Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Portugal is een land dat al een lange tijd op mijn verlanglijstje stond. Toen er dan ook een uitnodiging voor een studiereis voorbij kwam, heb ik niet lang geaarzeld en mezelf ingeschreven op een leuke trip naar de veelzijdige kust en het prachtige binnenland van de Algarve. De Algarve beslaat het zuidelijkste en zonnigste deel van Portugal en vormt een van de populairste vakantiebestemmingen.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-groene-omgeving

Het landschap van de Algarve is zeer gevarieerd. De kust ten westen van Faro heeft veel rotsformaties met kleine strandjes en ten oosten van Faro zijn er de lagunes en kilometerslange zandstranden. De stranden aan de oostkust zijn daarom ook wat populairder dan die aan de westkust. De Algarve is ook geliefd bij overwinteraars vanwege het zachte klimaat. Vanuit zee staat er vaak een lekker verkoelend windje.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Faro-luchthaven

Na een prima vlucht van ongeveer 3 uur komen we aan op Faro, de luchthaven van de Algarve. Al snel hebben we de koffers en worden we met de transferbus in ongeveer een half uur naar Olhos d’Agua gebracht waar we de eerste nacht zullen door brengen.

Olhos d’Agua

Olhos d’Agua is een gezellig klein vissersdorp dat is uitgegroeid tot een leuke badplaats met diverse gezellige restaurants en bars.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Olhos-d'Agua

Het dorpje heeft zijn naam, dat in het Nederlands ‘ogen van water’ betekent, te danken aan de bronnen waaruit bij eb water uit de zee borrelt.

Prachtig strand

Aan de rand van het dorpje ligt het 8 kilometer lange Falesia strand dat we uiteraard willen bekijken.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-trappen-naar-strand

We maken een indrukwekkende afdaling via behoorlijk wat traptreden om uiteindelijk beneden op een zandpad uit te komen. Denk daarom goed na voordat je naar het strand gaat wat je allemaal nodig hebt. Ook over eten en drinken want er is geen strandtent. Ben je iets vergeten dan is het terug weer een hele klim.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Praia-da-Falesia

Dat het Praia de Falesia bekend staat als één van de mooiste stranden van de Algarve dat geloven we gelijk. Wat een prachtig mooi strand aan de voet van de rotsen!

Albufeira

Onze volgende stop is Albufeira, een grote badplaats op circa 5 kilometer van Olhos d’Agua. Albufeira is door de jaren heen uitgegroeid van een schilderachtig vissersdorpje tot een volwassen vakantieplaats.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Albufeira

In de wirwar van smalle straatjes in het oude stadscentrum zijn tal van leuke winkeltjes. We kijken of we nog een aantal souvenirs kunnen bemachtigen en drinken een drankje op een van de vele terrassen.

jeepsafari

We bezoeken ook nog een aantal accommodaties en keren dan terug naar ons hotel. Na hier te hebben genoten van een  heerlijke lunch, staan er buiten 3 jeeps op ons te wachten.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-jeep

Met deze 4 x 4 jeeps is het mogelijk om de binnenlanden van de Algarve  ‘off road’ te ontdekken. Een hilarisch spannende rit waarbij we op plaatsen komen waar het toerisme nog geen invloed heeft gehad op de bevolking en op het landschap. Onderweg stoppen we bijvoorbeeld bij een oude boerderij waar drank en jam worden gemaakt.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-boerderij-met-jam

Ook drinken we wat in een plaatselijk café. Voor een jus d’orange en een overheerlijke Pastel de Nata  (een Portugese  delicatesse) betalen we per persoon ongeveer € 3,00.

Na de jeepsafari keren we terug naar ons hotel. We frissen ons lekker op en maken ons klaar om per bus naar restaurant Ideal te gaan. Een lokaal restaurant waar we de plaatselijke lekkernij kip Piri Piri eten.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-kip-piri-piri

Na het diner vertrekken we met de bus naar het gedeelte waar ‘oud’ Albufeira begint. We gaan te voet verder en duiken een gezellige gelegenheid in. Om 0.30 uur gaan we, moe maar voldaan,  per taxi terug naar ons hotel. Het vertier in ‘oud’ Albufeira gaat echter tot in de late uurtjes door waardoor het ook zeer geschikt is voor jongeren.

Ook het strand is hier natuurlijk overal aanwezig. Vanuit de hoofdstraat voert een tunnel dwars door de rotsen naar het brede strand. Aan het einde van de tunnel dien je nog wel af te dalen om het strand uiteindelijk te bereiken.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Albufeira-strand-via-tunnel

Kust verkennen

De volgende dag gaat de wekker vroeg. Na een heerlijk ontbijt gaan we met  een aantal huurauto’s  op eigen gelegenheid de kust ontdekken. We krijgen een lijst waarop een 4 tal accommodaties staan die we gaan bezoeken in de plaatsen Albufeira, Carvoeiro, Ferragudo en Lagos.

Armaçao de Pera

Omdat we toch door de badplaats Armaçao de Pera rijden, kijken we ook hier even rond. Het is een aardige plaats met een kleine dorpskern waar je een aantal restaurants en winkels vindt.

TravelXL0van-Limburg-ALGARVE-Armacao-de-Pera

Zelf vind ik het eigenlijk iets te beperkt. Wel heeft deze plaats een heerlijk strand, men zegt dat dit het breedste strand is van de Algarve. We drinken daar dan ook even uitgebreid een cappuccino en een lekkere frisse jus d’orange en met onze voetjes in het warme zand genieten we enorm.

Carvoeiro

We rijden daarna gauw verder naar Carvoeiro,  dit is een nog typisch knusse Portugese badplaats met veel laagbouw.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Carvoeiro

Het is gelegen aan een baai tussen de prachtige rotsformaties. Je vindt hier verschillende restaurants, bars, winkeltjes en terrasjes in een sfeervol centrum.

Ferragudo

In Ferragudo bezoeken we een hotel maar we hebben weinig gelegenheid om de plaats zelf te ontdekken.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Ferragudo-uitzicht

Wel  zien we een ontzettend leuke haven en krijgen hierdoor een goede indruk van de gezellige badplaats.

Bliksembezoek aan Lagos en Alvor

Aansluitend brengen we nog een bliksembezoek aan de plaatsen Lagos en Alvor. Ontzettend leuke dorpen met voldoende winkels, restaurants en gezellige straten. Groot voordeel voor de strandliefhebbers is dat je hier zo de hele brede stranden oploopt.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Alvor

Na vandaag zijn we wel tot de conclusie gekomen dat je bij de  meeste accommodaties aan de westkust van de Algarve een auto zou moeten huren.  Anders ben je wel erg aangewezen op je accommodatie en het is zonde om niet iets meer van de omgeving te ontdekken.

Vilamoura

Vandaag staat de hippe plaats Vilamoura op ons programma. Het hart van deze badplaats is de moderne jachthaven met wandelboulevard, omringd door prima restaurants, hippe bars, terrassen en luxe winkels.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Vilamoura

Bij het restaurant van de bekende voetballer Figo strijken we neer om een lekker hapje te eten. Gelegen aan de haven en zittend op een mooie loungebank is het hier goed vertoeven.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Vilamoura-loungen

We brengen nog snel een bezoek aan wat luxe winkels maar daarna is het tijd om door te gaan naar onze volgende stop.

Cabanas

Via Tavira rijden we naar Cabanas, wederom een klein vissersdorp.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Cabanas

Voor dit dorp ligt een lang gerekt eiland met een breed strand, dat bereikbaar is per boot.

Naar Monte Gordo

Het duurt niet lang voordat we arriveren in Monte Gordo, waar we de komende twee nachten zullen verblijven. Na een uitgebreid diner gaan we te voet naar het centrum waarbij we constateren dat veel van de accommodaties aan het strand gelegen zijn. Monte Gordo is erg geschikt voor de wat oudere doelgroep. Je ziet er wel families met kinderen, maar vaak is opa en/of oma dan toch ook mee. Het is dan ook een bestemming waar het ontzettend goed overwinteren is.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Monte-Gordo

We strijken neer op een van de terrassen en bestellen een aantal cocktails. Deze zijn erg prettig geprijsd. We blijven dan ook nog lekker even zitten en genieten van onze drankjes en de omgeving.
Omdat Monte Gordo dichtbij de Spaanse grens ligt, is het ook heel erg leuk om even daarnaar toe te reizen en Portugal te combineren met een bezoek aan Spanje. Dit kan met een huurauto of gewoon met de bus.

Naar Faro

Later die middag vertrekken we met de bus naar Faro, waar een gids staat te wachten die ons een rondleiding geeft door deze toch wel verrassende stad. Een stad met een mooie haven en genoeg winkelplezier.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Faro-poort

We lopen door de oude stadspoort en komen uit op een prachtig plein. Op een van de terrassen strijken we neer en genieten nog even na van het heerlijke weer en de mooie indrukken die deze reis ons heeft gegeven. Daarna lopen we naar de haven, waar we deze trip afsluiten met een heerlijk diner.

TravelXL-van-Limburg-ALGARVE-Faro-haven

Tot slot

Ik ben tot de conclusie gekomen dat de Algarve uitermate geschikt is voor een hele grote doelgroep. Dit onder meer vanwege de veelzijdigheid aan accommodaties. De Algarve biedt veel laagbouw. Veel bungalowparken waar gezinnen met kleine kinderen heerlijk  voor hun huisje kunnen zitten en waarbij de kleintjes kunnen spelen op het gras. De Algarve heeft ook luxe hotels voor het ultieme verwengevoel. Daarnaast heeft de Algarve appartementen. Je kunt er ook overal op uit gaan om lekker ergens te eten voor een hele aangename prijs. Dit tezamen met het heerlijke klimaat maakt de Algarve een zeer geschikte bestemming om gedurende het gehele jaar te bezoeken.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp