Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Een stedentrip bij onze oosterburen komt niet als eerste bij mij op bij het zoeken naar een bestemming voor een stedentrip. Een zonzekere stad in november en niet te ver van Nederland, omdat we maar een paar dagen willen gaan, is lastig. Dan maar een stad die juist ook in de winterperiode heel sfeervol kan zijn vanwege de kerstsfeer. De keuze valt op Berlijn.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-kerstman

In eerste instantie willen we met de auto gaan maar dit is toch nog wel 7 uur rijden en voor een paar dagen vinden we dat te lang. De trein duurt ongeveer even lang, dus besluiten we te gaan vliegen.

Na een korte nacht checken we om 6.30 uur in op Rotterdam Airport en een klein uurtje later landen we op de luchthaven Schönefeld. Heerlijk een paar dagen samen met mijn man genieten van alles wat deze stad te bieden heeft.

Eerste indrukken

Eén van mijn collega’s raadt aan om vooraf een Berlin Welcome Card bij te boeken zodat we vanaf de luchthaven direct naar de stad kunnen gaan. Nadat we de voucher hebben omgewisseld wandelen we naar de U-Bahn.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-welcomecard

Zelfs om 9 uur ’s morgens komt de geur van de stalletjes met curryworst je al tegemoet! Een uur later stappen we uit op loopafstand van ons hotel. Weg van alle Sinterklaas spanning zitten we nu midden in de kerstsfeer.

Nadat we onze bagage op de kamer van ons hotel hebben gezet en zelf eine tasse Kaffee gezet en gedronken hebben gaan we op pad. Het hotel is sfeervol, comfortabel, erg gastvrij en centraal gelegen.

Checkpoint Charlie

We besluiten ons eerst onder te dompelen in de historie, nog één van de redenen waarvoor we deze stad hebben gekozen. Met de metro gaan we naar Checkpoint Charlie; de bekendste voormalige grensovergang tussen Oost- en West-Berlijn. Een vrij toeristisch gedeelte maar ook heel informatief.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-checkpoint-charlie

Door alle informatieborden te lezen en de foto’s te bekijken krijg je een goed beeld van hoe het toen was. Sommige verhalen bezorgen je echt kippenvel. Alle dingen die je op school heb geleerd en in films heb gezien komen nu echt tot leven. Jammer vind ik wel dat de replica van het wachterhuisje nog steeds bewaakt wordt maar nu door druk appende en rokende militairen.

Niederkirchnerstrasse

Vervolgens wandelen we naar de Niederkirchnerstrasse waar nog een stuk muur overeind staat. In het asfalt op de weg ernaar toe zie je op diverse plaatsen lijnen van klinkers die in de plaats gekomen zijn van de muur en dan uiteindelijk een echt stukje muur.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-plek-van-muur

Mijn man en ik kijken elkaar aan en denken hetzelfde: wat een indrukwekkende ochtend. Later blijkt dat je eigenlijk overal in Berlijn nog herinnerd wordt aan de Berlijnse muur. De lijnen in het asfalt en her en der brokken van de muur (zelfs in de souvenirshops!).

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-muur

Steeds proberen we ons in te denken hoe die mensen dat beleefd moeten hebben, maar je kan het je eigenlijk niet voorstellen …

Brandenburger Tor

Na een snelle lunch op straat met … bratwurst natürlich … gaan we naar de Reichstag en de Brandenburger Tor.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-brandenburgertor-kerstboom

Helaas gaat het steeds harder regenen en is onze camera bijna leeg dus we besluiten terug te gaan naar het hotel.

KaDeWe

Vol van alle indrukken gaan we de U-Bahn weer in. Ons hotel ligt vlakbij het KaDeWe dus daar maken we nog even een tussenstop. Het wereldberoemde Kaufhaus des Westens is een enorm gebouw en bij binnenkomst doe het ons een beetje denken aan de Bijenkorf.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-kadewe

Voor de echte shopaholics en de mensen die houden van merkkleding waarschijnlijk het walhalla, maar wij lopen een rondje en gaan zonder aankoop weer naar buiten.

Eten in de Kartoffelkeller

’s Avonds eten we op aanraden van een vriend in de Kartoffelkeller. De naam zegt het al; (bijna) alle gerechten worden van aardappelen gemaakt. Via een klein trappetje dat je nauwelijks ziet vanaf de straat kom je in een kelder terecht en het lijkt of de tijd een beetje heeft stil gestaan en je bij een Duitse familie op bezoek komt.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-kartoffelkeller

Veel hout en kerstversiering die er al heel wat jaren hangt … Goed dat we gereserveerd hebben want alle tafels zijn bezet. Na het hoofdgerecht zitten we helaas vol want we hadden ook graag één van de nagerechten geproefd die ook gemaakt zijn van aardappel!

Rustig ontbijten

De tweede dag beginnen we met een overheerlijk ontbijtbuffet inclusief Live cooking.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-ontbijt

Zitten we normaal snel te ontbijten met onze kinderen, nu zitten we heerlijk ontspannen te plannen wat we vandaag allemaal willen zien en doen. Moeilijk om een keuze te  maken.

Voormalige STASI-gevangenis

Eerst gaan we met de U- en S-Bahn een stuk uit het centrum van Berlijn naar de voormalige STASI-gevangenis. Een bezoek is alleen met een rondleiding mogelijk. We zijn, doordat we de verkeerde U-Bahn nemen, helaas net te laat voor een rondleiding door een man die zelf in die gevangenis heeft gezeten, dus worden we rondgeleid door een historicus.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-stasi-gevangenis

Terwijl je daar zo rond loopt is het moeilijk te begrijpen dat dit 26 jaar geleden (tot 1990) nog in gebruik was. De sfeer en inrichting samen met de verhalen van onze gids maken het wederom een zeer indrukwekkende ochtend.

DDR Museum

Tijdens de lunch maken we een keuze uit de vele musea die aanbevolen worden door de Berlin Welcome Card: het DDR Museum. Dit museum is niet groot maar wel een aanrader omdat het heel interactief is en er veel te ontdekken en bekijken valt.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-ddr-museum

Hier wordt ook de kant van de gewone Duitsers belicht. Hoe ze woonden, werkten, recreëerden etcetera.

kerstmarkt op de Alexanderplatz

Als we buiten komen is het al donker en nemen we eerst lekker een glas glühwein op de inmiddels verlichte kerstmarkt op de Alexanderplatz. Een hele gezellige, sfeervolle kerstmarkt met een schaatsbaan. Hier eten we ook voor het eerst van ons leven gepofte kastanjes.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-kerstmarkt-gepofte-kastanjes

Wat opvalt is de enorme Fernsehturm; het hoogste gebouw van Berlijn. Je kunt er naar het uitzichtplatform maar wij blijven liever met beide voeten op de grond.

Schnitzels

Begin van de avond gaan we als diner voor de beste schnitzels van Berlijn. Restaurant Austria lijkt het meest op een bruin café en er heerst dan ook een hele ongedwongen sfeer. We hebben geluk dat we er terecht kunnen want alle tafels zijn bezet/gereserveerd. Je kunt kiezen uit twee maten schnitzels; ik neem de kleinere maar die van mijn man bedekt het hele bord.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-schnitzels

Om in de sfeer te blijven nemen we er Duits bier bij. Het is goed dat we gedurende dag niet zoveel gegeten hebben en de borden helemaal leeg weer kunnen teruggeven. Wederom een aanrader als je van een lekker stuk vlees houdt.

Mauer Gedenkstätte

De volgende morgen gaan we weer op tijd op pad omdat dit alweer onze laatste dag is. We hebben al resten van de muur gezien maar willen nu ook wel met eigen ogen zien hoe precies die hele strip eruit zag. In de Bernauerstrasse gaan we naar de Mauer Gedenkstätte.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-tekst-op-muur

Daar is een stuk gebied nog helemaal intact gebleven en daar voelen we echt hoe het moet zijn geweest om niet naar de overkant van de straat te kunnen. Vanuit een wachttoren kun je alles ook van bovenaf zien. Het beeld wat we gevormd hadden de afgelopen dagen blijkt te kloppen en is wat ons betreft nu compleet.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-mauer-gedenkstatte

Schloss Charlottenburg

We lunchen in de buurt van Schloss Charlottenburg. Het slot staat voor het grootste deel in de steigers en daarom besluiten we niet naar binnen te gaan.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-Schloss-Charlottenburg

Voor het slot is ook weer een kerstmarkt en we kiezen ervoor om op deze kerstmarkt nog een glühwein te drinken om vervolgens weer naar de U-Bahn te gaan.

Kurfürstendamm

We stappen uit bij de Kurfürstendamm om naar de Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche te gaan. De hele Kurfürstendamm lopen we af en we vergapen ons aan de etalages met luxe kleding en accessoires.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-Kurfurstendamm

Het plan is om een souvenir te kopen maar dat doen we uiteindelijk gewoon bij de souvenirshop.

Gedächtniskirche

In de Gedächtniskirche duiken we nog een keer terug in het verleden. De bombardementen van de Tweede Wereldoorlog zijn hier nog duidelijk zichtbaar.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-gedachtniskirche

Op de kerstmarkt die er ook op dit plein staat kopen we een typisch Duitse peperkoek voor onze dochter maar verder lopen we er alleen over op weg naar de kerk. Het is in drie dagen tijd niet te doen om alle kerstmarkten in Berlijn te bezoeken en dat was ook niet onze voornaamste reden om naar Berlijn te gaan. Het is natuurlijk wel heel gezellig om even iets te drinken of te eten en dat is er in overvloed!

Tot slot

Voordat we op weg gaan naar de luchthaven, gaan we nog even naar de Alexanderplatz. Dit is wat ons betreft het plein met de leukste kerstsfeer.

TravelXL-van-Limburg-BERLIJN-alexanderplatz-kerst

Tijdens het eten van nog een laatste currywurst laten we de afgelopen drie dagen op ons inwerken.  Veel te snel naar ons zin gaan we weer op weg naar de luchthaven voor onze vlucht naar Rotterdam.

Historie, nieuwbouw, gemütlichkeit … Alles hebben we gezien en gevoeld, maar we hebben nog lang niet alles gezien en gedaan.  Een mooie reden om wat ons betreft zeker nog eens terug te gaan …

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp