Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Toen ik zag dat er een studiereis naar Kaapverdië op het programma stond had ik gelijk interesse. We hebben deze bestemming al een aantal jaren in ons pakket maar ik wist er, voor mijn idee, te weinig van.

Dat het een zonzekere bestemming is, waarvan gezegd wordt dat het motto ‘no stress’ is, dat wist ik wel. Dat het een mix is tussen Afrikaanse en Portugese invloeden dat wist ik ook. Tenslotte ligt Kaapverdië op ongeveer 500 kilometer uit de kust van Senegal, hoort het bij Afrika en is het een kolonie van Portugal geweest. Maar heeft het meer dan ’gewoon’ zon, zee en strand te bieden? Deze reis is een mooie gelegenheid om dat te ontdekken!

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-kindjes

Het land bestaat uit meerdere eilanden waarvan er 9 zijn bewoond. Het toerisme richt zich voornamelijk op de eilanden Boa Vista en Sal, die zich uitstekend lenen voor het beoefenen van watersporten als duiken, snorkelen en windsurfen.

Na ongeveer 7 uur vliegen landen we op de luchthaven van Sal waar het in de winterperiode 2 uur vroeger is. Als we het vliegtuig uitstappen, voelen we meteen de heerlijke warmte en merken we gelijk de gastvrije sfeer die er heerst op dit eiland. Ik laat het even goed tot me doordringen.

Santa Maria

De volgende dag gaan we door middel van een digitale tour Santa Maria verkennen.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-Santa-Maria-bootje

Gewapend met een GoPro en een aantal opdrachten worden we afgezet in het centrum van Santa Maria. Het plaatsje doet erg gezellig aan en niet in de laatste plaats door de vrolijk beschilderde huizen.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-beschilderde-huizen

We beginnen met een lunch in restaurant Morabeza. Deze hippe strandtent staat bekend om zijn rauwe tonijn. Hierover is niets te veel gezegd want we eten hier echt zalig.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-strandtent-Morabeza

Na de heerlijke lunch lopen we verder. Op naar de pier van Santa Maria, waar tussen 11.00 uur en 14.00 uur de verse vis wordt binnen gebracht.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-Santa-Maria-pier

Het is een ontzettend leuk gezicht om de vele vissers op de pier bezig te zien. Waar ik even aan moet wennen is dat de vis ook direct op de pier wordt schoon gemaakt, gewassen in zeewater en daarna vervoerd.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-strandtent-drankje

Na het volbrengen van onze opdrachten ga ik samen met mijn groep nog een lekker drankje nemen bij een van de vele strandtenten. We zouden hier uren kunnen zitten, genieten van het relaxte sfeertje en de prachtige zonsondergang, maar we moeten ook weer op tijd bij het diner verschijnen …

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-zonsondergang

Het is maar een kwartiertje lopen naar ons hotel maar het merendeel heeft daar geen zin meer in. Dus besluiten we twee taxi’s te nemen die ons voor totaal € 6.00 terug naar het hotel brengen.

Eilandtour

De volgende dag staat er een eilandtour op het programma. In twee kleine busjes met in het gangpad klapstoeltjes rijden we eerst richting Salinas, waar zoutpannen liggen.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-zoutmeren

Dit zijn een zeer groot aantal rechthoekig gevormde meren waar zeewater in wordt gepompt  wat vervolgens verdampt en waarbij dan het zout achterblijft. Dit zout wordt niet gebruikt voor het bereiden van gerechten maar om bijvoorbeeld de vis in te bewaren.

Schoolbezoek

Daarna rijden we naar Murdeira, waar we een school bezoeken. Het is een zeer rustig plaatsje met een paar huizen en een aantal straatverkopers. Omdat er gewoonweg niet genoeg scholen zijn, gaan de kinderen op Kaapverdië in twee groepen naar school. ’s Morgens gaat de ene groep en ’s middags de andere.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-school-klas

Vrolijk worden we begroet door een hele horde kinderen die net aan hun pauze beginnen. We kijken even om een hoekje de klas binnen en zien een hoop blije gezichten. Zooo anders dan de school van mijn kinderen. Veel hebben ze niet, maar je ziet de kinderen genieten.

Blue Eye

Vervolgens rijden we door naar Blue Eye bij Buracona. Dit is denk ik wel dé bezienswaardigheid van Sal. Blue Eye is een grot aan de schitterende rotsachtige kust waar de zee krachtig tegen aan beukt.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-BlueEye

Wanneer de zon onder een bepaalde hoek op het water in de grot schijnt ontstaat er een prachtige blauwe gloed, vandaar de naam Blue Eye. Ook is het hier een attractie om vanaf de hoge kliffen in het water te springen.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-BlueEye-Sanny

Grootste zoutmeer

Na een gezellige lunch bij een lokaal restaurant in Espargos, de hoofdstad van Sal, rijden we verder naar het grootste zoutmeer van Sal.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-zoutmeer-drijven

Een groot aantal van ons gaat het water in om te ervaren hoe het is om in zeer zout water te drijven en de rest staat lachend op de kant. Het is een heel bijzondere ervaring, zeker als je je realiseert dat we eigenlijk in een hele grote krater van een voormalige vulkaan drijven. Daarnaast is het volgens zeggen ook nog goed voor de huid. Nadat we hebben gedoucht en weer zijn opgedroogd rijden we verder.

Kite Beach

Op naar onze laatste stop, Kite Beach, de naam zegt het al!  Er staat hier meestal een enorm harde wind en het is er daarom ook vaak druk met kitesurfers. Zo ook nu. Het zijn ideale omstandigheden, veel wind en een mooi breed strand.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-Kitebeach

Van wereldkampioen Mitu krijgen we een demonstratie en daarna gaan we gezellig met z’ n allen naar zijn strandtent waar we een aantal heerlijke hapjes aangeboden krijgen.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-Kitebeach-strandtent

Uitwaaien op een catamaran

Na een lekker ontbijt gaan we de volgende ochtend uitwaaien op een catamaran. Na een half uurtje rijden komen we aan bij de haven, waar we in twee groepen met een kleine rubber motorboot richting de catamaran worden gebracht.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-catamaran

Onderweg wordt een keer het anker uitgegooid en wordt de mogelijkheid geboden om te zwemmen of te snorkelen, maar door de harde wind is het nogal fris. In ieder geval te koud om het water in te gaan, maar ik weet zeker dat dit een fantastische ervaring is als de wind wat minder zou zijn.

Na een tocht van ongeveer twee en half uur komen we weer terug in de haven. Van daar uit rijden we met de bus terug richting het hotel. We frissen ons even op en lopen vervolgens richting het strand waar we een diner krijgen aangeboden.

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-strand-diner

Met onze voeten in het zand zitten we aan de rand van de oceaan. We worden warm gehouden door vuurkorven en genieten van een fantastisch kleurrijk optreden van de lokale bevolking. Ook hier krijgen we weer de relaxte sfeer mee en het “no stress” gevoel maakt zich ook van ons meester. Wat is het hier toch heerlijk!

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-dansen-op-strand

Gezellige laatste avond

Na het diner lopen we gezamenlijk richting Buddy’s bar. Even gezellig luisteren naar een live optreden onder het genot van een lekker drankje!

Dan blijkt dat het leven in Santa Maria ook ’s avonds volop door gaat. In veel cafés is live muziek te horen en ook op de pleinen zijn er optredens (dit gebeurt zeer regelmatig). Zeker een keer een bezoek waard als je op Sal bent. Wij hebben in ieder geval genoten!

TravelXL-van-Limburg-KAAPVERDIE-restaurant-strand-avond

Ook de keuze in restaurants is hier uitgebreid. Verse vis is natuurlijk volop te krijgen maar ook pizza’s en pastas of een hamburger met friet zijn geen probleem.

Wat zeker aan te raden is om eens een lokale wijn te bestellen. Deze wordt gemaakt in de hoger gelegen delen van het eiland rond de vulkaan Fogo. De lokale sterke drank heet Grogue en is een soort rum gestookt van rietsuiker. Een stevige borrel maar wel lekker voor een keer. We hebben van al dit lekkers volop genoten tijdens ons verblijf in Kaapverdië.

Conclusie

Je kunt Kaapverdië niet in een hokje stoppen. Door de invloeden van Portugal en de Caraïben heeft deze Afrikaanse eilandengroep iets unieks gekregen. En vooral … een heerlijke relaxte en positieve sfeer. Kortom; ga Kaapverdië ontdekken!

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp