Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Kos is een eiland waar voor jong en oud wat te beleven is: het heeft mooie stranden, kleinschalige appartementen, luxe all-inclusive hotels, een goed uitgaansleven, veel restaurantjes, cultuur en watersport- en fietsmogelijkheden. En wanneer je alles op het eiland gezien denkt te hebben,  dan zijn er nog vele andere mooie eilanden in de buurt die een uitstapje waard zijn.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Kapel-Christos-Dikeos

Mijn eerste kennismaking met Griekenland was met het eiland Kos, behorende tot de eilandengroep Dodekanissos, wat  ‘twaalf eilanden’ betekent. Vanaf 1990 heb ik hier vier seizoenen als reisleidster gewerkt. In de loop der tijd heb ik veel  van het eiland gezien en ben ik van Kos, de omgeving en de vriendelijke bevolking gaan houden. Een paar jaartjes geleden ben ik weer terug geweest, maar deze keer was het voor een vakantie …

Kos stad

Kos-stad is de meest drukke en historische plaats van het eiland. Hier is de haven waarvandaan veel bootjes vertrekken voor een leuke dagexcursie naar één van de vele, omliggende eilanden of naar het Turkse vasteland wat je duidelijk aan de overkant kunt zien liggen.

TravelXL-van-Limburg-KOS-vissershaven

Ook wordt er in de haven, daar waar de vissersbootjes liggen, verse vis verkocht. Rondom de haven zijn er diverse restaurantjes, winkeltjes, bars, etc., hetgeen altijd een gezellige drukte geeft.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Dolfijnenplein

Het bij de haven gelegen verkeersplein heet, vanwege de fontein met een beeld  van dolfijnen, het ‘Dolfijnenplein’. Dit is het centrum van Kos-stad, van waar uit je de stad makkelijk kunt verkennen.

Voor de cultuurliefhebbers zijn er diverse opgravingen in de stad, het Casa Romana en het Odeon.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Odeon

Ook is het leuk om een bezoekje te brengen aan de Johannieterburcht, een markante burcht aan de zee, met een mooi uitzicht.

TravelXL-van-Limburg-KOS-burcht

Er is ook een gedeelte wat ‘de oude stad’ wordt genoemd. Dit zijn smalle, kleine straatjes met boetiekjes en leuke winkeltjes. Overdag is het redelijk rustig, maar aan het eind van de middag wordt het in de pittoreske straatjes gezellig druk met toeristen die van het strand of een excursie komen. Tevens is er een overdekte groente- en fruitmarkt waar je gerust even naar binnen kunt lopen om een kijkje te nemen of je lekkere Griekse kruiden kunt kopen als souvenir voor thuis.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Agora

Dichtbij het centrum van de stad kom je de eeuwenoude ‘Plataan van Hippocrates’ tegen, de oude boom waarvan men zegt dat hieronder de Griekse wijsgeer Hippocrates lessen in geneeskunde gaf aan zijn leerlingen. Hij was de grondlegger van de medische wetenschap. Ook in onze tijd is hij een bekende naam: wanneer artsen beëdigd worden in hun functie dan leggen zij nog steeds de eed van Hippocrates af.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Boom-van-Hippocrates

Asklepion

Iets achter de stad, landinwaarts gelegen, is het beroemde Asklepion, het eerste medische centrum uit de oudheid.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Asklepeion

Veel van de bouw is in de loop van de tijd verloren gegaan maar het is toch een bijzondere plek om te bezoeken. Ook als je niet geïnteresseerd bent in de oude opgravingen is het  een mooie plek waar je naar boven kunt lopen (het is verdeeld in verschillende plateaus) en vanaf het hoogste punt kun je uitkijken over Kos-stad, een aantal eilanden en het vaste land van Turkije.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Asklepeion

Op weg naar het Asklepion kom je door de oude Turkse wijk, Platani (ook Kermetes genoemd). Vroeger is Kos ongeveer 400 jaar bezet geweest door de Turken en er zijn uit die tijd nog een aantal moskeeën overgebleven en ook het bovengenoemde dorpje stamt nog uit de vroegere tijd. Hier wonen nu, op vriendschappelijke voet met de Griekse bewoners, nog een aardig aantal Turkse families.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Platani

In Platani kun je een leuke tussenstop maken. Het is een klein dorpje met een leuk dorpsplein waaraan een aantal restaurantjes zijn gevestigd, gerund door Turkse families. Je kunt hier heerlijke gerechtjes bestellen voor een zeer schappelijke prijs. Je moet alleen geen hekel aan katten hebben, want die lopen hier veelvuldig in de buurt van de tafeltjes rond.

Fietseiland

Kos staat ook wel bekend als het ‘fietseiland’. In Kos stad zijn op verschillende plekken speciaal aangelegde fietspaden.

TravelXL-van-Limburg-KOS-fietspaden

Het kustgebied vanaf Psalidi tot aan Tigaki is vlak en hier zijn ook fietspaden aangelegd, zodat je hier veilig kunt fietsen. Het is dan ook echt een aanrader om lekker de fiets te pakken, zodat je het kustgebied op je gemak kunt bekijken. Daarnaast is het ook erg leuk om een auto te huren om zo zelf alle kleine baaien en dorpen te bezoeken.

Warmwaterbronnen

Er zijn in de buurt van Kos-stad, nét even verder dan  Psalidi,  warmwaterbronnen (Thermae) waar je eveneens op de fiets naartoe kunt. Hiervoor moet je  echter wel even met iets meer kracht op je pedalen gaan staan! Wanneer je deze plek in de zomer wilt bezoeken, is het aan te raden om in de ochtend of laat in de middag te gaan. Op dat tijdstip heb je niet teveel last van de warmte.

TravelXL-van-Limburg-KOS-warmwaterbronnen

Deze bronnen zijn gelukkig nog niet commercieel, je kunt hier gewoon lekker in gaan liggen zonder dat je entreegeld hoeft te betalen. In de zee, die gedeeltelijk is afgezet met grote keien, stroomt heet water en in afwisseling met het koele zeewater is dit heel lekker. Er wordt gezegd dat er een ondergrondse verbinding is met het aan de overkant gelegen vulkaaneiland Nissyros. De zwavel die daardoor in het water komt is goed te ruiken en schijnt een gezonde werking te hebben. Er is een kleine taverne aanwezig waar je iets te eten of drinken kunt bestellen.

Uitgaan

Jongeren kunnen in de avond uitgebreid gaan stappen in de zgn. ‘Barstreet’ in Kos stad, waar je kroegje na  kroegje vindt en waar de lekkerste drankjes en mooiste cocktails te krijgen zijn.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Barstreet-cocktails

Wanneer je door de straatjes loopt hoor je steeds flarden muziek, uit iedere bar een ander liedje! Een heleboel gezelligheid die tot in de late uurtjes duurt.

Stranden op Kos

Kos heeft natuurlijk vele stranden, maar deze zijn wel verschillend. In het noordelijke deel van het eiland zijn de wat bredere zandstranden met een langzaam aflopende zeebodem, die dus zeer geschikt zijn voor kinderen. Met name Tigaki is een leuk plaatsje om met kinderen te verblijven als je niet continu in de drukte van Kos-stad, maar wel op fietsafstand van de stad, wilt zijn.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Tigaki-strand

Ook Marmari en Mastichari zijn aan deze kant gelegen. Alle van oorsprong oude vissersdorpjes, maar in de loop der jaren zijn hier ook wat grotere resorts gebouwd.

Bij Kos-stad zijn uiteraard ook stranden, maar deze zijn veel smaller, bestaan uit kiezels en de zeebodem loopt hier snel af. Aan weerszijden van de stad vind je stranden, genaamd Lambi en Psalidi, die eveneens tot Kos-stad behoren. Bij Lambi, dat richting Tigaki ligt, zijn mooie zandstranden. Aan de kant van Psalidi, richting de warmwaterbronnen, zijn de stranden wat smaller, zijn er meer kiezels en loopt de zeebodem vrij steil af.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Lambi-beach

In het zuidelijke deel ligt Kardamena. Bij deze plaats is een breed zandstrand met diverse watersport faciliteiten. Bij de accommodaties die iets buiten Kardamena liggen zijn er ook stranden met de combinatie van zand en kiezels. Nog wat zuidelijker dan Kardamena ligt een hele mooie baai genaamd Kamari. Je kunt hier ook naar het strand als je goed op het bordje ‘Golden Beach’ let. Via een slingerweg die naar beneden gaat, kom je bij een mooi zandstrand met een langzaam aflopende zeebodem. Bij een deel van dit strand  komen er luchtbubbels van vulkanische oorsprong uit de bodem naar boven. Dit strand wordt naast Golden Beach, ook wel Bubble Beach genoemd. Hier staat ook een taverne waar je lekker iets kunt eten en/of drinken.

Het binnenland van Kos

Het is zeker de moeite waard om een bezoekje aan het binnenland van Kos te brengen en te zien hoe de lokale bevolking woont. Leuke dorpjes zijn bijvoorbeeld Pyli, waar natuurlijke bronnen zijn en Antimachia, waar de oudste molen van het eiland staat.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Windmolen-Antimachia

En dan is er nog Zia. Het bekende bergdorpje, dat veel  tavernes en souvenirwinkeltjes heeft, ligt halverwege het Dikeosgebergte (het hoogste gebergte op Kos) en is bereikbaar via een lange bochtige weg. Vlak voor het dorpje Zia, is een restaurant met een grote dansvloer gebouwd, waar door touroperators georganiseerde (toeristische) Griekse avonden worden gehouden. Vanaf deze hoogte is een hele mooie zonsondergang te aanschouwen, waarvan vele bezoekers aan deze avonden een foto zullen hebben.

TravelXL-van-Limburg-KOS-Zia-zonsondergang

Al met al is Kos een hele leuke bestemming waar niemand zich hoeft te vervelen!

Excursiemogelijkheden (per boot) rondom Kos

  • het vasteland van Turkije (Bodrum)
  • het sponzeneiland Kalymnos
  • het bijna onbewoonde Pserimos om lekker te zwemmen
  • Rhodos met o.a. de oude stad, het witte stadje Lindos en de vlindervallei
  • het heilige eiland Patmos
  • het vulkaaneiland Nisyros. Hier kun je, na een busrit, afdalen tot op de bodem van de slapende vulkaan

Ieder eiland heeft zijn eigen specifieke punten en bezienswaardigheden en ze zijn alle de moeite waard.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp