Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Nadat familie van ons zesenhalf jaar geleden is geëmigreerd naar Portugal leek dit ons een heel mooie reden om voor de eerste keer naar Portugal te gaan en natuurlijk onze familie te bezoeken. Heel benieuwd waren we naar dit land waar we al veel goede verhalen over hadden gehoord. En onze verwachting klopte, Portugal is een prachtig, veelzijdig land.

Half augustus vertrekken we met het vliegtuig naar Lissabon. Na een goede vlucht met Transavia komen we aan op Lissabon. We verblijven de eerste 4 dagen bij onze familie in Espinhal en vervolgens reizen we door naar Lissabon om daar nog 5 dagen de hoofdstad te bekijken.

Vanaf de luchthaven van Lissabon nemen we de bus naar het treinstation Lisboa Oriënte.

Vanaf daar de trein richting Pombal. Omdat het niet heel duidelijk staat aangegeven is het even zoeken waar we onze treinkaartjes kunnen kopen, maar na wat rondvragen vinden we het betreffende loket. Als we eenmaal zitten is het prima, we hebben een goede zitplaats en wifi en na anderhalf uur arriveren we in Pombal.

Espinhal en omgeving

Op het kleine station van Pombal staat onze familie ons al op te wachten. Een bijzonder moment, om elkaar na zolang weer terug te zien! Met de auto rijden we naar het kleine dorpje waar ze wonen, Espinhal. Het valt op hoe groen de omgeving is, heel anders dan andere zuidelijke landen waar in augustus al veel planten en gras zijn verdord.

Na een korte rit komen we aan in Espinhal waar onze familie in een prachtig authentiek huis  woont. Wat een mooi plekje is dit, zo rustig en omgeven door groen en bergen. Bij hun huis hebben ze een stuk land met verschillende fruitbomen, een eigen moestuin en overal bloemen en olijfbomen. Een heerlijke plek om tot rust te komen! Na een lekkere maaltijd in de tuin en veel bijpraten gaan we slapen na deze lange dag.

Castelo de Penela

Na een lekker ontbijt, rijden we de volgende dag naar Castelo de Penela, een mooi oud kasteel dat gebouwd is op een granieten berg.

Hierdoor heb je een prachtig uitzicht over de omgeving. De toegang is gratis. Omdat het nog ochtend is, is de temperatuur erg aangenaam en we wandelen hier dan ook heerlijk in het zonnetje …

Figueira da Foz

Na het bezoek aan het kasteel rijden we door naar het badplaatsje Figueira da Foz. Hier drinken we een lekker kopje koffie met de typische Portugese gebakjes ‘pasteis de nata’ en dan gaan we naar het strand dat fijn zand heeft. Het is niet zo heel warm, rond de 22 graden, maar tussen de beschutting van de keien is het heerlijk in de zon.

De zee  is echter koud met een vrij stevige stroming en mensen gaan daarom ook niet ver de zee in.

Cascata de Pedra de Ferida

Omdat het ‘s middags erg warm wordt, staan we de volgende dag vroeg op voor een wandeling richting de waterval Cascata de Pedra de Ferida.

We lopen door de bergen, bossen en langs riviertjes en op sommige stukken moet je ook behoorlijk klimmen over smalle paadjes. Het is dan ook belangrijk om goede schoenen aan te hebben, maar het is zeker de moeite waard.

We komen uiteindelijk bij de waterval aan, heel mooi om te zien!

De temperatuur is inmiddels al lekker opgelopen, dus het is een goed moment om terug te lopen.

Praia Fluvial Sao Simao

Na de lunch gaan we met de auto naar Praia Fluvial Sao Simao. Dit is een rivier met allemaal watervalletjes waar je in kunt zwemmen.

Aangekomen bij Praia Fluvial Sao Simao, blijkt dit  een prachtig plekje te zijn, met heerlijk fris helder water met stukken waar je kunt zwemmen en ondiepe stukjes waar je op een kei lekker in de zon kunt zitten. Zeker aan te raden om naartoe te gaan!

Het is alweer de laatste dag bij de familie. Na nog een lekkere gezamenlijke lunch gaan we naar station Pombal om vanaf daar de trein te nemen naar Lissabon.

Lissabon

Tegen half 4  ‘s middags komen we aan in Lissabon waar we een mooi appartement hebben gehuurd, vlakbij het centrum tussen de wijk Bairro Alto en Alfama in.

Bairro Alto, dat letterlijk ‘bovenstad’ betekent,  is een gezellige wijk in het centrum met veel winkels, eettentjes en terrasjes, waar je ’s avonds ook prima kunt uitgaan. In de wijk Alfama hoor je uit  vrijwel alle restaurants Fado muziek. Dit is het weemoedig klinkende Portugese levenslied dat begeleid wordt door een gitaar.

De eerste avond na aankomst eten we in Bairro Alto op een gezellig terrasje en bekijken we wat winkeltjes, waarvan de meeste tot een uur of half elf zeker open zijn en sommige zelfs nog langer. Zoals in alle Zuid- Europese landen is het hier erg levendig in de avond.

Gebouwd op 7 heuvels

Lissabon is de meest westelijke grote stad en hoofdstad van Europa. Het is een prachtige stad, heel authentiek en sfeervol. In de bouwstijl vind je Spaanse, Italiaanse en Moorse invloeden. Midden door de stad loopt de rivier de Taag. De stad is gebouwd op 7 heuvels, de straten lopen dan ook veel omhoog en omlaag en soms is het best even klimmen.

Voor degenen die liever niet gaan lopen, rijden er natuurlijk de bekende trams door de hele stad. Tevens zijn er verschillende liften die het hoge en lagere deel van de stad met elkaar verbinden. Overal zijn kleine sfeervolle straatjes en er zijn ook verschillende mooie pleinen.

Feira da Ladra

De tweede dag in Lissabon gaan we naar Feira da Ladra (letterlijk vertaald als de dievenmarkt), een hele grote antiekmarkt in Alfama waar mensen van alles verkopen. Een erg leuke en gezellige markt, waar mooie spullen te vinden zijn.

’s Middags verkennen we de stad verder, wandelen we lekker rond en eten we gezellig in de stad.

LX Factory

De derde dag hebben we een vol programma. ’s Ochtends gaan we naar de LX Factory, een industrieel terrein met een markt met lokale producten, kleding en terrasjes waar je een drankje kunt doen.

Deze hippe hotspot van Lissabon is een leuke aanvulling op een stedentrip!

Sintra

’s Middags gaan we met de trein naar Sintra, dat zo’n 30 kilometer van Lissabon ligt. Dit sprookjesachtige oude stadje mag je zeker niet missen als je naar Lissabon gaat. Het staat vol met prachtige oude kastelen en paleizen, omringd door de mooiste tuinen en parken.

Palácio Nacional de Pena

Met een tuktuk gaan we naar het bekendste paleis, de Palácio Nacional de Pena. Dit paleis ligt bovenop een berg en vanuit daar heb je een geweldig uitzicht over de hele omgeving.

Het paleis is heel indrukwekkend, in mooie pastelkleuren geschilderd en bewerkt met veel mozaïek tegeltjes.

Nadat we het paleis bekeken hebben, lopen we in ongeveer drie kwartier weer naar beneden richting het station.

Naar Cascais

Na dagen op pad te zijn geweest, hebben we eigenlijk wel zin in een relaxdagje dus dat besluiten we de volgende dag te gaan doen … We rijden met de trein in ongeveer 20 minuten naar de badplaats Cascais, een oud vissersdorpje met een historisch centrum. Bij een van de kleine, maar prachtige strandjes bij het centrum genieten we van een dagje zon en strand.

’s Avonds eten we bij een leuk restaurant in Alfama, waar we naar de welkbekende Fado luisteren. Bij ons terras zitten muzikanten die de hele avond zingen, wat een echt vakantiegevoel geeft!

Na het eten lopen we nog even door de sfeervolle wijk met zijn kleine straatjes en mooie oude kerkjes en restaurantjes. Zeker ’s avonds is het hier erg gezellig!

Belém

Voor de laatste dag hebben we een hop-on-hop-off pas gekocht, waarmee we 48 uur gebruik mogen maken van de trams en sightseeing bussen. Als eerste rijden we met de tram naar Belém, een historisch deel van Lissabon aan de Taag vol met monumenten die verwijzen naar de ontdekkingsreizen in de Gouden Eeuw.

Na Belém pakken we een Sightseeing bus en maken we een hele tour door de stad. Heel leuk om alles vanuit de open bus te zien en alle informatie te horen over de stad.

's Avonds gaan we nog even naar Alfama om wat souvenirtjes te kopen.  We eten nog een keer in Bairro Alto en dan zit het er toch echt op …

Tot slot

In deze paar dagen hebben we heel veel gedaan en gezien, maar toch willen we heel graag nog een keer terug! Lissabon is een geweldige stad waar nog veel meer te doen is!

 

Geschreven door: Daphne Boom

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp