Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Begin oktober kwam er een studiereis naar Sicilië voorbij van een van onze touroperators die gespecialiseerd is in luxe reizen in het hogere segment en vooral golfreizen. Sicilië en de luchthaven Brussel, waar vandaan deze reis vertrekt, zijn beiden nieuw voor mij en spreken mij daarom erg aan.

Graag neem ik jullie mee op deze trip. Al vroeg verzamelen we op de luchthaven van Brussel en maak ik kennis met mijn 8 medereizigers. We labelen de koffers zelf, leggen deze op de band en uiteindelijk komen ze gelukkig weer in het juiste vliegtuig terecht. We vliegen met Brussels Airlines in ruim twee uur rechtstreeks naar Palermo.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Palermo-luchthaven

Aangekomen op de luchthaven in Palermo worden we opgehaald met een privé transfer van het resort waar we verblijven. Op het complex verwelkomt Sales Manager Angelo ons met zeer veel enthousiasme en vertelt een en ander over het resort en over Sicilië. Het superluxe resort is gelegen op een privé terrein van zo’n 250 hectare en beschikt over 3 golfcourses en eigen Spa met een oppervlakte van 4000 m2.

Daarna krijgen we even tijd om ons op te frissen op onze kamer, die er geweldig uit ziet en een prachtig uitzicht over de zee heeft. Dit geldt voor alle kamers. Wat het extra aantrekkelijk maakt is dat je aan deze kant van Sicilië ook de zon heel mooi ziet ondergaan.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-slaapkamer-Verdura

Kookcursus

Vervolgens beginnen we met een kookcursus, een van de mogelijkheden die het resort tegen betaling biedt. We maken typisch Siciliaanse gerechten met producten van het eiland zelf. Dit is één van de specialiteiten van dit hotel.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-kookcursus

Zo werkt het hotel samen met de eigenaar van een boomgaard die zelf sinaasappels teelt. De olijfolie en de wijnen zijn afkomstig van wijnproducent Planeta die verschillende wijnboerderijen op het eiland heeft. Eén van deze wijnboerderijen gaan wij later bezoeken. Na de kookcursus eten we de gerechten natuurlijk zelf op tijdens de lunch. En al zeg ik het zelf; het smaakt heerlijk!

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-kookcursus-eten

Dan is het tijd om het resort te gaan verkennen. Omdat het een groot complex is maken we gebruik van fietsen, die volop aanwezig zijn. Zo fietsen we van de ene naar de andere kant en nemen we een kijkje in de Spa.

Na de tour over het resort gaan we ons opfrissen. Ik houd van baddderen en neem dus een lekker bad. Daarna krijgen we een diner aangeboden in het à la Carte restaurant dat aan de andere kant van het resort ligt. We worden er dan ook met golfkarretjes naar toe gebracht.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Golfkarretjes

De volgende morgen krijgen we, na een heerlijk ontbijt, een rondleiding langs de faciliteiten en bezichtigen we de verschillende kamers. Stuk voor stuk prachtig! Het hoogtepunt de Presidential suite is geboekt dus helaas krijgen wij die niet te zien.

Vallei van de tempels

Na de rondleiding is het tijd voor een stukje cultuur en vertrekken we naar de vallei van de tempels. Op zijn Italiaans: Parco Valle Dei Templi, gelegen in Agrigento. Vanaf het resort is dit een uurtje rijden. De tempelvallei behoort sinds 1997 tot de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het gebied is zo’n 1300 hectare groot en wordt omgeven door olijf- en amandelbomen.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Tempel-van-Giunone

We maken een wandeling langs diverse tempels en beginnen bij de Tempel van Guinone en lopen dan via Arcosoli Bizantini naar de Tempel van Concordia en eindigen bij de Tempel van Ercole. We maken prachtige foto’s en genieten van de mooie omgeving.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Tempel-Concordia

Vanaf de Vallei heb je zicht op hotel Villa Athene, een 5* hotel, dat we gaan bezichtigen. Hotel Villa Athene is een super de luxe modern hotel in een oorspronkelijk 18e eeuwse adellijke residentie. Vanaf het terras, waar we een heerlijk lunch krijgen aangeboden, hebben we een mooi uitzicht op de Concordia tempel. Een heel bijzondere ervaring!

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Villa-Athena-uitzicht

Na de lunch vertrekken we weer richting ons resort voor een uurtje vrije tijd. Samen met mijn kamergenootje pakken we de fiets richting het privéstrand, waar we besluiten een heerlijke duik in zee te nemen. De temperatuur van het zeewater is zeer aangenaam en ik blijf nog even dobberen. ‘s Avonds dineren we in het hoofdrestaurant van het hotel.

Wijnboerderij

De volgende morgen brengen we een bezoek aan een wijnboerderij van de familie Planeta. De familie Planeta heeft in totaal 6 wijnboerderijen verspreid over heel Sicilië. Naast wijn produceren zij ook olijfolie die onder andere gebruikt wordt in ons resort. Wij bezoeken de boerderij in Sambuca di Sicilia, de eerste en oudste wijnboerderij van de familie waarmee ze in 1995 zijn gestart.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Wijnboerderij-Planeta

Er volgt een rondleiding over het land waarna we terecht komen in de fabriek waar de wijn geproduceerd wordt. Hier bevindt zich ook de kelder met daarin de wijnvaten, waarin de wijn moet rijpen. Twee keer per dag wordt er in deze vaten geroerd om zo een goede smaak te creëren.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-wijnvaten

In deze kelder bevindt zich nog een afgesloten ruimte waar het veel kouder is dan de temperatuur van de kelder. Hier wordt Brut geproduceerd. En dan gaan we ook daadwerkelijk wijn proeven. We proeven een rosé en een witte wijn, beide smaken heerlijk!

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Brut

Als laatste krijgen we een lunch aangeboden die wordt klaar gemaakt met de recepten uit het receptenboek van de familie Planeta. De familie heeft zelfs een eigen kookboek samengesteld, genaamd ‘Sicilia-the cooking of casa Planeta’.

Het eten is heerlijk en bij elke gang krijgen we een andere wijnsoort aan geboden. Het leuke is dat verschillende wijnen in Nederland worden aangeboden door Gall en Gall, zodat we thuis nog een beetje kunnen nagenieten. Na de lunch rijden we weer terug naar het resort, waar we even wat vrije tijd hebben.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-zwembad

Sciaccia

Aan het eind van de middag vertrekken we naar het dorpje Sciacca. Hier krijgen we een rondleiding van Angelo die hier woonachtig is. Hij kent het dorpje dan ook op zijn duimpje. Sciacca is gelegen aan een haven en beschikt over een winkelstraatje, basiliek en een groot en gezellig dorpsplein met uitzicht over de haven.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Scaccia-plein

We brengen een bezoekje aan een juwelier die van koraal de mooiste creaties maakt. Het koraal is zeer speciaal en enkel in Sicilië te vinden. De juwelier vertelt dat een van zijn creaties de hoofdprijs heeft gewonnen tijdens een tentoonstelling in Hong Kong.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-bloedkoraal-sieraden

Na de tour door het dorpje is het tijd voor een diner. We dineren bij een visrestaurant met geweldig uitzicht op de haven. Verser kun je geen vis eten, heerlijk!

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Sciacca-by-night-haven

Golfcursus

De volgende ochtend kunnen we kiezen tussen vrije tijd of een korte golfcursus. Samen met 6 medereizigers kies ik voor de golfcursus. Met de fiets vertrekken we naar de andere kant van het resort waar onze cursus begint. Als eerste krijgen we uitleg wat het onderscheid is tussen de verschillende golfclubs en welke waarvoor dient. Daarna wordt de houding bij het afslaan van de bal uitgelegd en mogen we zelf ook een balletje slaan.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Golf-Course

De ene bal rolt over het gras en de andere vliegt hoog in de lucht de verte in. Na zo’n kwartiertje een balletje te hebben geslagen gaan we naar een ander veldje om te putten. Hiervoor heb je een andere golfclub nodig. We moeten proberen in drie slagen de bal in de hole te krijgen. Dit lijkt makkelijk maar is het niet. Je moet echt in een rechte lijn slaan en niet te hard of te zacht. Dit is nog een hele kunst. Helaas vliegt het uur voorbij en is het al bijna tijd om afscheid van het resort te nemen.

TravelXL-van-Limburg-SICILIE-Opslag-Golf

Voordat we de koffers gaan pakken, nemen we nog een kijkje bij de plaats waar de golftassen, golfclubs en dergelijke worden opgeslagen. Ook beschikt het resort over een winkeltje waar je alles kunt aanschaffen wat met golfen te maken heeft.

We nemen afscheid van de vriendelijke medewerkers en stappen in de bus, waar voor iedereen een lunchpakketje klaar blijkt te staan. Dit is erg aangenaam aangezien we een rit van anderhalf uur voor de boeg hebben richting de luchthaven Palermo.

Tot slot

Het was een heerlijke ervaring om ondergedompeld te worden in zoveel luxe op zo’n prachtig resort. We hebben echter maar een klein beetje kunnen zien van al het mooie dat Sicilië te bieden heeft. De hoofdstad Palermo, de Vulkaan Etna, Siracusa en Taormina, om maar een paar andere hoogtepunten te noemen, zullen moeten wachten tot een volgende keer. Arrivederci Sicilië! Ik kom zeker terug!

Geschreven door: Mariska Hovingh

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp