Als echte stedenliefhebster, vind ik het ook leuk om een stad in de kerstperiode te bezoeken. Gezellige straatverlichting, mooie etalages en sfeervolle kerstmarkten. De meeste steden die in de kerstperiode leuk zijn zoals Düsseldorf, Antwerpen, Brugge, Londen, Parijs en vooral Wenen, had ik al gezien.
Hierdoor moest ik uitkijken naar een alternatief en viel de keus op Lissabon, de hoofdstad van Portugal. Niet direct voor de hand liggend maar de kerstsfeer zou er, ondanks het gebrek aan sneeuw, heel leuk moeten zijn …
Eind november is het dan zo ver! In het vliegtuig zit ik bij het raam en de aanvliegroute gaat vanuit zee laag over de stad. Door het prachtig heldere weer heb ik vanuit de lucht een geweldig uitzicht op de zeven heuvels, de oude stad en allerlei andere bezienswaardigheden.
Lisboacard
Op de luchthaven haal ik allereerst de ‘Lisboacard’ op, die ik bij boeking al gereserveerd heb en met een voucher bij het toeristenbureau in de aankomsthal kan ophalen. Met deze Lisboacard kun je 72 uur onbeperkt gebruik maken van het openbaar vervoer en heb je gratis entree bij de belangrijkste bezienswaardigheden en musea in en om de stad. Achteraf zou blijken dat het meer dan zijn geld waard zou zijn!
Enfin, eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat de eerste indruk op vaste grond iets minder geweldig is. De reis van de luchthaven naar de stad, weliswaar met een uitstekende luchthavenbus, duurt ongeveer 30 minuten en het eerste wat mijn reisgenoot opmerkt is: “wat een armoedige troep hier”. En ja, dat is ook wel zo. Net als bij meer steden het geval is, ogen de buitenwijken verwaarloosd en somber. Onze uiteindelijke conclusie zou echter zijn dat het werkelijk een prachtige stad is, maar helaas met wat achterstallig onderhoud …
Centrale ligging
Ik heb een hotel geboekt op het Rossioplein, een unieke locatie midden in het centrum van de stad en de halte van de luchthavenbus pal voor de deur. Oud maar keurig, een prima 3 sterren hotel voor stadse begrippen, heel vriendelijk, goed Engelssprekend personeel en uitstekende service.
De locatie van het hotel is heel belangrijk, vooral in de winterperiode als het vroeg donker wordt. Door de centrale ligging kun je ’s avonds ook nog gemakkelijk op pad. Restaurants en bars om de hoek, winkels zijn vaak tot laat open en het openbaar vervoer rijdt in de binnenstad volop. Kortom: voldoende mensen en drukte om je heen om je veilig te voelen in een vreemde stad.
De stad en het openbaar vervoer
Zoals eerder gezegd, ligt Lissabon verspreid over zeven heuvels, waardoor verschillende wijken behoorlijke niveauverschillen hebben. Er is een boven- en benedenstad. Dit ‘probleem’ wordt opgelost door verschillende korte, steile kabelbanen, elevadors genoemd. Omdat deze liften tot het gewone openbaar vervoer van de stad behoren, kunnen we er met onze Lisboacard gratis gebruik van maken. Daarnaast zijn deze liften, net als de grote stalen lift Elevador de Santajusta, attracties op zich.
Net als tramlijn 28 overigens, een klein, oud trammetje dat langzaam, krakend en piepend, door hele smalle straatjes kronkelt en verschillende wijken met elkaar verbindt. Deze lijn is zeer geliefd bij toeristen en, helaas, ook bij zakkenrollers. Oppassen dus!
Bij het eindpunt van deze tramlijn is het ‘Cemiterio dos Prazeres’ oftewel het kerkhof van plezier. Een miniatuurstadje met straten, bomen en huisjes met gordijntjes. Zeer bijzonder!
Het openbaar vervoer blijkt prima geregeld te zijn. Trams, kabelbanen en treinen hebben een frequente dienstregeling en vertrekken op tijd. Het valt ons op dat iedereen gelijk zijn/haar stoel aanbiedt aan mijn reisgenoot, die al wat ouder is.
Verschillende wijken
Op zich is de binnenstad niet zo heel groot, zodat je bijna alles goed kunt belopen. Helaas is het, vanwege veel hoogteverschillen en de slecht onderhouden straten, niet zo geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.
Het leuke is dat het contrast tussen de verschillende wijken heel groot is. De smalle steile en chaotische straatjes in de wijken Bairro Alto en Alfama, pleinen en vlakke straten in Baixa, tegenover de brede, statige boulevards in Marquês De Pombal en Belém. Het stadsdeel Belém heeft een prachtig klooster en een beroemde toren, dé trekpleister van Lissabon.
Veel bezienswaardigheden
Behalve de eerder genoemde bezienswaardigheden is er meer dan genoeg te bekijken. De stad staat bomvol met prachtige kerken, monumenten en historische gebouwen. Heel bijzonder bijvoorbeeld is het aquaduct uit 1731 of het Carmo Convent, een kerk zonder dak. Ook de vele uitzichtpunten, ‘miradoure’ genaamd zijn zeer de moeite waar. Even klimmen, soms met de kabelbaan, maar dan heb je een prachtig uitzicht over de daken van Lissabon en het water.
Specialiteiten van Lissabon
De stad staat bekend om haar tegeltjes, ‘azulejos’ genaamd. Al wandelend verwonderen we ons over de verschillende mozaïeken aan gevels en op de grond. Vaak oud, maar prachtig.
Het tegelmuseum, Museu do Azulejo is leuk om te bezoeken (gratis met Lisboacard). Lissabon is ook beroemd om haar gebakjes, de zogenaamde ‘Pasteis de Belém’, die je kunt kopen in het beroemde koffiehuis/winkel in de wijk Belém. Echt heel populair, je kunt je niet voorstellen hoelang de rijen voor de toonbank zijn!
Maar net zo lekker zijn de soortgelijke ‘pastei da nata’, en die zijn overal verkrijgbaar. Samen met een kop koffie betaal je bij de meeste cafeetjes niet meer dan € 2,50 p.p.
Eten en uitgaan
Het eten in de stad is heel internationaal en zeer betaalbaar, evenals de drank. Zelfs een typische Portugese Fadoavond, inclusief diner en drank is nog geen € 25,= p.p. Fado is de benaming voor het nogal dramatische Portugese levenslied. Je moet ervan houden, maar het is een must om het een keer mee te maken!
Uitgaan in Lissabon is een waar feest! Het nachtleven komt pas laat op gang (dus voldoende tijd om vooraf te dineren) en duurt heel lang. De hippe en trendy club’s zijn tot vroeg in de ochtend open. Vooral in de gezellige wijk Barrio Alto zijn legio mogelijkheden; van kleine kroegjes tot mega discotheken. Let op: in veel discotheken betaal je geen entree, maar het is heel gebruikelijk om een minimum bedrag aan consumpties uit te geven.
Winkelen
Winkelen is leuk in Lissabon. In de binnenstad zijn alle bekende winkelketens, maar ook leuke kleine particuliere winkeltjes en alles ligt dicht bij elkaar. Over de stad verdeeld zijn verschillende overdekte winkelcentra met discotheken, eetgelegenheden en bioscopen.
Parque das Nacoes
Iets buiten de stad ligt Parque das Nacoes, het voormalige expoterrein van 1998. Deze supermoderne buitenwijk heeft een heel groot winkelcentrum (met volop kerstsfeer), evenals een futuristisch treinstation ’gare do Oriente’ genaamd en een van de grootste aquaria ter wereld.
Uitstapjes buiten de stad
Lissabon ligt aan de rivier de Taag, die iets voorbij de stad uitmondt in de Atlantische Oceaan.
Dat betekent dat op ongeveer 20 treinminuten (gratis met de Lisboacard) van de stad twee leuke badplaatsen zijn met een prachtig strand Cascais en Estoril. Vooral Cascais is authentiek en heel gezellig. Een ander leuk uitstapje is het pittoreske dorpje Sintra. Vanuit Lissabon is dit een half uurtje met de trein (wederom gratis met de Lisboacard). Sintra was vroeger de zomerresidentie van het Portugese hof en hier kun je hun paleizen met bijbehorende tuinen en ruïnes bezichtigen (verschillende gratis met de Lisboacard).
Wat heeft Lissabon allemaal te bieden?
- Heerlijk mild klimaat
- gezellige sfeer
- ontzettend veel te zien (afwisseling en diversiteit)
- bruisend nachtleven
- heel goedkoop
- goed Engelssprekende en behulpzame inwoners
- leuke winkels / bijzondere infrastructuur
- prachtig zandstrand op 20 treinminuten afstand
- boeiende uitstapjes in de omgeving
Geschreven door: Marianne van Hal