Als we na een vlucht van bijna 10 uur uit het vliegtuig stappen, voelt het alsof er een warme deken over ons wordt neer gelegd. Wat een genot dat we de kou van Nederland achter ons hebben kunnen laten!
Curaçao heeft met meer dan 35 stranden en meer dan 60 duik- en snorkellocaties veel te bieden in de winter. Er is een overvloed aan mogelijkheden voor liefhebbers van o.a. zon, zand en watersporten. Sommige stranden zijn klein, intiem en liggen in een smalle baai. Andere stranden zijn juist weer breed en uitgestrekt. Je kunt er heerlijk zwemmen, snorkelen, duiken, zandkastelen bouwen en genieten van een vers gevangen vis voor de lunch of voor een romantisch diner bij zonsondergang.
Wat ik bijzonder vind aan Curaçao is dat je lekker in de zon in het Caribische gebied verblijft en gewoon Nederlands kunt praten. De officiële taal echter is Papiamento, een Creoolse taal. Verder wordt er ook Engels en Spaans gesproken. Curaçao vind ik een geweldig eiland. Het is een eiland voor strandliefhebbers maar ook voor mensen die zo af en toe iets willen ondernemen.
Curaçao is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen. Het eiland ligt op 60 km van Venezuela, het is 65 km lang en 11 km breed op het breedste punt. Het landschap is vrij droog omdat het weinig regent op Curaçao. Onder andere daarom is het een perfecte bestemming voor het gehele jaar!
Het eiland is niet echt vlak te noemen, eerder heuvelachtig. De enige echt noemenswaardige heuvel echter is de Christoffelberg in het noordwesten, met een hoogte van 375 meter. Vanaf de Christoffelberg kun je op een heldere dag Venezuela, Aruba en Bonaire zien liggen.
Stranden
Tijdens mijn verblijf heb ik diverse stranden bezocht, waaronder Mambo Beach. Dit bekende strand heeft een lagune voor de deur, wat zeker fijn is voor families met kinderen! Bij strandtent Mambo Beach kan je lekker eten en zij hebben zelfs 1 keer per week een filmavond op het strand!
Jan Thiel Baai is ook een aanrader. Bij het prachtige strand vind je een vijftal restaurants met gevarieerde keukens. Je kunt in deze baai ook duiken. Ook als je een introductieduik wilt gaan doen is dat mogelijk.
Blauwbaai heeft één van de breedste stranden van Curacao met palmbomen die zorgen voor schaduwrijke plekken op het strand. Het strand loopt geleidelijk af in zee en is daarom bij uitstek geschikt voor families met kleine kinderen.
Als je een duik of snorkel liefhebber bent, kun je op de volgende plaatsen geweldig duiken en snorkelen: Cas Abou, Vaersenbaai, Playa Kalki, Port Marie en Playa Lagoona.
Verder het binnenland in verandert het landschap. Hier groeien de cactussen tot wel 6 meter hoog en zijn de beroemde Divi Divi bomen te bewonderen. Deze bomen zijn helemaal met de wind meegebogen omdat die meestal uit dezelfde richting waait.
Willemstad
De zuidkust van het eiland heeft verschillende diep landinwaarts gaande baaien. Aan één van deze baaien, ‘het Schottegat’, ligt Willemstad. Een bezoek aan Willemstad mag zeker niet ontbreken.
Willemstad is herkenbaar aan de fraaie in pastelkleuren geschilderde koopmanshuizen met Hollandse topgevels. Daarnaast tref je er de Joodse synagoge, indrukwekkende forten en de karakteristieke pontonbrug.
Ik ben er op een ochtend gaan wandelen langs de haven waar je de kleurrijke drijvende markt kunt bezoeken. Dan is de temperatuur nog te doen. Het werd echter al gauw te heet voor verdere activiteiten. Willemstad kent verder vele restaurantjes en kroegen en heeft een behoorlijk nachtleven. Ook meren er regelmatig cruiseschepen aan.
Auto huren
Voor de liefhebbers die zo nu en dan iets willen ondernemen zijn het Christoffelpark en Klein Curaçao ook zeker de moeite waard. Of maak een tour langs de westkant of de oostkant.
Om de leukste strandjes en mooie plekjes te kunnen bezoeken hebben wij al in Nederland een auto gehuurd. Voor de kosten hoef je het niet te laten en als je al in Nederland huurt ben je goed verzekerd en sta je ter plaatse niet voor verrassingen.
Als je op stap bent en je komt langs de volgende plekjes, stop dan zeker voor/bij:
- het uitzicht op Playa Fòrti en Playa Abou (Kenepa)
- de vissersboten bij Playa Fòrti
- Playa Pis kadó
- Boka Sami
- Santu Pretu (San Nicolas)
- de surfers en boten bij Playa Kanoa
Ook een dagexcursie naar Klein Curaçao is zeer de moeite waard! Dit minuscule, rotsachtige en verlaten, vulkanische eiland ligt op ongeveer 1,5 uur varen ten zuidoosten van Curaçao.
Christoffelpark
Zelf zijn wij aan het Christoffelpark niet toegekomen, we waren er maar een week en ons hoofddoel was uitrusten, maar de mensen die er wel zijn geweest waren laaiend enthousiast. In het Christoffelpark, het grootste nationale park van Curaçao, vind je een enorme variatie aan flora en fauna. Natuurliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de lokale vogels en planten. Zo zijn er bijvoorbeeld orchideeën en de Palabrua, de zeldzame schuuruil en het witstaarthert. Naast de natuurlijke rijkdom biedt het park ook veel op het gebied van cultuur en historie.
Voor de fanatieke wandelaars zijn er 8 wandelroutes, variërend van een rustige wandeling tot de meer uitdagende klim naar de top van de Christoffelberg (aan te raden is om deze in de ochtenduren te doen). Het park organiseert ook speciale activiteiten, waaronder safari's, herten spotten, dier presentaties, excursies naar grotten, begeleide tours door het park (bijvoorbeeld volle maan wandelingen en safari's bij zonsopgang). Je kunt ook een mountainbike huren en door het park fietsen.
Plantage Savonet was één van de eerste plantages op het eiland en is nog steeds één van de meest complete plantage complexen. Zo is er het landhuis, de opslagruimtes, dammen en bronnen en nog veel meer. Het complex is gerenoveerd en biedt nu onderdak aan het Savonet Museum.
Festivals en feesten
Curaçao kent ook een aantal jaarlijkse festivals en het belangrijkste daarvan is het Carnaval! In de 19de eeuw heeft de bevolking van Curaçao de carnavalstraditie al overgenomen en werden er gemaskerde bals en optochten gehouden. Pas na 1969 kreeg het Curaçaose Carnaval de populariteit die het volksfeest nog altijd heeft. Tegenwoordig is het één van de grootste en langstdurende festiviteiten van het gehele Caribische gebied. Het feest begint in januari en eindigt pas eind februari of begin maart.
Na de officiële opening van het carnavalsseizoen, meestal in januari, verzamelen de carnavalsgroepen zich en gaan ze dansend door de straten. Ze swingen achter de muziekbands aan en dragen T-shirts met daarop de naam van hun groep.
Daarnaast heeft Curaçao tegenwoordig ook haar versie van het North Sea Jazz Festival waar vele grote namen uit de (Jazz) muziek optreden.
Kortom, redenen genoeg om een bezoek aan dit prachtige eiland niet langer uit te stellen!