Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Halverwege de jaren 90 heb ik een jaar lang een working holiday program in Australië gedaan. Ik heb toen een geweldige tijd gehad en veel van dit indrukwekkende land mogen zien. Ik ben een jaar later terug gekeerd voor een vakantie, maar daarna verhuisde ik naar Griekenland en kwam het er niet meer van. Mijn basis gedurende dat jaar was Sydney. Vanuit deze stad  verkende ik zoveel mogelijk van het immens grote land.

Ik ben 17 jaar later op uitnodiging terug gegaan voor vakantie en vriendenbezoek. Mijn vrienden waren inmiddels verhuisd van Sydney naar Kewarra Beach (net boven Cairns). Ik had Cairns en de nabije omgeving eerder bezocht, maar vrij kort. Dit keer kon ik ook deze omgeving beter leren kennen.

Ik boekte mijn ticket en vloog november 2012 met Cathay Pacific via Hong Kong voor 3 weken naar Cairns.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-cathay-schiphol

Op de heenreis had ik een lange stop-over (15 uur). Dit was overdag en aangezien je de luchthaven mag verlaten, heb ik een excursie met privégids door Hong Kong gedaan. Ik was hier niet eerder geweest en zo kreeg ik in korte tijd een goede indruk van deze bijzondere stad. Na de excursie ging ik terug naar de luchthaven, waar ik voor 3 uur toegang tot een airport lounge heb geboekt. Hier kon ik douchen, eten, mijn telefoon opladen, WiFi’en (dat zat allemaal in de prijs) en opgefrist vloog ik door naar Cairns.

Cairns

Het tropische noordoosten van Australië is een waar paradijs. Wie denkt dat dit gebied enkel interessant is vanwege het Groot Barrièrerif of de tropische stranden, die heeft het mis!

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-cairns

Cairns is een populaire reisbestemming. Het heeft een heerlijk tropisch klimaat en in de omgeving zijn er veel attracties en natuurparken. Het beroemde Groot Barrièrerif ligt op slechts 1,5 uur varen. Verder is Cairns een ideaal uitgangspunt om Atherton Tablelands, Cooktown en het Cape York-schiereiland te verkennen. Ik verblijf de eerste dagen in Kewarra Beach en kom bij van de vlucht. Aan het strand is het goed vertoeven onder een palmboom! In deze omgeving kom ik veel walibi’s tegen en vliegen de kaketoes om mijn oren.

Als ik ben bijgekomen gaan we een paar dagen richting het Daintree National Park, Cape Tribulation en Cooktown.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-onderweg-naar-cape-tribulation

Ik geniet van het afwisselende en prachtige uitzicht langs de Captain Cook highway en we stoppen regelmatig. We hebben genoeg flessen water, blikjes fris, wijn, fruit en andere lekkernijen bij ons in de koelbox. Er zijn namelijk maar 2 supermarktjes in dit gebied van Cape Tribulation; het aanbod is er klein en de prijzen hoog.

Daintree National Park

Het Daintree National Park is indrukwekkend. De hoofdingang is ten zuiden van de Daintree rivier bij Mossman Gorge. Er is een grote verscheidenheid aan flora en fauna en je kijkt je ogen uit. Je kunt hier geweldige (eco)tours doen door het tropisch regenwoud, Mossman Gorge en over de Daintree rivier.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-krokodil

Op deze rivier zijn er gigantisch grote krokodillen te zien. Een dagtour met een gids is een aanrader! Ze vertellen interessante verhalen, weten een hoop en zien van alles. Angst voor enge beesten moet je hier niet hebben.

We verblijven in Thornton Beach, een prima stek.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-thornthon-beach

We ontbijten en dineren hier ook en zitten ’s avonds met een fles wijn aan het strand. Een dag of drie hier verblijven is geen straf. Je kunt lekker lui op het strand liggen, kanoën, paardrijden, naar het Daintree National Park en naar het Great Barrier Reef. Genoeg mogelijkheden dus.

Dit gebied is overigens het territorium voor de met uitsterven bedreigde kasuaris. Je ziet ze soms de weg oversteken of je komt ze op boswandelingen tegen. De kasuaris is familie van de emoe en struisvogel, maar heeft fellere kleuren. De vogel heeft een onvriendelijk temperament; afstand houden dus!

Up North

We rijden verder naar het noorden en stoppen bij Cape Tribulation, waar ik mijn voetafdrukken op het prachtige strand achterlaat.

TravelXLvan-Limburg-AUSTRALIE-cape-tribulation

De naam betekent Kaap Tegenspoed, omdat het schip van de Engelse ontdekkingsreiziger James Cook vlakbij vastliep op het rif. Ten noorden van Cape Tribulation gaat er een onverharde weg naar de Bloomfield rivier, Wujal Wujal en Cooktown.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-capetrib-naar-cooktown

Deze nemen we en kunnen dat alleen omdat mijn vrienden een 4-wheel drive hebben en dat is best leuk; het wordt een spannende rit.

Onderweg lunchen we bij The Lions Den; een beroemd en bijzonder hotel, waar iedereen die voorbij rijdt moet stoppen.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE- he-lions-den-hotel

Het is een waar (openlucht) museum en de enige plek waar de nabije inwoners terecht kunnen voor een heerlijke maaltijd buiten de deur en wat vertier.

Cooktown

We rijden naar Cooktown, genoemd naar James Cook, die hier in 1770 verbleef toen zijn schip was vastgelopen. Het is een veel bezochte toeristenplaats. Hier vandaan kun je ook het Great Barrief Reef bezoeken en het prachtige Lakefield National Park. Cooktown is een paradijs voor vissers, die o.a. op de pier staan met hun hengels. Cooktown is tevens het uitgangspunt voor mensen die Cape York verder willen ontdekken. Het is een kleine plaats, met een paar restaurantjes en uiteraard een pub! De omgeving is prachtig, we rijden naar de vuurtoren, wandelen op een strand en genieten van de zonsondergang.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-zonsondergang-cooktown

We keren via de snelweg terug naar Cairns.

In de dagen die volgen werken mijn vrienden en wissel ik mijn programma af. Ik lig aan het strand van Kewarra Beach of bij hun thuis aan het zwembad. Ik pak de mountainbike en verken Trinity Beach, Clifton Beach en Palm Cove. Ook ga ik met de bus naar Cairns en bezoek de crea marktjes en lig heerlijk bij de Cairns Laguna.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-cairns-laguna

Great Barrier Reef

Ik mag een dag mee met Ocean Spirit Cruises. Mijn vriend werkt hier als kapitein en dagelijks gaan zij met een grote catamaran naar Michaelmas Cay.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-michaelmas-cay

Het is een heerlijke tocht over deze prachtige wateren. Ik snorkel, eet van een heerlijk buffet en maak nog een scuba-duikje en geniet van wederom een geweldige dag. Het Great Barrier Reef is, zoals velen wellicht weten, het grootste koraalrif ter wereld en wordt vaak genoemd als het achtste wereldwonder! Ik zou elke dag wel aan boord willen zijn, want zowel de boven- als onderwaterwereld van het rif is adembenemend.

Port Douglas

We gaan ook nog een dagje met zijn allen naar Port Douglas. Hier zijn we al langs gereden op weg naar Cape Tribulation, maar toen niet gestopt. We gaan op een zondag, want dan is er een grote markt (Cotters Market) waar je heerlijk rond kunt struinen (en kopen natuurlijk). Vandaag hebben we kleine kinderen in het gezelschap en bezoeken we ’s middags het Wildlife Habitat en ook ik vind het stiekem leuk om een kleine walibi te voeren.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-walibi-port-douglas

Naar Atherton Tableland

In mijn laatste vakantieweek gaan we een paar dagen naar Daintree National Park, Cape Tribulation en Cooktown;  een hoogvlakte ten zuidwesten van Cairns (tussen de 600 en 900 meter hoog). Het gebied is onderdeel van The Great Diving Range. We rijden eerst bij de Barron River, bewonderen het uitzicht bij Barron Falls en gaan richting Kuranda waar we de dag doorbrengen. Kuranda is een gezellig regenwouddorp! Ik ga naar het koala opvangcentrum en de vlindertuin. Toen ik voor het eerst in deze omgeving kwam, nam ik de Kuranda Scenic Railway, een absolute aanrader. Neem de trein heen in de ochtend en ga terug met de Kuranda Skyrail kabelbaan.

De volgende dag rijden we richting Mareeba en arriveren in Atherton Tableland. De hoogvlakte heeft een aangenaam klimaat, niet zo vochtig als aan de kust en ik geniet van het totaal andere landschap.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-atherton-tableland

Overdag rijden we langs watervallen, bezoeken we in Yungaburra de geweldige Curtain Fig Tree: een door een wurgvijg omgroeide boom.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-curtain-fig-tree-yungaburra

We nemen een dip in Lake Eacham en lunchen bij Lake Barrine. Bij ons bezoek aan Platypus Park in Atherton zie ik zowaar één platypus zwemmen. We overnachten in Atherton en rijden terug naar Cairns via Gordonvale.

Mijn derde bezoek aan Australië is bijna ten einde.

TravelXL-van-Limburg-AUSTRALIE-koala

Omdat ik niet genoeg kan krijgen van de koala’s en kangaroe's bezoek ik zelf nog de Cairns Tropical Zoo en doe ik wat laatste inkopen en vlieg ik wederom via Hong Kong (met gelukkig een kortere stop) terug naar Nederland.

Het noordoosten van Australië is zeker de moeite waard. Een vluchtig bezoek zoals ik tijdens mijn eerste reis heb gedaan, doet het gebied geen recht. Deze keer heb ik het wel rustig aan gedaan en is het gebied in een periode van 3 weken goed te combineren met Brisbane en Townsville. Australië is duur en dan bedoel ik o.a. de supermarkten en uit eten gaan. Daar staat weer tegenover dat het huren van een auto en benzine stukken goedkoper is dan we gewend zijn. En ach … die prachtige omgeving maakt alles goed.

Tot slot

Ga goed voorbereid op reis; een goede reisapotheek is verstandig!Neem comfortabele kleding mee (van katoen) en makkelijk schoeisel. Vergeet vooral je zwemspullen niet. Luister goed naar de regels van de strandwachten. Er kan niet overal gezwommen worden langs de stranden (vanwege de gevaarlijke kwallen) en ook kun je niet zomaar een beekje of rivier inspringen om afkoeling te zoeken; er is gevaar voor krokodillen. Alles (wat wel en niet kan) staat overigens netjes in het Engels aangegeven met borden.

Go Down Under!!!

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp