Afgelopen weken belden we vanuit ons reisbureau onze teruggekomen klanten na en zonder uitzondering kregen we zulke positieve verhalen te horen, dat het bij mij ook weer gaat kriebelen. Op mijn vraag “voelde je je in het buitenland veiliger dan in Nederland" werd steevast “ja” geantwoord. Tussen de vele last minutes vind ik al snel een vakantie die helemaal bij onze wensen aansluit.
Een kleinschalig appartementencomplexje met een heerlijk zwembad in het noorden van Corfu.
Voorbereiden in Corona tijd
De voorbereidingen zijn op het moment wat uitgebreider dan voor corona tijd, maar geven wel een veilig gevoel.
Allereerst 72 uur voor vertrek een corona test. Bij ons reisbureau weten we precies welke touroperators deze test gratis aanbieden, wat al gauw €90,= per persoon scheelt. Na het digitaal aanvragen van de QR code, de code die toegang geeft tot Griekenland en het invullen van de formulieren van de RIVM (nodig in de periode dat ik er naar toe ging) zijn we klaar om te gaan.
We vertrekken om 6.00 uur en het is nog erg rustig op Schiphol. In het vliegtuig voelen we ons erg veilig, wetende dat iedereen aan boord de afgelopen 72 uur negatief getest is. Mondkapje op, de goede HEPA-filters, alles draagt bij aan veilig en relaxed vliegen.
Aankomst
Na 2 uur en 25 minuten vliegen landen we op Corfu. De bagage staat al op de band en om 10.15 uur Griekse tijd zitten we al in onze transferbus. Het is een uur rijden naar onze accommodatie in Acharavi. Het is maar 39 kilometer, maar slingerend door de bergen schiet het niet echt op. Wel een prachtige route door een heel groen, heuvelachtig landschap vol cipressen en olijfbomen.
Eigenaar Niko staat ons al op te wachten als we met de bus aankomen. Na een warm welkom laat hij ons trots het zwembad en ons 3-kamerappartement zien. Al voor het middaguur hebben we onze koffers uitgepakt en liggen we aan het zwembad.
‘s Avonds genieten van de rust in ons aan het zwembad gelegen bar-restaurant terwijl de eigenaresse de lekkerste huisgemaakte gerechten voor ons klaarmaakt, stifado, pastitsáda, lamskoteletjes en heerlijke voorgerechtjes.
Acharavi
De volgende ochtend maken we een wandeling over het strand naar het centrum van Acharavi en de supermarkt om de rest van de middag te luieren bij het mooie zwembad, omgeven door de prachtige tuin met bloeiende oleanders.
Het strand van Acharavi is langgerekt, afwisselend met kiezels en zand, het zeewater loopt geleidelijk af. Als je op het strand ligt zie je de hoge bergen van Albanië op de achtergrond en ’s avonds de lichtjes van bergdorpjes en vuurtorens.
Acharavi bestaat uit een lange straat met aan weerszijden restaurantjes en winkeltjes. Je vindt er alles wat je nodig hebt tijdens een vakantie, maar het is geen authentiek Grieks dorpje met vele kriskras straatjes zoals we bijvoorbeeld zien in Molyvos op Lesbos of Rethymnon op Kreta.
We huren 2 dagen een auto en gaan de eerste dag langs de kust richting het zuiden. Het noorden van Corfu wordt bepaald door het bergmassief van Mount Pantokrator, met aan de oostzijde een mooie kronkelende kustweg met pittoreske baaitjes met enkele taverna's aan de azuurblauwe en kristalheldere Ionische zee.
Kassiopi
We rijden eerst naar Kassiopi, een van origine vissersdorpje, maar uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming op Corfu.
Het ligt op een schiereiland en heeft twee baaitjes met Griekse tavernes en hun terrasjes. In het haventje liggen behalve de excursieboten, vele vissersbootjes met hun netten op de kade.
Boven het haventje steken de resten van een oude Venetiaanse burcht boven de rotsen uit en vanuit de haven kun je Albanië zien liggen.
De ruïne van het Venetiaanse kasteel is gratis te bezoeken. Het is een klim tussen de huizen door via stenen trappetjes naar boven, maar als je eenmaal daar bent is het uitzicht prachtig.
Het centrum van Kassiopi ligt langs de weg van de haven naar de hoofdweg. Er zijn hier vele (souvenirs)winkeltjes, maar ook restaurants en bars zijn er genoeg.
Barmpati
We rijden door langs de kust naar het zuiden en stoppen in Barmpati waar we een heel mooi baaitje met strandje zien. We genieten van de natuur en het verfrissende, heldere water.
Via het binnenland rijden we weer terug naar ons hotel waar we nog even in ons zwembad duiken.
Naar Paleokastritsa
De volgende dag maken we een toertje richting Paleokastritsa, één van de oudste badplaatsen van het eiland Corfu. De rit ernaartoe is prachtig door de wondermooie, groene natuur. Zeer bosrijk met miljoenen olijfbomen, kleurige oleanders en met daartussen hoog erboven uittorende cypressen, een enorm gevarieerd landschap.
In het binnenland tientallen traditionele dorpjes met pastel gekleurde huisjes, kerkjes en hele smalle straatjes, waar we geen tegenligger tegen moeten komen, want dan moet een van de twee achteruit terug. Na 50 minuten rijden komen we aan in Paleokastritsa, wat bestaat uit 3 grotere baaien, gescheiden door twee schiereilanden.
Prachtig uitzicht
Je hebt er een prachtig uitzicht over de zee, de rotsen, de baaien, strandjes, het haventje in combinatie met het groen van onder andere de olijfbomen en cipressen, de blauwe lucht en het azuurblauwe water. Echt waanzinnig mooi!
Byzantijns klooster
Op het schiereiland ligt bovenop een berg een Byzantijns klooster. Het is gewijd aan de Moeder Gods ‘Theotokos’. Het werd in 1228 gesticht, echter de huidige gebouwen zijn van de 17e en 18e eeuw. Het klooster is namelijk totaal vernietigd door de oorlog met de Turken in de 16e eeuw en daarna weer opgebouwd.
In het klooster bevinden zich een kerkje, verschillende iconen en een mooi beschilderd plafond.
Er is een klein museum, daar worden schelpen, beenderen, iconen, oude boeken en een oude olijfpers tentoongesteld.
Het klooster is vandaag de dag niet meer in gebruik, maar er wonen nog wel monniken, die tevens de beheerders zijn. Vanuit de tuin kijk je op de groen bedekte rotspartijen en de baaien met prachtige kleuren zeewater.
Na ons bezoek aan het klooster rijden we door naar de haven van Paleokastritsa.
Met mountainbikes op pad
De volgende dag luieren we aan het zwembad en besluiten we mountainbikes te huren. Na een speurtocht wie de beste fietsen heeft, slagen we bij s-bikes in de hoofdstraat van Acharavi. Mijn man en jongste dochter, ervaren fietsers, zoeken het binnenland op.
Vanuit Acharavi is het meteen steil klimmen de bergen in. Gelukkig worden ze daarna beloond met een prachtige afdaling door de bossen met olijfbomen. Ze genieten zo dat ze de volgende morgen een soortgelijk toertje maken.
Mijn andere dochter en ik doen het wat rustiger aan. We rijden deels langs het strand naar onder andere Roda.
Ook daar is het stijgen en dalen, maar niet te vergelijken met de bergen in het binnenland. Na deze inspanning kunnen we wel een frisse duik in het heerlijke zwembad gebruiken.
De overige dagen genieten we van de rust bij ons zwembad, maken een wandeling langs het strand of duiken we in de heldere zee.
Op de achtste dag stappen we weer, met mondkapje op in achtereenvolgens de transferbus en het vliegtuig en kunnen we terugkijken op een heerlijke en relaxte vakantie. Voor aanvang hebben we even getwijfeld door alle corona perikelen, maar we zijn heel blij dat we zijn gegaan!
Klimaat
Corfu heeft door de noordelijke ligging een iets koeler mediterraan klimaat dan de meeste andere eilanden van Griekenland. Toch zijn de zomers hier warm, met uitschieters boven de 30 graden. In de winter vriest het hier vrijwel nooit en ligt de temperatuur gemiddeld rond de 13 graden. Door de regenachtige winter is het een heel groen eiland.
Tot slot
- Je kunt duidelijk merken dat de Grieken enorm blij zijn met toeristen, want ze doen alles om ons de perfecte vakantie te bezorgen.
- Voor de mensen die werken in hotels en restaurants is het verplicht om een mondkapje te dragen. In ons hotel gebruiken ze plexiglas schermpjes, wat veel vriendelijker oogt.
- In de supermarkt en overige winkels is het voor iedereen verplicht om mondkapjes te dragen. Het is wel even wennen, maar we zijn er alle vier over uit dat het heel veilig voelt.
Geschreven door: Patricia Straatman