Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Gewoon een ingeving, Dublin. We willen ooit eens een uitgebreide rondreis door Ierland maken en vanwege mijn belangstelling voor steden lijkt een paar dagen Dublin en omgeving een aardige kennismaking met Ierland.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-vanuit-de-lucht

Met de huurauto

Dus daar ga ik weer, met man en kinderen op sleeptouw.
Na aankomst op de luchthaven krijgen we al snel onze vooraf gereserveerde huurauto toegewezen. We hebben voor een automatische schakelbak gekozen, want aan de linkerkant van de weg rijden, andersom in je spiegels kijken en dan ook nog met je rechterhand schakelen leek ons vragen om moeilijkheden. Maar blijkbaar veroorzaakt het links rijden in een automaat toch voor nogal wat schade bij de rondrijdende toeristen want onze auto zit rondom vol met krassen en deuken. We controleren alle schade samen met het verhuurbedrijf en gaan met een (verder) prima auto op pad.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-file

Sommige wegen in Ierland zijn tolwegen met een vrij ingewikkeld betalingssysteem. Zo ook de snelweg/motorway van de luchthaven naar de stad. Gelukkig hebben we ons goed voorbereid, de tolpoortjes passeren we zonder problemen en al snel staan we in de file op de drukste weg van Ierland, de ringweg om Dublin. TIP: Bestudeer van te voren het tolsysteem en de verkeersregels.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-straatbordjes

Onze eerste indruk van de stad is zoals bij veel Engelse/Britse steden. De buitenwijken zijn wat armoedig en vervallen, de wegen rommelig, onduidelijke bewegwijzering en met veel stoplichten. Dit alles heeft wel weer als voordeel dat we even rustig om ons heen kunnen kijken om de straatnaambordjes te lezen. Ierland is tweetalig, de verkeersborden zijn in het Engels, maar ook in het Iers, oftewel Gaelic. Voor ons totaal onleesbaar én onverstaanbaar.

Ons hotel met parkeergarage ligt een klein stukje van het centrum van Dublin. We zijn van plan om met het openbaar vervoer of te voet naar de binnenstad te reizen. De auto hebben we later nodig om wat uitstapjes in de omgeving te maken.

Guinness museum

Voor ons hotel is een bushalte en al snel komt de bus die ons naar de binnenstad brengt. We gaan gelijk naar de brouwerij van het typische Ierse donkere bier.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-guinness-museum

Eigenlijk is het Guinness Storehouse meer een museum, een commerciële toeristische attractie bij de brouwerij van Guinness. De brouwerij zelf krijg je niet te zien. De rondleiding over Guinness gaat via verschillende verdiepingen en door de imposante hoge opslagtoren van de oude bierbrouwerij.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-glas-guinness

Met uitleg door middel van vele foto’s en filmpjes over hoe het bier brouwen in zijn werk gaat (onder andere waaraan Guinness bier zijn zwarte kleur te danken heeft) kunnen we in ons eigen tempo het museum bezoeken.

Op de zevende en tevens bovenste verdieping kun je vanuit het glazen café genieten van een gratis glas Guinness maar ook van de prachtige uitzichten over de stad Dublin.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-uitzicht

We verlaten het museum via de Guinness souvenirwinkel op de begane grond. Het museum is wat aan de dure kant (entreeprijzen ter plekke zijn afhankelijk van het tijdstip van de dag; wij betalen € 20,= per persoon),  maar wanneer je echt alles op je gemak doorloopt en de hele procedure volgt, is het best de moeite waard en geniet je nog meer van je glas bier. Als je ervan houdt tenminste … Thuisgekomen gebruik ik het bier vooral in stoofschotels.

St. Patrick’s Cathedral

Op weg naar ons volgende programmapunt komen we langs de grootste kerk van Dublin, de St. Patrick’s Cathedral.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-St-Patricks-Cathedral

Een prachtig bouwwerk, genoemd naar de beschermheilige van Ierland waaraan ook de nationale feestdag ‘St Patrick’s Day’ zijn naam te danken heeft. Alleen ik ben geïnteresseerd in de prachtige binnenkant van de kerk en dat is maar gelukkig, want de entree is € 6,= per persoon (wel de moeite/geld waard overigens).

Dublin Castle

Iets verder de binnenstad in lopen we voorbij ‘Dublin Castle’, een kasteel dat door de Ierse regering tegenwoordig gebruikt wordt voor staatsaangelegenheden, zoals staatsbezoeken.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-Castle

We spreken op straat iemand aan of een rondleiding door het kasteel de moeite waard is, maar die was niet erg enthousiast. De rondleiding is wat betreft Ierse geschiedenis interessant, maar alleen de toren stamt nog uit de middeleeuwen, de rest van het kleine kasteel is gerenoveerd, maar helaas niet in de oorspronkelijke stijl.

Shoppen

Wij besluiten om door te lopen en verdoen de rest van de middag in het drukke, gezellige winkelgebied van de stad. Overal muziekbandjes op straat en we hadden het niet verwacht, maar Dublin is een fantastische shopstad.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-shoppen-Talbotstreet

Niet onwijs groot, de  meeste winkels zijn in O’Connell street en Grafton street, maar behalve bekende internationale winkelketens zijn er ook veel nationale waren- en modehuizen. In de zijstraatjes zijn trendy boetieks en leuke design-stores te vinden met hippe vintagekleding, bijzondere ontwerpen en leuke prullaria.

Gezellige pubs

Uiteindelijk belanden we in een vlakbij gelegen wijk die behalve een leuke weekmarkt vooral bekend staat om de grote verscheidenheid aan pubs, die allemaal eind van de middag stampvol zitten. De beroemdste en meest opvallende is ‘The Temple Bar’.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-Templebar

Wij zoeken een leuke pub in dit supergezellige buurtje waar we ook wat kunnen eten. Het worden traditionele ‘Irish Stews en Shepard’s Pies’, beide superlekkere stoofpotjes met aardappelen, wortel, ui, peterselie en vlees wat al dan niet uren in een donker Iers biertje heeft liggen sudderen.

Vervolgens gaan we met de bus terug naar ons hotel. Morgen weer een dag!

Dublin Doors

Na een goede nachtrust en een zeer uitgebreid ontbijt (er wordt in Ierland stevig ontbeten, met pannenkoeken, eieren, spek, pap, tomaten, champignons en kaas. Zelfs braadworsten zien we voorbij komen!) gaan we op zoek naar de beroemde ‘Dublin Doors’.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-doors

Deze kleurrijke voordeuren zijn een belangrijk kenmerk van de stad. Eigenlijk hoeven we helemaal niet ‘op zoek’ te gaan, want al lopend komen we ze overal vanzelf tegen.

We gaan toch, via het groene St. Stefans Green stadspark, naar Merrion Square. Dit plein staat bekend om de diversiteit aan deuren. Best leuk, en ondanks de vele toeristen die steeds op hun stoep staan, zijn de bewoners vriendelijk en behulpzaam.

Trinity College

Het volgende op ons programma is het Trinity College, de oudste en beroemdste universiteit van Ierland.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-Trinity-castle

Op de campus van de universiteit is het gezellig druk, maar wij gaan gelijk door naar de grootste attractie, de bibliotheek waar het wereldberoemde ‘Book of Kells’ tentoongesteld ligt. Het hele manuscript bevat vier bijzonder mooie en ingewikkelde geïllustreerde boeken uit de 9e eeuw met de vier evangeliën uit het nieuwe testament in het Latijn. Twee van de delen liggen opengeslagen in een glazen vitrine, dus je ziet uiteindelijk maar vier pagina’s.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-Trinity-college

Leuk om te zien, maar nog veel leuker is de prachtige bibliotheek zelf. Deze ‘the Old Library’ herbergt meer dan 4,5 miljoen boeken!

Whisky of whiskey

Het Guinness bier van gisteren is inmiddels verdampt dus kunnen we op weg naar de volgende brouwerij, en wel een whisky stokerij.

Voor de geïnteresseerde  lezer leg ik even het verschil uit tussen de schrijfwijze van whisky en whiskey? Het heeft namelijk te maken met het land van herkomst. Whisky wordt gebruikt voor Schotse en Canadese whisky en whiskey wordt gebruikt voor Ierse en Amerikaanse whisky. Wanneer je het over whisky in het algemeen hebben, schrijf je het zonder ‘e’. De naam whisk(e)y komt van de Iers en Schots- Gaelische taal, en betekent ‘levenswater’.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-half-penny-bridge

Om bij deze brouwerij te komen moeten we de rivier de Liffey oversteken, die dwars door Dublin stroomt. We gaan over de beroemde ‘Ha’penny Bridge’, een gietijzeren brug die zijn naam dankt aan het feit dat men vroeger een halve penny tol moest betalen om de andere oever te bereiken.

Experience whiskey tour

Vlakbij deze brug is de ‘Old Jameson Distillery’ waar we de ‘experience whiskey tour’ maken.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-jameson-distilleerderij

Gedurende de dag start er elke 30 minuten een tour die ongeveer een uur duurt. Het begint met een inleidende video waarin het verhaal van John Jameson en zijn beroemde Ierse whiskey merk wordt verteld.
Vervolgens krijgen we een rondleiding met een hele enthousiaste vertegenwoordiger van Jameson die van alles vertelt over de distillatieprocessen. Dan volgt de proeverij in de Jameson Tasting Bar waar je de kans krijgt om de zachtheid van Jameson te vergelijken met andere whisky’s. Uiteraard eindigt de experience in de souvenirwinkel!

Rondje omgeving

De volgende dag hebben we onze gedeukte auto nodig voor een rondje omgeving. Al snel blijkt dat dit het Ierland is zoals ik het me heb voorgesteld.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-omgeving

Groen, glooiend landschap, heuvels met grazende schapen, meren en kleine dorpen met smalle wegen en lage stenen muurtjes aan de zijkant. Superleuk, alleen wel jammer dat we een beetje opgejaagd worden door achteropkomend verkeer. We rijden links, de wegen zijn heel smal en slingerend en door de muurtjes zie je niet wie of wat er na een bocht komt maar de lokale Ieren hebben daar geen boodschap aan.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-wegen-omgeving

Wicklow Mountains

Vandaag brengen we een bezoek aan de Wicklow Mountains die ook wel de tuin Ierland wordt genoemd. Het is een bergketen ongeveer 40 kilometer  ten zuiden van Dublin. We rijden eerst een prachtige route langs de kust en in het plaatsje Wicklow maken we een stop om wat te eten in de lokale pub.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-Wicklow-pub

De pub schijnt de huiskamer van de Ieren te zijn en dat zie je vooral in de dorpen. Geen mens op straat te zien, maar in de pub is het aan het begin van de middag al druk. Gezellige mensen, de meeste zijn wel in voor een praatje waarvan we van zestig zinnen er hoogstens twee verstaan! Maar dat maakt niet uit, het gaat om de sfeer.

Wicklow Nationale Park

Het Wicklow Nationale Park is een prachtige omgeving met heel veel wandelmogelijkheden.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-Wicklow-NP-vergezicht

Bij het bezoekerscentrum krijgen we informatie over routes en bezienswaardigheden. We zien heldere meren, bijzondere bomen in prachtige kleuren en mooie vergezichten. Door de omgeving en de smalle kronkelwegen zijn we de hele dag op pad, al met al zeer de moeite waard en we hebben een prima eerste indruk van Ierland gekregen.

TravelXL-van-Limburg-Dublin-Wicklow-NP-helder-meer

Tot slot

Dublin heeft ons verrast. Het is geen wereldstad, eerder een gemoedelijk klein provinciestadje met gezellige, trendy winkelstraten. Gewoon betalen met euro’s, dus niet steeds omrekenen maar wel veel typische Engels/Ierse artikelen.

Toch moet je wel een beetje ‘anglofiel’ zijn ( zoiets als een Engelse voorliefde hebben), Ierland behoort uiteindelijk tot de Britse Eilanden. Vanwege de kneuterigheid en de taal met dat leuke accent, vanwege de sfeervolle pubs, de gastvrijheid en beleefdheid van de bevolking, maar ook vanwege het weer. Groene natuur betekent veel regen en die regen valt helaas ook in de stad.

Geschreven door: Marianne van Hal

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp