Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Al een aantal jaar wordt Macedonië aangeboden door diverse touroperators. Hoewel de lijst van bestemmingen waar ik ooit eens heen wil best lang is, staat Macedonië er niet tussen.

Door de verhalen van klanten en vrienden die er wel geweest zijn ben ik echter nieuwsgierig geworden. Zo nieuwsgierig dat ik besluit toch naar Macedonië te gaan. En als ik heel eerlijk ben heb ik hier totaal geen spijt van.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-mooie-kust

Eind augustus is het dan zover! Vroeg in de ochtend vertrekken we naar Macedonië voor een 12 daagse reis.

Als we na een korte transfer aankomen in de accommodatie is de kamer al direct beschikbaar. We hebben voor dit hotel gekozen om de directe ligging aan het meer van Ohrid, het zwembad en de afstand naar het centrum van Ohrid. En … we hebben een kamer geboekt met uitzicht op het meer. Een 'room with a view'.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-accommodatie

Vanaf het hotel is het zo’n 15-20 minuten lopen naar het centrum. Een afstand die goed te doen is, maar als je geen zin hebt om te lopen kan je gemakkelijk een taxi pakken. Een ritje kost tussen de € 1,20 en € 1,50. Voor ons voordelig maar voor daar normale prijzen.

Ohrid

De eerste dag lopen we gelijk naar het centrum, we kijken hier een beetje rond en pakken een terrasje op de boulevard waar we genieten van de zon en kijken naar de mensen om ons heen.

Na een tijdje lopen we verder over de  lange boulevard die we helemaal uitlopen tot aan het kleine haventje.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-Ohrid-haventje

Aan de boulevard zitten diverse hotels met bijbehorende restaurantjes, waar je heerlijk kunt eten. Van vlees tot vis, voor elk wat wils en dit alles tegen zeer lage prijzen. Voor € 20,= kan je makkelijk met zijn tweeën eten. Nog iets verder ligt de Cuba Libre, een hippe Beach Club, waar we de komende dagen regelmatig te vinden zullen zijn.

TravelXL-van-LImburg-MACEDONIE-Ohrid-Cuba-Libre

We houden van wandelen dus we lopen terug richting het oude centrum en komen langs de oude toegangspoort en de arena. Deze laatste werd 200 jaar voor Christus gebouwd en in 1959 bij toeval ontdekt tijdens bouwwerkzaamheden. Tegenwoordig wordt het weer gebruikt onder andere voor het Ohrid Summer Festival dat jaarlijks in juli en augustus gehouden wordt.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-Ohird-arena

Bij het fort, dat iets verder ligt, wordt  entree gevraagd van omgerekend nog geen € 0,50. Ben erg benieuwd of ze inmiddels de prijzen al verhoogd hebben.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-Ohrid-fort

Lopend door het fort genieten we van de vele uitzichten die je daar hebt. Je kunt 360 graden om je heen kijken waardoor je aan de ene kant het meer en aan de andere kant een gedeelte van de stad ziet.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-uitzicht-vanaf-fort

We lopen nog weer verder en komen bij een kerkje met er omheen opgravingen. Dit is allemaal lopend vanaf de accommodatie te bereiken.

Boottochtje

De volgende dag is het mijn verjaardag. We genieten van een lunch aan het meer en besluiten om te gaan varen in een van de vissersbootjes. We krijgen een privétocht en onze kapitein/gids vertelt ons waar we moeten kijken en wat we allemaal zien. Op één hoek een kerk en aan de andere kant zien we het klooster van St. Naum waar we later op excursie nog naar toe zullen gaan.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-boottochtje

We sluiten de dag af met een etentje in de Cuba Libre. Aan  tafel, waar we een geweldig uitzicht hebben over het meer met daarachter het fort, genieten we van de heerlijke cocktails en het geweldige eten.

Eerste excursie

Na  een lekker ontbijt worden we de volgende dag bij onze accommodatie opgehaald voor een excursie. Met een klein gezelschap rijden we een stuk het binnenland in en stoppen bij een punt waar we een super uitzicht hebben op Ohrid. Uiteraard moeten we hier allemaal even wat foto’s van maken.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-uitzicht-op-Ohrid

Onze volgende stop is bij een mevrouw die zelf raki stookt en om 11 uur in de ochtend krijgen we al een glaasje voor geschoteld. We zijn allemaal gelijk wakker.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-stoken-van-raki

We vervolgen onze weg door het binnenland en brengen een bezoek aan een soort fabriek waar kalk gemaakt wordt. Dit wordt allemaal met de hand gemaakt  in stenen ovens. Erg bijzonder om te zien hoe de mensen daar in de hitte staan de werken. Petje af hoor.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-kalkfabriek

We lunchen bij een familie in een klein dorpje en krijgen de mogelijkheid om typisch Macedonische klederdracht te proberen. Daarna lopen we nog wat door het dorpje.

Als afsluiter brengen we een bezoek aan een ‘Natural Washing machine’ zoals het daar genoemd wordt. Hierin wordt water dat uit de bergen stroomt opgevangen in een soort ton waarin je je kleding kan wassen. Heel apart om te zien.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-natural-washing-machine

Relaxdag

De volgende dag besluiten we een relaxdag te houden en blijven we bij het strandje van de accommodatie. Het strand bestaat uit kleine kiezels en we zijn dan ook blij dat we  gebruik kunnen maken van ligbedden en dat we zwemschoenen hebben mee genomen. We komen de dag goed door met wat zonnen, lezen en zwemmen in het meer.

TravelXL-van-LImburg-MACEDONIE-relaxdagje

In de avond gaan we lopend naar het centrum op zoek naar een eettentje. Gelukkig zijn deze volop te vinden in Ohrid. We komen uit bij een restaurant bij het Theater, genaamd Gladiator. Hier kiezen we een lokaal gerecht met gehakt en rijst dat gewikkeld is in wijnbladeren. Echt heerlijk en zeker een aanrader.

Bay of Bones

Na deze rustdag is het weer tijd voor een excursie. Met 2 jeeps vertrekken we naar onze eerste stop de Bay of Bones. Hier vind je een nagebouwd paaldorp uit de tijd van 700 - 1200 jaar voor Christus.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-Bay-of-Bones

De naam Bay of Bones komt van het aantal dierlijke botten dat ze in de zee gevonden hebben. Na wat foto’s gemaakt te hebben vervolgen we onze weg weer.

Klooster van St. Naum

Bij het klooster van St. Naum aangekomen lopen we via een voor toeristen aangelegde straat met veel souvenirwinkeltjes en een restaurant door richting het klooster en de kerk van St. Naum.

TravelXL-van-LImburg-MACEDONIE-klooster-van-St-Naum

Het klooster is in 905 gebouwd door de heilige St. Naum zelf en in 910 werd hij er begraven. Omdat het klooster op een rots is gebouwd  heb je een prachtig uitzicht op het meer van Ohrid.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-uitzicht-meer-Ohrid

Boottochtje

Het klooster is gelegen aan de monding van de rivier de Zwarte Drim, waar je met kleine bootjes over kunt varen. Uiteraard maken we zelf ook een tochtje. Al peddelend wordt er door iemand een en ander verteld over de bronnen.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-rivier-Zwarte-Drim

Omdat het water zo helder is kunnen we tot op de bodem kijken en zien we door het zand heen het water opborrelen.

Galicica National Park

Via het prachtige landschap van het Galicica National park vervolgen we onze weg. Wij rijden de hoogte in en genieten van het panoramische uitzicht en maken mooie foto’s.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-Galicia-National-Park

Prespameer

Vervolgens rijden we door naar het Prespameer, dat op het drielandenpunt van Macedonië, Albanië en Griekenland ligt. Het meer is nog  ‘onontdekt’ en van toerisme is bijna geen sprake.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-Prespameer

Na een lekkere lunch vervolgen we onze weg en rijden we langs diverse boomgaarden terug naar onze accommodatie. ’s Avonds speelt het Nederlands elftal een wedstrijd tegen Turkije en we besluiten deze wedstrijd in Ohrid te gaan kijken. Onder het genot van een heerlijke cocktail zien we Nederland helaas verliezen maar dat mag de pret niet drukken.

Boulevard met Nederlands beeld

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt lopen we weer naar het centrum en besluiten we de gehele boulevard af te lopen. We komen langs diverse beelden en het monument voor de Nederlandse schrijver A. den Doolaard. Hij heeft Ohrid voor de Nederlanders op de kaart gezet, dit naar aanleiding van zijn roman ‘De bruiloft der zeven zigeuners’. Naast het monument is er zelfs een plein naar hem vernoemd.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-monument-den-Doolaard

In de avond is het wachten op mijn broer en schoonzus, die ook naar Macedonië komen voor hun vakantie. We overlappen elkaar een aantal dagen en dat is wel zo gezellig. Na aankomst nemen we ze gelijk mee de stad in voor een overheerlijke cocktail.

Fort van Tsaar Samuel

Na een gezamenlijk ontbijt laten we de volgende dag mijn broer en zijn vrouw rustig acclimatiseren en lopen wij de heuvel op waar het fort van Tsaar Samuel te vinden is. Vanaf hier hebben we een supergaaf uitzicht over het meer en we zien zelfs onze accommodatie liggen. Gelukkig houd ik van foto’s maken en met mijn extra zoomlens maak ik een aantal mooie foto’s.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-uitzicht-vanaf-fort-Tsaar-Samuel

We lopen verder en komen uiteindelijk uit bij het kerkje dat op de top van de heuvel ligt. We lopen er omheen en langs de kust terug op zoek naar een cafeetje om een lekker kopje koffie te gaan drinken.

TravelXl-van-Limburg-MACEDONIE-vierkant

In de avond nemen we met z’n vieren een taxi en laten we ons afzetten bij Cuba Libre.

Dat is de vorige keer goed bevallen dus gaan we op herhaling. Ik kies voor een lekkere steak. We genieten wederom van het heerlijke eten, de fijne atmosfeer en het mooie uitzicht.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-Cuba-Libre-by-night

Na het eten lopen we terug naar het centrum van Ohrid en vervolgens door naar onze accommodatie.

Lekker wandelen

De voorlaatste dag besluiten we om met zijn vieren eens niet richting het centrum te lopen, maar vanuit de accommodatie gezien de  andere kant op. We lopen door een woonwijk en vervolgen onze weg langs de kust en uiteindelijk via boomgaarden weer terug.

TravelXL-van-Limburg-MACEDONIE-kust

In de middag maken we een wandeling richting het fort. Aangezien wij dit al van de binnenkant hebben gezien besluiten we een frisje te drinken zodat de anderen op hun gemak het fort kunnen bezoeken.

Laatste uurtjes

Dan is de laatste dag van onze vakantie aangebroken en we besluiten te gaan lunchen bij ons favoriete Italiaans restaurantje. Daarna is het tijd om terug te lopen naar het hotel, onze koffer buiten te zetten en terug te keren naar Nederland.

Tot slot

Macedonië heeft mij positief verrast. Vele bezienswaardigheden op loopafstand en een leuke diversiteit aan restaurantjes en barretjes met een zeer goede prijs-kwaliteitverhouding. Een goede combinatie van een dagje zonnen, wandelen en het maken van een excursie.

Geschreven door: Mariska Hovingh

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp