Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Geen bestemming waar je gelijk aan denkt bij een stedentrip, maar ach, waarom niet? Volgens een vriendin die daar een tijdje heeft gestudeerd is het wel degelijk de moeite waard. Dus vooruit dan maar …

Vanaf Schiphol vliegen we rechtstreeks in minder  dan twee en een half uur naar Vantaa airport. De vluchttijden zijn erg gunstig, meerdere op een dag,  waarvan één op de heenweg op wat wij een normale tijd in de ochtend vinden en drie dagen later een vlucht vroeg in de avond terug.

En ook het  weer zit mee, strak blauwe hemel, heerlijk zonnetje en 22 graden.
Vanaf de luchthaven brengt de Finnair City Bus ons in een half uurtje naar Rautatieasema, het centraal station, midden in de stad.

Centraal station

Ons hotel ligt op bovenstaand stationsplein, dus nadat we de bagage in de hotelkamer hebben achtergelaten gaan we meteen de eerste toeristische attractie bekijken: het centraal station!

In eerste instantie kunnen we het niet zo waarderen, de binnenkant is een gewoon kopstation met perrons en in de stationshal zijn wat winkeltjes en eettentjes. Maar we stellen onze mening al snel bij, want de buitenkant is prachtig. Helsinki staat bekend om de verschillende bouwstijlen en het station schijnt een Neormantische stijl te hebben.

Tuomiokirkko

Vervolgens gaan we op weg naar hét hoogtepunt van Helsinki en heel Finland, de Tuomiokirkko. Deze Lutherse domkerk staat op het beroemde Senaatplein en is aan de binnenkant nogal sober, maar de buitenkant en het plein met de trappen  zijn erg mooi. Omdat de kerk wat hoger ligt, hebben we een prachtig uitzicht over Helsinki en omgeving.

Het valt ons wel op dat het nogal stil op straat is: we zijn in de zomer op een prachtige zondag op het meest beroemde plein van de hoofdstad van Finland, waarop de grootste bezienswaardigheid van het land staat en er zitten maar een handjevol mensen op de trap voor de kerk. We zien aan de rand van het plein één touringcar staan en het gezelschap daarvan loopt onopvallend rond in de enorme kerk.

Regeringspaleis

Op het grote Senaatplein zien we aan de ene kant de bibliotheek en het hoofdgebouw van de universiteit en aan de andere kant het regeringspaleis, allemaal gebouwd in neoklassieke stijl.

De rust op straat komt waarschijnlijk voor een groot deel ook doordat de universiteit, die bekend staat als een goede keuze om rechten te studeren, wegens de zomervakantie gesloten is. Veel buitenlandse studenten zijn misschien naar hun thuisland, maar toch … voor een hoofdstad is het erg stil op straat!

Wandeling

Op goed geluk en zonder vast plan gaan we vanaf het Senaatplein aan de wandel.  De stad is gebouwd op een aantal onregelmatig gevormde (schier)eilanden met veel bruggen en meerdere havens.

Al snel lopen we door woonwijken met heel veel verschillende bouwstijlen, van supermoderne huizenblokken tot prachtige pakhuizen in Jugendstil. Het gehele straatbeeld is zeer afwisselend, niet rommelig maar vooral bijzonder. We zien veel kleine stadsparkjes met speelgelegenheden voor kinderen en alles ziet er schoon en goed onderhouden uit. Ook hier is het rustig op straat.
We lopen langs een haven waar grote ijsbrekers (schepen) liggen te wachten tot het weer winter wordt.

Uspenski kathedraal

Inmiddels is het einde van de middag en gaan we terug richting binnenstad. Maar eerst gaan we de Uspenski kathedraal bewonderen! Deze Russische orthodoxe kerk is ook weer een prachtig, vooral kleurrijk bouwwerk. Ook binnenin is het bijzonder mooi; grote zuilen en mooie fresco’s.

Voor vandaag hebben we genoeg gezien, we gaan terug naar ons hotel om nog even te genieten van de typische Finse sauna die op iedere gang van ons hotel aanwezig is. Heerlijk!

Stadspark

We slapen heerlijk en de nieuwe dag begint wederom met een prachtige blauwe lucht. Ons eerste doel is het stadspark waar het monument van de Finse componist Sibelius staat.

Als wij aankomen is er een groepje studenten muziek aan het maken en al gauw blijkt dit een ‘echte’ toeristische attractie. Bussen vol toeristen komen langs: bus uit, rondje monument, bus in en hup,  weer verder. Wij blijven ook niet heel lang want we staan te popelen om naar de volgende bezienswaardigheid te gaan!

Temppeliaukion kirkko

En dat is de Temppeliaukion kirkko, een kerk gebouwd in een rots en grotendeels onder de grond, midden in een woonwijk. Werkelijk heel apart.

We hebben op al onze reizen heel veel bijzondere gebouwen bezocht maar zoiets als dit hebben we  nog nooit gezien.  De kerk is aan de binnenkant sober maar het plafond van glas en koper is erg mooi. Volgens zeggen wordt deze kerk vanwege de geweldige akoestiek vaak voor concerten gebruik.

Het eiland Seurasaari

We zijn toe aan wat natuur en dus gaan we op zoek naar het eiland Seurasaari  want we willen het aldaar gelegen openluchtmuseum gaan bekijken. Het eiland is met een houten brug verbonden met het vaste land en het is er best druk.

Het is een populaire weekend bestemming voor de inwoners van Helsinki, zeker met dit mooie weer. Er zijn bossen, speelplaatsen, restaurants, picknickplaatsen en (naakt) stranden. In het openluchtmuseum staan, weliswaar herbouwde, traditionele houten Finse huizen uit het hele land. Er zijn jagershutten en boerderijen, maar ook landhuizen. Het oudste gebouw is een klein kerkje uit 1686.

Finse specialiteiten

Wij vinden het leuk en de vele brutale eekhoorns die er rondscharrelen blijkbaar ook. Het met aardappelen gevulde ‘Karjalan piirakka’ pasteitje van roggedeeg, wat een typisch Finse specialiteit is vinden ze ook heel lekker, ze eten het zelfs uit onze hand.

Net als de meeuwen … Gelukkig maar, want wij vinden het niet zo lekker! Een andere Finse specialiteit, de kaneelbroodjes die ‘Korvapuusti’ heten, vinden we wél heel lekker.

Terug naar het centrum

We zijn alweer een hele tijd op pad en hebben kilometers gelopen. We hebben geen zin meer om terug te lopen naar het centrum dus nemen we de bus. Pfff ... even uitrusten, het is spitsuur en de bus doet er 30 minuten over om bij het ondergrondse busterminal in de binnenstad te komen. Dit is het grootste en meest moderne overdekte busstation van Europa.

Winkelen

Het is tevens de halte voor een bezoek aan het enorme winkelcentrum Kamppi. Zes verdiepingen met restaurants, bars, cafés, nachtclubs, winkels en supermarkten. De winkels zijn tot 21.00 uur open. We winkelen wat en we eten wat.

Buiten is het inmiddels een beetje gaan regenen, máár … in Finland hebben ze goed nagedacht. Vanwege de strenge winters zijn veel winkelcentra met elkaar verbonden door verwarmde ondergrondse tunnels, zo ook met metrostations en het Centraal Station.

De gemiddelde Helsinkiër hoeft de hele winter nauwelijks buiten te komen voor zijn dagelijkse boodschappen. Wij wandelen lekker droog van Kamppi via winkelcentrum Forum en het beroemde warenhuis Stockmann, terug naar ons hotel. Echt ideaal als het slecht weer is!

Rondje met de tram

De volgende dag besluiten we om zo min mogelijk te lopen, de kilometers van gisteren zijn een aardige aanslag op onze spieren geweest.

We nemen al vroeg de tram die een rondje langs niet te missen bezienswaardigheden rijdt: het Olympisch stadion, verschillende kerken, het Finse pretpark Tivoli, het operagebouw, het parlementsgebouw, de veerboot- en cruise terminals en de prachtige oude markthal ‘Wanha Kauppahalli’.

Suomenlinna

Met onze aangeschafte openbaarvervoerkaart kan je ook boottochten maken en dus besluiten we na het toeristische tramreisje van ruim twee uur om met de ferryboot naar het vestingeiland Suomenlinna over te varen.

De overtocht duurt een kwartiertje en het is heerlijk om even ‘uit te waaien’ want het is ook deze dag heerlijk weer. Het vestingeiland zelf is prachtig, maar wij komen niet verder dan een bezoek aan een kerkje en een kop koffie in het zonnetje. De voetpaden met keien lopen dermate slecht dat het maar een kort bezoekje wordt.

Voor de terugweg nemen we een wat langere ferry, die langs verschillende omliggende eilandjes vaart zodat we de stad ook rustig vanaf het water kunnen bewonderen. Bij terugkomst op het vasteland lopen we even over het centrale marktplein waar vandaag een leuke ambachtelijke markt is.

Esplanada

We gaan terug richting binnenstad en dwars door het stadspark Esplanada, alwaar het gezellig druk is met locals die van het zonnetje genieten.

We bewonderen het aan het  park gelegen legendarische hotel Kämp,  het eerste echte luxe hotel van Scandinavië uit 1887 en we lunchen  in het naastgelegen koffiehuis Fazer, bekend van de chocoladerepen van Karl Fazer en een must als je in Helsinki bent. Het is er superdruk en achteraf wel prijzig, maar ze hebben dan ook heerlijk gebak en zalige chocolademelk.

Niet alleen duur

Scandinavië heeft de reputatie duur te zijn, maar dat heb je toch echt zelf in de hand. Net als in alle steden kun je een duur restaurant vinden maar goedkoop eten kan ook gewoon bij een stalletje op straat of in een markthal.

Een drankje op een terras is ongeveer gelijk aan de prijzen in het centrum van Amsterdam, het is maar net wáár je gaat zitten, dus hoe populair de plek is. Wij vinden het leuk om juist op bekende/beroemde plekken iets te eten of drinken en ja, daar betaal je dan ook voor, net als overal in de wereld.

Allas Sea Pool

Onze tijd in Helsinki zit er alweer bijna op, maar we kunnen nog net naar de ‘Allas Sea Pool’. Deze grote zeesauna ligt in het centrum, vlakbij het marktplein en de ferryhaven.

We hebben het al eerder op de dag gezien, maar we moeten eerst terug naar het hotel om zwemspullen te halen. Hete sauna en afkoelen in het ijskoude water van de Baltische zee, echt heel Fins ... Ook zijn er verschillende warmwater (zwem)baden, het is een belevenis! Wel toeristisch, maar superleuk. Het lijkt ons in de winter ook heel bijzonder.

Het Nationaal Theater

Uiteindelijk moeten we ons haasten om op tijd op de luchthaven te zijn. We blijven namelijk ook nog even staan om het Nationaal Theater te bekijken en dat kost ook weer tijd.

Tips

  • Beste reistijd zijn de maanden juni, juli en augustus vanwege de lange dagen en zomerse temperaturen.
  • Maak een dagtocht naar Tallinn of combineer de twee steden met elkaar. In 2 uur vaar je naar de hoofdstad van Estland.
  • Wie een beetje op de kleintjes wil letten kan het best koffie gaan drinken en/of lunchen in de restaurants van musea. De koffie is vers gezet, zelf inschenken en naar behoefte bijvullen. Blijkbaar is dit een Scandinavische gewoonte: in Denemarken, Zweden en Noorwegen hebben we dit ook al vaker meegemaakt.

Tot slot

We hebben Helsinki verrassend leuk en afwisselend gevonden en ondanks dat de stad vrij klein is en geen echte hoogtepunten heeft, hebben we toch veel moois gezien. Het weer zat natuurlijk ook enorm mee zodat we ook ’s avonds tot laat  lekker op een terrasje hebben kunnen zitten.

 

Geschreven door: Marianne van Hal

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp