Als ik de mogelijkheid krijg om een paar dagen naar New Delhi te gaan, hoef ik daar niet lang over na te denken. Zeker omdat we ook Agra met het wereldwonder de Taj Mahal kunnen bezoeken.
New Delhi is de hoofdstad van India en heeft 12 miljoen inwoners. Het is een gemengde bevolking met voornamelijk moslims, hindoes, christenen, boeddhisten en sikhs. De stad heeft grote tegenstellingen in arm en rijk. Een ossenkar rijdt op de snelweg naast de nieuwste auto’s. Iedereen leeft vredig naast elkaar. Het is een industriestad, verkeersknooppunt, een cultureel centrum met theaters, universiteiten, musea en historische bouwwerken uit de Mogoltijd.
Op 300 km afstand van New Delhi ligt de stad Agra, met 1,2 miljoen inwoners, aan de rivier de Yamuna. Agra ligt in de deelstaat Uttar Pradesh, wat een van de armste streken ter wereld is. Men leeft veelal van de landbouw. Het verschil in ontwikkeling tussen mannen en vrouwen is hier nog heel groot.
Na een comfortabele vlucht, komen we na 8 uur vliegen aan op de luchthaven van Delhi. Het is dan al rond middernacht Indiase tijd.
eerste India ervaring
Onze eerste India ervaring hebben we al in de taxi vanaf de luchthaven naar het centrum van New Delhi. Na 5 minuten stopt de taxichauffeur omdat we een lekke band hebben. Terwijl wij langs de snelweg staan te wachten tot de chauffeur de band verwisseld heeft, hebben wij uitzicht op een vervallen tent waar een gezin in ligt te slapen terwijl het verkeer langs raast. De eerste bijzondere ervaring in India en er zullen er nog vele volgen.
De 2 dagen die we in Delhi verblijven, verdelen we in een dag Oud Delhi en een dag naar enkele bezienswaardigheden buiten Oud Delhi. Na wat onderhandelen gaan we met een taxi en een beperkt Engels sprekende chauffeur, op weg naar wat hoogtepunten buiten Oud Delhi. De taxi hebben we geregeld via de bellboy van het hotel en we betalen 600 rupee (€ 11,=) voor 6 uur.
India Gate
Door het chaotische verkeer rijden we eerst naar de India Gate. Dit is een 42 meter hoge poort die in 1931 werd gebouwd door de Britten ter ere van de Indiase en Britse soldaten die in de Eerste Wereldoorlog zijn gesneuveld. Dit gebied vormde het Britse bestuurscentrum van Delhi.
Vanaf de India Gate loopt een soort Champs Elysees, 'het Rajpath', naar het huidige parlementsgebouw, de San Sad Bhavan en het Presidentiële Paleis. Bij de India Gate lopen busladingen kinderen rond in schooluniform, die meer belangstelling voor ons hebben dan voor de India Gate. Wij zijn grote Europeanen met blond haar en daardoor voor deze kinderen een bijzonderheid.
Hindoetempel Lakshmi Narayan
Vervolgens rijden we via het centrale plein van Delhi, de Connaught Place, naar de hindoetempel Lakshmi Narayan aan de Noordwest kant van de stad. Deze hindoetempel is recent gerenoveerd en is vrij modern. Bij binnenkomst moeten we onze schoenen uitdoen en onze fotocamera, telefoon en water inleveren. Dit kan, tegen betaling, opgeborgen worden in een gammel kluisje. Alleen voor toeristen. In de tempel krijgen we een kleine rondleiding met als afsluiting een rode hindoe stip, uiteraard weer voor een kleine vergoeding. Deze tempel wordt niet door de lokale bevolking voor offers gebruikt, maar is meer een bezienswaardigheid.
Naast deze hindoetempel ligt een boeddhistische tempel, de Kari Bari, waar we ook even binnen gaan. Schoenen uit en op de grond zitten om de sfeer te proeven. We gaan vervolgens, op aandringen van de taxichauffeur, naar een Handycraft Shoppingcentre. Eigenlijk willen we dit niet maar de chauffeur zegt dat dit shoppingcentre iets bijzonders is wat we niet mogen missen. Maar het is natuurlijk alleen voor de toeristen, waardoor de aangeboden tapijten, beelden, sjaals etc. voor veel te veel geld worden verkocht. Daar zijn we dus toch weer ingetrapt.
Lodhi Gardens
We zijn hier dan ook weer snel weg en gaan naar Lodhi Gardens aan de zuidrand van de stad.
In deze mooie tuin, die in 1937 is aangelegd op verzoek van Lady Willingdon, staan 2 enorme graftombes die wel enigszins vervallen zijn. Deze graftombes stammen uit de 15e eeuw. Lodhi Gardens vormt één van de vele groene rustpunten in deze drukke stad.
Tombe van Humayun
Hierna rijden we via de Mathura Road naar de Tombe van Humayun, met o.a. het prototype (in rode zandsteen) van de Taj Mahal. In dit grote en imposante Oude Fort zijn diverse toegangspoorten o.a. de Humayun ’s Gate, een moskee en bibliotheek.
De volgende dag is Old Delhi onze bestemming en om 12.00 uur gaan we met een taxi op weg. Via de Ring Road rijden we erg snel naar het Rode Fort, het Lal Qila.
Het Rode Fort
Dit is weer een enorm groot complex, omringd door een hoge rode muur waarbinnen diverse gebouwen staan.
Een aantal gebouwen zijn uitgevoerd in wit marmer met prachtig ingelegde mozaïek bloempatronen. In de 16e - 17e eeuw is het Fort opgebouwd door de Mogols en daarna is het door diverse volkeren bewoond. In 1947 hebben de Britse soldaten het afgestaan aan de Indiërs en in 2003 is het opengesteld voor het publiek. Via de hoofdingang, de Lahore Gate, komen we via een overdekte bazaar het complex binnen (100 rupee entree) met o.a. een hamman, vergaderzalen, vrouwenvertrekken en een moskee.
Jama Masjid
Tegenover het Rode fort ligt de Jama Masjid (Vrijdagmoskee).
Via een lange trap, vol met bedelaars, komen we bij de ingang van deze moskee. De moskee is in 1644 gebouwd van rood zandsteen en wit marmer en biedt plaats aan 20.000 gelovigen op een binnenplein van 28 x 28 meter. Hier moeten we uiteraard ook weer de schoenen uit doen en we (toeristen) moeten weer betalen omonze fotocamera mee naar binnen te mogen nemen. Dit complex is vooral GROOT maar niet bijzonder mooi.
Pahar Ganj
Vervolgens rijden we in 30 minuten over een afstand van 5 km (!) naar de Pahar Ganj. Dit is een vriendelijk winkelgebied waar toeristen rustig kunnen rondkijken en niet worden lastiggevallen. Ons doel hier is de kralenwinkel “Banaras Handicraft”, waar ze prachtige kralen schijnen te verkopen. We komen hier ogen en tijd tekort, want we moeten weer op tijd terug zijn in het hotel.
Onderweg naar Agra
De volgende dag staan we vroeg op voor een lange autorit naar Agra. We vertrekken om 6.00 uur en het verkeer bij Delhi is al behoorlijk druk. Dit wordt richting Agra rustiger en we zien iets van het leven op het platteland. Hutjes middenin de the middle of nowhere.
Er is van alles te zien op de snelweg: kamelen met een vracht, fietsers, tuk tuks, voetgangers, koeien en honden. Na een koffiestop komen we na 3 uur rijden aan bij de rand van Agra.
Moskee van Akbar
Hier bezoeken we eerst de Moskee van Akbar. We gaan er niet naar binnen omdat daar de tijd voor ontbreekt. Via de hoofdingang hebben we wel een doorkijkje op het prachtige binnenplein. Het is weer gebouwd van rood zandsteen en ingelegd met prachtige mozaïeken van wit marmer. Op de vier hoeken staan sierlijke marmeren minaretten.
Taj Mahal
Dan op weg naar het hoogtepunt van deze reis, de Taj Mahal. Dit paleis werd in opdracht van Mogol-keizer Shan Jahan door 20.000 arbeiders gebouwd voor zijn lievelingsvrouw Mumtaz Mahal. De bouw duurde 22 jaar en werd voltooid in 1653. De Taj Mahal staat nu op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Vanaf de parkeerplaats gaan we met een fietstaxi naar de ingang, zo’n 2 km verderop. Hier is de entree 750 rupee (€ 14,=) en grote tassen moeten bij de ingang worden afgegeven.
De hoofdmoskee is geheel van wit marmer en 2 kleinere moskeeën zijn van rood zandsteen met marmer. Ook hier veel mozaïeken, waarvan de patronen overal weer in terugkomen, zelfs in de tuinaanleg. De hoofdtombe weerspiegelt in het water van de lotusvijver, wat de wereldberoemde foto maakt. De vier minaretten van 40 meter hoog hellen iets over naar buiten, zodat bij een eventuele aardbeving de hoofdmoskee niet wordt beschadigd.
Voor een bezoek aan de Taj Mahal heb je minimaal 4 uur nodig om alles te kunnen bezoeken. Helaas hebben we niet zoveel tijd want we moeten met de auto weer terug naar Delhi voor de KLM vlucht naar Amsterdam. Langs het Rode Fort proberen we Agra weer te verlaten, maar we zitten ongeveer één uur muurvast in het verkeer. Dit was ons in Delhi ook al eens overkomen net zoals de KLM crew van de terugvlucht, waardoor we met een uur vertraging uit Delhi vertrekken naar Amsterdam.
Het was een zeer korte reis maar wel een reis met bijzondere indrukken. India is een land van grote contrasten. Vol exotische geuren en kleuren! We komen hier zeker terug om ook de rest van dit prachtige land te leren kennen.
TIPS
- Probeer zoveel mogelijk klein geld (1,2 en 5 rupee) te verzamelen want men verwacht overal een fooi (zgn. baksheesh) voor.
- Wees voorzichtig met rauwe groeten, ongeschild fruit en ijs. Drink alleen water uit flessen en frisdrank uit blikjes.