Het Griekse eiland Kreta is de afgelopen jaren door het televisie programma ‘oh oh Cherso’ bekend geworden bij het Nederlands publiek. De naam van de serie verwijst naar de populaire badplaats Chersonissos. Uiteindelijk heeft het programma vooral de hoofdrolspelers veel aandacht opgeleverd, maar Kreta zelf heeft daardoor enigszins imagoschade opgelopen.
Dat is jammer, want Kreta is natuurlijk veel meer dan alleen Chersonissos, wat overigens gewoon een leuke en gezellige badplaats is waar vooral jongeren een leuke vakantie kunnen hebben.
Gezien onze leeftijd van 55+ besluiten wij om naar de wat rustigere plaats Amoudara te gaan, vlak bij de hoofdstad Heraklion.
Behalve dat de landingsbaan van het vliegveld vrij kort is (onze piloot moet vol in de ankers..) blijkt ook de transfer naar onze accommodatie heel kort. Binnen een kwartiertje staan we bij het gezellige en typisch Griekse appartement Minoa op de stoep.
Ammoudara
De eerste paar dagen vermaken we ons op het heerlijke strand van Ammoudara. Het is een breed zandstrand dat heel langzaam in de zee afloopt en het zeewater heeft een aangename temperatuur.
De wind is op dit gedeelte van Kreta bijna altijd aanwezig en zorgt voor enige verkoeling, heerlijk!
Een andere prettige bijkomstigheid is dat er op dit strand meer dan genoeg strandbedjes en parasols zijn. Wanneer je een consumptie bestelt bij één van de strandtenten mag je de hele dag gratis gebruik maken van hun faciliteiten zoals douche, toilet, strandbedjes, volleybalveldje en zelfs tennisplankjes.
Wij worden tijdens ons verblijf ‘kind aan huis’ bij de gezellige beachbar, waar we tussen de middag heerlijk, gevarieerd en goed betaalbaar kunnen lunchen.
Snorkelen
Een stukje verder in zee ligt een rotsachtige plaat, waardoor het gebied heel geschikt is om te snorkelen. Door de zon en de helderheid van het water zien we vissen met prachtige kleuren. We moeten wel uitkijken dat we niet per ongeluk op een zee-egeltje gaan staan.
Zoals gezegd, het strand is super, maar Ammoudara zelf stelt niet veel voor. Het is eigenlijk niet meer dan een drukke rommelige langgerekte straat met een aantal grote All Inclusive hotels, een paar supermarkten, veel souvenirwinkels, wat barretjes en restaurantjes.
Het geheel is weinig sfeervol. Het merendeel van de bebouwing is niet af en de nabijgelegen fabriek is ook geen plaatje. Ook stikt het er van de zwerfhonden en -katten, die er overigens allemaal best goed uitzagen. Op heel veel plaatsen zien we bakjes water en vaak ook eten staan. We hebben gelukkig geen zielig beest gezien.
Behalve dan de bovenstaande slakken, die volgens zeggen omhoog klimmen om de hitte op de grond te vermijden, daar in een soort zomerslaap vallen en dan vervolgens uitdrogen.
Maar we komen niet alleen maar om te luieren op het strand, we willen ook nog wat meer van het mooie Kreta zien.
Autohuur
Onze vooraf geboekte huurauto wordt keurig op tijd bij ons appartement afgeleverd en we gaan gelijk op pad. We waren gewaarschuwd over de rijstijl van de gemiddelde Kretenzer, maar dat valt ons in de praktijk wel mee.
We moeten even wennen aan de vele brommertjes en scooters die kriskras door de straat rijden, ook op de snelweg, maar als we ons aanpassen aan de rest van het verkeer, dus gewoon de strepen op de weg (als die al te zien zijn) negeren, dan gaat het helemaal goed!
Museum
Kreta is best groot, ongeveer 1/5 van Nederland en we hebben maar drie dagen een auto, dus moeten we keuzes maken. De vraag ‘waar kan je het beste naar toe gaan om wat te weten te komen over Kreta’ is vooraf al beantwoord door een tip van een local: Ga naar het openluchtmuseum vlakbij Chersonissos, het Lychnostatis Cretan open-air Museum.
Zo gezegd, zo gedaan. Het museum blijkt een aangename verrassing, erg vriendelijk personeel en zeker leuk voor een paar uur. Het geheel is door vrijwilligers gebouwd uit restmaterialen. Het is sfeervol, kleinschalig, leerzaam en gaat over het traditionele Griekse leven. De tuin staat vol kruiden en fruitbomen.
Chersonissos en omgeving
Het museum ligt net buiten het drukke Chersonissos, zodat we daar ook een korte indruk van kunnen krijgen. We willen natuurlijk wel eens weten waar onze kinderen hun vakantie hebben doorgebracht!
Lekkerste mezedes
Gewoon uit nieuwsgierigheid rijden we door tot de drukke badplaats Malia, vergelijkbaar met Chersonissos, waarna we teruggaan via de wat knussere, kleine toeristendorpjes als Piskopiano en Koutouloufari. Hier krijgen we de lekkerste mezedes voorgeschoteld van onze hele vakantie. Mezedes zijn verschillende kleine, traditionele hapjes. Net zoiets als tapas, maar dan Grieks.
Lake Kournas
Onze volgende dagtrip gaat meer dan 100 kilometer naar het westen via een prachtige kustweg. Vanuit het vliegtuig op de heenreis hebben we een prachtig blauw meertje gezien waar we naar toe wilden.
Hoe dichter we bij het meer van Kournas komen, hoe meer touringcars en huurauto’s we zien en bij aankomst blijkt het weliswaar een prachtig meer, maar verschrikkelijk toeristisch.
Het stikt er van de souvenirwinkeltjes en op het water is het een wirwar van fel gekleurde waterfietsen. Vanuit de lucht hebben we dat helaas niet kunnen zien …
Maar ja, we zijn er toch, de natuur is prachtig en dus fietsen we ook een rondje over het meer. Het waterfietsen valt niet helemaal mee, het meer is groter dan verwacht en de wind is stevig. Gelukkig zien we een paar schildpadjes, waar het meer om bekend staat en we zien een prachtig ijsvogeltje voorbij schieten.
Georgioupolis
We gaan wat eten in het nabijgelegen kustplaatsje Georgioupolis, een opkomende vakantiebestemming met een mooi achterland.
Wat ons gelijk opvalt aan dit voormalige vissersdorpje is dat alles er schoon en goed verzorgd uitziet, in tegenstelling tot Amoudara waar ons appartement is. Het lange zandstrand is mooi, de boulevard is goed onderhouden en op het levendige dorpsplein staat een leuke fontein.
Voor de kust, aan het eind van een smalle landtong met donkere, gladde stenen staat het witte Agios Nikolaos kerkje. Glibberend en glijdend bereiken we het kerkje en we besluiten een kaarsje aan te steken voor onze overleden dierbaren.
Imbroskloof
De laatste dag alweer dat we de beschikking hebben over de auto. In plaats van de bekende, 16 kilometer lange Samariakloof besluiten wij om vandaag in de vroege ochtend een wandeling te maken door de Imbroskloof. Een stuk dichterbij en ongeveer 8 kilometer lang. Prachtige wandeling, goed te doen in twee en een half uur, wat voor ons lang zat is in de Griekse hitte!
Gelukkig hebben we voldoende water mee en wat te eten, want onderweg kom je geen eetgelegenheid tegen. Halverwege is wel een uitrustplek waar volgens zeggen een man met een ezel als een soort noodhulp zou moeten staan, maar die had waarschijnlijk een dagje vrij genomen!
Begin van de middag rijden we terug, wederom over een prachtige kustweg. Onderweg zoeken we een tankstation, want de auto moet met een volle tank benzine ingeleverd worden.
Heraklion
Ons appartement ligt op ca 4 kilometer van de hoofdstad Heraklion en omdat je het meeste te weten komt over een land als je je onder de lokale bevolking mengt, gaan we met het openbaar vervoer. Iedere 20 minuten gaat er een bus die ongeveer iedere 200 meter een halte heeft, dus 30 minuten later stappen we uit op het busstation midden in de stad.
Vandaag is het zondag en de meeste winkels, behalve de toeristenwinkeltjes, zijn dicht. Toch is het gezellig druk. We wandelen naar de haven en na een lekker kopje koffie lopen we over een pier naar de middeleeuwse vesting Castello del Molo. Vandaar uit hebben we goed zicht op de enorme cruiseboten die in de haven liggen.
Knossos
De opgravingen van een paleis in het nabijgelegen Knossos zijn trouwens de grootste toeristisch trekpleister op Kreta. Zeer waarschijnlijk heel prachtig, maar mijn reisgenoten hebben geen zin om tussen die ‘oude troep ’te lopen. Jammer hoor, gemiste kans.
Kindvriendelijk
Al met al blijkt Kreta een bestemming te zijn met alle ingrediënten voor een lekkere zonvakantie. Voor natuur- en cultuurliefhebbers is er ook meer dan genoeg aanbod.
Het viel ons wel op dat vooral de eetgelegenheden super kindvriendelijk zijn: In Griekenland is het gebruikelijk dat families lang met elkaar tafelen en dat de kinderen tot laat buiten spelen.
Wij zien bij bijna alle restaurants speeltoestellen voor kinderen in de tuin en ook de toiletten zijn heel kindvriendelijk. Zo grappig, één toilet voor mama en een kleintje ernaast voor het kind …
Geschreven door: Marianne van Hal