Cyprus stond al lang op mijn verlanglijstje en als ik dan ook hoor dat ik mee mag op studiereis kan ik mijn geluk niet op. Bij deze studiereis, die georganiseerd wordt door het Cypriotisch verkeersbureau, zullen we per auto een deel van het land gaan verkennen. Een prettige bijkomstigheid is dat we in de natte novembermaand gaan en dat het op Cyprus, vanwege het mediterrane klimaat, heerlijk weer is.
Cyprus is verdeeld in een Turks gedeelte in het noorden en een Grieks gedeelte ten zuiden van de hoofdstad Nicosia. Landinwaarts ligt het Troodosgebergte dat bekend staat om de nog authentieke dorpjes, de prachtige natuur en de kloosters.
Na een vlucht van ongeveer 4 uur komen we in het begin van de avond op Cyprus aan. In ca 1,5 uur worden we naar ons hotel in Paphos gebracht, waar we de komende 3 nachten zullen verblijven.
Paphos verkennen
De eerste ochtend gaan we, na heerlijk buiten te hebben ontbeten, Paphos met de huurauto verkennen. Omdat er op Cyprus links gereden wordt is het even spannend, maar het went gelukkig snel.
Paphos is een ontzettend leuke, pittoreske plaats met veel archeologische bezienswaardigheden en staat daardoor in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het bestaat uit twee delen; het hoger gelegen oude Pano Paphos en het meer toeristische Kato Paphos, dat rond de haven ligt.
Archeologisch park
Als eerste bezoeken we het Archeologisch park met overblijfselen van vier Romeinse villa’s die vooral bekend staan om de vloermozaïeken.
Hier is het huis van Dionysos de belangrijkste bezienswaardigheid en zeer de moeite waard. Het bevat veel mozaïeken met afbeeldingen van feesten en wijn. De mozaïeken zijn pas in 1962 bij toeval ontdekt toen een boer ze bij het ploegen vond. De uitstekend bewaarde vloeren en hun mythologische afbeeldingen behoren tot de mooiste van het Middellandse Zee gebied.
Via hoger liggende loopsteigers krijgen we een goede indruk van de 2000 jaar oude mozaïeken. Het is wel handig om bij de ingang een gids te kopen, omdat op het terrein slechts beperkt uitleg wordt gegeven via wandteksten.
Koningsgraven
Hierna vertrekken we met de auto naar de Koningsgraven. Dit zijn Grafkamers die uit rotsen zijn gehouwen en waar alle ondergrondse ruimtes toegankelijk zijn voor bezoekers. Wederom kijken we onze ogen uit. Het is hier gelukkig aangenaam koel want buiten is het heel warm. Hoe belangrijker de overledene, hoe mooier het graf. Zo is er één graf dat verschillende kamers bevat met een binnenplaats, die omgeven is door Dorische zuilen.
In totaal zijn er zeven ontdekte graven te vinden. Sommige grafkamers zijn toegankelijk via stenen trappen, in andere kun je gewoon binnenstappen.
Ons volgende doel is de gedeeltelijk overdekte markt in Pano Paphos. Op de markt, die van maandag tot zaterdag wordt gehouden, is van alles te koop, groente, fruit, textiel, souvenirs enzovoort. Je ziet er dus zowel toeristen als Cyprioten wat het tot een leuk geheel maakt. We dwalen wat rond en kopen wat leuke shirts en enkele souvenirs.
Haven
Vervolgens gaan we naar de haven van Paphos. Dit is het gebied waar zich vooral de restaurantjes en terrassen bevinden. We lopen eerst even rond om wat te proeven van de gezellige sfeer en om het kasteel wat dichterbij te bekijken.
Na een tijdje ploffen we op een terras neer waar we een geweldig uitzicht hebben op de vele bootjes, de Middellandse Zee en het kasteel. En dit alles in het zonnetje onder het genot van een heerlijk drankje … Wat wil een mens nog meer?
’s Avonds eten we bij een lokale taverne in Pano Paphos een echte ‘meze’, een soort Cypriotische tapas en dan zit de dag er helaas al weer op.
Richting Akamas
Op onze tweede dag rijden we richting Akamas, een prachtig schiereiland in het uiterste westen van Cyprus.
Het is een beschermd natuurgebied met mooie baaien en groene bossen.
Wijnproeverij
Na een mooie rit komen wij aan in het dorpje Kathikas, waar we een wijnboerderij bezoeken. Een mooi nieuw pand dat te midden van wijnvelden ligt.
Tijdens een rondleiding proeven we alvast wat druiven waar de wijn van wordt gemaakt. Daarna is het tijd voor het echte werk; wijn proeven! We genieten van de diverse wijnen en het smaakt zeker naar meer … Maar we moeten nog verder met de auto dus het blijft bij proeven.
Polis
We vervolgen onze weg richting Polis. Polis blijkt een knus kustplaatsje te zijn met een klein sfeervol centrum, dat deels tegen een heuvel is opgebouwd.
We zien wat traditionele huizen, een paar kerkjes, een heel oude olijfboom en wat restaurants en barretjes.
Agios Neophythos
We rijden door naar het klooster Agios Neophythos, een van de bekendste van Cyprus. Het klooster dat tegen een rotswand is gebouwd ligt in een schaduwrijke omgeving.
Nadat we even hebben rondgekeken, brengen we een bezoek aan het in de nabijgelegen kerk ingerichte museum, waar de geschiedenis van het klooster de revue passeert. Na nog een laatste blik te hebben geworpen op de werkelijk schitterende omgeving moeten we weer verder.
De baden van Aphrodite
De volgende stop zijn de baden van Aphrodite. Volgens de legende was hier de plek, in een grot en omgeven door grote olijfbomen, waar Aphrodite haar schoonheidsbaden nam.
In de omgeving bevinden zich een aantal uitkijkpunten vanwaar we zicht hebben op de adembenemend mooie omgeving om ons heen. Bij de baden lopen we naar beneden richting Fontana Amorosa (fontein van de liefde) waaruit Aphrodites befaamde liefdesdrankje opborrelt. Een stevige afdaling op griezelige kiezelpaden maar zeer zeker de moeite waard.
Na nog een praatje te hebben gemaakt met de mobiele fruitverkoper, rijden we terug naar Paphos waar we nog even genieten van een welverdiende ijscoupe.
Onze laatste avond in Paphos combineren we een bezoek en rondleiding aan het hotel Alexander the Great met een diner op deze locatie. Zoals van een van de beste hotels van Cyprus verwacht mag worden is ook het diner van topniveau.
Het Troodosgebergte
Op alweer onze derde ochtend zetten we, na het ontbijt, onze bagage bij de bus zodat deze naar ons volgende overnachtingadres gebracht kan worden.
Zelf gaan we met de auto richting het Troodosgebergte. We rijden de duizelingwekkende route via Agios Nikolaos naar Omodos en Vasa.
Onderweg stoppen we een paar keer op speciaal daarvoor gemaakte punten om wat foto’s te maken van de werkelijk schitterende omgeving.
Omodos
In Omodos parkeren we de auto. We strijken neer op een gezellig terrasje, waar we onder het genot van een kop thee, bespreken wat de dag ons brengen zal. Wandelend verkennen we dit leuke dorpje, dat bekend staat om het jaarlijks terugkerende wijnfestival in augustus, verder.
Het is een gemoedelijk dorpje met prachtige keienstraatjes. In acht van de tien winkels in de smalle steegjes worden zelfgemaakte kantwerkjes te koop aangeboden.
Picknick in Vasa
We vervolgen onze weg naar Vasa.
Een echt Grieks dorpje met rustige pleintjes en smalle straatjes die geplaveid zijn met keien. Het lijkt erop dat de tijd hier stil heeft gestaan … We verzamelen hier met z’n allen bij een olijvenboomgaard, waar we door de eigenaar worden ontvangen. Eerst worden we bekend gemaakt met het streekproduct, Soutzoukos, amandelen gedrenkt in gekookt druivensap. Een lekkernij!
Na ook nog olijven te hebben geplukt, genieten we van een uitgebreide picknick in de olijvenboomgaard. Een fantastische middag. Na deze leuke kennismaking met de plaatselijke bevolking rijden we verder.
Tochni
Tegen het einde van de middag arriveren we in Tochni, een knus bergdorp op een kwartier rijden van de kust en op korte afstand van Limassol en Larnaca.
Hier verblijven we de laatste twee nachten in gerenoveerde authentieke huisjes, die allemaal anders zijn ingericht. Omdat ze zich verdeeld over het dorp bevinden, leef je hier echt tussen de lokale bevolking. Een heel leuke ervaring! Na een korte opfrisbeurt worden we per bus naar Lemesos oftewel Limassol gebracht, waar we wederom genieten van de heerlijke meze.
Larnaca
Op onze laatste dag staat Larnaca op het programma. Een moderne stad, die is gebouwd op de overblijfselen van het oude Kition.
We beginnen bij de Finikoudes, de boulevard met veel gezellige terrasjes, die bekend staat om de rijen hoge palmbomen. Achter de boulevard ligt het compacte oude centrum met vele kleine winkeltjes.
Daarna bezoeken we het Middeleeuws fort, dat aan het strand gelegen is. Hier vandaan hebben we een prachtig uitzicht over Larnaca en de Middellandse Zee. Het fort is oorspronkelijk gebouwd om de stad te verdedigen, maar de Britten gebruikten het later als gevangenis. Tegenwoordig fungeert het als museum met o.a. opgravingen van de archeologische stad Kition.
Agios Lazaruskerk
Vervolgens gaan we naar de dichtbij gelegen Agios Lazaruskerk.
Het karakteristieke gebouw is prominent aanwezig op een plein met in de buurt een aantal leuke winkels. In de kerk vind je een aantal houtsculpturen uit de barokke tijd. Volgens de overlevering zouden er resten van Lazarus aanwezig zijn in de kerk. Na een lekkere lunch op een terras genieten we nog even met onze voetjes in het zand van alweer een prachtige dag. Omdat we om ca half 5 terug moeten zijn in Tochni, is het zaak om weer bijtijds de terugreis te aanvaarden. Om 17.00 uur is het al zo goed als donker en dan is auto rijden moeilijk.
Laatste avond
Deze laatste avond is er door de lokale bevolking een feestavond georganiseerd op het plein bij de kerk in Tochni.
Het plein is omgetoverd tot een heus restaurant waar een heerlijke Meze wordt geserveerd. Er zijn traditionele optredens van verschillende muzikanten en dansers en ook wij gaan met de voetjes van de vloer. Helaas kunnen we het niet te laat maken want de volgende ochtend vertrekken we alweer heel vroeg van dit heerlijke eiland.
Het is dus vroeg opstaan geblazen en we maken onze laatste rit over het eiland richting luchthaven. We genieten nog 1 keer van het prachtige landschap en keren met weemoed terug naar Nederland.
Onderweg besluit ik dat ik zeker nog een keer terug zal komen om nog meer van Cyprus te ontdekken!