Ik woon midden in de Bollenstreek, en zoals iedereen weet, wonen en werken daar vrij veel Polen. Dat maakt mij nieuwsgierig; waarom? Is het in Nederland dan zoveel beter dan in Polen? Vandaar dat ik mijn koffer heb gepakt. Rechtstreeks vanaf Amsterdam kom ik na twee uur vliegen aan in Warschau, de hoofdstad van Polen.
De luchthaven is modern en ligt ongeveer 10 km van de stad. Vervoer naar de stad kan per trein, bus en taxi, maar ik had de tip gekregen om taxichauffeurs die in de terminal hun klanten zoeken, te vermijden. Ze rekenen veel te hoge prijzen. Er zijn natuurlijk wel aanbevolen, betrouwbare taxibedrijven, maar die moet je echt zoeken.
Ik neem de bus naar het centrum. Deze vertrekt iedere 15 minuten vanaf de aankomsthal en kost omgerekend ca € 2,=. De rit duurt ongeveer een half uur en je krijgt gelijk een beeld van de buitenwijken van de stad. Ik vind het gewoon, net als bij ons. Totdat je de ‘nieuwe’ binnenstad bereikt …
Eerste indruk
De skyline is geweldig en doet niet onder van grote wereldsteden. Gedurende meerdere oorlogen is de stad bijna met de grond gelijk gemaakt, maar steeds weer opnieuw opgebouwd. En dat zie je ook in de stad: op sommige plekken lijkt het op een grote bouwput! Maar de huidige architectuur in dit gedeelte van de stad is supermodern, veel glas en hoogbouw, maar ook prachtige monumenten.
Wat verder opvalt zijn de grote pleinen en brede wegen. Ik ben behoorlijk onder de indruk. Dit is niet wat ik had verwacht. En dan ben ik nog maar net aangekomen op het centrale bus-treinstation, dat natuurlijk ook heel modern is.
Alles staat goed aangegeven in het Engels, want van het Pools kan ik nog niet veel maken. Nog iets wat ik niet had verwacht: tijdens mijn verblijf loopt de temperatuur op tot boven de 35 graden Celsius. Op de een of andere manier denk ik bij Polen aan kou!
Mijn hotel is vlakbij het station en uiteraard ook van alle gemakken voorzien. Bij de receptie spreken ze goed Engels en niet onbelangrijk in deze tijd: gratis WIFI en gedurende mijn hele verblijf een prima bereik.
Winkelen
Tegenover mijn hotel ligt het hypermoderne Zlote Tarasy (gouden terrassen) winkelcentrum. Ruim 200 winkels en restaurants en een grote bioscoop. Het gebouw valt op door zijn bizarre vorm van het glazen dak. Een echt kunstwerk!
Qua winkelen is het een leuke stad. Er zijn verschillende winkelcentra met internationale bekende winkelketens, warenhuizen en luxe boetiekjes in de twee grote winkelstraten. Bekend is de grote antiekmarkt iedere zondag en de grootste bazaar van Europa, in een enorm sportstadion. Maar hoe goed het ook te doen is, ik ben hier niet om te winkelen!
Paleis van Cultuur en Wetenschap
Er zijn bezienswaardigheden die mijn aandacht vragen.
Als eerste het PKiN, het Paleis van Cultuur en Wetenschap, een ’in suikertaartstijl’ wolkenkrabber van 237 meter hoog die ooit geschonken is door Stalin. Het enorme gebouw wordt nu gebruikt als kantoor- en tentoonstellingscentrum. Verder zijn er bioscopen, theaters, musea, boekwinkels en een conferentieruimte voor 3000 personen.
het oude stadscentrum
Daarna naar het oude stadcentrum, de Stare Miasto. Veel kleine pittoreske straatjes, mooie pleinen en prachtige oude kerken. De meeste kerken zijn namelijk in hun originele staat herbouwd. De Sint Johanneskathedraal is de oudste van Warschau en zeker een bezoek waard.
Deze kerk is met een voetgangersbrug verbonden met het koninklijk paleis ook wel het fort genoemd. Dit fort is voor de Polen het symbool van onafhankelijkheid van hun land.
De mooiste straat van Warschau
Vervolgens ga ik naar de Krakowskie Przedmieście, volgens zeggen de mooiste straat van Warschau.
Aan beide kanten staan mooie paleizen, die nu gebruikt worden als regeringsgebouwen. Doordeweeks is het een gezellige drukke straat, want ook de Universiteit en de Academie voor de Schone Kunsten ligt in deze straat, waardoor er veel studenten rondlopen.
De rivier de Wisla
Vlakbij het oude centrum stroomt de rivier de Wisla (Vistula). Deze ruim 1000 km lange rivier deelt de stad doormidden. Ik héb hem gezien, maar vond het een saaie boel.
Het Lazienki park
Na de drukte ben ik toe aan rust … en dan moet je naar het Lazienki park. Het mooiste en grootste park van Warschau.
Kleine vennetjes, brede lanen en prachtige bomen, omgeven door mooie grasvelden. In het park staat het monument ter ere van de componist Chopin en verschillende keren per dag wordt daar een openluchtconcert gegeven. Heel leuk en gezellig.
Ondanks de drukte tijdens deze concerten zijn er toch voldoende plekken in het park te vinden waar het heerlijk rustig is. Ik kies er voor om op het terras van het theehuis wat te drinken.
Saxontuin
In Warschau zijn meerdere stadsparken, waaronder de rustige Saxontuin. Klein, maar het oudste openbare park. In dit parkje staat het graf van de onbekende soldaat. Bij deze tombe brandt een eeuwige vlam en ik ben net op tijd voor de wisseling van de wacht die twee keer per dag plaatsvindt.
Met de tram ga ik terug naar het hotel. De bussen en trams zijn modern en het routenet is zeer uitgebreid, maar de dienstregeling met Poolse haltenamen is voor mij slecht te volgen een kaartje kopen is ook niet makkelijk. Dat moet bij kiosken die moeilijk te vinden zijn, óf gesloten zijn óf er staat iemand in die geen Engels spreekt (over het algemeen spreekt men redelijk Engels, maar in de kleinere winkels en in het openbaar vervoer is dat soms wat lastiger).
Dagexcusie naar Krakau
Één dag heb ik ingepland voor een trip naar de stad Krakau. Op het station koop ik een dagretourtje voor de trein. De treinreis duurt ongeveer 3 uur en de omgeving is nogal saai en eentonig.
Krakau zelf is zeker de moeite waard, alleen al omdat de stad door UNESCO is aangewezen als één van de belangrijkste historische steden ter wereld.
Persoonlijk vind ik deze stad mooi, maar heel erg toeristisch in vergelijking met Warschau. Heel veel souvenirwinkels en een groot aanbod van typisch toeristische rondritten.
Ik ben blij als ik ‘s avonds weer terug ben ik Warschau!
Conclusie
De vraag ‘is het in Nederland dan zoveel beter’ kan ik uiteindelijk natuurlijk niet beantwoorden. Ik ben immers alleen in de twee grootste steden van het land geweest. De situatie in de afgelegen dorpen en op het platteland is waarschijnlijk heel anders. Maar Warschau is een moderne en schone stad waar ik me geen moment onveilig heb gevoeld. Gezellige terrasjes en het aanbod in restaurants, winkels en supermarkten, met veel bekende merken, is ongeveer gelijk aan dat bij ons. De prijzen liggen gemiddeld wel iets lager. Kortom: Warschau is één grote verrassing!
Geschreven door: Marianne van Hal