Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Istanbul is een bruisende stad, waar het exotische en het moderne naast elkaar bestaan, het fantastische naast het alledaagse, moskeeën naast hotels en paleizen naast houten huisjes. De geschiedenis van Istanbul heeft gezorgd voor een grote rijkdom aan interessante gebouwen en een onvergetelijke skyline van koepels en minaretten. De stad heeft een overvloed aan belangrijke historische gebouwen en interessante nieuwe galeries en musea en biedt bezoekers meer dan genoeg om op z’n minst een paar dagen door te brengen. Ook ’s nachts bruist de stad van het leven. De vele bars, clubs en restaurants maken dat u zich in Istanbul geen moment hoeft te vervelen.

TravelXL-van-Limburg-Istanbul-skyline

Istanbul strekt zich uit over twee continenten, Europa in het westen en Azië in het oosten. De Bosporus stroomt door het hart van de stad en verbindt de Zwarte Zee, de Zee van Marmara en de Gouden Hoorn met elkaar.

In november 2008 is het dan zover! We gaan vanwege ons 50 jarig bestaan met (bijna) alle medewerkers als verrassing 2 dagen naar Istanbul. De eerste ochtend ‘doen’ we de echte highlights onder leiding van een gids en de tweede ochtend verkennen we het wat nieuwere deel van de stad d.m.v. een puzzeltocht. De middagen zijn ter vrije besteding en worden door diverse activiteiten ingevuld.

Alle grote bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar in het oude Europese deel en we bezoeken achtereenvolgens de Blauwe moskee, de Aya Sophia en eindigen in het schitterende Topkapi paleis.

Blauwe Moskee

De Sultan Ahmed moskee, bijgenaamd de Blauwe Moskee, is één van de bekendste bezienswaardigheden van Istanbul. Deze Moskee, die tussen 1609 en 1617 in opdracht van Sultan Ahmet I werd gebouwd, is het islamitische antwoord op de Ayia Sofia. De architect wilde de grandeur van die christelijk-orthodoxe kerk overtreffen en volgens velen is hij daarin geslaagd.

TravelXL-van-Limburg-ISTANBUL-blauwe-moskee

De Blauwe Moskee heeft een centrale koepel van 33 meter doorsnede waaromheen lagere koepels zijn geplaatst. De moskee heeft maar liefst zes minaretten, die symbool stonden voor de rijkdom van de sultan.

In het interieur is niet meteen duidelijk waarom het gebouw de Blauwe Moskee wordt genoemd. De 20.000 tegeltjes uit het stadje Iznik hebben blauwe, groene en roodbruine kleuren. De blauwe tegeltjes die de Moskee zijn bijnaam geven zijn voornamelijk aangebracht op de hogere delen en op de binnenplaats.

Aya Sophia

De Aya Sophia is een voormalige kathedraal en moskee in de stad Istanbul. Ruim 1500 jaar geleden bouwden de christenen de eerste Aya Sofia en hebben hier gebeden tot ongeveer 1000 jaar later toen de moslims de kerk ombouwden tot moskee. Er werd jarenlang om gevochten, totdat de staat het beu was en ingreep. Sindsdien is het geen kerk of moskee meer, maar een museum.

TravelXL-van-Limburg-Istanbul-Aya-Sophia

In 1985 werd het gebouw door de UNESCO tot werelderfgoed verklaard. De Aya Sophia is de basis geweest voor alle moskeeën die na de verovering van Constantinopel werden gebouwd in het Osmaanse Rijk.

Topkapi Paleis

In het Topkapi Paleis kan men zich een voorstelling maken hoe de sultans leefden. Het is een uitgestrekt complex (6700 m2!) met binnentuinen en paviljoens. Het paleis bestaat uit meerdere gebouwen die vier mooie binnenplaatsen omringen.

TravelXL-van-Limburg-Istanbul-Topkapi-Paleis

Het oorspronkelijke Topkapi Paleis werd halverwege de 15e eeuw gebouwd door sultan Mehmet II. In de eeuwen daarna werd het paleis door verschillende sultans uitgebreid, om uiteindelijk plaats te bieden aan zo’n 4000 mensen: de sultan en zijn familie, de harem en alle bedienden.Tegenwoordig is het Topkapi Paleis in gebruik als museum en één van de meest bezochte bezienswaardigheden in Istanbul met een prachtig uitzicht over de Bosposrus.

De Harem, waar de vrouwen van de sultan en zijn 400 concubines verbleven, is in een apart deel van het Topkapi Paleis en spreekt het meest tot de verbeelding. Omdat voor een bezoek aan de Harem extra entreegeld gevraagd wordt, is het hier een stuk rustiger dan in het algemene deel van het paleis.

TravelXL-van-Limburg-ISTANBUL-Topkapi-Paleis-harem

Het oudste deel van de Harem dateert uit de 15e eeuw, maar door brand en verbouwingen zijn er ook gedeelten die dateren uit de 19e eeuw. Omdat een deel van de ontelbare kamers in Osmaanse stijl is ingericht, kun je je een goede voorstelling maken van het leven aan het hof.

Na een heerlijke lunch op een van de vele terrassen in de buurt, bezoeken we ook nog de Basilica Cisterne, die vlak naast de Ayia Sofia ligt.

Basilica Cisterne

Het waterreservoir dat uit de 6e eeuw dateert werd door de Byzantijnse keizer Justinianus aangelegd als wateropslagplaats voor zijn paleis. Deze cisternen vond je in vroeger tijden overal in de stad om de bevolking, tijdens een beleg, van schoon drinkwater te kunnen voorzien. Het water voor de Cisterne werd middels een aquaduct aangevoerd uit de bossen in de omgeving van de stad.

TravelXL-van-Limburg-Istanbul-Basilica-Cisterne

In de grote ruimte staan 336 marmeren zuilen die, met name door de verlichting, de Cisternen de aanblik geven van een kathedraal. Omdat de cisterne een constante aangename temperatuur heeft, is het met name in de hete zomermaanden een populaire bezienswaardigheid.

Grote Bazaar

Istanbul is de stad van de Bazaars. Als je van winkelen houdt, moet je zeker de 2 grote Bazaars bezocht hebben, de Grote Bazaar en de Egyptische Bazaar.

De Kapali çarşi is groot, héél erg groot. Er wordt zelfs gezegd dat het de grootste overdekte markt ter wereld is. Het is eigenlijk een overdekt stelsel van straten en straatjes met daarin winkeltjes, eettentjes en cafés. Het is bijna onmogelijk ze allemaal te bezichtigen. Het zijn er bijna 4000, en hoewel er een soort bewegwijzering is, raak je er gemakkelijk de weg kwijt. Het is daarom handig te onthouden via welke poort je de bazaar binnen loopt.

TravelXL-van-Limburg-ISTANBUL-Grote-Bazaar

Elk gedeelte van de bazaar specialiseert zich op een eigen terrein. Zo vind je zilversmeden in de ene straat en tapijtverkopers in een andere straat, enz. Ook verkopen ze nepmerkkleding, aardewerk, sieraden en andere snuisterijen.

Vergeet in de bazaars niet af te dingen, als je ongeveer op 60 procent van de oorspronkelijke prijs uitkomt, heb je het goed gedaan. Pinnen in de bazaar is geen probleem want er zijn voldoende pinautomaten aanwezig. Een bezoek aan de Grote Bazaar zorgt gegarandeerd voor een prachtige dag. De Grote Bazaar is de gehele week open behalve op zondag.

Egyptische Bazaar

De Kruidenbazaar gelegen in de Eminönü wijk van Istanbul is ook bekend als de Egyptische Bazaar. Het is een van de oudste overdekte markten van de stad. De Egyptische Bazaar is veel kleiner en knusser dan de Grote Bazaar.

TravelXL-van-Limburg-ISTANBUL-egyptische-bazaar

Hier doen de Turken zelf ook hun boodschappen. Je vindt er specerijen, exotische kruiden, gedroogd fruit, noten en zaden en andere etenswaren. Er zijn echter tegenwoordig ook veel souvenirs en juwelenwinkels te vinden. De bazaar ligt aan het zuideinde van de Galata Brug aan de Gouden Hoorn. De bazaar is de gehele week open behalve op zondag.

Shoppen

Naast de Bazaars kent Istanbul ook nog vele moderne winkels, zoals bijvoorbeeld de Istiklal Cadessi (Nederlandse Kalverstraat) in de wijk Beyoglu.

TravelXL-van-Limburg-Istanbul-tram-Istaklal-Caddesi

Een trammetje rijdt piepend en krakend door de straat, van het Tünelstation naar het Taksimplein. Ook heeft Istanbul nog diverse moderne winkelcentra.

Bosporus 

Wat ook een hele ervaring is om met de veerboot een tochtje over de Gouden Hoorn of Bosporus te maken.

TravelXL-van-Limburg-Istanbul-Bosporus

Aan de voet van de Galatabrug, die altijd vol met vissers staat, liggen de vele veerboten te wachten om je naar een ander deel van de stad te brengen. Wil je even weg uit de hectiek van de stad, dan is een tochtje naar de Prinseneilanden een aanrader.

Eten

Istanbul kent talloze restaurants en de Turkse keuken is heel gevarieerd. Een lekker eetadresje vinden zal dus geen enkel probleem zijn. Je kunt bijvoorbeeld eens naar het Franse straatje (een zijstraatje van de Istiklal Cadessi) gaan.

TravelXL-van-Limburg-ISTANBUL-frans-straatje

Ons bezoek van een paar dagen was helaas te kort om alles te zien, maar we hebben in ieder geval een goede indruk gekregen van deze wereldstad om te weten dat we zeker nog een keer terug zullen keren. Tenslotte hebben we nog heel wat te zien, zoals o.a. het Dolmabahce Paleis, de Galatatoren, de oevers van de Bosporus met zijn oude houten huizen en om gewoon lekker rond te slenteren in deze stad op de grens van 2 werelden.

Nog een paar tips:

  • Houd je van voetbal, dan is een bezoek aan een wedstrijd van een van de drie topclubs uit Istanbul (Fenerbahce, Galatasaray of Besiktas) een aanrader. De Turken zijn helemaal voetbalgek!
  • Let wel op voor de taxichauffeurs. Zoals in elke wereldstad zitten er onbetrouwbare tussen. Dus goed afspreken en uitkijken met afrekenen.
  • Houd er rekening mee dat je naar een Islamitisch land reist en dat je er beter niet tijdens de Ramadan heen kunt gaan. Check van tevoren wanneer deze precies is. Elk jaar valt de Ramadan anders.
  • Moskeeën zijn altijd open, maar alleen overdag en buiten de gebedstijden te bezichtigen. Houd er rekening mee dat de schouders en benen bedekt zijn. Voor dames geldt dat ook het hoofd bedekt dient te worden (behalve dan voor de Blauwe Moskee). Handig is om een eigen sjaal mee te nemen. Het is niet toegestaan om een moskee met schoeisel te betreden.

Geschreven door: Peter van Limburg

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp