Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Na lang wikken en wegen naar welke bestemming we zouden gaan, hebben we uiteindelijk gekozen voor Bonaire. We zochten een relax plek, lekker eten en drinken en waar je een paar leuke dingen kon doen. Naar ons idee konden wij dat vinden op Bonaire.

Na een 10 uur durende vlucht in de star class, een goed begin van de reis, landen we op Bonaire. Het is er heerlijk warm. Het vliegveld bestaat uit 1 aankomsthal deels in de buitenlucht met 1 bagageband. Lekker kneuterig.

travelxl-van-limburg-bonaire-flamingo-airport

Nadat we de koffers hebben gekregen, lopen we naar de transferbus, die ons in korte tijd naar onze accommodatie brengt. Het is al tegen vijven en de zon gaat al een beetje onder. We pakken gelijk een prachtige zonsondergang mee! Dat voorspelt veel goeds.

travelxl-van-limburg-bonaire-zonsondergang

Omdat we best vermoeid zijn van de reis besluiten we bij de accommodatie te gaan eten. Dat is zeer geslaagd. Het restaurant ligt aan het water en het eten is goed.

Met de huurauto naar de zoutvlaktes

De volgende dag staan we op en er komt ons een heerlijke warmte tegemoet, het zonnetje schijnt. Een goed begin van de dag. We ontbijten op ons ruime terras met uitzicht op de zee.

Een paar uur later nemen we onze huurauto in ontvangst en rijden we als eerste naar de zoutvlaktes in het zuiden van Bonaire.

travelxl-van-limburg-bonaire-zoutvlakte

De zon zorgt er hier voor dat het aan land gespoelde zoute zeewater opdroogt in grote basssins. De bassins worden telkens weer gevuld met een laagje zeewater, zodat er steeds meer zout overblijft. Wat een grote productie voor zo’n klein eiland!

Slavenhuisjes

Vlakbij de zoutpan staan een aantal slavenhuisjes, die in 1850 zijn gebouwd. Hier sliepen ooit zwarte slaven uit Afrika die moesten werken in de zoutpannen en op de plantages. Bij de witte zoutpan staan niet alleen witte slavenhuisjes maar ook een wat groter huis dat door de opzichter werd gebruikt.

travelxl-van-limburg-bonaire-slavenhuisjes

Bij de rode zoutpan staan okergele huisjes. De kleine huisjes, die ongeveer anderhalve meter hoog zijn, hebben kleine deurtjes en geen ramen. Je kunt je gewoon niet voorstellen dat hier ooit twee volwassen mannen (soms waren het er zelfs zes) in konden! Dertien jaar na de bouw van deze huisjes werd de slavernij op Bonaire gelukkig afgeschaft.

Snorkelen

Na dit stukje historie gaan we naar één van de vele strandjes om te snorkelen. Het is prachtig onder water! De meest mooie vissen komen voorbij en vrijwel direct is er al veel te zien.

Omdat we het rustig aan willen doen, keren we weer terug naar de accommodatie en vertoeven wij de rest van de middag aan het strand.

travelxl-van-limburg-bonaire-snorkelstrand

Ook bij dit strand kun je trouwens goed snorkelen. Er is een steiger en wanneer je daarvan af de zee in gaat, zit je gelijk tussen de vissen. ’s Avonds dineren we weer bij de accommodatie, het beviel goed, dus waarom niet?

NP Washington Slagbaai

Na een heerlijk relaxdagje, waarin we snorkelen en genieten van het uitzicht op de zee, bij de accommodatie lunchen en ’s avonds eten bij één van de restaurants van een naastgelegen hotel, staan we  de volgende ochtend vroeg op.

travelxl-van-limburg-bonaire-slagbaai-np

We gaan naar het nationaal park Washington Slagbaai en ze raden aan om vroeg te beginnen met de route omdat het dan nog niet zo warm is en je geen tijdgebrek hebt.

Bonaire is klein, maar daar merk je in het park niets van. Het park beslaat zo ongeveer 6000 hectare. Er zijn 2 routes, een lange en een korte route. Over de lange route doe je 3 uur en over de korte route 1,5 uur. Let op, dit is wel zonder stops en het snorkelen.

travelxl-van-limburg-bonaire-slagbaai-np

De entree is $25. Dit is eigenlijk geen entree maar dit betaal je voor de Stinapa. Dit is de afkorting voor Stichting Nationale Parken. Deze stichting is verantwoordelijk voor het beheer van de nationale parken. Wij kiezen voor de lange route.

Prachtige natuur

Het park heeft prachtige rotspartijen met een woeste zee die heel wat mooie foto’s oplevert. De begroeiing is veelal cactus.

travelxl-van-limburg-bonaire-slagbaai-np

Ook zien we aloëvelden, zoutmeren, kalksteengrotten, zandduinen en afbrokkelende kalkterrassen.

Je kunt er op prachtige plekken snorkelen. Helaas is de zee op het moment dat wij er zijn wat onrustig op sommige plekken. Gelukkig blijven er genoeg andere plekken over om te snorkelen.

travelxl-van-limburg-bonaire-slagbaai-np

Het is wel aan te raden om een grotere auto te huren, er zitten namelijk nogal wat hobbels en kuilen in de weg. Na een lange dag keren we terug naar het hotel ...

Snorkelen en duiken

We besluiten dat we het de komende dagen rustig aan gaan doen. We snorkelen en genieten van het eten en drinken. Het is tenslotte ook vakantie om heerlijk bij te komen. Na een aantal dagen relaxen, pakken we de auto weer en gaan op pad.

travelxl-van-limburg-bonaire-huurauto

We willen eens op andere plekken gaan snorkelen. We komen aan op een, naar het lijkt, goede plek. Een mooi strand met hier en daar een boom voor beschutting tegen de zon. Helaas zitten er heel veel stekelige zee-egels onder water. Dus rijden we snel door.

travelxl-van-limburg-bonaire-snorkelstrand-zeeegels

1000 steps

We komen langs een stuk met veel snorkel- en duikplekken. We kiezen voor de plek met de naam ‘1000 steps’. Dit schijnt één van de mooiere plekken te zijn. Nou, dat is het zeker! We spotten zelfs een zeeschildpad van heel dichtbij!

travelxl-van-limburg-bonaire-strand-1000steps

Daarna rijden we door naar een strand naast het vliegveld. Je zou denken; daar is niks aan en daar zie je vast niks, maar het tegendeel is waar. Het is een gezellig strandje met veel locals. Onder water is er ook genoeg te zien. Genoeg gesnorkeld voor vandaag.

travelxl-van-limburg-bonaire-kralendijk

We gaan terug naar de accommodatie en eten in Kralendijk. Kralendijk is erg klein, maar biedt genoeg restaurantjes en er zijn wat winkeltjes.

Lac Bay

De volgende dag gaan we met de auto naar Lac Bay.

travelxl--van-limburg-bonaire-lac-vay-strand

Dit is een ondiepe lagune van ongeveer 8 vierkante kilometer aan de zuidoostkant van Bonaire waar de wind constant aanlandig is. Deze baai heeft prachtig azuurblauw water. Door de constante wind kan je hier heel goed windsurfen. Aan de noordelijke kant is er een mangrovebos en aan de oostkant een koraaldam.

travelxl-van-limburg-bonaire-lacbay-mangrove

Je kunt kanotochten maken door het mangrovebos, maar wij besluiten dit niet te doen en te gaan snorkelen bij het mangrovebos. Dit is een heerlijk rustig plekje.

Sorobon Beach

Daarna rijden we door naar Sorobon Beach.

travelxl-van-limburg-bonaire-sorobon-beach

Dit is een strand bij een hotel met ook weer ondiep water waar je goed kunt windsurfen. We hebben hier een relaxte middag.

Gotomeer

Er breekt weer een nieuwe dag aan. De laatste dag dat we de auto hebben, überhaupt onze laatste volle dag. We gaan naar het Gotomeer.

travelxl-van-limburg-bonaire-gotomeer

Dit meer ligt in het noordwesten van Bonaire en is het grootste zoutwatermeer van het eiland. Het meer werd gevormd nadat door koraalvorming een natuurlijke dam ontstond waardoor het water van het meer werd afgesloten van de zee.

Flamingo’s

Het is een belangrijk broedgebied voor de flamingo’s. We zien er hier daarom ook veel, helaas van een grote afstand. Het meest opvallende van flamingo's zijn de roze veren.

travelxl-van-limburg-bonaire-flamingos-gotomeer

Deze roze kleur wordt veroorzaakt door het eten van planten die deze kleurstof in zich hebben of  indirect door schaaldieren die door de flamingo’s gegeten worden.

Helaas is het de volgende dag tijd om naar huis te gaan. Na een voorspoedig verlopen terugreis landen we weer op Amsterdam Schiphol en kunnen we terugkijken op een heerlijke relaxte vakantie.

Tot slot

Bonaire heeft qua onderwaterwereld heel veel te bieden. Er hangt een relaxte sfeer, alles kan en mag en je kunt er heerlijk eten en drinken. Al met al zeker naar onze verwachting!

Wij hebben alleen gesnorkeld, maar je kunt op Bonaire ook geweldig duiken en uiteraard kun je er ook je PADI halen!

Geschreven door: Samantha van Berk

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp