Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Deze Travelplanner heeft een bucketlist … Een 'nog te maken reizen' bucketlist wel te verstaan en de bestemming Fins Lapland stond al jaren op deze bucketlist. Nadat ik de meest mooie verhalen te horen kreeg van vrienden, collega’s uit het vak, maar ook van onze klanten dacht ik: en nu ga ik zelf ook!

travelxl-van-limburg-fins-lapland-algemeen

Ik stop mijn koffer vol met warme kleding, geitenwollen sokken en thermo ondergoed en met een gezelschap van vier sta ik begin februari op Schiphol om af te reizen naar Fins Lapland. We vliegen op Kittila, de aanvlieghaven voor o.a. Levi, waar wij zullen verblijven.

Aankomst

Na een vlucht van ruim 3 uur komen wij einde van de middag aan. Het is al donker, maar we zien dat er een flink pak sneeuw ligt. Eenmaal uit het vliegtuig gestapt is het -10 graden, maar deze kou is toch anders dan de waterkoude die wij in ons kikkerlandje ervaren.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-aankomst

Als je warm gekleed bent, kun je er goed tegen! We maken kennis met de reisleiding, stappen in de transfer bus en worden naar Levi gebracht, dat nog geen 20 minuten rijden is.

In een blokhut

In Levi hebben wij een blokhut geboekt, welke net buiten het centrum is gelegen. We worden vanuit het centrum met een minibusje ernaartoe gebracht en aan het einde van de vakantie worden we er weer opgehaald. De blokhutten staan in rijtjes van vier naast elkaar, maar niet tegen elkaar aan.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-blokhut-binnen

De blokhut ziet er prachtig uit, is goed uitgerust (inclusief sauna) en het is heerlijk warm binnen. Het is ruim opgezet en je kunt er eventueel een auto naast parkeren. Buiten ligt er een flinke lading openhaardhout, er staan sleetjes en een sneeuwschep.

Wat een rust

Het is er heerlijk rustig, overal in de sneeuw zijn sporen van poolhazen (of sneeuwkonijnen zoals ik ze noem) te zien.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-sporen-poolhaas

We pakken onze spullen uit en lopen ’s avonds naar het centrum van Levi om wat boodschapjes te doen. Levi heeft 2 grote supermarkten en de prijzen zijn niet mis, maar je kunt er echt alles kopen wat je nodig hebt.

Winter wonderland

De volgende dag hoeven we niet vroeg op. We slapen een beetje uit, maken een uitgebreid ontbijt en aanschouwen eindelijk het prachtige winter wonderland bij daglicht. Het wordt pas rond 10 uur licht deze tijd van het jaar en de zon gaat rond half 4 onder.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-blokhut-buiten

Er ligt zo’n 70 centimeter sneeuw en het levert een hoop plezier op wanneer we een rondje om de hut doen.

Sneeuwschoen wandeling

’s Middags staat er een sneeuwschoen wandeling op ons programma onder begeleiding van een vriendelijke en ervaren gids, die ons vertelt dat de wandeling te vergelijken is met een goede workout op de sportschool. We krijgen allemaal sneeuwschoenen en indien je wilt, kun je ook wandelstokken erbij krijgen. Maar een beetje bikkel wandelt natuurlijk zonder.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-sneeuwschoenenwandeling

Onderweg vertelt ze interessante wetenswaardigheden over de lokale flora en fauna en ook over de vele sporen die er te zien zijn in de sneeuw. Zowel de poolhaas als poolvos zijn wit en komen meestal ’s avonds en ’s nachts tevoorschijn, dus moeilijk te spotten.

Het is een geweldige ervaring, alhoewel de inspanning ons nog verrast, want wij gaan de berg op. Het lopen op deze sneeuwschoenen valt niet mee, menigeen belandt met zijn neus voorover in de sneeuw (ik als eerste), wat hilarische momenten oplevert (probeer maar eens op te staan met die grote ijzers onder je voeten!). Maar de klim, de prachtige omgeving en het uitzicht bovenop de berg maakt de inspanning meer dan de moeite waard.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-uitzicht-wandeling

Na een warme bessensap gedronken te hebben dalen we af naar beneden en verdienen we ’s avonds wel een goede maaltijd. We vinden een klein restaurantje en genieten van een Finse maaltijd met Fins biertje.

Gewone wandeling

De volgende ochtend voelen we onze spieren goed, maar de omgeving is te mooi om binnen te blijven zitten. We hebben overdag geen excursie op het programma staan en besluiten een gewone wandeling te maken. We trekken onze warme kledij weer aan en wandelen richting een van de grote meren aan de rand van Levi. Heen lopen we op het voetpad naast de weg langs het meer, bezoeken een kleine kinderboerderij waar ook 2 rendieren hun thuis hebben.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-redier-kinderboerderij

Op het meer

Terug kunnen we wandelen over het meer, dat uiteraard bevroren is; het ijs is ongeveer 2 meter dik. We zien 2 mannen vissen bij een wak en verder is er veel verkeer op het meer. Er zijn namelijk paden voor wandelaars, langlaufers en sneeuwscooters en eigenlijk is dat in de gehele omgeving van Levi het geval zodat niemand elkaar in de weg zit.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-wandeling-op-meer

We genieten wederom van de prachtige uitzichten onderweg en het is wel heel bijzonder om over zo’n dikke laag ijs te lopen.

Sneeuwscootersafari

’s Avonds staat er een sneeuwscootersafari op het programma. Op deze manier kunnen we wat verder het dorp uit en hebben we misschien kans om het noorderlicht te aanschouwen. Van het excursiebureau krijgen we een geweldige outfit, bestaande uit een dik thermopak, stevige sneeuwlaarzen, dikke wanten en een thermomuts en we mogen deze outfit de rest van de week houden. Deze outfit hebben we hard nodig op de excursie want ’s avonds is het uiteraard kouder dan overdag en op de sneeuwscooter al helemaal.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-sneeuwscooters

We krijgen netjes instructies en we rijden zelf door de meest mooie bossen naar een open vlakte toe. We zitten met 2 personen op een sneeuwscooter en je hebt uiteraard een rijbewijs nodig om ze te mogen besturen. Helaas is het noorderlicht vanavond niet te zien, het is bewolkt. Maar er staat een grote hut waarin wij hotdogs krijgen en een warm drankje en de gidsen vertellen hun verhalen over het leven in Lapland. De rit is spectaculair, na de pauze wisselen we van bestuurder en rijden we terug. En wie weet komt dat noorderlicht nog wel een andere avond!

travelxl-van-limburg-fins-lapland-sneeuwscootertocht

Levi

Vandaag hebben we niets gepland staan. We slapen uit en lopen op het gemakje naar Levi en strijken neer bij een bakkertje voor een kopje koffie/thee met iets lekkers. We struinen door het dorpje en bezoeken de souvenirwinkels om te zien wat er allemaal te kopen valt. Er is veel houtsnijwerk te vinden en er zijn typische Finse lekkernijen te verkrijgen.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-levi

Levi is een populair skigebied, er zijn vele pistes en een aantal daarvan komen uit aan de voet van het dorp. We besluiten de gondel naar boven te pakken zodat wij het uitzicht kunnen bewonderen. Eenmaal boven op de berg aangekomen zien we dat er een mooi wandelpad is, dat het Nordic Light Trail genoemd wordt. Er bevindt zich boven de berg ook een prachtig hotel en er is een vergader/expositieruimte met café.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-uitzicht-vanaf-berg

Het zonnetje schijnt vandaag voor het eerst en dat maakt de panorama uitzichten nog indrukwekkender.

Blokhut met haardvuur

Halverwege is er een blokhut waarin een groot haardvuur knappert en waar je kunt zitten, warme drankjes kunt kopen, marshmellows kunt roosteren en even kunt opwarmen. We maken hier dankbaar gebruik van, het heldere weer is prachtig, maar maakt ook dat het kouder wordt en het is buiten zo’n -15 graden.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-haardvuur-marshmellows

De dame die in de blokhut werkt vertelt ons dat er vanuit het centrum van Levi ook regelmatig een bus rijdt, die toeristen naar boven brengt en weer terug, tot ’s avonds laat. En naast het gondelstation is er een stijl wandelpad met veel trappen dat het centrum van Levi verbindt met de top van de ski berg. Na een korte pauze lopen we verder en keren we terug naar de gondel wanneer de zon is onder gegaan. Het pad bewaren we voor een andere keer.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-zonsondergang

Op zoek naar het noorderlicht

’s Avonds rond middernacht gaan we op zoek naar het noorderlicht. We trekken onze thermo outfit aan en lopen naar een ander meer toe in de hoop vanavond wel het noorderlicht te aanschouwen. Maar het is wederom te bewolkt, zien enkel licht dat vanaf de bergen over de pistes schijnt.

travelxl-van-limburg-fins-lapland-avond

Na een half uurtje staken we onze poging en keren we terug naar de blokhut. De week is nog niet om, dus wie weet!

Benieuwd naar de rest van het verhaal? Klik dan hier

 

Hier onder indrukwekkende beelden van het noorderlicht van het Fins Verkeersbureau

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp