Kleurrijke, vriendelijke en gastvrije bevolking, een subtropische klimaat, mooie stranden, een schitterende natuur en dat op zo’n 6 uur vliegen vanaf Nederland.
Wat heerlijk om te horen dat ik mee mag op studiereis! En dat in de gure novembermaand!
Welkom in Gambia!
Gambia ligt in West-Afrika en is ongeveer één vijfde van Nederland en België samen. In feite is Gambia een lange strook land, doorsneden door de rivier de Gambia. Het land is nauwelijks breder dan 30 kilometer, met uitzondering van de kuststrook, die ongeveer 70 kilometer haalt, de ingang tot de rivier Gambia daarbij inbegrepen. Vanaf het uiterste westen tot aan de oostelijke grens met Senegal is de afstand, hemelsbreed gemeten, circa 320 kilometer. Gambia wordt aan drie zijden ingesloten door Senegal.
Het landschap is licht glooiend. Er komen wat heuvels voor maar die zijn nauwelijks als zodanig herkenbaar. Het hoogste punt ligt ten noorden van het landinwaarts gelegen Basse Santa Su, en bedraagt ruim 46 meter.
Onze studiereis zal een mooie mix gaan hebben tussen het ontdekken van de bestemming en het bezoeken van een aantal accommodaties. Na aankomst op de bestemming hebben we tot het einde van de middag wat tijd voor onszelf om wat te relaxen aan het zwembad.
Markt van Serrekunda
We beginnen de volgende ochtend met wat hotels te bezoeken. Na de lunch gaan we naar Serrekunda, de grootste stad van Gambia waar naar schatting 300.000 mensen wonen. Als eerste brengen we een bezoek aan de markt. Omdat Serrekunda dé handelsstad van het land is, is de markt de drukste en grootste van Gambia. Het mooie aan de markt is dat er zowel lokalen als toeristen komen en je dus een goed idee krijgt hoe de lokale bevolking leeft. Er wordt van alles verkocht; veel zelf verbouwd fruit en cashewnoten, kleding, huishoudelijke artikelen, etc. Ook een enorme variatie in nieuw en tweedehands.
Belevenis
Al koop je er niets, de markt is een belevenis op zich. Kijkend om ons heen zien we de lokale vrouwen lopen, de meesten dragen een kindje met zich mee. De kindjes zijn op de rug gebonden in kleurrijke doeken. Veelal dragen ze ook nog grote gevulde schalen op hun hoofd. Voor een westerling is het niet te bevatten dat de dames zoveel meesjouwen!
Batik Factory
Vervolgens staat een bezoek aan een Batik Factory, ook in Serrekunda, op het programma. Deze is vlakbij de markt gelegen. Hier zien we hoe men de zo speciale batikprinten op de doeken maakt en er zijn natuurlijk vele soorten batikkleden te koop. De naam doet vermoeden dat het een fabriek is, maar het is een soort binnenplein in de buitenlucht.
In het toegangsstraatje ernaar toe zijn nog wat winkeltjes met souvenirs. Opvallend bij zowel de markt als de Batik Factory, zijn de vele kindertjes die rondlopen en allemaal hopen op een lekker snoepje of een ballon.
Makasutu Cultural Forest
De volgende dag bezoeken we eerst weer wat accommodaties om daarna in kleine busjes naar het Makasutu Cultural Forest te gaan. Het is zo’n 45 minuten rijden vanaf de kust. Makasutu, gelegen aan een zijarm van de Gambia-rivier, is eind 1992 ontdekt door 2 Engelsen. Ze hebben ervoor gezorgd dat het gebied toeristisch toegankelijk werd en in 1999 is het forest officieel geopend. Bij aankomst krijgen we een verfrissend hibiscusdrankje. Terwijl we dit nuttigen lopen er veel apen rond, hetgeen niet altijd zo schijnt te zijn. We hebben dus geluk!
Kanotocht
Als we wat verder lopen, blijken er 3 boten voor ons klaar te liggen waarmee we een kanotocht gaan maken. We hoeven niet zelf te roeien, in elke kano zit een schipper die ons door de rivieren roeit. Onderweg zien we veel mangroven met oesters, verschillende soorten vogels en een aantal apen. De kano gaat bijna geruisloos door het water van de brede open rivier, waardoor er alle gelegenheid is om te genieten van alles om ons heen.
Na een minuut of twintig meren we weer aan en gaan lopend verder. Tijdens de wandeling vertelt de gids ons allerlei dingen over de natuur. Over de verscheidene begroeiing om ons heen, maar ook over het ontstaan van bijvoorbeeld de soms immense termietenheuvels. We bezoeken nog de waarzegger van maar liefst 97 jaar oud en krijgen aan het einde van de wandeling een demonstratie palmboom klimmen.
Lunch met dansshow
Na de tocht krijgen we een heerlijke lokale lunch en daarna nog een show met lokale dans en muziek. Het is een vrolijk en kleurrijk gebeuren, met de mogelijkheid om er ook zelf aan deel te nemen.
Basisschoolbezoek in Sanyang
De vierde dag rijden we, na weer wat hotels bezocht te hebben, met 2 open trucks naar de plaats Sanyang. Hier bezoeken we een basisschool. Vóór vertrek uit Nederland zijn we al voorbereid op dit bezoek. Iedereen heeft dus allerhande schoolmaterialen mee zoals pennen, potloden en schriften. Zelf heb ik, buiten deze spullen, ook nog een zak ballonnen meegenomen.
We worden hartelijk ontvangen en nemen plaats in een klaslokaal. Hier wordt het hele schoolsysteem van Gambia uitgelegd en het belang van de bijdragen van de toeristen. Daarna komt er een klas kinderen binnen en zij zingen een aantal liedjes voor ons.
Enthousiaste kinderen
Na deze leuke voorstelling mag ik alle kinderen belonen met een ballon. Een ander heeft weer snoepjes mee die uitgedeeld worden. We verlaten het schoollokaal en zijn vrij om overal rond te lopen en binnen te kijken. De kinderen zijn allemaal zo enthousiast, erg leuk!
Paradise Beach
We vervolgen onze weg richting het strand van Sanyang Beach, ook wel Paradise Beach genaamd, een breed en mooi (bijna) wit zandstrand. Een heerlijke plek om te relaxen! Ook zijn er gelegenheden om te eten en de nodige souvenirs te kopen. Na een ochtend met veel indrukken, genieten we dan ook volop van dit prachtige strand.
Tanji
Op de terugweg naar ons hotel maken we nog een stop in Tanji, een vissersdorp waar de dagelijkse visvangst wordt binnen gebracht.
Eerst krijgen we uitleg over het roken van de vissen en vervolgens lopen we richting het strand en de zee. Op het strand staan vele honderden mensen te wachten tot de kleurrijke houten vissersboten (piroques) aankomen. Vrijwel iedereen heeft iets bij zich om de vis in mee te nemen. Dit varieert van teiltjes en emmers tot zelfs kruiwagens.
Op het strand lopen ook erg veel kinderen die allemaal je gids willen zijn voor een klein fooitje. Ze spreken overigens goed Engels. Het is echt een belevenis om het binnenhalen van de vis mee te mogen maken!
Richting Senegal
De vijfde dag wordt de meest intensieve dag, maar wel een hele bijzondere. Vandaag maken we een dagexcursie naar buurland Senegal. Vanaf ons hotel rijden we om 7.00 uur weg om een klein uurtje later in de haven van Banjul aan te komen. Hier nemen we als voetpassagier de ferry naar Barra.
Deze oversteek (van de Gambia rivier) duurt ongeveer anderhalf uur. We zitten op het open bovendek en beneden staan diverse voertuigen. Aan boord zijn ook schoenenpoetsers en verkoopsters van kleine lekkernijen. Trouwens, alle schoenen kunnen gepoetst worden, ook de linnen schoenen en de slippers! Barra ligt overigens nog steeds in Gambia. Bij aankomst rijden we met minibusjes richting Senegal. Na nog circa 25 minuten rijden, zijn we daar rond 11.30 uur. Bij de grens is ook weer van alles te koop zoals bananen en cashewnoten, allemaal producten die in Gambia groeien.
Fathala Wildpark
Vanaf de grens rijden we in circa 20 minuten naar ons einddoel, Fathala Wildpark. Hier maken we in een open truck een safari. Als je nog nooit een safari hebt gemaakt is dit een leuke kennismaking. Als je al wel eerder een safari hebt gemaakt in één van de Oost-Afrikaanse of Zuidelijk Afrikaanse landen, dan kan deze safari tegenvallen.
Onderweg zien we veel wrattenzwijnen, een neushoorn, een aantal giraffen, zebra’s verscholen tussen de bomen en een paar aapjes. Verder nog wat hagedissen, vogels en veel vlinders. Bij terugkeer op het centrale punt in het park kijken we nog even bij de hyena’s, die veilig achter een hek zitten, en na de lunch gaan we nog even naar de kleine leeuwtjes. Terwijl we daar vanachter het hek staan te kijken, wordt deze ineens geopend en mogen we bij de leeuwen.
Ze zijn allemaal erg rustig en vinden het niet erg geaaid te worden. Er wordt verteld dat alle leeuwtjes in gevangenschap zijn geboren en dat ze ook dagelijks met ze gaan wandelen. Inmiddels is het tijd geworden om aan de terugreis te gaan beginnen. De ferry gaat nu met de stroming mee en de oversteek duurt circa een uur.
Lokale markt in Banjul
Aangekomen in Banjul gaan we nog even naar de lokale markt om wat souvenirs in te slaan. Op de markt vind je onder andere houtsnijwerk, rieten mandjes, sieraden, tassen, batikkleden en nog veel meer. Buiten de souvenirs zijn er op deze markt ook producten voor de lokale bevolking te koop, zoals potten en pannen, granen en rijst. Rustig rondkijkend heb je hier kans om meer met de lokale bevolking in contact te komen.
Op de laatste dag evalueren we met zijn allen deze geweldige studiereis en komen tot de volgende conclusie:
Gambia wordt niet voor niets de ‘Smiling Coast of Africa’ genoemd. Dit is te danken aan de kleurrijke, vriendelijke en gastvrije bevolking. Het subtropische klimaat, de mooie stranden en de verscheidenheid aan accommodaties maken dat het een toegankelijk land is voor veel reizigers. Houd er wel rekening mee dat het een derde wereld land is. Buiten de resorts is de armoede zichtbaar en op straat is het veelal een rommeltje.
TIPS:
- Neem voor scholen wat schoolmateriaal mee en voor de kinderen ballonnen en snoepjes die per stuk verpakt zijn.
- Vergeet niet af te dingen bij het kopen van souvenirs. Je kunt zelfs wat kleine hebbedingetjes van thuis meenemen (pennen, kleine zaklampjes, etc.) en dit mee gebruiken in de onderhandelingen.
Geschreven door: Nicole Bakker