Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

IJsland stond al een aantal jaren op mijn verlanglijstje. Ik was dan ook blij verrast toen ik te horen kreeg dat ik mee mocht op een studiereis naar dit prachtige land.

IJsland ligt aan de rand van de Noordpool en is een land als geen ander. Want waar anders vind je smeulende vulkanen, tienduizenden watervallen, de grootste gletsjers van Europa, 1 miljoen papegaaiduikers, borrelende modderpoelen, spuitende geisers, het noorderlicht en de middernachtzon?

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-papagaaiduikers

Eén ding is zeker, IJsland is een uniek land! En al deze wonderen van moeder natuur liggen op 3 uur vliegen vanaf Schiphol.

Na de landing op Keflavik Airport reizen we gelijk door naar ons eerste overnachtingshotel. Maar niet voordat we het eerste “wonder” hebben mogen aanschouwen.

Blue Lagoon

De Blue Lagoon is een ongelofelijk mooi gebied dat zich in het hart van een lavaveld bevindt en dat is ontstaan uit geothermisch verwarmd zeewater.  Het warme bronwater in de spa is afkomstig uit diepe gaten, die zich op wel 2000 meter diepte bevinden. Het hete water wordt eveneens gebruikt om de nabijgelegen, milieuvriendelijke krachtcentrale van warmte-energie te voorzien. De kleur van het water wordt regelmatig vergeleken met die van de welbekende, helderblauwe sportdrankjes.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-blue-lagoon

Het water is er overigens allesbehalve koud en heeft op de plekken waar gezwommen mag worden een gemiddelde temperatuur van 40 graden Celsius. Velen maken van deze mogelijkheid gebruik. Volgens de IJslanders heeft het mineraalwater een heilzame werking.

Reykjavik

In Reykjavik maken we, na het ontbijt,  een stadstour per bus. Zo krijgen we een goed idee van de belangrijkste bezienswaardigheden. Twee bekende bezienswaardigheden in Reykjavik zijn kerken. De Landakotkerk werd gebouwd eind 1920 en is bekend vanwege haar houten beelden.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-hallgrimskirkja

Aanzienlijk jonger is de in moderne stijl gebouwde Kerk van Hallgrimur. Dit gebouw dateert uit midden jaren ‘80 en heeft een imposante voorkant met een hoge torenspits. In het Nationaal Museum van IJsland is veel te vinden over het interessante verleden van deze streek. Bij het  IJslands Maritieme Museum kan men terecht voor tentoonstellingen en een grote hoeveelheid informatie over vissen en de zeevaart.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-reykjavik

Reykjavik is een van de meest trendy steden van Europa en biedt volop cultuur. Het heeft een uitstekende keuze aan luxe hotels, goede restaurants en veel luxe winkels. Het uitgaansleven wordt ook wel het “heetste” van Europa genoemd.

Geysirs

De volgende dag is het dan zo ver. We gaan de zuidkust van IJsland bezoeken met de Great Geysir.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-Geysir

Dit is voor IJsland van dezelfde betekenis als de Old Faithful is voor Yellowstone. De Great Geysir ligt in een vulkanisch gebied met actieve breuklijnen, in het westen van IJsland. Op 1 km diepte bereikt het water een temperatuur van meer dan 200 graden Celsius. Het bassin van de geiser bestaat uit een kleine poel van ongeveer 3 kubieke meter. De Geysir zelf is momenteel nog nauwelijks actief. Er zijn echter nog genoeg wel werkende geisers over om een goede indruk van dit natuurspektakel te krijgen.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-Strokkur

De nabijgelegen Strokkur is op dit ogenblik veel actiever dan de Geysir en spuit elke paar minuten tot een hoogte van circa 30 meter. Het is een hele sport om dat goed op de foto te krijgen, maar als het lukt heb je echt schitterende foto’s. Hiernaast zijn er ook nog vele poelen met omhoog borrelend warm tot zeer heet water, meestal rijk aan zwavel. Dit heeft regelmatig een onaangename rotte eieren geur tot gevolg.

Watervallen

Ook bezoeken we een aantal prachtige watervallen. De Seljalandsfoss is één van de meest beroemde watervallen van IJsland.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-Seljalandfoss

Hij is ongeveer 60 meter hoog en adembenemend mooi. Een bezoekje aan Seljalandsfoss is een absolute must wanneer je langs de zuidelijke kust rijdt. Het is mogelijk om achter de waterval door te lopen, maar wees voorzichtig vanwege het gladde en natte oppervlak. Om de drukte bij Seljalandsfoss te vermijden, kun je beter ’s avond gaan. Misschien heb je dan wel het geluk de waterval helemaal voor jezelf te hebben!

Na een half uurtje rijden komen we bij de waterval Skogafoss, die aan de kliffen ligt van wat voorheen de kustlijn was. Deze liggen precies parallel aan de echte kustlijn over een afstand van honderden kilometers. De daadwerkelijke kustlijn ligt op 5 km van Skógar.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-Skogafoss

De Skogafoss is met een breedte van 25 meter en een hoogte van 60 meter één van de grootste watervallen in het land. De waterval produceert onafgebroken waternevel. Hierdoor is er op zonnige dagen meestal een enkele of dubbele regenboog zichtbaar.

Dan is er ook nog de Gulfoss, zonder meer één van de meest geliefde watervallen. Het water stort zich hier via twee treden 32 meter de diepte in.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-Gullfoss

Het in de kloof neerstortende water zorgt vrijwel altijd voor een grote hoeveelheid stuifwater dat, als de zon erop schijnt, prachtige regenbogen veroorzaakt. Daaraan dankt de Gullfoss zijn naam: Gouden waterval. Het is mogelijk om helemaal tot aan de rand van de waterval te komen waarbij het donderende geraas overweldigend is. De lucht is er prachtig, kleurrijk en vol beweging. Kortom, we vinden het een geweldige ervaring. De waterval maakt deel uit van de “Golden Circle”, een favoriete route langs Thingvellir en Geysir die vanuit Reykjavik eventueel in één dag af te leggen is. Bij de waterval vind je verder nog een bezoekerscentrum, souvenirwinkel en een restaurant.

Onderweg

Onderweg naar Vik, het meest zuidelijk gelegen plaatsje van IJsland, maken we diverse stops om te kunnen genieten van het adembenemende landschap.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-Huisjes-in-Vik

Vik, ligt aan een gitzwart strand met ten westen ervan de Reynisdrangar; de 66 meter hoge, zwarte basaltzuilen (restanten van vulkanen) in zee. Volgens de overlevering zijn het trollen die werden verrast door de eerste zonnestralen toen ze een schip aan wal trachtten te trekken.

Natuur

Slechts een vierde deel van IJsland is blijvend begroeid, de rest bestaat uit gletsjers, lavavelden en zand- en steenwoestijnen. Dit komt ten dele door de noordelijke ligging maar ook doordat vulkanische assen de plantengroei bemoeilijken. Bomen zijn er weinig, wel vind je er een groot aantal planten, mossen en korstmossen die vanaf juni in bloei komen en rond half september prachtige herfstkleuren laten zien.

Nationaal Park Thingvellir

Onze laatste dag bezoeken wij het NP Thingvellir, een veelbezocht natuurpark in het westen van IJsland, waar je heerlijk kunt wandelen.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-NP-Thingvellir

Thingvellir is een immens grote, geologische spleet in de aarde. De kloof leidde tot de vorming van het grootste meer van IJsland, met spectaculaire kliffen, die voor een prachtig landschap zorgen. Je hebt er diverse uitkijkpunten, met vooral een fantastisch zicht over het meer. Thingvellir staat sinds 2004 op de Werelderfgoedlijst van Unesco.

Walvissen

Wat ook niet mag ontbreken is walvissen spotten. Dit kan in IJsland echt een geweldige ervaring zijn. De eerste keer dat je deze prachtdieren in het echt ziet, zul je niet snel meer vergeten! In de wateren van de Noord-Atlantische Oceaan heb je de kans om vele walvissoorten te zien. De beroemde walvis Keiko, beter bekend als Willy, uit de film Free Willy, werd geboren en gevangen in IJslandse wateren! Geniet al varend op de prachtige wateren ook van de zeevogels, zeehonden en andere waterdieren. Het walvisseizoen loopt van mei tot en met september, met af en toe een bezichtiging in de winter. Helaas zien wij geen walvissen daarvoor is het niet de juiste tijd. Wel een heleboel dolfijnen.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-dolfijnen

Husavík, in het noorden van IJsland, is de plek bij uitstek van waaruit veel tours en cruises vertrekken. Het wordt daarom vaak ook de ‘Whale watching capital of Europe’ genoemd.

Beste reistijd

Hoewel IJsland ten zuiden van de poolcirkel ligt, is het er aanzienlijk warmer dan je denkt. IJsland kan het hele jaar bezocht worden. Het hoogseizoen loopt van juli tot half augustus, waarin de hooglandroutes geopend zijn en ook de wandelaars, vogelliefhebbers, plantenspecialisten en walviszoekers aan hun trekken komen. In juni is het bijna 24 uur licht en kan men tot in de late uurtjes buiten genieten. Half september verschijnen de herfstkleuren en kan er in het binnenland alweer de eerste sneeuw vallen. De maanden oktober tot en met maart zijn, gezien de prijs, de beste maanden voor een kort bezoek en lenen zich uitstekend voor een kennismaking met Reykjavik en omgeving. In die periode is er een grote kans het Noorderlicht waar te nemen.

Reizen

Reizen is in IJsland relatief makkelijk, er ligt een ringweg op het eiland die langs de vele populaire bezienswaardigheden gaat.

TravelXL-van-Limburg-IJSLAND-onderweg

Ook al is deze weg de belangrijkste snelweg van het land, toch zul je vaak voor verrassingen komen te staan zoals overstekende schapen of een kudde paarden die over de weg galopperen. Het maakt niet uit of je de reis in de regen, sneeuw of in het voorjaarszonnetje maakt, IJsland is een beeldschone plek waar je blijft terugkeren.

Helaas waren wij maar kort op IJsland en is dit nog maar een tipje van de sluier van wat IJsland te bieden heeft en dit was al fantastisch!

Geschreven door: Samantha van Berk

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp