Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Elk jaar ga ik met een stel vriendinnen een paar dagen ‘iets’ doen en deze keer brengt dit jaarlijks uitje ons naar Athene, de hoofdstad van Griekenland, waar lang geleden de eerste moderne Olympische Spelen werden gehouden. De stad die bekend staat om zijn rijke historie, de vele archeologische opgravingen, de gezellige restaurantjes en het mooie weer.

Na ongeveer drie uur vliegen landen wij in het begin van de avond op de luchthaven van Athene. Vanaf daar nemen we een taxi, die ons in ongeveer 40 minuten bij ons hotel brengt dat vlakbij de wijk Plaka en het Monastirakiplein ligt.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Monastirakiplein

We checken snel in, brengen onze koffers naar de kamer en gaan meteen op pad. Het is best fris voor de tijd van het jaar, maar dat mag de pret niet drukken. We hebben ons in het vliegtuig al ingelezen en het belooft een topweekend te worden want er is genoeg te zien.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Akropolis-steigers

Als we het hotel uitstappen, hebben we al meteen een prachtig uitzicht op de Akropolis.

Eten in de wijk Plaka

We lopen richting Plaka, de wijk die bekend staat als pittoresk met kleine kronkelende straatjes en heel veel eetgelegenheden. We belanden  in een straat met allemaal eettentjes waar de Grieken zelf volop aan het genieten zijn van de Griekse keuken. Ook wordt er live Griekse muziek gespeeld waardoor we direct in de stemming komen.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-mezes-Pikilia

We bestellen onze eerste ‘mezes’, een aantal kleine gerechten, en eten van alles wat. Na het diner lopen we nog een rondje door de stad en gaan daarna terug naar het hotel en drinken nog een kopje thee in de lobby.

Griekse Oudheid

De volgende dag staat het bekijken van de Griekse oudheid op het programma. Via kleine straatjes met gezellige winkeltjes lopen we naar boven naar de Akropolis. Daar aangekomen maken we een wandeling langs het indrukwekkende Parthenon, het symbool van Athene.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Parthenon-Acropolis

Het Parthenon was de tempel voor Athena Parthenos (de Maagd), die de beschermgodin was van de stad. De tempel vormt het hoogtepunt van de Atheense bouwkunst in de klassieke periode van de vijfde eeuw voor Christus. Vanaf hier hebben we een prachtig uitzicht op de stad en haar omgeving.

Vervolgens lopen we langs de ‘boulevard van de  archeologie’ en bekijken we onder andere het Dionysos amphitheater en de vele andere bezienswaardigheden uit de oudheid.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Dionysus-theater

Na al deze indrukwekkende gebouwen is het tijd voor de inwendige mens en zoeken we een terras aan de voet van de Akropolis op. We bestellen weer allerlei lekkere gerechten waar we allemaal wat van kunnen proeven.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Plaka-restaurant

Akropolis Museum

Tijdens de lunch besluiten we dat we ‘s middags toch ook wel het vrij nieuwe Akropolis Museum  willen bezoeken. Dit museum ligt aan de voet van de Akropolis en je vindt daar de archeologische vondsten van de Akropolis en haar hellingen.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Akropolis-Museum-van-boven

De collectie omvat circa 4.000 voorwerpen, die vooral bestaat uit beeldhouwkunst en architectuurfragmenten. Het is absoluut een mooie aanvulling op het bezoek van vanmorgen!

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Akropolis-museum

Als de avond valt, dineren we in één van de kleine gezellige straatjes die Athene rijk is en daar blijven we in de avond lekker ‘hangen’ onder het genot van een wijntje.

Wisseling van de wacht

Onze laatste dag is alweer aangebroken. Gisteren hebben wij een tip gekregen van een Griek dat  op zondag om elf uur bij het parlementsgebouw, het vroegere Griekse Koninklijke paleis, de wisseling van de wacht plaatsvindt en dat je er al om half elf moet zijn om een mooi plekje te bemachtigen. Zo gezegd, zo gedaan.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-wisseling-wacht

Het is leuk om te zien hoe de, in typisch Griekse kledij geklede, mannen in een stoet het plein voor het parlementsgebouw op komen lopen met voorafgaand een drumband.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-wisseling-van-de-wacht

Het is een hele ceremonie en nadat deze afgelopen is, kan je met de heren op de foto. Het parlementsgebouw zelf is een vrij sober gebouw met daarvoor het Syntagmaplein. Dit is het bekendste plein van Griekenland.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Syntagmaplein

Wij gaan hier even op een bankje in het zonnetje zitten en genieten van het dagelijkse leven dat hier aan ons voorbij trekt.

Mitropolis

Na een klein uurtje mensen kijken lopen we naar de Mitropolis, de kerk van de aartsbisschop van Griekenland. Helaas staat deze kerk van buiten en van binnen  in de steigers, dus we kunnen er weinig van zien.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Metropolis

Winkelen

Hierna is het tijd om de 700 meter lange autovrije winkelstraat Ermou, te gaan verkennen. In deze straat, die begint bij het Syntagmaplein en eindigt bij het metrostation van Monastiraki, en in de kleine zijstraatjes vind je allerlei winkels van de grote ketens  tot delicatessenwinkels en souvenir winkeltjes aan toe. Opeens doemt er middenin de winkelstraat een kerkje op.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-kerkje-midden-in-winkelstraat-Ermoustreet

Dit is het kerkje van Panagia Kapnikarea of enkel Kapnikarea, een Grieks Orthodox kerkje. Het is één van de oudste kerken in Athene. Een  bijzondere gewaarwording.  Binnen heerst er een serene rust en horen we helemaal niets meer van de drukte van de winkelstraat.

Lycabettus heuvel

Omdat we vanavond alweer naar huis vliegen, besluiten we een broodje te kopen bij een van de vele broodkraampjes die in de winkelstraat aanwezig zijn en vanavond vroeg te dineren. Zo hebben we ook nog genoeg tijd om ons laatste programmapunt te bekijken, de Lycabettus heuvel.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Lycabettus-heuvel-vanaf-Akropolis

De top is 277 meter hoog en geeft een fantastisch uitzicht over Athene en dus ook over de Akropolis want deze staat op een heuvel die maar 156 meter hoog is.  We kunnen een kabeltreintje vanaf de Ploutarchou-straat nemen, waarbij het laatste stukje van  een paar minuten met de Teleferik, een ondergrondse kabelbaan, gaat.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-kabeltreintje-Lycabettus-heuvel

Deze kabelbaan gaat één keer in het half uur. Wij, stoere Hollandse meiden, gaan echter te voet. Het is een hele klim naar boven met een heleboel trappen, maar zeker de moeite waard!

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-kerkje-Lycabettus-heuvel

Op de top staat de witte kapel van Agios Georgios (Sint Joris). Deze is in de 19e eeuw gebouwd ter vervanging van een Byzantijnse voorganger. Uiteraard maken we een paar mooie foto’s van de omgeving.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-uitzicht-Lycabettus-heuvel

Dan is het alweer tijd om te gaan borrelen en dineren. Dit doen we in een gezellig smal straatje met trappen met aan weerszijden terrasjes en restaurantjes. Het is hartstikke druk en we moeten goed in de gaten houden waar er een tafeltje vrij komt. Gelukkig gebeurt dat binnen vijf minuten en genieten we al snel van een heerlijk hapje en drankje.

TravelXL-van-Limburg-ATHENE-Plaka-trappen

Een geweldige afsluiter van een weekendje Athene. Hierna is het tijd om naar de luchthaven te gaan. We keren terug naar het hotel, laten de receptie een taxi voor ons bellen en vertrekken naar de luchthaven. Zo komt er veel te snel een einde aan  een kort maar krachtig tripje naar Athene!

Conclusie

Voor cultuurliefhebbers en mensen die van eten en drinken houden is dit een fantastische stad. Het is misschien niet de eerste stad waar je aan denkt als je een stedentrip wilt gaan maken, maar het is een goed alternatief voor mensen die al de nodige steden hebben gezien.

Geschreven door: Samantha van Berk

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp