Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het voor- en najaar is de perfecte tijd voor een stedentrip naar een Spaanse stad. Niet te warm om bezienswaardigheden te bezoeken, maar warm genoeg om heerlijk een terrasje te kunnen pakken. Deze keer viel onze keus op Sevilla, een prachtige historische stad die van alles te bieden heeft. Heerlijke temperaturen, schitterende bezienswaardigheden, de typische sinaasappel- en palmbomen, lekkere tapas, gezellige winkeltjes, eeuwenoude cultuur en niet te vergeten de flamencomuziek.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-stadsbeeld

Hoofdstad van Andalusië

Na een korte vlucht landen we in de hoofdstad van Andalusië en de vierde grootste stad van Spanje. Het centrum ligt op ca 10 kilometer afstand van de luchthaven, dus we zijn snel bij het hotel. Omdat we een late vlucht hebben genomen, gaan we, na  onze spullen te hebben uitgepakt en een drankje in een lokaal cafeetje te hebben gedronken, op tijd ons bed in.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-deel-stadsmuur

Morgen vroeg op om de stad met de mix van geschiedenis, architectuur, tradities, feesten en gezelligheid te gaan verkennen!

Hop on, hop off

We beginnen de dag met een ritje met de hop on, hop off bus om eerst eens een rondje te maken langs de belangrijke bezienswaardigheden en een idee te krijgen van de stad zelf. Achteraf zal blijken dat de bezienswaardigheden ook lopend allemaal zeer goed bereikbaar zijn.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-koetsjes

Ook zien we her en der koetsjes waarmee je een romantische stadstour kunt maken. Het centrum van Sevilla heeft grote pleinen, statige gebouwen, kleine winkelstraatjes en historische kerken.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-leuk-plein

Rondom het centrum kun je nog de echte sfeer van de stad proeven.  Het is werkelijk heerlijk om rond te slenteren door de middeleeuwse, smalle straatjes en steegjes vol bezienswaardigheden. Wat een prachtige stad is dit!

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-smal-straatje

Sevilla heeft een grote verscheidenheid aan winkels. Je vindt er niet alleen leuke boetiekjes en souvenirwinkels, maar ook de grotere ketens en kledingzaken van bekende ontwerpers.

Plaza de Espana

Onze eerste stop is bij één van de symbolen van Sevilla; de Plaza de Espana. Dit is een half cirkelvormig plein dat in 1929 werd aangelegd voor een expositie. Het wordt omringd door een kanaaltje dat middels enkele bruggetjes is verbonden met een wandelpromenade.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-Plaza-de-Espana

De voormalige paviljoens die gebruikt werden voor deze tentoonstelling hebben een nieuwe functie gekregen. Er zijn onder andere een archeologisch museum en een museum voor volkenkunst en heemkunde in gevestigd.  Elementen uit de Sevillaanse bouwkunst zijn er ook terug te vinden in de typische azulejos (keramieken tegels waarop verschillende soorten taferelen geschilderd zijn), het aardewerk en de rode bakstenen. Het hoofdgebouw bestaat uit een u-vormige bogengallerij met twee torens aan weerszijden.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-Plaza-de-Espana-provinciebank

Onder de bogen staan 52 banken die elk een Spaanse provincie vertegenwoordigen. Bij elke bank is een belangrijke historische gebeurtenis, het wapenschild en een landkaart van de betreffende provincie geschilderd. We zien hier heel veel mensen foto’s maken en horen later dat Spanjaarden die in Sevilla op bezoek zijn, maar al te graag bij de bank van hun eigen provincie poseren. We bekijken het fraaie goed onderhouden gebouw uitgebreid.

Kathedraal

Bij de Plaza de Espana stappen we op de bus en stappen weer uit bij de gotische kathedraal.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-sinaasappelplein

Via een mooi bestraat plein met sinaasappelbomen en een fonteintje (de Patio de los Naranjos of Sinaasappelhof) lopen we naar de ingang van de kathedraal. Het is een heel indrukwekkend gebouw, dat  116 meter lang, 76 meter breed en 56 meter hoog is.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-kathedraal

Bij binnenkomst zien we heel veel kapelletjes en kunstwerken. We kijken onze ogen uit. Vlakbij de Capilla Mayor is er een kapelletje met het grafmonument ter ere van Christoffel Columbus. Zijn overblijfselen bevinden zich in een bronzen kist die wordt gedragen door 4 gebeeldhouwde figuren.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-grafmonument-Columbus

Ook is er de Biblioteca Colombina; een verzameling interessante manuscripten, boeken, tekeningen en andere waardevolle zaken uit het leven van Columbus. Dit archief werd door de zoon van Columbus geschonken. Dan is er ook nog de Koninklijke Kapel, die in de 16e eeuw is gebouwd en een indrukwekkende koepel heeft.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-Kathedraal-koepel

Er staat een zilveren urn van Koning Ferdinand en er zijn graven van verschillende koningen. Na dit alles gezien te hebben, beklimmen wij de bijbehorende minaret (de Giralda) die 103 meter hoog is. Boven aangekomen genieten we van de Sinaasappelhof onder ons en het prachtige uitzicht over het centrum van Sevilla.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-uitzicht

Torre del Oro

In ongeveer 10 minuten lopen wij van de Kathedraal naar een ander belangrijk monument in de stad, de Torre del Oro. Deze ligt aan de oever van de Guadalquivir en was van oorsprong een uitkijktoren die deel uitmaakte van de verdedigingsmuren van de stad. Aan de oevers van de rivier wordt ’s avonds volop geflaneerd door stelletjes maar ook door hele families.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-Torro-del-Orro

De naam Torre del Oro, wat Gouden Toren betekent, heeft deze naam gekregen  vanwege de goudkleurige azulejos-tegels op de gevel die bij zonlicht een verblindende gouden gloed aan de toren gaven. De twaalfhoekige toren met smalle raamopeningen heeft later nog dienst gedaan als stadsgevangenis en nu is het scheepvaart- en zeevaartmuseum hier gevestigd.

Stierenarena en museum

Door gezellige knusse straatjes lopen we vervolgens naar de Arena Real Maestranza, de stierenvecht Arena aan de Plaza del Toros, waar we een rondleiding krijgen.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-stierenarena

De Arena is een ovaalvormig gebouw in barokstijl en heeft de typische kleuren van Sevilla: wit, rood en geel. Binnenin ligt één van de mooiste en beroemdste arena’s van Spanje waar duizenden liefhebbers van het stierenvechten kunnen plaatsnemen.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-stierenarena-balkon

De hoofdingang Puerta del Pincipe (oftewel Prinsenpoort) ligt aan de Paseo Cristóbal Colón. Het is voor stierenvechters een grote eer om langs deze grote poort naar buiten te worden gedragen. Boven deze poort is het Koninklijk balkon voor hoogwaardigheidsbekleders.

We zitten een tijdje op de tribune en laten de overweldigende arena op ons inwerken waarna we een bezoek aan het bijbehorende stierenvecht museum brengen.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-stierenarena-museum

Dit museum is van maandag tot vrijdag geopend. Hier wordt uitgebreid en enthousiast verteld over de geschiedenis van de arena en kun je enkele unieke stukken bezichtigen zoals een door Picasso beschilderde stierenvechterscape.

Flamenco voorstelling

Na een heerlijke tapas maaltijd in een goed restaurantje, sluiten we de dag af met een bezoek aan een traditionele flamenco voorstelling in een echte tablao.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-flamencoshow

Er zijn twee dansers, een danseres en twee gitaristen. Na ongeveer een uur is de voorstelling voorbij. Het is erg leuk om deze typische Spaanse traditie eens een keer echt mee te maken. Het is een indrukwekkende belevenis.

Real Alcazar

De derde en laatste dag gaan we naar het Real Alcazar. Dit is een geheel van prachtige Koninklijke paleizen en tuinen in verschillende architectuur stijlen.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-Real-Alcazar

De paleizen zijn ook weer gedecoreerd met azulejos en marmeren zuilen en verfijnd houtwerk. Rond de patio’s staan zuilengalerijen en in de Koninklijke tuinen van het Alcazar zie je overal om je heen mooi onderhouden bomen, heggen, wandelpaden, paviljoenen en vijvertjes.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-Alcazar-tuin

Deze Jardines Alcazar zijn de ideale plek voor een wandeling over schaduwrijke paden die worden omgeven door sinaasappelbomen, cipressen, pijnbomen en palmen. Lekker om hier nu rond te lopen, maar in de zomer zal het hier in de schaduw echt lekker koel zijn.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-Jardins-de-Alcazar

Maria Luisa Park

In een kwartiertje lopen we nog even naar het Maria Luisa Park. Dit is een oase van groen in de drukke stad. We zien hier veel stellen een romantische wandeling maken en gezinnetjes met picknickmanden.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-Maria-Luisa-Park

Na een laatste drankje op een zonnig terrasje en wat souvenirs te hebben gekocht, is het dan echt tijd om weer terug naar Nederland te vliegen. We kijken terug op een heerlijk weekend!

Tot slot

We hadden er best nog wel 2 dagen aan vast willen knopen, want er is nog veel meer te doen en te zien. Vlakbij het centrum ligt de oude Joodse wijk Santa Cruz waar we nog uren doorheen hadden kunnen slenteren. In de smalle knusse straten van deze wijk zijn veel huizen in de Andalusische bouwstijl.

TravelXL-van-Limburg-SEVILLA-terrasje

In de buurt zijn genoeg gezellige terrasjes en restaurantjes om je wandeling zo nu en dan te onderbreken.

Middenin in deze wijk ligt ook het zeer fraaie Casa de Pilatos uit de 15e eeuw, een mooi oud huis met verschillende bouwstijlen en zeer mooi ingericht. Daarnaast zijn er nog een aantal musea. Het Museo Arqueologico, een archeologisch museum dat veel kunst en cultuur biedt en het Museo de Bellas Artes, oftewel het Museum voor Schone Kunsten dat veel mooie kunstwerken uit de geschiedenis, maar ook van kunstenaars van nu heeft. Kortom redenen genoeg om nog eens terug te keren!

 

Geschreven door: Mariëlla Oerlemans

Hier onder nog een leuk filmpje van het Verkeersbureau

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp