Al jaren, en dan bedoel ik zeker 20 jaar, gaat de (zomer en winter) reisbrochure van de Hurtigruten door mijn handen. Sticker van ons reisbureau erop, op de planken in de winkel leggen en uiteraard aan geïnteresseerde klanten meegeven. Voor wie er nog nooit van gehoord heeft: De Hurtigruten is een zeereis, volgens velen ‘de mooiste zeereis ter wereld’. Soms wordt het een ‘cruise’ genoemd, maar dat woord wekt tegenwoordig een hele andere verwachting dan deze bootreis. Maar meer daarover later!
Om bij het begin te beginnen, Noorwegen stond hoog op mijn verlanglijstje vanwege de prachtige natuur, rust, ruimte en de vriendelijke steden. Geen massatoerisme, maar kleinschalige gezelligheid waar heel Scandinavië bekend om staat. Ik wilde graag een rondreis van een week maken en daarbij zoveel mogelijk moois van het land zien. Ik koos voor een combinatiereis met boot en trein waarbij ik zowel verschillende steden, het uitgestrekte binnenland als de indrukwekkende kustlijn kon bekijken.
Half juni is het dan zover! We vertrekken vanaf Schiphol naar Oslo, de hoofdstad van Noorwegen. De luchthaven Gardermoen ligt op ca 50 km van de stad, maar met de Flytoget trein staan we binnen 20 minuten in het centrum. Dit ticket had ik vooraf in Nederland geboekt, want ter plaatse is de prijs veel hoger.
Ons hotel ligt pal naast het centraal station. Ideaal omdat wij graag met het lokale openbaar vervoer reizen en bij een hoofdstation zijn die mogelijkheden, zoals bus, tram en metro vaak het best.
Ander voordeel van deze locatie zijn de ticketverkooppunten en meestal is er ook een Toeristenbureau (voor informatie en plattegronden). Het vier sterrenhotel is, behalve qua ligging, sowieso perfect. Vriendelijke en behulpzame receptie, grote kamers met een werkelijk prachtig uitzicht over de Oslofjord en naar later zou blijken een heel lekker en uitgebreid ontbijt.
Oslo
We komen al vroeg in Oslo aan, dus we hebben de hele dag nog voor ons. De binnenstad is niet zo heel groot en is eigenlijk één lange (winkel) straat die van het centraal station naar het koninklijk paleis loopt, alwaar een gezellig park omheen ligt. Bezienswaardigheden zoals het oude operagebouw, het parlementsgebouw en het raadhuis liggen in of vlakbij deze straat.
Aan de andere kant van het centraal station is een leuke haventje, met verschillende eetgelegenheden, aan de Oslofjord. Hier vlakbij ligt het moderne operagebouw en de interessante ‘Akershus’ vesting, een heel groot overdekt winkelcentrum. En ... niet te vergeten de cruisehaven waar iedere dag verschillende schepen aan- en afvoeren.
Andere leuke bezienswaardigheden zijn de hooggelegen skischans Holmenkollen vanwaar je een prachtig uitzicht over de Oslofjord hebt en het openluchtmuseum op het schiereiland Bygdoy.
Maar het allerleukste van Oslo is toch wel het ‘Vigeland beeldenpark’. Het park is prachtig en de vele beelden (meer dan 200!) zijn vaak levensecht en heel bijzonder. Het verbaast ons dat, gezien de gewaagde stijl van Gustav Vigeland, er zoveel kleuter- en kinderklasjes op excursie zijn. Bijzonder is dat het park gratis is en dag en nacht geopend.
Treinreis
Twee hele dagen zijn we dus in Oslo en daar hebben we genoeg aan. Vervolgens gaan we met de trein van Oslo naar Bergen over de hoogvlakte Hardangervida, ook wel ‘het dak van Noorwegen’ genoemd.
Deze ‘Bergenbaan’ treinreis duurt 7,5 uur. Tegen een kleine meerprijs hebben wij comfort class geboekt zodat we fijne stoelen hebben en onbeperkt koffie en thee kunnen nemen. Eén coupe is volledig ingericht als speelkamer met klimrekken, een ballenbak, een televisie met tekenfilms en verschillende computerspelletjes. Hieruit blijkt maar weer hoe kindvriendelijk ze in Scandinavië zijn! De treinreis gaat eerst door een mooi bosgebied en klimt vervolgens omhoog naar een prachtig ruig en verlaten landschap.
Wij vinden het wel jammer dat de trein door veel tunnels gaat en onderweg maar héél kort op de leuke oude, vaak houten stationnetjes blijft staan. Dus geen tijd om even uit te stappen en rond te kijken.
Bergen
Eind van de middag komen we aan in Bergen. Deze stad staat erom bekend dat er de meeste regen van Scandinavië valt en het regent dus ook!
Ons hotel heeft een prachtige ligging met uitzicht op de beroemde ‘Bryggen’ (= kade). Bergen is een klein, maar heel goed verzorgd, vrij toeristisch, maar gezellig havenstadje aan de fjord. Het heeft veel authentieke houten huizen en leuke winkeltjes.
Verder kun je met de ‘Floyenbaan’, een tandradbergbaan, naar de top van een heuvel, waarvandaan je een geweldig uitzicht over de fjord hebt (als het niet regent). Een ander toeristische attractie is het ‘Akvariet’ een dierentuintje, vooral bekend vanwege de pinquins.
Bergen is tevens de haven waar de ‘mooiste zeereis ter wereld’ begint. De Hurtigruten schepen zijn oorspronkelijk postboten die om de paar uur een haven aandoen waar ze hun post en goederen laden en lossen. En dat is nog steeds zo.
Het grootste gedeelte van de reis vaar je dan ook langs de kustlijn, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de fjorden en scheren. Ideaal dus voor mensen die last hebben van angst op open water.
Hurtigruten vloot
De Hurtigruten vloot bestaat uit 11 schepen die het hele jaar door vanaf Bergen naar Kirkenes in het noorden van Noorwegen ( tegen de Russische grens ) en weer terug varen. De ‘hele reis’ duurt 11 dagen en voert langs 35 havens in noordwaartse richting en langs 34 havens zuidwaarts. Alle schepen verschillen van bouwjaar, grootte en indeling.
De oudste zijn het kleinst en hebben weinig faciliteiten aan boord, de nieuwste kunnen ca 650 personen herbergen en ca 50 auto’s. Sommige schepen hebben een fitnessruimte, jacuzzi en enkele zelfs een zwembad aan boord. Hutten zijn er van heel eenvoudig tot luxe suites. Maar zoals in het begin van dit verhaal al gezegd, de Hurtigruten reis is niet te vergelijken met bijvoorbeeld een Middellandse Zee cruise.
Hoewel zeer comfortabel en uitstekend eten, zijn de schepen voornamelijk ingericht om vanaf het panoramadek of lounge, al dan niet met een verrekijker, naar de prachtige natuur te kijken.
Varen met de MS Nordlys
‘Ons’ schip, de MS Nordlys, is middelgroot (470 personen), heeft geen zwembad of jacuzzi, maar is heel gezellig en functioneel ingericht.
We hebben een buitenhut met douche en toilet geboekt, maar verwachten hier niet zo vaak te zijn. Doordat de nachten in de zomer in Scandinavië maar héél kort zijn (tijdens onze reis wordt het om 2.30 uur schemerig en om 3.00 al weer licht) en omdat de schepen om de paar uur, ook ’s nachts, een haven aandoen, is er constant wat te horen en te zien. Van slapen komt eigenlijk niet zoveel!
In de meeste havens die ’s nachts worden aangedaan duurt de stop maar ongeveer 15 minuten. Overdag blijven ze iets langer liggen, gemiddeld 1,5 tot 3 uur. In het pittoreske Alesund gaan we van boord en maken we een korte wandeling door het stadje.
Tijdens de hele reis zijn er legio excursies mogelijk. Van huskytochten, vikingfeesten, stadswandelingen tot walvissafari’s. Wij kiezen voor de dagexcursie vanaf Alesund door de prachtige Geirangerfjord.
Trondheim
Nog maar één nachtje varen en helaas zit onze zeereis er dan alweer op. In Trondheim gaan we vroeg in de ochtend van boord, maar we kunnen gelukkig gelijk terecht in een vlakbij de haven gelegen hotel. Net als de voorgaande hotels weer helemaal prima. Trondheim is beroemd vanwege de mooiste dom van Noorwegen: de Nidarosdom. Een prachtige kerk met veel glas-in-lood ramen, maar erg donker van binnen. Verder blijkt Trondheim gewoon een gezellige stad te zijn met veel eetgelegenheden en uitgaansmogelijkheden.
Met de trein terug naar Oslo
Het einde van onze reis komt in zicht.
De laatste dag vertrekken we vanaf Trondheim voor een treinreis van ruim 6 uur terug naar Oslo. Deze ‘Dovrebaan’ gaat door het lieflijke Gudbrandsdal, met prachtige meren, slingerende rivieren en glooiende heuvels.
Een perfecte tegenstelling tot onze heenreis met de trein door het woeste landschap! Onderweg doen we verschillende stations aan, waaronder Lillehamer en Hamar, bekend vanwege de Olympische winterspelen.
Conclusie
Al met al hebben we een geweldige reis gehad.
We hebben schitterende natuur gezien, maar ook leuke stadjes bezocht en gezellig gewinkeld. Ook hebben we hier en daar wat cultuur gesnoven, heerlijk gegeten en gedronken, en lekker geslapen in de vooraf geboekte hotels.
Deze reis smaakt naar meer. Ooit wil ik nog eens de volle 11 dagen van de ‘mooiste zeereis ter wereld’ meemaken in de winter met het Noorderlicht!
Geschreven door: Marianne van Hal