Van islandhoppen is bekend dat dit in Griekenland veel wordt gedaan, maar in Kroatië zijn er ook tal van eilanden met een ferry verbinding of een snelle catamarandienst. In Midden en Zuid Dalmatië (wat de smalle kuststrook tussen Split in het noorden en Dubrovnik in het zuiden beslaat) heb ik dit met een huurauto en de car ferry kunnen ervaren. Een afstand van ongeveer 230 kilometer langs de mooie kustweg. Voor deze kust liggen tal van eilanden die een vaarverbinding hebben met het vaste land.
Onze reis begint in Split in het noorden. Vanaf Rotterdam Airport vliegen we in 2 uur naar Split met Transavia. Op de kleine luchthaven van Split vinden we al snel de balie voor de autoverhuur en een half uur na aankomst zijn we al op weg naar de stad Split met onze Golf TDI diesel.
Split verkennen
Split ligt op ongeveer 25 kilometer afstand van de luchthaven en is de grootste stad van Dalmatië met 220.000 inwoners. Het heeft een grote ferryhaven en is dus ideaal als start voor onze eilandentour. Maar eerst overnachten we in deze stad om alle bezienswaardigheden te bekijken.
Te voet bezoeken we de oude stad, die 4 hectare groot is. We lopen onder andere langs het Paleis van Diocletianus en dwalen door oude smalle straatjes en komen langs mooie pleinen en oude gebouwen. Tussendoor drinken we even wat op een van de vele gezellige terrasjes.
De volgende dag gaan we weer vroeg op pad naar de groente en fruitmarkt in de oude stad. Het is een drukte van jewelste, het lijkt wel of iedereen zijn groente en fruit op de markt koopt en niet in de supermarkt.
Daarna lopen we door naar de groene heuvel Marjan aan de rand van de stad. Een autovrije weg omhoog loopt via een woonwijk naar het groene park met een fenomenaal uitzicht over de stad en de haven.
In de haven ligt inmiddels ook een enorm cruiseschip van Norwegian Cruise Lines. Dus in de oude stad lopen nu ongeveer 3000 bezoekers extra.
Wij dalen de heuvel af via de zeezijde en komen via de plezierhaven van Split in de ferryhaven.
Met de ferry naar Brac
Vanuit de ferryhaven varen we met de auto op de ferry over naar het eiland Brac. Dit is een uurtje varen en de kosten zijn omgerekend ongeveer € 25,=.
Eenmaal op Brac aangekomen zoeken we onze weg met de auto dwars over het eiland naar de populaire badplaats Bol.
Badplaats Bol
Eind mei is het hier nog heerlijk rustig maar in juli en augustus trekt deze badplaats, met het mooiste strand van Dalmatië, tal van toeristen.
Dit strand, Zlatni Rat, dat bestaat uit kiezelsteentjes, ligt op een landtong grenzend aan een pijnbomenbos. Door dit bos loopt een 2 kilometer lange boulevard waaraan de meeste hotels zijn gelegen, veelal met een prachtig uitzicht.
Bol heeft ook een kleine vissershaven waarvandaan de excursieboten voor dagtripjes vertrekken naar andere eilanden. Bijvoorbeeld naar het populaire en trendy eiland Hvar wat we zien liggen aan de overkant van de haven van Bol. Helaas gaat deze excursieboot nog niet als wij er zijn. Des te meer reden om hier nog eens terug te komen.
Prachtige wandeling
De volgende dag maken we een wandeling op Brac naar de top van de 780 meter hoge berg Vidova Gora. Hier vandaan hebben we een prachtig uitzicht over het eiland Hvar en Bol met het mooie Zlatjni Rat strand.
Na de wandeling, die heen en terug ongeveer 4 uur duurt, zoeken we wat verkoeling aan het strand. We strijken neer bij een gezellige beachclub en genieten hier van een welverdiend drankje.
Naar Makarska
Via de haven van Sumartin verlaten we het eiland Brac weer en varen we met de ferry naar de badplaats Makarska gelegen op het vaste land.
In Makarska bekijken we de haven en het kiezelstrand en rijden daarna door naar de kleine badplaats Podgora. Onze leuke accommodatie ligt aan de boulevard aan een rustig strandje. De temperatuur is heerlijk en we gaan zelfs, met de waterschoenen aan, de zee in.
De zee is nog fris maar met kraakhelder water waarin je de visjes voorbij ziet zwemmen.
het Biokovo gebergte
Achter de badplaatsen Makarska en Podgora rijst het Biokovo gebergte bijna loodrecht omhoog. De hoogste top, Sveti Jure, is 1762 meter.
Deze top ligt in het Nationale Park Biokovo en vanuit de badplaatsen aan de kust worden er dag excursies naar de top georganiseerd. Ook zijn er meerdaagse wandelroutes in het Biokovo gebergte uitgezet. Helaas hebben we daar geen tijd voor. We gaan door naar het volgende eiland; Peljesac.
Naar Peljesac
Vanuit Ploce varen we over naar het plaatsje Trpanj op Peljesac. Maar het uiteindelijke doel is het oude ommuurde stadje Korcula op het eiland Korcula.
Hiervoor rijden we naar de andere kant van het eiland Peljesac om met de passagiersboot, zonder auto, in 10 minuten over te varen naar het stadje Korcula.
Korcula
Korcula is een toeristentrekker omdat het een prachtig oud stadje is, gelegen op een schiereiland en omgeven door enorme middeleeuwse muren.
In de oude stad bezoeken we de Kathedraal en het Bisschoppelijk Paleis en beklimmen we de Revelintoren. Omdat we nog door willen naar Dubrovnik kunnen we niet al te lang blijven, maar ondanks dat krijgen we toch een goede indruk van dit gezellige stadje.
We varen weer terug naar het eiland Peljesac en rijden via een prachtige route naar het zuiden van dit schiereiland.
In het zuiden van Peljesac liggen de plaatsjes Mali Ston en Veliki Ston die met opvallende Middeleeuwse muren tegen een heuvel aan liggen. Vanaf deze muren, die je te voet kan bezoeken, heb je een mooi uitzicht over de zoutpannen onderaan de stadjes. Ston is ook bekend vanwege de oesterkweek. Deze schijnen de beste van heel Kroatië te zijn!
Dubrovnik
Het schiereiland verlaten we via een brug en na korte tijd komen we aan in de historische stad Dubrovnik, die op de werelderfgoedlijst van Unesco staat.
De oude stad is ommuurd en via 2 stadspoorten, de Pilepoort en de Plocappoort, te betreden. Eenmaal binnen de muren kom je in een levendige stad met prachtige gebouwen. Het is hier vol met terrassen, restaurants, winkeltjes en straatmuzikanten.
We dwalen heerlijk rond in de smalle straatjes en nuttigen een drankje op één van de terrassen aan de hoofdstraat, de Stradun. In de avond blijft het druk binnen de muren door de vele toeristen die in één van de 500 restaurants in de oude stad komen eten.
Wandeling op de muur
De volgende morgen maken we de 2 kilometer lange wandeling op de muur van de oude stad.
Hiervoor moet er wel een flinke klim worden gemaakt en op de muur zijn er ook nog veel hoogteverschillen. De entree voor deze wandeling op de muur bedraagt 100 kuna, ongeveer € 15,=.
Vanaf de muur krijg je een goede indruk van de oude stad. Aan de dakpannen, die grotendeels zijn vernieuwd, kan je goed zien dat er in de oorlog van 1995 nogal wat verwoestingen zijn geweest. Ook zijn er delen van de muur vernieuwd.
Binnen de stadsmuren maken we een stadswandeling langs een aantal bezienswaardigheden zoals het Franciscanenklooster, het Rectorenpaleis, de Maria Hemelvaartkathedraal, het Sponzapaleis en de Dominicanenkerk.
We eindigen op het Luzaplein bij één van de terrassen voor een drankje. Rondom het plein zien we affiches van ‘Game of Thrones’, waarop tours worden aangeboden langs de opnamelocaties van deze populaire serie.
naar Trogir
De voorlaatste dag alweer. In een rit van een halve dag rijden we van Dubrovnik naar Trogir. Trogir ligt 6 kilometer vanaf de luchthaven van Split, vanwaar we weer naar Nederland vliegen. Het havenplaatsje Trogir staat ook op de werelderfgoedlijst van Unesco.
Trogir is gelegen op een eiland dat met een brug verbonden is aan het vaste land. In het oude centrum zijn weer de smalle straatjes met de prachtige oude gebouwen, bijvoorbeeld de St. Laurenskathedraal, de Dominicanenkerk en de St. Nicolaas kerk met Fort Kamerlengo aan de Riva.
De Riva is de boulevard langs de haven van Trogir. In de schaduw van de palmenbomen bevinden zich hier mooie terrassen met uitzicht over de jachthaven. De hele dag door is het hier bedrijvig. Dit is één van de belangrijkste jachthavens wat betreft het vertrek van de kleinere cruiseschepen voor 30 tot 40 personen.
Met een heerlijk diner aan de Riva sluiten we deze vakantie af.
Tot slot
Deze kuststreek is beslist een aanrader voor mensen die iets willen ondernemen tijdens hun vakantie! Het wegennet langs de gehele kuststrook is van uitstekende kwaliteit, net zoals de snelweg. In de toeristenplaatsen wordt goed Engels gesproken en vooral de jongere generatie spreekt bijzonder goed Engels en is zeer behulpzaam.
Al met al een fijn vakantieland met veel cultuur, een schitterende natuur en zeer veel watersportmogelijkheden, met name vaar/zeilvakanties. Ik kom hier zeker nog eens terug voor een bezoek aan de andere eilanden!