Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Een klein uurtje vliegen, met de auto nog geen 400 kilometer en met de trein twee keer overstappen in 5,5 uur. Zó dichtbij en toch zó onbekend bij de meeste mensen. Ook bij mij hoor, maar ik zag een foto in een reisgids en die wekte mijn belangstelling.  Ik zag hele hoge bruggen en viaducten waar treinen overheen reden en dat vind ik leuk.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-spoorviaduct

Nadat ik me wat heb ingelezen weet ik dat de hoofdstad van Groothertogdom Luxemburg opgesplitst is in een boven- en benedenstad  en mede dat maakte me nieuwsgierig. Ik heb er geen voorstelling bij. Dus óp naar Luxemburg stad.

Zoals altijd heb ik een hotel geboekt vlak bij het centraal station. Niet alleen vanwege de ligging,
Tien minuten lopen vanaf het historische centrum, maar ook omdat ik de naam zo leuk vond: Auberge Gaglioti. Achteraf niet de beste buurt, maar door de vele politie die er surveilleerde heb ik me geen moment onveilig gevoeld.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-station-bij-avond

Drie officiële talen

Al gauw blijkt dat het wel wat ongemakkelijk is om je verstaanbaar te maken in Luxemburg: Het land kent drie officiële talen: Frans, Duits en Luxemburg Lëtzebuergesch, maar die laatste taal spreek ik niet en is een dialect wat je als buitenstaander sowieso praktisch niet verstaat.
In de praktijk heb ik niemand Frans horen spreken en als je iemand in het Duits aanspreekt krijg je met veel weerstand een  bijna onverstaanbaar antwoord. Schijnt iets met de oorlog te maken te hebben.

LUXEMBURG - sprechen letzebuergesch

Sommige spreken gebrekkig  Engels maar door de vele immigranten wordt het meest Portugees gesproken. Jammer genoeg heb ik daar wat moeite mee!! Het is dus een mengelmoes van talen en steeds zoeken hoe je iemand kan aanspreken, maar wel een leuke uitdaging. Lezen valt ook niet mee, maar sommige benamingen zijn echt leuk: een bank noemen ze een ‘spurkees’ wat volgens mij een vrije vertaling van spaarkas is.

Hoogteverschil

In mijn vriendenkring sta ik bekend om mijn oriëntatievermogen, ik gebruik zelden een navigatiesysteem en in onbekende steden kijk ik even op een plattegrond en dan vind ik alles heel gemakkelijk.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-hoogteverschil

In Luxemburg-stad is dat wat anders; het grote hoogteverschil  op een relatief kleine oppervlakte maakt dat het heel onoverzichtelijk is. Op de plattegrond vind ik het moeilijk te zien of de weg hoog of laag gelegen is en dat is lastig zoeken.

Naar het historisch centrum

Om het historische centrum van de bovenstad te bereiken lopen we via de beroemde Avenue de la Gare over de Passerelle,  één van de hoogste viaducten van de stad die 45 meter boven een vallei ligt.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Passarelle-viaduct

Luxemburg stad is klein, maar het centrum is gezellig druk met leuke restaurantjes en cafés, vaak gelegen op een pleintje met een leuk terras ervoor. De sfeer is uiterst relaxed.
Het is prachtig weer en ik ga op zoek naar iets te eten. Al snel blijkt dat er ontelbare mogelijkheden zijn, vele internationale keukens van fastfood of eenvoudig tot uitgebreid en zeer luxe.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Place d'Armes-terrassen

Het winkelgebied in de bovenstad is niet groot, maar behalve kleine leuke boetiekjes zijn ook alle bekende winkelketens aanwezig. Grote namen als Prada en Chanel aan de Rue Phillip II passen bij de internationale allure die Luxemburg graag wil uitstralen.

cultuur en natuur snuiven

Maar ook in deze stad kom ik niet om te winkelen, ik wil cultuur en natuur snuiven! Eerst ga ik bij het toeristen informatiebureau de ‘Luxembourg Card’ kopen. Deze kaart geeft gratis vervoer in heel Luxemburg en gratis bezoek aan de meer dan 70 musea en bezienswaardigheden die de stad rijk is.
Vervolgens ga  ik naar de kathedraal Notre Dame met zijn prachtige glas-in-loodramen.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Kathedraal

Dan loop ik verder en opeens sta ik voor het groothertogelijk paleis, het ‘Palais Grand Ducal’. Toevallig gaat de groothertog met zijn gezin net wandelend naar de kerk, maar behalve wat extra beveiliging en een handjevol toeristen trekt dat van niemand de aandacht.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Grand-Ducal-Palace

Kazematten van de Bock

Ik ga verder op zoek naar de ‘Kazematten van de Bock’. Dit is een ondergrondse militaire vesting met een groot gangenstelsel die sinds 1944 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Van oorsprong dienen deze gangen als schuilplaats voor de vijand.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Kazamatten

Op sommige plaatsen zitten gaten in de rotswand vanwaar vroeger geschoten kon worden, maar vandaag de dag heb je een prachtig uitzicht over de stad vanaf deze plekken.

De benedenstad

Na het bezoek aan de Kazematten ga ik lopend naar de benedenstad. Het hoogteverschil is groot, op sommige plaatsen wel 70 meter. Er zijn verschillende wegen en trappen, maar gelukkig is er ook een lift waarmee je binnen een minuut beneden bent.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-benedenstad-met-Alzette

Zo ‘stads’ als de bovenstad is, zo rustig en groen is de benedenstad die Grund genoemd wordt.
Eigenlijk is dit deel van de stad een diepe kloof waar de rivier de Alzette doorheen stroomt. Op de oevers vind je knusse cafés en restaurantjes waar voornamelijk veel studenten te vinden zijn.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-benedenstad-oevers-met-terrasjes

Het nachtleven schijnt er geweldig te zijn, maar overdag is het een oase van rust, vooral in het stadspark waar de kleine rivier de Petrusse loopt.
Zoals eerder gezegd, het is heerlijk weer en dat is in het park goed te merken. Groepjes mensen zitten gezellig te picknicken en schoolklasjes spelen in de speeltuin.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-stadspark

Philharmonie

Ik ben absoluut niet voorbereid op de verscheidenheid van de wijken en vele interessante plekken. De tijd vliegt voorbij en ik heb veel te weinig tijd om musea of concerten te bezoeken, maar van horen zeggen is het ‘Philharmonie Luxemburg’  een must voor muziekliefhebbers.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Philharmonie

Muzikale evenementen zijn hier te beluisteren en te beleven in de Philharmonie, oftewel  Grand-Duchesse Josephine-Charlotte Concert Hall. Dit extravagante architectonisch gebouw heeft een perfecte akoestiek.

De zakenwijk Kirchberg

Ik wil nog wel naar het ultra moderne zakenwijk Kirchberg. Hier zijn de grote banken en vele internationale instellingen gevestigd. Luxemburg is een belangrijke stad in het bankwezen en tevens Europese hoofdstad.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Kirchberg

Ik stap weer op de bus en maak een rondtoer langs alle belangrijke gebouwen in de wijk en via de stalen ‘Charlottebrug’  eindig ik weer bij het centraal station.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Grand-Duchess-Charlotte-brug

Aan  twee volle dagen in de stad heb je genoeg, tenzij je alle musea wilt bezoeken. Het is leuk om de stad te combineren met  een of twee dagen omgeving verkennen en dan kan je al gauw heel veel van het Groothertogdom zien. Want zo ‘Groot’ is het hertogdom niet: Maximaal 100 kilometer van boven naar beneden en zo’n 50 kilometer van links naar recht.

Dagje naar Echternach

Ik kies voor een dagje naar Echternach, omdat die naam me van vroeger bekend  in de oren klinkt. Ooit  als kind wel eens geweest op kampeervakantie met mijn ouders! Het is de oudste stad van het landje en gelegen aan de Sûre in het Müllerthal.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Echternach-brug

Via de snelweg ben je er in een half uurtje, maar ik neem de bus vanaf het centraal station in de stad  en via de ‘toeristische route’ reis ik naar Echternach. Vanaf het station vertrekken vele lijnbussen met routes binnen de stad, maar ook voor langere afstanden.

Via prachtig natuurgebied

Die toeristische route gaat door het  prachtig natuurgebied ‘klein Zwitserland’ alwaar ik op de heenweg een onderbreking maak om een wandeling door dit ruige bos te maken.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Klein-Zwitserland

Het gebied heeft verschillende wandelroutes en die heb ik voor vertrek bij het toeristenbureau in de stad gehaald, maar de bewegwijzering ter plekke is ook duidelijk.
TIP: Vanwege de vele rotsformaties, kloven, grotten, beekjes en watervallen is het superspannend voor kinderen.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Mullerthal-waterval

Vervolgens weer op de bus gestapt en een klein half uurtje later ben ik in Echternach. Ook hier gezellige drukte en leuke pleintjes in het historische, autovrije centrum.De oude patriciërhuizen, de nauwe straatjes en de oude stadswallen stammen uit de middeleeuwen.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Echternach-binnenstad
De oude Benedictijner abdij, de basiliek met haar crypte  en de oude parochiekerk van St. Peter en Paul, gebouwd op een heuvel midden in de stad zijn de moeite van het bekijken waard. Net als het stadhuis op het marktplein, een opmerkelijk historisch monument uit de 15e eeuw.

TravelXL-van-Limburg-LUXEMBURG-Echternach

Tot slot

Al met al is Luxemburg een bijzonder gezellige en onverwachte ervaring. Een zeer gevarieerde bestemming die eigenlijk geschikt is voor iedereen, van groot tot klein en van winkel-, cultuur- tot natuurliefhebbers. Deze stad is een prima alternatief voor diegene die op zoek zijn naar iets anders dan de ‘gewone’ grote bekende wereldsteden, want anders is het! Ik kan het zeker aanbevelen en zal er zelf absoluut een keer terugkeren.

Geschreven door: Marianne van Hal

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp