Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Kaapverdië, een bestemming waar veel vraag naar is en waar de zon bijna altijd schijnt! Ik heb het geluk op studiereis te mogen en de eilanden Boa Vista en Sal te bezoeken.

Aankomst op Boa Vista

Aangekomen op Boa Vista word ik gelijk gelukkig van de fijne sfeer die er op deze luchthaven hangt. Geen lange wachtrijen en een gezellig binnenplein waar de temperatuur goed voelbaar is.

De douane, zitten in houten huisjes, die lachend een stempel in je paspoort zetten en je een fijne tijd toewensen. De rit naar ons eerste hotel is kort en na 20 minuten doemt er uit het niets een prachtig resort op, we zijn er!

Boa Vista is een eiland met uitgestrekte woestijnen, groene oases en paradijselijke zandstranden. Het eiland is vrij plat maar heeft ook enkele bergen met prachtige uitzichten, de letterlijke betekenis van Boa Vista is dan ook 'mooi uitzicht'.  In totaal omvat Kaapverdië 10 eilanden waarvan Boa Vista de derde grootste is.

Tijdens het kennismakingsgesprek geeft iedereen te kennen heel nieuwsgierig te zijn of er nou echt helemaal niks te zien is op Kaapverdië (zoals de meeste mensen denken) of dat de eilanden ons toch gaan verrassen. We hopen op het tweede, morgen gaan we het beleven tijdens een jeeptour over het eiland.

Sal Rei

De volgende ochtend genieten we volop van het uitgebreide ontbijtbuffet en zijn er klaar voor om per jeep te vertrekken. We beginnen met Sal Rei, de hoofdstad van het eiland.

Met onze hoofdstad Amsterdam in het achterhoofd is dit toch wel echt het tegenovergestelde.

Brede straten met oude, kleurrijke huizen en weinig levendigheid op straat. Dit komt omdat het zondag is laten wij ons vertellen want vooral rondom het kleine haventje is het de rest van de week gezellig druk. Erg leuk is dat de lokale bevolking op zondag bij elkaar komt op straat.

Aangekomen bij het voetbalveld is het overvol en even verderop in zee is het een gekrioel van mensen, vandaar dat straten zo leeg zijn.

Rabil

Daarna gaan we naar Rabil, de op een na grootste stad van het eiland en voorheen de hoofdstad van het eiland.

Daar bezoeken we een pottenbakkerij waar keramiek wordt gemaakt wat je overal op het eiland terugziet.

Ok, het stelt niet veel voor, maar je ziet dat de mensen die hier werken het met liefde maken en dat maakt het speciaal.

Groene oase

Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over een groene oase.

De eerste aangename verrassing want ik had niet verwacht dat het eiland ook groen zou zijn, op de weg vanaf de luchthaven naar hotel was namelijk alleen maar zand te zien ...

We worden uitgezwaaid en het bekende liedje 'La Bamba’ wordt nog even voor ons gezongen.

Omdat onze tourleader Spaans spreekt kon ze het niet laten even mee te doen en voor we het weten staan we met z'n allen te zingen en muziek te maken, heerlijk!!!

Zandduinen

Dan rijden we naar het zuiden van het eiland waar de bijzondere zandduinen zijn. We worden opgewacht door 2 jongens die ons graag het zandsurfen willen leren!

Natuurlijk wil ik dat leren en al snel sjees ik op een soort snowboard de duinen af (wel zittend hoor want er zitten geen grepen op om je voeten vast te zetten). Super leuk om dit een keer te doen!

Helemaal onder het zand gaan we even lekker een typisch Kaapverdiaans hapje eten en drankje doen.

Het nationale gerecht is cachupa, een maisgerecht met verschillende soorten bonen.

Kerkje met mooi uitzicht

Daarna bezoeken we een kerkje gelegen bovenop een heuvel. Hier steken we een kaarsje aan voor onze dierbaren die er niet meer zijn en genieten we van een adembenemend mooi uitzicht.

Een ruige kust met een helderblauwe zee waar we zelfs zeeschildpadden zien zwemmen! Hier kunnen we wel uren blijven staan maar we moeten door ...

Scheepswrak

Op naar het scheepswrak van de Santa Maria dat alleen te bereiken is via een lange, hobbelige weg. Sinds de jaren zestig van de vorige eeuw is dit wrak te bewonderen maar voor hoe lang nog is de vraag want er blijft steeds minder van over.

Het strand is hier witter dan wit en de zee blauwer dan blauw. Wat een prachtig plaatje is dit!!!

Op elkaar gestapelde stenen

Overal op het strand zie je stenen op elkaar gestapeld door mensen. Volgens de een brengt dit geluk, volgens een ander is het ontstaan om mensen de weg te kunnen wijzen. Wat het ook moge zijn, ook wij plaatsen een steentje en genieten van dit mooie tafereel.

Dan zit de dag er alweer bijna op en hobbelen we terug naar ons volgende hotel. Zonder jeep ben je hier nergens want er zijn vrijwel nergens verharde wegen, totdat je in de buurt komt van een hotel. Deze verharde wegen zijn veelal aangelegd door de hotels zelf om het hun gasten op deze manier een beetje comfortabel te maken.

Ondergaande zon

Dan mogen we aan het eind van de middag nog even een duik nemen in het zwembad van ons mooie hotel en onder het genot van een cocktail zien we de zon ondergaan.

Een heerlijke dag en ja ik raad zeker aan om deze tour te maken wanneer je op Boa Vista bent. Het eiland heeft mij verrast en is een bezoek meer dan waard!

Naar Sal

Morgen vliegen we naar Sal, ik ben benieuwd wat dit eiland te bieden heeft.

Het eiland Sal, wat ‘zouteiland’  betekent, is een stukje kleiner dan Boa Vista maar wordt veel meer bezocht door de toeristen vanwege de grote keuze aan hotels.  Waar Boa Vista een nog wat variërend landschap heeft, is Sal zo vlak als het maar zijn kan.

Na een ietwat onrustige vlucht met een klein en oud vliegtuigje komen we aan op Sal. Onze vlucht had wat vertraging opgelopen doordat er een ziek kind vanuit Boa Vista, via Sal, naar Sao Vincente gevlogen moest worden. Er zijn wel medische voorzieningen op Boa Vista en Sal maar deze zijn veelal voor de toeristen en voor eenvoudige ingrepen. Onze vlucht van Boa Vista naar Sal was volgeboekt en iemand moest zich ‘ opofferen’  voor het zieke kind zodat er een plekje vrij kwam. Tsja dan wordt je echt even met je neus op de feiten gedrukt en besef je dat je echt in Afrika bent.

Omdat Sal zoveel accommodaties te bieden heeft staat deze dag in het teken van hotelbezoeken. De een nog mooier dan de ander en of je nou een super modern hotel, een hotel geschikt voor kinderen of een appartement zoekt, er is voor ieder wat wils!

Santa Maria

’s Avonds gaan we naar Santa Maria, dé plaats op het eiland.

Als we met de bus het centrum binnen rijden ben ik verbaasd over hoe groot deze plaats is en vooral hoe levendig het er is. Er heerst een hele leuke sfeer in de straten van Santa Maria dus dit belooft een leuke avond te worden.

Diner aan zee

We dineren op een bijzondere plek met onze voeten in het zand met een fantastisch zicht op zee. De bbq wordt aangestoken, de muziek gaat aan en de voetjes gaan van de vloer. Een aanrader om hier te gaan eten!

Omdat de sfeer er goed inzit gaan we nog even door en besluiten het nachtleven van Santa Maria te ontdekken. Overal wordt gedanst en gezongen en het wordt een lange nacht ... Ik ben fan van Santa Maria!!!

Kleurrijke straten in Palmeira

Na een korte nachtrust gaan we ook hier het eiland per jeep verkennen. De wegen zijn iets beter dan op Boa Vista maar een jeep is ook hier hard nodig om je te kunnen verplaatsen.

Met ietwat teveel pina colada’s van de vorige avond rijden we naar het bijzondere plaatsje Palmeira.

Dit vissersdorpje is nog niet zo toeristisch waardoor je je hier in het echte Kaapverdië waant. Op de gevels van de huizen zijn prachtige muurschilderingen gemaakt waardoor alle straten lekker kleurrijk zijn.

Vriendelijke bevolking

Er is ook veel armoede te merken, de mensen hebben weinig tot niets en iedereen probeert je wat spullen te verkopen. Hier komen de meegenomen kleurpotloden e.d. goed van pas.

Ondanks de armoede zijn de mensen vrolijk en beleefd, iets wat wat mij betreft erg kenmerkend is voor Kaapverdië.

Buracona

Dan vervolgen we onze weg naar Buracona, een kleine baai in het noorden van Sal. De baai is beroemd vanwege het blauwe oog. Een grot waar je, als het licht er goed invalt, een prachtig blauw oog kunt zien. Het is dan ook erg belangrijk om je bezoek aan Buracona goed te timen. Als de zon op zijn hoogst is, is het licht het best voor het blauwe oog.

Helaas is het ons niet gegund, maar als ik de foto’s moet geloven mag deze bezienswaardigheid zeker niet ontbreken tijdens een bezoek aan Sal.

Terra Boa

Dan staan de zoutmijnen op het programma, dit is waar Sal bekend om staat maar eerst maken we nog een korte stop midden in de woestijn. Ons afvragend waarom we hier moeten stoppen wordt ons gezegd dat we door onze knieën moeten zakken.

En opeens zien we een fata morgana, Terra Boa genoemd. Midden in de dorre woestijn is deze luchtspiegeling een bijzondere ervaring!

Uitzicht op Espargos

En nog een korte stop op een niet officieel uitzichtpunt vanwaar je een goed beeld hebt over de hoofdstad Espargos. Overdag een verlaten stad omdat bijna de gehele bevolking in Santa Maria aan het werk is.

Zoutmijnen van Pedra Luma

En dan komen we aan bij de zoutmijnen van Pedra Luma. In deze oude zoutmijnen is water te vinden dat maar liefst 26 keer zo zout is dan normaal zeewater.

Hier drijven we even op water en sluiten we de dag af met een verkoelend drankje uitkijkend over Pedra Luma.

Wederom een heerlijk dag en ondanks dat de natuur minder interessant is dan op Boa Vista biedt Sal leuke, afwisselende activiteiten!

Santa Maria

De volgende dag is het alweer tijd om naar huis te gaan.

Voordat we naar de luchthaven gaan hebben we nog even tijd om Santa Maria bij daglicht te bewonderen. We slenteren door straatjes waar je leuke souvenirs kunt kopen, bezoeken een schooltje waar we even binnen mogen kijken.

We sluiten af met een bezoek aan de haven. Hier is de lokale bevolking druk bezig de visvangst binnen te halen wat gepaard gaat met veel kabaal en gezellige muziek. Vanaf een mooi terras aanschouwen we dit spektakel en zijn we van mening dat we nog wel een paar dagen willen blijven.

Tot slot

Ik heb genoten van Kaapverdië! Uiteraard is het hoofddoel zon, zee en strand maar er is echt meer dan dat.

Een jeeptour is de moeite waard en wanneer je openstaat voor contact met de lokale bevolking levert dat mooie en bijzondere momenten op. De lokale bevolking staat er namelijk ook voor open contact te maken met de toeristen.

In plaats van een tour met jeep kan ook gekozen worden voor een quad, voor de actieve vakantieganger een leuk alternatief. En wanneer je het leuk vindt om uit eten te gaan of gewoon even lekker te dansen is Santa Maria op Sal daar zeer geschikt voor.

 

Geschreven door: Sarina Wens

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp