Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Bali … de andere kant van de wereld! Eerst 6 uur naar Doha in Qatar, daarna 1 uur en 20 minuten wachten en een doorvlucht van 9 uur naar Denpasar. We vliegen met Qatar Airlines, al jaren in de top 3 van de beste airlines ter wereld. Ruime stoelen en een televisiescherm met heel veel mogelijkheden, waaronder meer dan 100 films en informatie over de voortgang van de vlucht.

TravelXL-van-Limburg-BALI-vliegtuig-stoel

Het overstappen in Doha gaat snel, een zeer luxe en moderne luchthaven. Groot voordeel van overstappen in het midden oosten is dat je ongeveer halverwege de vlucht even je benen kunt strekken!

Hartelijke ontvangst

Na aankomst op Bali staat er een chauffeur op ons te wachten die ons in een half uur naar ons hotel in Sanur brengt. Daar worden we heel hartelijk ontvangen en krijgen we een bloemetje in ons haar en een welkomstcocktail.

TravelXL-van-Limburg-BALI-lekkere-sate

Na een heerlijk Indonesisch diner zijn we moe, maar heel voldaan. Wauw we zijn op Bali!

Bijkomen in Sanur

De volgende morgen brengen we door aan ons prachtige zwembad. We vinden het een paradijsje met al die mooie bloemen en palmen.

TravelXL-van-Limburg-BALI-sanur-zwembad

Natuurlijk verkennen we ook de buurt, lunchen we op het strand en eten we ’s avonds in een typisch Indonesisch restaurantje vlakbij ons hotel.

Sanur ligt in het zuidoosten van Bali. Het is een populaire badplaats, maar het is er lang niet zo druk als Kuta. De zee is hier behoorlijk kalm en niet diep en is dus zeer geschikt voor vakanties met kinderen. Omdat de gebouwen in Sanur niet hoger mogen zijn dan een palmboom, vind je hier, op één hotel na, geen hoge hotels.

TravelXL-van-Limburg-BALI-sanur-strand

Het is een heerlijke plek om bij te komen na je lange vlucht. Er zijn talloze leuke restaurantjes en barretjes, de stranden zijn er prachtig, je kunt je laten masseren, fietsen huren en uitstapjes maken in de omgeving.

Op naar het noorden

Na 4 nachten genieten, worden we door onze chauffeur bij ons hotel opgehaald en vervolgen we onze reis naar het noorden van Bali. We rijden door allemaal kleine dorpjes en zien duizenden kleine tempeltjes langs de weg staan waar de Balinezen hun offers neerleggen.

TravelXL-van-Limburg-BALI-onderweg-naar-het-noorden

Onze chauffeur vertelt dat elk gezin een eigen tempeltje heeft. Behalve dat heeft ook elke familie een tempel en heeft elk dorp ook nog eens minimaal één tempel, maar vaak wel vijf. Families wonen vaak bij elkaar, zo lang mogelijk bij hun ouders. Als ze zelf een gezinnetje hebben gaan ze vaak op de grond van hun ouders wonen, vandaar die familietempel.

TravelXL-van-Limburg-BALI-sccooter-met-familie

Op de weg rijden duizenden scooters, vaak volgeladen met 1, 2 of 3 personen, soms een hond erbij of allerlei spullen. Daar tussendoor vele auto’s en vrachtwagens. Kortom het is erg druk op de weg. Vaak wordt er maar maximaal 30 à 50 km per uur gereden.

Mengwi

Eerst rijden we naar Mengwi, waar we de tempel Pura Taman Ayun gaan bekijken. Deze tempel is gewijd aan de voorouders van de vorsten die tot 1892 over Mengwi heersten.

TravelXL-van-Limburg-BALI-mengwi

De tempel dateert uit 1634 en is gelegen in een watertuin en wordt omringd door een gracht met lotusbloemen.

Rijstvelden van Jatiluwih

We rijden door naar Jatiluwih, een dorpje waarvan de rijstvelden tot de mooiste van Indonesië behoren. Omdat het op een hoogte van 800 meter ligt, is het hier minder warm.

TravelXL-van-Limburg-BALI-rijstvelden

Na wat rond gekeken te hebben lunchen we in een toeristisch restaurantje met prachtig uitzicht op de rijstvelden.

Apen langs de weg

Een stuk verderop vlakbij Bedugul is een plek waar allemaal apen langs de weg lopen. Er zijn heel veel apen waaronder jonkies en moeders met een babyaapje. We kopen bananen en nootjes en voeren de aapjes met veel plezier.

TravelXL-van-Limburg-BALI-aapjes-voeren

De apen pakken de banaan voorzichtig uit onze handen en gaan hem dan verderop op zitten eten. In het begin is dit even eng maar het went al snel.

Het bergdorpje Munduk

Via het Buyanmeer en het Tamblinganmeer rijden we verder naar het bergdorpje Munduk, een stukje onvervalst Bali met prachtige natuur, rijstterrassen, maar ook koffie- en kruidnagelplantages.

TravelXL-van-Limburg-BALI-kruidnagel-plantage

De kruidnagels liggen er op een soort matten te drogen. Als je je raampje open doet kan je het goed ruiken.

Prachtige villa aan de kust

Vanuit Munduk dalen we af naar de kust via bochtige weggetjes met prachtige uitzichten tot we aankomen in ons volgende verblijf. Onze prachtige villa met veranda en zwembad en uitzicht op zwart strand en zee. Een plaatje!

TravelXL-van-Limburg-BALI-villa-aan-de-kust

We komen er aan om 17.00 uur. Nog net in het licht, want het wordt hier tussen 18.00 en 18.30 uur donker. We worden ontvangen door Anni en James, een getrouwd stel, dat de huishouding van de villa regelt en de maaltijden verzorgt. We zijn alle vier verrukt over de villa, die in een prachtige 3300 m2  grote tuin ligt met veel privacy en wel 20 palmen, fruitbomen, maar ook veel kleur van onder andere bougainville.

Het zwembad schittert in de namiddagzon en de ligbedden staan klaar met handdoeken.

TravelXL-van-Limburg-BALI-bale

Achter het zwembad hoor je de zee ruizen en in de tuin staat een balé, een Balinees huisje met een dikke matras waar je heerlijk kunt liggen, uitkijkend op de zee, maar ook op het huis met zwembad. Dat zal een geliefd plekje worden.

TravelXL-van-Limburg-BALI-diner-in-villa

’s Avonds wordt er een heerlijk diner geserveerd op de veranda en na de koffie duiken we op tijd ons bed in.

De volgende dagen luieren we aan het zwembad, gaan we op pad met een scooter en laten we een masseur langs komen voor heerlijke massages en schoonheidsbehandelingen.

Uitstapje in de omgeving

We maken een toertje met auto en chauffeur naar Banjar, bekend om de warme bronnen. Aansluitend door naar het enige Boedhistische klooster van Bali, het Brahma Vihara Ashrama klooster. Het ligt op een heuvel en biedt een prachtig uitzicht over land en de zee.

TrqvelXL-van-Limburg-BALI-stoepa-bij-brahma-vihara-ashrama-klooster

Via de Sing Sing waterval rijden we door naar Lovina, een klein dorpje aan de noordkust dat bekend staat om de boottoertjes waarmee je dolfijnen kunt spotten. We slenteren wat rond langs de vele stalletjes met kleurige koopwaar en in een eettentje drinken we lekkere smoothies en eten we een club sandwich.

Dolfijnen spotten

De volgende morgen gaat om 5.30 uur de wekker. Vandaag is de grote dag en gaan we dolfijnen spotten op zee. Vanuit onze villa varen we nog in het donker weg met 2 boten en al na 20 minuten hebben we de eerste dolfijnen in het vizier. We filmen, maken foto’s en genieten van hun aanwezigheid. Wat een prachtige dieren die zo langs onze boten met ons mee zwemmen.

TravelXL-van-Limburg-BALI-dolfijnen-spotten

Na een half uur alleen genoten te hebben doemen er 4 andere boten op met toeristen en na 1,5 uur varen keren we weer terug naar de villa, de opgaande zon tegemoet. Wat een belevenis!

‘Lekker’ snorkelen

En dan is alweer onze laatste dag in het noorden aangebroken. We hebben een taxi besproken om naar het noordwesten te gaan, naar Permuteran, een vissersdorpje waar je mooi kunt snorkelen.

YravelXL-van-Limburg-BALI-snorkelen

Vol verwachting stappen we met flippers aan onze voeten en snorkels op het water in, maar het valt een beetje tegen. Afgelopen nacht heeft het enorm geregend en nog steeds is het flink bewolkt en waait het. Bijna geen vis te zien!

Tempel Pura Pulaki

Onderweg naar de villa stoppen we bij de Pura Pulaki, één van de zes heiligste tempels van Bali.

TravelXL-van-Limburg-BALI-pura-pulaki-tempel

Deze tempel ligt prachtig, op een vlak plateau tegen de rotsen aan.

Kookles

Als we terugkomen krijg ik kookles in de villa. Een paar dagen eerder aten we heerlijke Ajam Kecap en Urab. We genoten er zo van dat het echtpaar me aanbood het te leren.

TravelXL-van-Limburg-BALI-kookles

Stap voor stap laten ze me de bereidingswijze zien. Zo leuk!

Richting Ubud

Helaas, aan alles komt een eind, zo ook aan ons verblijf in dit paradijsje. Om 12.00 uur worden we door de crew uitgezwaaid en gaan we met de taxi richting Ubud.

Via Munduk en de meren rijden we over vele kronkelweggetjes eerst naar het Bratanmeer, waar op een klein schiereiland in het meer de schitterende Pura Ulun Danu tempel ligt. De tempel is zo prachtig! Gelegen in het water met mooie tuinen met bloemen eromheen. Een plaatje!

TravelXL-van-Limburg-BALI-pura-ulun-danu-tempel

We hebben geluk, er vindt een ceremonie plaats en er lopen honderden Balinezen rond in witte kleding. Ze hebben gekleurde banden, rood, geel en roze rond hun middel en het ziet er heel mooi uit. Al die mensen zitten op de grond voor een tempel met daarvoor allemaal tafels waarop ze hun offers hebben gelegd.

TravelXL-van-Limburg-BALI-ceremonie-bij-tempel

Prachtig om te zien. De priester loopt rond en besprenkelt iedereen met heilig water.

Om 17.00 uur komen we aan in ons hotel in Ubud, waar we de komende paar dagen zullen verblijven.

Tips en weetjes

  • Restaurantjes in Sanur: Wij hebben heerlijk gegeten bij de volgende restaurantjes in Sanur: Warung little Bird, Kayu Manis, Mona Lisa, Made’s. We kregen deze tips via medereizigers, maar ook op tripadvisor staan vele goede restaurants vermeld.
  • Sarong: Op Bali mag je tempels alleen bezoeken als je knieën en schouders bedekt zijn. In sommige tempels word je alleen toegelaten als je een sarong (wikkelrok) om hebt. In die tempels kan je ze vaak (tegen betaling) lenen, maar het is handiger als je er zelf een hebt. Op Bali zijn ze overal voor een paar euro te koop. Leuk souvenir!
  • Eten en drinken: Op Bali is een wijntje niet te betalen. Voor een glas wijn betaal je tussen de 100.000 en 150.000 Indonesische roepia, dat is € 7,00 à € 10,50 per glas. Terwijl een hoofdgerecht vaak tussen de € 3,50 en € 7,00 kost. De verse sapjes zijn er heerlijk! Sinaasappelsap, watermeloen-, ananas-, aardbeien-, bananensap etcetera. Een vol glas vers geperst sap kost ca € 1,40 à   € 2,00

Benieuwd naar de rest van dit reisverhaal? Klik dan hier

 

Geschreven door: Patricia Straatman

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp