Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Het is weer tijd voor ons jaarlijks vriendinnenuitje! Dit jaar gaan we in november en valt de keus op Edinburgh, de hoofdstad van Schotland. De stad staat bekend om zijn historisch centrum en staat met meer dan 4500 monumentale panden (waaronder een aantal kerken, kastelen en kathedralen) op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Wie Edinburgh zegt denkt ook aan festivals (’s zomers), whisky, gezellige pubs, spoken en doedelzakken.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-doedelzakspeler

We gaan maar kort, maar hebben er verschrikkelijk veel zin in! Na een goede vlucht van ruim een uur komen we aan in Edinburgh. We nemen een taxi naar ons hotel, dat in een rustige omgeving met veel Victoriaanse panden ligt. Het hotel is gevestigd in een historisch pand uit 1885 en ademt bij binnenkomst een gezellige typisch Schotse sfeer uit. We krijgen een echt Schotse ontvangst door de receptionist die een kilt draagt.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-hotel-open-haard

Het haardvuur staat aan en we kunnen op de eerste verdieping, voordat we naar de kamers gaan, een kopje thee met een shortbread koekje pakken. Dat is een goed begin!

Nadat we de sleutels hebben ontvangen en de koffers op de kamers hebben gedropt, gaan we op pad. Eerst is het tijd om te lunchen. We lopen richting het centrum, dat niet ver van ons hotel ligt, en vinden een leuk tentje met uitzicht op een gezellig plein.

Edinburgh Castle

Na de lunch staat een bezoek aan de Edinburgh Castle op het programma.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-kasteel

Het  kasteel, dat al honderden jaren oud is, ligt midden in het oude centrum op een rots en toornt hoog boven de stad uit.

Als we, na een flinke wandeling, boven aankomen worden we beloond met een prachtig uitzicht.Ook het kasteel zelf is indrukwekkend en de klim zeker waard!

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-uitzicht-Edinburgh-Castle

We kunnen meteen aansluiten bij een rondleiding die toevallig net begint. Dat komt goed uit! Tijdens deze rondleiding worden je alle geheimen van en verhalen over het kasteel verteld. Zo bezichtigen we bijvoorbeeld ook de kroonjuwelen oftewel de ‘Honours of Scotland’.

Aan het eind van de middag gaan wij terug naar het hotel om ons op te frissen, wederom een kopje thee met een koekje te nemen en even te ontspannen.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-eten-in-GhillyDue

’s Avonds gaan we uit eten in een voormalige kerk  waar in de avond gezellige live-muziek wordt gespeeld. Nagenietend van de gezellige avond, duiken we een paar uur later ons bed in.

Schots ontbijt

De volgende dag staan wij vroeg op om allereerst te genieten van een echt Schots ontbijt, heerlijk!

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-ontbijt

We kunnen à la carte bestellen wat we willen; geroosterd brood, worst, witte bonen, spek en haggis. Haggis is een soort dikke worst (werd vroeger gemaakt van een schapenmaag) die onder andere gevuld is met stukjes hart, long, lever, niervet, havermout, uien, zout en specerijen. Alhoewel ik gehoord heb dat het wat weg kan hebben van gekruid gehakt, sla ik het toch maar even over.

St. Giles kathedraal

Nadat wij onze buiken vol hebben gegeten, is het tijd om een bezoek te brengen aan de St. Giles kathedraal. De kerk is een opvallend kenmerk van de stad. Kort na een brand in 1385 die de kerk grotendeels verwoestte, is het opgebouwd zoals hij er nu uitziet.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-St-Giles-kathedraal

Uiteraard zijn sommige delen later weer vervangen of aangebouwd. Het is een mooie kerk met prachtige glas-in-lood ramen.

Royal Mile

Na dit bezoek gaan wij naar de Royal Botanical Garden, dat door de wind helaas gesloten is. Vervolgens lopen wij nog even over de Royal Mile, de hoofdstraat van het oude centrum die eigenlijk bestaat uit een aaneenschakeling van verschillende kleinere straten. De naam heeft het te danken aan het feit dat de straat, die begint bij Edinburgh Castle en eindigt bij Hollyrood Palace, qua afstand ongeveer een Schotse mijl is en tussen twee paleizen ligt. In de aangrenzende zijstraten bevinden zich ook veel bezienswaardigheden.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-Royal-Mile

’s Zomers is het hier een drukte van jewelste en worden er diverse activiteiten en concerten georganiseerd. Wij hebben echter dikke pech want bij aankomst blijkt dat ook hier bijna alles gesloten is in verband met de harde wind. Erg jammer!

Wij besluiten de tegenvaller weg te eten door ‘slecht’ te gaan lunchen bij een gezellig koffiecafé. We bestellen brownies, gebak, scones en andere lekkere dingen, een soort high tea dus.

Ghost tour

Nadat we van de teleurstelling zijn bekomen, staat nu een ghost tour op de planning. Je kan Edinburgh namelijk niet verlaten zonder zo’n tour gedaan te hebben. De dame vertelt eeuwenoude verhalen over de bloederige geschiedenis van Edinburgh. Ook gaan we naar de zogenaamde ‘vaults’, een ondergronds stelsel met circa 120 ruimtes dat ooit onder de boogconstructies van South Bridge werd gebouwd.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-vaults

In eerste instantie werden deze ruimtes gebruikt als opslagruimte maar in slechtere tijden werden ze ook bewoond door de armere inwoners van Edinburgh. Volgens zeggen zouden hier allerlei geesten actief zijn, van een schoenmaker tot een klein jongetje. Degene die ons begeleidt, zorgt er wel voor dat ik de kriebels krijg.

Vervolgens zoeken we een echte pub op waar we heerlijk eten.  Na een gezellige avond, lopen we terug naar ons hotel.

Holyrood Palace

De volgende dag staan we vroeg op. We hebben allemaal slecht geslapen vanwege de wind die om het hotel heen raasde, maar dat mag de pret niet drukken (we zijn tenslotte in Schotland). Na weer een lekker Schots ontbijt, gaan wij op pad naar Holyrood Palace. Dit is de officiële residentie en tegenwoordig het werkpaleis van het koningshuis van Schotland.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-Holyrood-Palace

Nog altijd worden hier officiële Koninklijke en hoogwaardigheidsbekleders ontvangen en vinden er andere plechtigheden plaats. Delen van dit paleis zijn open gesteld voor publiek. Wij besluiten een audio systeem te huren om meer informatie te krijgen over het paleis. Erg informatief! Het is erg leuk om te zien dat het paleis nog steeds in gebruik is. Ze hebben overal foto’s hangen en draaien filmpjes af van bezoeken van bekende personen die er zijn geweest.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-Holyrood-Palace-eetzaal

Bijvoorbeeld de paus die op bezoek is of Obama die komt eten. Omdat je precies ziet waar dit heeft plaatsgevonden, kan je je er een goede voorstelling van maken. De kamers van het paleis zijn prachtig en hebben nog veel oude details en de meubels die er staan zijn geen replica’s maar al eeuwen oud.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-Augustijnerabdij-ruïne

Rond het paleis ligt een prachtige tuin waarin zich ook de ruïne van de Augustijner abdij uit 1126 bevindt.

Nog even shoppen

Na dit bezoek is het tijd om te winkelen. Voor de lokale producten en toeristenwinkeltjes kun je terecht op The Royal Mile. Ook kun je in Edinburgh terecht voor de grote ketens maar ook voor boetiekwinkeltjes in onder andere George Street en Princess Street.

TravelXL-van-Limburg-EDINBURGH-shoppen

De mannen thuis willen graag een goede whisky hebben dus daar gaan we onder andere naar op zoek. Hierna is het helaas al weer tijd om terug te gaan naar het hotel om de koffers te halen en een taxi te bestellen naar de luchthaven.

Tot slot

Edinburgh is een gezellige, compacte stad voor wie eens wat anders wil dan de grote internationale steden. Het is er erg gemoedelijk. Wel is het vaak regenachtig, koud en winderig, maar dat hoort simpelweg gewoon bij deze stad. Wij hebben genoten van de sfeer en gezelligheid die deze stad uitstraalt. Zeker ook door de uiterst vriendelijke lokale bevolking. Kortom; een aanrader!

Geschreven door: Samantha van Berk

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp