Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Vandaag is het eindelijk zo ver dat ik mijn rondreis door Java ga maken. De vlucht met Garuda Indonesia duurt zo’n 14 uur met als eindbestemming Jakarta.

travelxl-van-limburg-java-soekarno-hatta-airport

Wij hebben een groepsrondreis geboekt en zijn uiteindelijk met een klein groepje van 10 personen. Als iedereen er is, gaan we op weg naar ons eerste hotel in Jakarta. Onderweg kunnen we de andere leefgewoontes al gelijk merken. We kijken onze ogen uit! Souvenir- en eettentjes die op de rand van de ‘drukke’ weg staan, ouders die met 2 of 3 kinderen tegelijk op één scooter rijden en de vele mensen die met mondkapjes rondlopen vanwege de uitlaatgassen.

travelxl-van-limburg-java-eetstalletje-langs-de-weg

Bij aankomst in ons hotel is het al avond  en daardoor zien we helaas niet veel van Jakarta. Dan maar op tijd slapen om de volgende dag weer fris en fruitig te zijn voor het programma  dat ons te wachten staat.

Botanische tuinen in Bogor

Na een goede nachtrust gaan we de volgende ochtend op pad. We verlaten Jakarta en rijden in ongeveer een uur naar Bogor. Hier bezoeken  we Kebun Raya, de botanische tuinen die naast het presidentiële paleis liggen. De tuinen, die al 150 jaar oud zijn,  beschikken over meer dan 10.000 planten en behoren hiermee tot een van de grootste van de wereld.

travelxl-van-limburg-java-kebun-raya

Onder begeleiding van een gids, die ons uitleg geeft over alle bijzondere bomen en planten die we tegen komen, maken we hier een prachtige wandeling. Gelukkig hebben we ons goed ingesmeerd met deet, want de muggen vinden ons erg lekker.

We treffen het! In de tuinen, die vaak een rustplek zijn na het drukke Jakarta, wordt er vandaag een soort sportdag van een lokale school gehouden.

travelxl-van-limburg-java-sportdag-bij-kebun-raya

De kinderen zijn allemaal erg enthousiast en willen met iedereen op de foto.

Theeplantages

Verder door de bergen heen rijdend komen wij verschillende landschappen tegen waaronder heel veel theeplantages, waar wij natuurlijk even een fotostop  maken.

travelxl-van-limburg-java-theeplantages

Zodra wij verder rijden genieten wij van al het moois dat Java ons te bieden heeft. De omgeving is erg groen door alle bomen en de theeplantages die in bloei staan.

Krater van de Tangkuban Perahu

Ongeveer 30 kilometer ten noorden van Bandung ligt de krater van de Tangkuban Perahu ook wel de omgekeerde Prauw genoemd. Langs deze krater, waar nog rook uit komt, maken we een kleine wandeling. Ook zijn er verschillende kraampjes waar allerlei souvenirs te koop zijn.

travelxl-van-limburg-java-kratertangkuban-perahu

Uiteraard vergeten we niet om foto’s te maken van deze krater.

Warmwaterbronnen van Ciater

Om even tot rust te komen gaan we naar de zwavel- en ijzerhoudende warmwaterbronnen van Ciater die door de lokale bevolking als zeer heilzaam worden gezien.

travelxl-van-limburg-java-warmwaterbronnen

Het is even heerlijk ontspannen in de baden van rond de 40 graden. In het begin lijkt dit veel te warm, maar na een tijdje is het echt genieten!

Angklung optreden

Als afsluiter van de dag bezoeken wij Angklung Udjo, een bekende muziekschool voor kinderen. Het is prachtig om te zien hoe de kinderen die aan deze voorstelling meewerken door middel van muziek en dans een verhaal vertellen.

travelxl-van-limburg-java-voorstelling-angklung-udjo

Tijdens de show krijgen wij (het publiek) ook nog een instrument waarop we een liedje leren spelen.

Richting Yogyakarta

Na een lekker ontbijt  gaan we de volgende ochtend met de trein van Bandung naar Yogyakarta hetgeen een stuk sneller gaat dan over de weg. Deze comfortabele trein brengt ons in ongeveer 6 uur naar Yogyakarta.

travelxl-van-limburg-java-prachtige-natuur

We rijden weer door prachtige natuur en we kijken dan ook onze ogen uit!

Prambanan tempelcomplex

Als we in Yogyakarta aankomen, gaan we gelijk door naar het Prambanan tempelcomplex, dat  het grootste hindoe-tempelcomplex van Indonesië  is en sinds  1991 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat.

travelxl-van-limburg-java-prambanan-complex

Het tempelcomplex heeft het door verschillende aardbevingen flink te verduren gehad. Verschillende kleine tempels liggen in hoopjes, wel zijn ze bezig deze weer op te bouwen. De meeste tempels staan er gelukkig nog prima bij en kunnen ook van binnen bewonderd worden.

travelxl-van-limburg-java-prambanan

Op pad met een becak

De volgende dag maken we een tocht in een becak, een erg leuke manier om van plaats naar plaats te komen. Je ziet de dorpjes en steden op een  andere manier dan dat je met een bus rond rijdt.

travelxl-van-limburg-java-becak

Het eindpunt van de tour is de Kraton van Yogyakarta, het paleis van Sultan Hamengkubuwono. Hier bewonderen we verschillende zalen, kunstwerken en schilderijen. Ook staan hier muziekinstrumenten opgesteld die af en toe nog gebruikt worden.

travelxl-van-limburg-java-kraton-yogyakarta

Na dit paleis te hebben bewonderd, brengen we een bezoek aan een Batik fabriek waar wij kunnen zien welk proces er moet worden doorlopen om tot de mooie stoffen met prachtige motieven te komen.

travelxl-van-limburg-java-batikfabriek

Borobudur

Ons volgende bezoek is toch wel het hoogtepunt van  vandaag, namelijk het bezoeken van de Borobudur. Dit is de grootste boeddhistische tempel ter wereld, die  uit 504 Boeddha beelden bestaat.

travelxl-van-limburg-java-borobudur

Het is verbazend om te zien dat veel gedeeltes van deze tempel bestaan uit allemaal losse  op elkaar gestapelde stenen zonder voeg middelen. Ook fraai zijn de kunstwerken die in de stenen zijn uitgehakt.

travelxl-van-limburg-java-borobudur-jump

Bij de Borobudur lopen veel lokale mensen die souvenirs verkopen. Ze zijn je erg dankbaar als je iets van hun wilt kopen.

Lange bus tocht

We staan de volgende dag vroeg op want we hebben een lange rit voor de boeg richting het oosten. We rijden onder andere  langs een vogeltjesmarkt waar niet alleen vogeltjes te koop zijn maar ook meubels en apen.

travelxl-van-limburg-java-aapje-in-kooi

Deze aapjes zitten helaas in te kleine kooitjes. Om het leed te verzachten krijgen wij banaantjes van de vrouw van het kraampje om deze aan de aapjes te voeren. Het blijft echter een zielige vertoning.

Lokale bevolking

We zien vandaag veel van de omgeving en bij elke rustpauze proeven we iets van de lokale bevolking.

travelxl-van-limburg-java-vervoer-per-fiets

We  zien onder andere hoe er tabak verbouwd wordt en hoe een goederentransport hier gaat. Dat laatste gaat wat anders dan bij ons …

travelxl-van-limburg-java-goederentransport

Veel van de lokale bevolking is erg ‘nieuwsgierig’ naar ons en ze willen dan ook allemaal op de foto met ons. Een erg leuke ervaring! Zo komen we ook een groep schoolkinderen tegen die uiteraard ook op de foto willen.

travelxl-van-limburg-java-schoolkinderen

Tijdens de rit van vandaag komen wij bij de poorten die midden Java en Oost Java van elkaar scheiden. Hier gaan wij de bus uit en lopen we door de poorten van Jawa Tengah (midden Java) naar Jawa Timur (oost Java).

travelxl-van-limburg-java-poort

Na een dag vol indrukken, komen we eindelijk in de plaats Tretes aan, waar we zullen ‘overnachten’. Het woord overnachten is wat overdreven want we gaan midden in de nacht al weer onderweg. Na het eten zoeken we dan ook allemaal direct onze kamer op …

Zonsopgang bij Bromo vulkaan

Na een korte nachtrust is het dan eindelijk zover! We gaan de zonsopgang bij de Bromo vulkaan bekijken en ‘m daarna beklimmen. Omdat de Bromo vulkaan nog best ver van  Tretes gelegen is, gaan we om 1 uur ‘s nachts al op pad. We rijden in een jeep zo ver mogelijk de berg op en doen het laatste stukje wandelend.

travelxl-van-limburg-java-midden-in-de-nacht

Met een grote groep toeristen warmen we ons bij wat eet- en drinktentjes op aan een beker thee terwijl we wachten op de zon die op gaat komen. Het is koud zo midden in de nacht hoog in de bergen en zeker geen overbodige luxe om je warm aan te kleden. Maar … het vroege opstaan en de kou zijn het alleszins waard, want we worden beloond met een werkelijk prachtige zonsopgang, waar ik uiteraard heel veel foto’s van maak!

travelxl-van-limburg-java-zonsondergang

Aardige klim

Door het zonnetje warmen we al weer snel op en als we hebben ontbeten, rijden we met de jeep naar de voet van de vulkaan. Het is mogelijk  om op een paard het grootste gedeelte van de vulkaan te beklimmen, maar sportief als wij zijn besluiten wij dit gewoon te voet te doen.

travelxl-van-limburg-java-beklimming-van-vulkaan

Het is zwaarder dan gedacht, doordat we het grootste gedeelte door zacht zand omhoog moeten lopen. Eenmaal boven aan de rand van de vulkaan genieten we van het prachtige uitzicht. Voor degene die willen is het zelfs mogelijk om de  vulkaan over de rand helemaal rond te lopen. Al met al een hele mooie belevenis die iedereen aan te raden is!

travelxl-van-limburg-java-bromovulkaan

Tot slot

Helaas was dit alweer het einde van mijn reis op Java. Tijdens deze reis heb ik veel hoogtepunten van Java gezien maar ik ben nog lang niet uitgekeken. Het is daarom ook zeker de moeite waard om nog eens terug te gaan en andere plaatsen op dit mooie eiland te bezichtigen.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp