Twee en half uur vliegen vanaf Schiphol en je bent honderden jaren terug in de tijd. Hoewel ik zelf al een paar keer eerder in Rome ben geweest, ga ik met veel plezier weer om deze prachtige stad aan mijn kinderen van 22 en 25 jaar te laten zien.
Voorgaande keren nam ik de ‘Leonardo express trein’ vanaf de luchthaven Fiumicino naar het centraal station Termini. Ongeveer € 14,= enkele reis, maar omdat we nu met meerderen zijn hebben we van tevoren bij het hotel een taxi gereserveerd. Zelfde prijs en reistijd als de trein, maar wel voor het hotel afgezet. Ons drie sterren hotel is voor Romaanse begrippen best aardig. Kleine, maar schone kamers met airco, redelijk ontbijt, aardig personeel en een geweldige centrale ligging. Het ligt ongeveer 5 minuten lopen vanaf het treinstation Termini.
Santa Maria Maggiore
Uiteraard, want het ligt om de hoek, beginnen we onze ontdekkingstocht met een bezoek aan de Santa Maria Maggiore, een hele grote kerk met een prachtig plafond.
Ook al ben je niet gelovig, een bezoek aan een moederkerk (één van de vijf) in het katholieke Rome is een ‘must’, het hoort gewoon bij Rome!
Colosseum
Vervolgens gaan we op weg naar het eeuwenoude amfitheater, het Colosseum. De naam colosseum betekent kolossaal in het Latijns! Sinds 2007 staat het Colosseum op de lijst van de zeven moderne wereldwonderen. Hoewel het grotendeels in de steigers staat, is het een ontzettend indrukwekkend gebouw.
Van oorsprong werd het gebruikt voor spelen. Bij deze bloederige voorstellingen werden dier tegen dier, mens tegen dier en mens tegen mens ingezet.
We zijn vroeg, dus de rij om binnen te komen is nog niet zo lang. Wíj hebben hoogstens 20 minuten moeten wachten, maar soms lopen de wachttijden op tot wel 2 uur.
Binnenin de arena krijgen allebei mijn kinderen een ‘wow’ gevoel: ongelooflijk wat zich hierbinnen in de oudheid tussen gladiatoren en dieren allemaal moet hebben afgespeeld!
Circus Maximus
Zeer onder de indruk wandelen we vervolgens vanuit het Colosseum richting ‘Circus Maximus’. Dit was vroeger de grootste renbaan in Rome voor paardenraces met wagen.
Nu is het een grasachtig ovaal park waar regelmatig concerten worden gegeven, maar het is nog wel herkenbaar als renbaan.
Forum Romanum
Het Forum Romanum, dat van oorsprong het centrum van Rome was, is nu alleen nog een hoop oude stenen, overblijfselen van triomfbogen, zuilen en tempels.
Maar ook hier kunnen wij, net als bij Circus Maximus en het Colosseum, met een beetje verbeelding het Romeinse rijk tot leven zien komen.
Capitool
Rome is gebouwd op zeven heuvels en één daarvan is het Capitool. Wij klimmen daar via trappen omhoog en hebben van daaruit een prachtig uitzicht over het Forum Romanum.
Indrukwekkend zijn alle bouwwerken bij en op deze heuvel: het symmetrische plein Piazza del Campidoglio dat ontworpen is door Michelangelo, het stadhuis Palazzo Senatorio, het Capitolaanse museum, het imposante monument van Victor Emanuel (ook wel de suikertaart genoemd) en de vele standbeelden. Alles is even groots en oud!
Overal terrasjes
Inmiddels is het rond het middaguur, dus gaan we op zoek naar een restaurantje. Dat is zo gevonden, want het lijkt wel of iedereen in Rome die een stoel en tafeltje heeft, hoe weinig ruimte er ook is, een terrasje heeft en eten en drinken serveert.
Wij gaan lekker op een terrasje in de schaduw zitten want het is warm en we lopen al de hele ochtend in de zon. We eten pizza en drinken water voor een toeristenprijsje. Écht Italiaans eten is uitgebreid en duur, maar de meeste restaurantjes serveren toeristenmenu’s voor een redelijke prijs. Wij vinden de bediening nogal lomp en ongeïnteresseerd, maar dat was voorgaande jaren ook al zo en dat schijnt volgens de kenners bij Rome te horen …
het Panthéon
Na de lunch gaan we naar het volgende hoogtepunt volgens mijn kinderen: het Panthéon, van oorsprong een tempel, later een kerk en één van de best bewaarde monumenten uit de oudheid.
Vooral het grote ronde gat in het dak maakt veel indruk. De lichtinval is hierdoor heel bijzonder.
Sant Ignazio kerk
Vlak bij het Pantheon staat de Sant Ignazio kerk. Ook daar ben ik al eerder geweest maar ik wist toen nog niet dat één van de koepels in de kerk geen koepel is. Het is een schilderij, gemaakt wegens geldgebrek aan het eind van de bouw. Een knap staaltje gezichtsbedrog!
Trevifontein
Hier weer vlakbij, is mijn favoriete ‘wow’ bezienswaardigheid: de Trevifontein. Ingebouwd tussen de huizen en winkels staan we plotseling, tussen honderden andere toeristen, vlak voor deze grote fontein met imposante beelden, kletterend water en mensen die een muntje in de fontein gooien om, volgens de legende, ooit weer terug te komen in Rome.
Het is een beetje dringen, maar ook wij komen bij de rand en gooien ons muntje erin!
Rome telt ongeveer 1500 fonteinen die al eeuwen lang zorgen voor de watertoevoer naar de hoofdstad, maar ook wereldberoemde kunstwerken zijn. Volgens kenners is trouwens niet de Trevifontein, maar de Fontana della Tartarughe, oftewel schilpaddenfontein de mooiste van de stad.
We hebben voor vandaag genoeg van ‘de oudheid’, dus we gaan lekker op een terrasje wat drinken en kijken naar de straatverkopers die aan toeristen horloges en tassen proberen te verkopen. De logo’s van de dure merken zijn natuurlijk nep en de politie doet regelmatig pogingen om in te grijpen, maar dat is maar voor even. Politie weg en er lopen weer hordes verkopers.
Spaanse trappen
Alle boven beschreven bezienswaardigheden liggen in de binnenstad van Rome, alles op loopafstand. Op de terugweg naar ons hotel komen we ook nog langs de beroemde ‘Spaanse trappen’.
Deze trappen zijn een goede verbinding tussen het hoger gelegen stadspark Villa Borghese (met het museum galleria Borghese) en één van de meest exclusieve winkelstraten van de wereld, met winkels van Giorgio Armani, Gucci, Versace, Prada en D&G. Behalve dat het er altijd gezellig druk is, vinden wij het niet zoveel bijzonders. Je mag niet op de trappen zitten eten en/of drinken en er wordt steeds gewaarschuwd voor zakkenrollers.
Vaticaanstad
De volgende dag gaan we met de metro naar Vaticaanstad, het kleinste onafhankelijke staatje ter wereld en een enclave in Rome waar de paus zetelt.
Allereerst gaan we naar de Nederlandse Friezenkerk, gelegen vlak bij het St. Pietersplein. Elke zondag wordt hier de eucharistie in het Nederlands gevierd.
Wij zijn er niet op zondag, maar op woensdag en dan is de kerk ’s ochtends voor bezichtiging open en kan je er een lekker kopje Hollandse filterkoffie drinken, met een koekje erbij!
Daarna gaan we naar het St. Pietersplein, waar bijna elke woensdag de paus vanuit het raam van zijn werkkamer van de Sint Pietersbasiliek iedereen de zegen geeft. Het plein is bomvol met mensen van verschillende nationaliteiten, de audiëntie is gratis en via grote tv-schermen te volgen.
Sint Pieter Basiliek
Uiteraard gaan we ook de enorme Sint Pieter Basiliek van binnen bekijken. De rij voor de ingang is altijd heel lang, maar gaat ook heel snel. De toegang is gratis, maar alle tassen en mensen moeten door een scanapparaat, vandaar de rij.
Zodra we binnen zijn, merk je niets meer van de mensenmassa. Het lost zich gewoon op in de gigantische kerk. Wij lopen een rondje door de kerk, waar mijn kinderen onder de indruk zijn van de enorme pilaren en prachtige plafonds. We hebben helaas niet genoeg tijd om de graftombes van overleden pausen in de crypte te bezoeken en de koepel te beklimmen.
Vaticaan museum
We moeten namelijk om 12.00 uur bij het Vaticaan museum zijn. Ik heb (skip the line) kaarten op internet besteld en dat is ideaal, want net als overal in Rome, staat er altijd een enorme rij voor de ingang. Vorige keren heb ik ruim 2 uur in de rij gestaan, in de brandende zon … Met deze kaarten lopen we langs de rij wachtenden en moeten we alleen nog even bij de ticketbalie het internetvoucher omwisselen voor een entreekaartje.
De rest van de middag bekijken we al de kunstschatten in dit museum. We nemen ruim de tijd, want via een aangegeven looproute worden we, samen met honderden medetoeristen door het gehele museum geduwd en dat is heel groot …
Sixtijnse kapel
We moeten er wat voor over hebben, maar aan het eind van de route komen we uit bij de Sixtijnse kapel, ons eigenlijke doel van die dag. Vanuit deze kapel wordt de witte rook verspreidt als er een nieuwe paus is gekozen.
Maar hij is vooral beroemd vanwege de plafondschilderingen van Michelangelo. Hoewel we amper de tijd krijgen om omhoog te kijken, we worden namelijk gewoon doorgeduwd naar de volgende zaal, vinden wij het toch heel bijzonder.
Na ruim 4 uur zijn we bij de uitgang en via de spectaculaire wenteltrap verlaten we het Vaticaan Museum. De wenteltrap is pas in 1932 toegevoegd, maar is inmiddels net zo beroemd als de kunstwerken in de zalen.
Piazza Navona
Aan het eind van deze dag lopen we via de beroemde brug Ponte de S’Angelo over de rivier de Tiber terug naar de binnenstad. Op Piazza Navona, het beroemdste plein van Rome, nuttigen we weer lekker in het zonnetje de volgende pizza en pasta.
Het uitzicht is erg leuk! Behalve dat het plein vol staat met beelden, fonteinen en zuilen, zijn ook de straatartiesten en hordes toeristen volop aanwezig.
Weg uit de binnenstad
De laatste dag alweer! Vandaag verlaten we de binnenstad.
Bij het metrostation Barberini, waar vandaan we vertrekken, staat om de hoek een Kapucijnerkerk, de Santa Maria della Concezione. De crypte van deze kerk is vast de meest lugubere plek van Rome. De vijf kapelletjes zijn versierd met schedel, botten en complete skeletten van overleden kapucijners. Ik kan het wel waarderen, maar dat vindt niet iedereen van ons gezelschap: “Hoe kan je dit leuk vinden? Het stinkt hier, het is eng en ik voel geesten”. We staan dus snel weer buiten!
We gaan met de metro op weg naar een station net buiten de Aureliaanse stadsmuur. Deze bakstenen muur is bijna 19 kilometer lang en werd in het jaar 280 gebouwd als verdedigingsmuur. Vijf minuten lopen en we zijn bij de basiliek San Paolo fuori le Mura, waar portretten van alle pauzen te zien zijn. Best indrukwekkend!
We gaan verder naar de Via Appia Antica, 2000 jaar geleden de belangrijkste weg van Rome. Doordeweeks is het nog steeds een hele drukke weg, maar op zondag is de weg voor verkeer afgesloten en kun je heerlijk wandelen over de basaltkeien. Als laatste bekijken we de San Giovanni Basiliek, de oudste en van oorsprong belangrijkste kerk van Rome.
We hebben genoeg ‘oudheid’ gezien. Ons allerlaatste doel is een bijzondere afwisseling van de eeuwenoude geschiedenis van Rome: Museum VigaMus, een museum voor videogames. Je kunt de geschiedenis van videogames beleven en natuurlijk ook een aantal games spelen. Erg leuk!
Conclusie
Rome is een geweldige stad! Er is heel veel te zien en te beleven, het heeft meestal heerlijk weer, maar is zeker niet geschikt voor iedereen. Je moet toch enige interesse hebben in oudheid en over wat inlevingsvermogen beschikken. Ja, je kunt winkelen en uitgaan in Rome, maar als je alleen dát wilt, dan doe je de stad tekort en kun je beter Barcelona, Praag of Londen kiezen.
Geschreven door: Marianne van Hal