Na de eerste helft van onze vakantie in Noord Macedonië de omgeving van Ohrid te hebben verkend (lees hier) gaan we een nachtje verkassen.
We willen graag een dagje naar Skopje, de hoofdstad van het land, maar het is 2,5 uur rijden, wel vrij ver om in een dagje op en neer te rijden. Daarom hebben we een hotelletje geboekt in Skopje zodat we de rit op de heenreis kunnen combineren met het Nationaal Park en op de terugreis met de Matka kloof.
Mavrovo Nationaal Park
In een kleine 2 uur rijden we naar het Mavrovo Nationaal Park, het grootste nationale park van Noord-Macedonië.
Mavrovo is in de winter een erg populair en drukbezocht skigebied. In de zomer kan je hier heel mooi wandelen in de prachtige natuur. De flora en fauna is heel divers en er leven behalve roofvogels ook bruine beren, lynxen en gemsen.
In het Mavrovo meer staat een onderwater gelopen kerkje. In de zomer als de waterstand laag is kan je het kerkje van binnen bekijken, nu in juni ligt het nog deels in het water.
Skopje
We rijden door naar Skopje, de hoofdstad van Noord-Macedonië. Skopje werd in 1963 door een vernietigende aardbeving getroffen en werd daarna in een recordtempo weer uit de grond gestampt. Het gevolg was een grauwe stad vol betonnen gebouwen.
De stad wilde haar betonnen Sovjet uiterlijk van zich af schudden en ondergaat daardoor al gedurende 10 jaar een volledige metamorfose. Dit project heet Skopje 2014 en had eigenlijk in 2014 al af moeten zijn, maar dat is niet gelukt. Het is een ongelooflijk duur project en wat de smaak betreft zijn de meningen sterk verdeeld, maar het heeft de stad zeker omgetoverd tot een indrukwekkend spektakel. Het doel van het project was om onder andere meer toeristen te trekken en dat lijkt aardig gelukt.
Het is er behoorlijk warm, ca 30 graden, maar dat mag de pret niet drukken. We lopen vanaf ons appartement naar het Macedoniëplein. De winkels zijn dicht, want het is zondag, maar toch zijn er behoorlijk wat mensen op straat. Als we bij het plein aankomen snap ik meteen de opmerkingen op het internet over geld verslinden en de grootheidswaanzin van de regering in Skopje. Wat een protserige standbeelden. Een enorme fontein, grote gebouwen en een soort Parijse Arc de Triomphe.
Eén van de bekendste hoogtepunten van Skopje is de in de 15e eeuw gebouwde stenen brug over de rivier de Vardar. De brug is 214 meter lang en is de schakel tussen het nieuwe centrum en de Oude Bazaar.
We lopen richting de brug en ook daar zien we het ene protserige gebouw naast het andere staan, allemaal versierd met talloze beelden en andere frutsels. Het is een indrukwekkend spektakel van grote gebouwen.
Aan de andere kant van de brug komen we in de oude bazaar terecht met zijn kleine straatjes. Hier vind je vele invloeden uit het Ottomaanse tijdperk, er zijn theehuizen, moskeeën, kebab restaurants, vele kleine winkeltjes met souvenirs en kleden en er is een groente- en fruitmarkt.
Totaal anders dan de andere kant van de brug, hier zie je geen glinsterend marmer en parades van standbeelden.
We slenteren door de Oude Bazaar weer terug naar de rivier. Langs de Vardar liggen vele leuke restaurants en terrasjes bij elkaar. Al gauw vinden we een leuk en hip restaurantje, genaamd Carpe Diem, met enkele televisies.
Precies waar we naar op zoek zijn, want iets later start een wedstrijd van de Formule 1. Het personeel zoekt het juiste net voor ons en tijdens onze heerlijke maaltijd genieten we van de prestaties van Max Verstappen, die de vijfde plaats weet te behalen.
Naar de Matkakloof
De volgende morgen nemen we afscheid van Skopje, juist door haar vele gezichten een bijzondere stad.
We rijden naar de Matkakloof, op ongeveer 17 km van Skopje. In deze kloof ligt het Matkameer; een kunstmatig meer dat ontstaan is door de Matkadam. Je kunt hier wandelen of een boottocht maken over het meer en door de grotten.
De kloof is een belangrijke toeristische attractie en populair onder kajakkers, klimmers en vissers. Iets voorbij het meer is een parcours voor kajakkers aangelegd. In de kloof bevinden zich drie kloosters waarvan de oudste twee uit de 14e eeuw stammen. Ook zijn er tien grotten te vinden waarvan de Vrelogrot de grootste is en waarin zich twee kleine onderaardse meren bevinden.
Op het meer
We huren 2 kano’s en peddelen de kloof in.
Op aanraden van de host van ons appartement zijn we vroeg gegaan, zodat we nog voor de dagjesmensen het water op kunnen. Dat blijkt een goede tip te zijn, we zijn nog bijna de enigen en genieten van de rust, de prachtige omgeving, de geuren van de flora en de talrijke vogels die hier leven.
Als we de kano’s weer inleveren besluiten we dat we nog niet uitgekeken zijn en gaan we op een boottocht in de Matkakloof. Deze tocht eindigt bij een grot, waarin we afdalen.
Terug naar Ohrid
In 2,5 uur rijden we terug naar Ohrid. Het eerste deel is een prima 2-baans tolweg. Daarna een lange tijd enkele weg, met lastig inhalen, waardoor je soms lange tijd achter een vrachtwagen aan blijft rijden met 30 andere auto’s ...
In de namiddag liggen we even lekker aan het hotelzwembad tot het in een half uur tijd helemaal donker wordt boven de bergen achter ons. Het begint flink te flitsen en zelfs te regenen, terwijl we ook nog in het zonnetje liggen, omdat de lucht boven het meer nog vrij onbewolkt is.
‘s Avonds eten we in Pestani op een paar kilometer van ons hotel in restaurant Bane 1. Een gezellige plek met hele aardige bediening en lekker eten. De kok komt even een handje schudden. Er zitten veel Nederlanders en veel van hen eten elke avond in dit restaurantje met uitzicht op het meer. Mijn kaisersmarren toe zijn heerlijk!
Zwemmen in het meer
Op dag zeven moeten we nog iets afstrepen van ons to do lijstje. Zwemmen in het meer van Ohrid. Gewapend met waterschoenen en een luchtbed steken we het straatje over. De waterschoenen komen goed van pas, want de stenen zijn best scherp. Het meer is fris, maar goed te doen en al gauw staan we tussen de vele kleine visjes.
In het begin even onwennig, omdat ze aan onze benen knabbelen, maar al snel genieten we van de prachtige omgeving en het schone water.
Naar Ohrid
’s Middags stappen we in de auto richting Ohrid. Er zijn leuke winkels waar we kleding kopen en sneakers op de markt.
We slenteren langs het water en pakken af en toe een terrasje voor een cappuccino.
Sveti Jovan Kaneo
Vervolgens gaan we naar de Sveti Jovan Kaneo, een kerk met een betoverende ligging en daardoor de meest gefotografeerde kerk van Ohrid en misschien wel heel Noord-Macedonië. Gelegen op de rotsen contrasteert het bruin-rood-geel van de stenen en dakpannen met het groen eromheen en het glinsterende blauw van het meer op de achtergrond.
Helaas is het net bewolkt geraakt waardoor het moeilijk wordt het kerkje echt mooi op de foto te zetten.
In de avond eten we tegenover de Sveti Sofija kerk in restaurant Carpe Diem. Echt een aanrader weer, erg lekker eten en het uitzicht op de mooi verlichte kerk maakt het helemaal af.
Als we om 22.30 uur terugkomen in ons hotel zitten er meerdere Nederlandse gasten op het terras buiten. De eigenaar van het hotel nodigt ons direct uit om erbij te komen en tot in de kleine uurtjes genieten we daar van lekkere rode wijn uit zijn eigen wijngaard.
Opnieuw ervaren we de Macedonische gastvrijheid, want zonder ons er iets voor in rekening te brengen, vult hij ons glas steeds bij. Het is ons al vaker opgevallen dat de mensen in Macedonië nog niet zo commercieel zijn ingesteld, ze proberen je niets extra’s te verkopen, laten je rustig kijken in winkels, het befaamde ‘kijken, kijken, niet kopen’ heb ik gelukkig nergens gehoord. Wij vinden het een fijne bijkomstigheid van dit mooie land.
Tot slot
Helaas, aan al het leuks komt een eind en zo ook aan onze mooie vakantie hier. Na een vroeg ontbijtje stappen we om 8.00 uur weer in onze auto richting de luchthaven en worden we uitgezwaaid door de eigenaar. Als ik terugdenk aan onze vakantie vind ik Macedonië een bijzonder land. Het voelt als het Spanje of Turkije van 20 jaar geleden, omdat het toerisme er nog in de beginschoenen staat. Het is er erg goedkoop, de mensen zijn heel aardig en gastvrij en natuurliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. De natuur is er ongerept en nog onaangetast. Een mooi en relaxed vakantieland!
Weetjes
- Ohrid forel: Deze forel is erg populair hier. Meestal staat vis per kilo op de kaart, maar je kunt aangeven hoeveel je wilt hebben, bijvoorbeeld 300 gram. De Ohrid forel uit het meer van Ohrid is lekkerder dan de goedkopere forel die niet benoemd wordt.
- Stopcontacten: In Noord-Macedonië zijn de stopcontacten hetzelfde als in Nederland.
- Autohuur: Een auto is echt wel een aanrader als je op enkele kilometers van Ohrid verblijft. Op veel plekken is het gras aan weerskanten van de weg zo hoog dat het zeer onveilig is om te lopen of te fietsen. Je kunt er namelijk niet opzij als auto’s te weinig afstand houden. Zeker in het donker. Zonder auto wordt het dan lastig om restaurantjes op te zoeken of naar Ohrid te gaan. Dan ben je echt aangewezen op een bus of taxi. Behalve dat is een auto het ideale vervoermiddel om de omgeving te verkennen.
- Maps.me: Tegenwoordig gelden in de Europese Unie dezelfde tarieven voor mobiel bellen, sms’en en internetten als in Nederland. Noord-Macedonië hoort echter (nog) niet bij de Europese Unie, daarom is het niet verstandig om navigatie op je telefoon te gebruiken dat 4G gebruikt en moet je op zoek naar een navigatie-app die je vooraf op de WiFi kunt downloaden. Wij gebruiken maps.me, een gratis app die prima offline werkt in Noord-Macedonië.
- Klimaat: De republiek Noord-Macedonië heeft een gematigd landklimaat. Dat betekent flinke temperatuurverschillen tussen zomer en winter. In de zomer wordt het gemiddeld 30°C, met uitschieters in het zuiden naar 40°C. ‘s Winters wordt het in de dalen, zoals bijvoorbeeld in de hoofdstad Skopje, maximaal 5°C. 's Nachts vriest het licht. Macedonië is erg bergachtig. In de bergen is het uiteraard kouder en ligt er 's winters ook een dik pak sneeuw. Hier en daar wordt aan wintersport gedaan. Juni tot en met september zijn droog en erg zonnig.
Geschreven door: Patricia Straatman