drie keer over de ballen van de stier draait (wel met de klok mee) je bedolven zult raken onder geluk. Het andere verhaal beweert dat je (na het draaien op je hiel) ooit nog een keer terug zult komen in Milaan.

Aan de vloer te zien, hebben veel mensen dit het proberen waard gevonden, en zijn er al veel toeristen ons voorgegaan. Zo eens in de drie maanden wordt de slijtage in het mozaïek weer netjes bijgewerkt.

Duurdere kledingmerken

Vooral de duurdere kledingmerken hebben een winkel in de galerij, vanwege de hoge huurprijzen.

Wij kijken onze ogen uit bij de prachtige etalages van onder andere Gucci, Prada en Louis Vuitton. Naast deze modezaken, is er ook een McDonalds, een grote boekenwinkel en op de verdiepingen bevinden zich verschillende restaurants.

IJsje van Amorino

Een aanrader is om een ijsje te halen bij Amorino. De lange rij verklapt al dat dit een heel bijzonder ijsje moet zijn. En terecht! Je kunt kiezen (of eigenlijk niet kiezen, haha) uit ontelbaar veel smaken.

Vervolgens wordt er met een spateltje ijs geschept in de vorm van bloemblaadjes van diverse smaken, waarna een prachtige roos wordt opgebouwd. Je moet er even geduld voor hebben, maar het is zeker de moeite waard!

Het Laatste Avondmaal

In de Galleria Emmanuel zien we een entree-poortje voor de bezichtiging van Het Laatste Avondmaal. Deze 15e eeuwse muurschildering is gemaakt is door Leonardo da Vinci. Het is een 460 bij 880 centimeter groot schilderwerk, dat het Laatste Avondmaal van Jezus toont zoals het in de Bijbel beschreven is. Ik had deze graag willen bezoeken, maar begreep voor vertrek dat dit al ruimschoots van tevoren geboekt moet worden. De meneer bij de ingang wist mij echter te vertellen dat er nog voldoende mogelijkheid was om de muurschildering in Galleria Emmanuel te bekijken. “Maar” vertelde hij erbij “dit is niet de originele. Die hangt in Santa Maria delle Grazie (een vijftiende-eeuwse kerk in Milaan) en daar moet je ver van tevoren kaartjes voor hebben ...” Helaas hebben we deze bezichtiging dus niet van ons bucketlistje af kunnen vinken.

Ferrari Store

Eigenlijk per toeval lopen we, een paar straten achter de Galleria Vittorio Emanuele, langs een gigantisch grote Ferrari Store. Binnen kijken we onze ogen uit; alles van dit Italiaanse automerk is hier te koop, behalve de auto’s zelf.

Van miniatuur modelletjes tot kleding, van tassen tot horloges, van petten tot kinderspeelgoed; alles van Ferrari is te koop in deze meerdere verdiepingen tellende winkel. Foto’s maken is niet toegestaan, maar hebben wij stiekem wel gedaan 😊.

Op de benedenverdieping staat een Formule 1 auto, waar je in plaats kunt nemen en een virtueel circuit kunt rijden. Voor de fans van onder andere Fernando Alonso en Felipe Massa zijn er door hen gesigneerde artikelen te koop. Wel allemaal tegen originele Ferrari prijzen …

Teatro alla Scala

Men zegt dat het Teatro alla Scala (of zoals de Milanezen het noemen: La Scala) het mooiste operagebouw van Italië is. Het schijnt van binnen ontzettend mooi te zijn, maar om daadwerkelijk binnen te komen is lastig. Kaartjes voor de opera voorstellingen zijn vaak al lang van te voren uitverkocht. Wij komen dan ook niet verder dan de buitenkant.

En ook alleen een kijkje nemen lukt niet vanwege repetities die gehouden worden. De inrichting is ‘neoklassiek’ met marmeren zuilen en kristallen kroonluchters. Naast het theater is het bijbehorende museum ‘La Scala’ gelegen. Hier zijn onder andere kostuums, muziekinstrumenten, marionetten en poppenkastpoppen te bewonderen. Ook zijn er schilderijen en borstbeelden van bekende componisten en dirigenten.

San Siro

Voor de zondagmiddag hebben wij kaartjes voor een spectaculaire voetbalwedstrijd AC Milan tegen AS Roma. Met de tram zitten we binnen no time bij het stadion, dat net buiten het centrum ligt.

Wij zorgen dat we er ruim op tijd zijn en lopen nog even een rondje om de buitenkant van het indrukwekkende stadion. In het San Siro stadion is ook een  museum gevestigd waar allerlei voorwerpen, foto’s en ander materiaal uit de voetbalgeschiedenis te bewonderen is. De wedstrijd zelf is geweldig!

Een echte belevenis om de fanatieke Italianen in het publiek en op het veld te observeren.

Castello Sforzesco

De volgende ochtend gaan we met de tram richting Castello Sforzesco. Dit is een voormalige militaire vesting geweest, waarna er een paleis op de resten hiervan werd gebouwd. Dit gebeurde in de vijftiende eeuw en was in opdracht van de Hertog van Milaan; Francesco I Sforza.

Je kunt gewoon, zonder entree te hoeven betalen, de vestingmuren passeren naar de binnenplaats en de dikke muren, torens en ophaalbruggen bewonderen. Wanneer je één van de musea wilt bezoeken, die inpandig gelegen zijn, moet je wel een kaartje kopen.

Je kunt hier bijvoorbeeld naar het Musei del Castello waar onder andere beeldhouwwerken, schilderijen, wapens en muziekinstrumenten te zien zijn. Er hangen werken van Michelangelo en Leonardo da Vinci, al is de laatste nooit helemaal vastgesteld. Binnen de muren is ook een klein restaurantje, met terras, waar je tegen een lage prijs heerlijke cappuccino (of zoals de Italianen zeggen; cappuci) kunt krijgen.

Parco Sempione

Vanaf Castello Sforzesco lopen we het aangrenzende stadspark Parco Sempione in.

Dit park heeft vooral heel veel groen, maar ook watertjes met romantische bruggen, trappetjes en een paar  monumenten. De sfeer is er heel ontspannen, met mensen die voetballen, picknicken, een boek lezen of gewoon genieten van al het moois dat het park te bieden heeft.

Torre Branca

Opvallend is de Torre Branca; een ijzeren toren van ruim honderd meter hoog, vanwaar je over Milaan kunt kijken.

Met een lift kun je naar het hooggelegen platform van de toren. Op heldere dagen kun je zelfs de Alpen zien liggen.

Arco della Pace

We doorkruisen het park en gaan er aan de tegenovergestelde richting weer uit via een soort Arc de Triomphe. Dit is de ‘boog van de vrede’, de Arco della Pace.

Het is een oude stadspoort van Milaan van 25 meter hoog en 24 meter breed. Op de poort worden gebeurtenissen uit de geschiedenis uitgebeeld. Ook staan er beelden van Mars, Minerva en Apollo in de triomfboog afgebeeld. Bovenop staat een beeld van zes paarden met een soort koets erachter. Dit is de Sestina della Pace, de triomfwagen van de vrede.

Stukken stadsmuur

Verspreid door de stad staan af en toe nog stukken stadsmuur. Deze zijn afkomstig uit de Romeinse tijd, toen er om Milaan nog een muur stond met vijf toegangspoorten.

Vervoer

Helaas is ons weekend Milaan ten einde gekomen. We nemen, net als op de heenreis, de snelle trein naar Milaan Malpensa. Dit is een zeer goede verbinding, waarbij de trein ook heel frequent vertrekt. In ongeveer drie kwartier sta je op de luchthaven.

Ook het tramnetwerk is zeer goed verzorgd in Milaan. De (overigens goedkope) kaartjes kun je kopen in tabakszaken of in kiosken, maar niet in de tram zelf.

Tot slot

Als we weer naar de luchthaven vetrekken hebben we het gevoel dat er nog veel meer te zien is in deze bruisende, maar vooral gezellige stad. We hopen dus maar dat het ‘rondje’ op de stier zich aan zijn belofte zal houden, en dat we ooit nog terugkomen in Milaan. Wij zijn in elk geval verliefd geworden op de sfeer, de gebouwen, het lekkere eten, en de heerlijke capucci’s! Arrevederci Milano!

 

Geschreven door: Mariëlla Oerlemans

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp