Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het verkeersbureau van Cyprus organiseert jaarlijks een Expeditie. Een groep reisagenten reist af naar het heerlijke (ei)land om in teams op speelse wijze het land te verkennen. Dit jaar ben ik één van de gelukkigen. Op een vrijdagmiddag in april vertrekken we met Transavia van Amsterdam naar Larnaka (ook wel geschreven als Larnaca).

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-uit-de-lucht

Aankomst Paphos

We komen begin van de avond aan en krijgen een transfer naar Paphos. Paphos (ook wel geschreven als Pafos) ligt in het zuidwesten van Cyprus en is één van de toeristische plaatsen van het eiland. Het is een populaire, niet al te massale en gezellige badplaats.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Paphos-haven

Vooral het gebied rondom de haven is erg gezellig, zeker 's avonds is het goed vertoeven.

Een verkenningsrondje

Als we aankomen in ons hotel krijgen we een drankje en hapje aangeboden. Daarna lopen mijn kamergenote en ik buiten een verkenningsrondje. Het hotel is comfortabel, ruim van opzet en de kamers hebben heerlijke bedden.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Paphos-hotel

We gaan slapen; morgen staat de eerste dag vol opdrachten op ons te wachten!

Het ‘oude’ Paphos

De eerste Expeditiedag blijven we in Paphos, waar we op verschillende plaatsen opdrachten gaan uitvoeren (die ik jullie zal besparen in dit reisverhaal). De opdrachten brengen ons naar de oudheden van de stad. We bezoeken o.a. de Chrysopolitissa-kerk en Pauluszuil, de Theoskepasti-kerk en het Archeologisch park met de Koningsgraven.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Archeologisch-Park

Het is een mooi en interessant stukje cultuur en geschiedenis dat we meekrijgen.

Vanaf het Archeologisch park geniet ik van het uitzicht over de zee en ik neem alles goed in mij op. Ik zie het oude amfitheater, bezoek de vuurtoren van Paphos en geniet van de natuur die in bloei staat. Het is lente op Cyprus!

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Paphos-vuurtoren

Lunch bij de haven

Tijd om te lunchen! We lopen naar de haven, strijken neer bij één van de gezellige restaurantjes en genieten van een heerlijke lunch met allerlei mezedes. De zon schijnt, er klinkt vrolijke muziek, we kijken uit over de haven en genieten!

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-pelikanen

Het restaurant heeft 2 bijzondere ‘bewoners’ die komen kijken of er iets te eten is. De pelikanen zijn een ware attractie; iedereen wil een foto en ik ook.

Middeleeuws fort

Na de lunch lopen we richting het Middeleeuws fort.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Paphos-middeleeuws-fort

Een aantal strijkt buiten neer om te genieten van het zonnetje en ik loop het fort binnen. Bovenop het fort is er een prachtig uitzicht over het haventje van Paphos.

Aardige wandeling

Einde van de middag lopen we langs de waterkant terug naar ons hotel.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Paphos-waterkant

Het is een prachtig stuk en onderweg passeren we hotels, winkels, leuke terrasjes, mooie strandjes met palmbomen en genietend van het uitzicht vervullen we onze laatste opdracht voor deze dag.

Eind van de dag

Eenmaal terug in ons hotel nemen we een duik in dat heerlijke zwembad, kleden ons om en keren terug naar de stad om een hapje te eten.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-zwembad-hotel

Na het diner sluiten we de dag af in een gezellig barretje vlakbij de haven en terug in ons hotel slapen we vervolgens als een roos!

Wijnhuis

De volgende dag verlaten we Paphos. We krijgen weer een briefing, een huurauto en rijden richting het Troodosgebergte. Onze eerste opdracht brengt ons naar wijnhuis Zambartas in Agios Ambrosios, waar de Nederlandse Marleen en haar man Marcos ons staan op te wachten.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-wijnhuis

Het is een relatief jong wijnhuis en ze maken goede wijnen, waar we (ondanks het vroege tijdstip) van mogen proeven.

Pittoresk Omodos

We rijden door naar het dorp Omodos. We verkennen het dorp, praten met de locals en ik bezoek het Stavros klooster.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Omodos- Stavros-klooster

Het dorpje straalt een en al gezelligheid uit. Het is een wirwar van pittoreske straatjes met winkeltjes en terrasjes. Voor de lunch gaan we naar restaurant To Katoi, waar we o.a. een overheerlijke moussakas voorgeschoteld krijgen.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Paphos-restaurant

naar Arsos

Na de lunch verlaten we Omodos en rijden naar Arsos, één de grootste wijn producerende dorpen van Cyprus. Hier worden we hartelijk ontvangen bij een kleinschalige en knusse accommodatie. We krijgen wat te drinken, wat te snoepen en maken kennis met de vriendelijke eigenaren.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-terrasje

Dan volgt een rondleiding door het dorpje, inclusief een bezoek aan de kerk en het folkloristisch museum.

Limassol

Na afloop rijden we naar Limassol, de één na grootste stad van Cyprus. In Limassol is op gebied van cultuur en geschiedenis veel te zien. Het is een levendige, bruisende stad waar genoeg te beleven valt. Einde van de middag checken we in bij een hotel aan het strand. Ik duik de zee in, het is april, maar het water is al heerlijk op temperatuur!

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Limassol-pier

Aan het strand ligt een kleine pier met een romantisch prieeltje, waar vast heel wat stelletjes onder getrouwd zijn.

Gezellige drukte

Begin van de avond gaan we naar het centrum van Limassol dat we te voet verkennen. Je vindt er een middeleeuws kasteel, musea, een bazar en moskee. Er zijn tal van leuke restaurants, bars, winkels en terrasjes; het is er gezellig druk. We strijken neer bij een restaurant genaamd Karotello.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Limassol-restaurant

De inrichting is prachtig, de bediening bijzonder en het eten ontzettend lekker. We krijgen van alles te proeven, heerlijke Cypriotische wijn en genieten volop.

Naar Larnaka

De volgende ochtend verlaten we Limassol al weer. Tijd om nog meer van Cyprus te zien! Na onze laatste briefing rijden we naar Larnaka, dat een geweldige boulevard heeft met palmbomen.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Larnaka-boulevard

Aan de ene kant lonkt het strand en aan de andere kant de talrijke restaurants, hotels en souvenirwinkels. De stad heeft veel te bieden.

St. Lazaruskerk

We parkeren de auto op een parkeerplaats in de stad en bezoeken eerst de prachtige St. Lazaruskerk, een mooi staaltje van Byzantijnse architectuur.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Larnaka-Lazaruskerk

Vervolgens lopen we tussen de winkels door naar de waterkant, brengen een bezoek aan het Larnaka fort en lopen langs de boulevard richting het Europaplein. Dan is het tijd voor een drankje aan het strand en een lunch aan de boulevard.

Nissi Beach

Na de lunch rijden we verder naar het oosten en stoppen bij Nissi Beach, een stukje paradijs op Cyprus.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Nissi-Beach

Het is het meest bekende strand van Cyprus en elk jaar komen vele jongeren in de zomervakantie naar dit gebied om te genieten van zon, zee en strand. In het hoogseizoen is het erg druk maar in het voor- en naseizoen een stuk minder.

Agia Napa

De volgende stop is Agia Napa, nog geen 3 kilometer verderop. Waar de Nederlanders graag neerstrijken in Paphos, doen de Engelsen dit in Agia Napa. Het is de populairste badplaats van Cyprus sinds de Turken het noorden van Cyprus hebben bezet. We nemen een kijkje bij het middeleeuws klooster en lopen naar het haventje.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Agia-Napa

Naar Cavo Greko

Onze laatste opdracht brengt ons naar Cavo Greko. We rijden totaal verkeerd en gaan eerst een stuk het binnenland in, maar deze route brengt verrassende landschappen en vergezichten mee en is de moeite waard. We keren terug bij de kust en arriveren bij het Cape Greko schiereiland. De omgeving is prachtig groen en de kustlijn indrukwekkend.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Cavo-Greko

Tijd om de grot te bezoeken hebben we niet, maar we genieten van de rust en het prachtige uitzicht.

Even genieten

Aan het einde van de middag arriveren we bij onze accommodatie in Kermia Beach. We verblijven in comfortabel uitgeruste bungalows, gelegen aan Limnara Beach.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-Limnara-Beach-bungalow

Het is er vredig, de tuinen rondom de bungalows zijn prachtig aangelegd en het strand nodigt uit om op een strandbedje te liggen en te zwemmen in de zee.

We gaan die avond niet meer op pad, maar dineren in het hotel. Er staat een uitgebreid dinerbuffet voor ons klaar en er is livemuziek. De expeditie is ten einde, de opdrachten zijn door juryleden Inge en Karin (van het Cypriotisch verkeersbureau) beoordeeld. Ons team komt niet als winnaar uit de bus, maar we krijgen wel allemaal een presentje mee.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-zonsondergang

Onze prijs is echter het bezoek aan dit prachtig, veelzijdige land. We laten ons de Cypriotische wijn nog even goed smaken voor we gaan slapen.

Laatst uurtjes

De dag van vertrek is helaas aangebroken en ik word heel vroeg wakker. Expeditie Cyprus heeft mij en mijn reisgenoten veel van het land laten zien. Het was een druk, maar ontzettend leuk programma. Ik besluit nog even een momentje voor mijzelf te pakken, sta op en loop naar het strand en wacht tot de zon achter de bergen op komt.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-zonsopgang

Ik ben alleen, geniet en heb een koor van vogels die hun ochtendlied zingen. Wat zou ik graag nog een paar daagjes aan het strand genieten. Maar helaas …

Ik ga terug naar de bungalow, kleed mij om, pak mijn koffer en ga ontbijten. Hierna vertrek ik met het gezelschap naar de luchthaven van Larnaka, waar wij afscheid nemen van deze fijne bestemming.

TravelXL-van-Limburg-CYPRUS-zoutpannen

Wanneer we opstijgen zien we nog net de zoutmeren van Larnaka onder ons.

Conclusie

Cyprus is een veelzijdige bestemming en niet alleen maar een strandbestemming. Je kunt er heerlijk rondreizen, verschillende gedeeltes van het land combineren in één vakantie. En ook voor sportievelingen is het een ideale bestemming. De slogan van het verkeersbureau is: sluit Cyprus in je hart en ik denk dat alle deelnemers (inclusief mijzelf) na deze reis allemaal een stukje Cyprus met zich mee dragen.

 

Filmpje van het Cypriotisch Verkeersbureau:

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp