Maleisië is een prachtig land in Zuid-Oost Azië waar je veel cultuur en natuur kunt vinden. Ook heeft het vriendelijke en gastvrije inwoners, heerlijk eten en een goed klimaat. Na het maken van een cursus over Maleisië, was ik zo gelukkig om mee te mogen op een trip met het Maleisisisch Verkeersbureau om zo een deel van dit land te ontdekken.
In maart vertrekken we met een klein groepje voor een 12 uur durende vlucht naar Kuala Lumpur.
Het is nog vroeg in de ochtend als we aan komen in Kuala Lumpur maar buiten is het al rond de dertig graden. Even wennen voor ons, in onze lange broeken, maar wel heerlijk! Vanaf de luchthaven gaan we direct richting Putrajaya.
Putrajaya
Hier bevinden zich veel kantoren en ambassades die zich buiten de drukte van Kuala Lumpur hebben gevestigd en zo beter bereikbaar zijn.
We lopen onder andere langs het Paleis van Justitie en de roze moskee en hebben een mooi uitzicht over de plaats. We brengen ‘s middags een bezoek aan Taman Botanik, de Botanische Tuinen van Putrajaya, waar we na een wandeling heerlijk lunchen.
Kuala Lumpur
Rond 2 uur stappen we weer de bus in en worden we naar ons hotel in Kuala Lumpur gebracht. Vanuit onze prachtige hotelkamer hebben we een heel mooi uitzicht over de stad. We zijn in Kuala Lumpur!
In de avond dineren we in de ‘Saloma Bistro’ waar we genieten van een heerlijk buffet en een geweldig optreden van Maleisische danseressen.
Op de terugweg naar ons hotel stoppen we nog even bij de beroemde, prachtig verlichte Petronas Twin Towers om wat foto's te maken.
Batu Caves
De volgende ochtend vertrekken we richting de Batu Caves. Om de grotten, die een heilige plaats zijn voor de Hindoeïsten, te bekijken moeten we wel eerst een hoge trap van 272 treden beklimmen.
Onderaan de trap staat een groot gouden beeld van de oorlogsgod Murugan. Tijdens de klim naar boven en ook in de grot zien we Java apen lopen en klimmen. Het is een leuk gezicht, maar we zijn gewaarschuwd om goed op onze spullen te letten. Ze zijn namelijk razendsnel en voor je het weet ben je je tas kwijt!
Nadat we hebben rondgekeken dalen we weer heel voorzichtig alle treden af.
Citytour
We gaan verder met onze Citytour door Kuala Lumpur en bezoeken eerst de Arch Gallery.
Een galerie waar prachtig houtsnijwerk wordt gemaakt en verkocht tegen zeer schappelijke prijzen. Achter glas kun je de zeer bedreven kunstenaars aan het werk zien.
We vervolgen onze weg naar het Sultan Abdul Samad building aan de Merdeka Square.
Het in Moorse stijl opgetrokken gebouw heeft drie koperen koepels en een veertig meter hoge klokkentoren. Het is een mooi en indrukwekkend gebouw!
Petronas Twin Towers
Vervolgens gaan we in de rij staan voor de lift die ons naar de Skybridge van de Petronas Twin Towers brengt.
We mogen hier even rondkijken, foto’s maken en genieten van het uitzicht. Na een kwartier gaan we met de lift nog verder naar boven, de toren in tot in het hoogste punt, de 86e verdieping. Dit is overigens de hoogste Twin Tower van de wereld! Bovenin hebben we een prachtig uitzicht, ook op de andere toren.
Chinatown
Het volgende bezoek is aan Chinatown in Petaling Street. Hier is een hele uitgebreide markt met heel veel koopwaar, het meeste imitatie van de grote merken.
Je moet er flink afdingen en vaak gaan ze wel mee met 30% van de vraagprijs. Hierna gaan we naar het Old China Café voor ons diner. Ook hier krijgen we weer lekker eten en ook, heel apart, blauwe rijst!
Op weg naar het noorden
De volgende ochtend komen we, na een rit van ongeveer 2,5 uur aan in Kuala Kangsar, regio Perak. Hier bezoeken we onder andere de oudste rubberboom van Maleisië, het Enggor handwerkcenter en de Ubudiah Moskee.
We brengen in de middag een bezoek aan de Galeri Sultan Azian Shah, het voormalige paleis van de Sultan die aan het einde van de 19de eeuw werd gebouwd. Sinds ongeveer 10 jaar is het een galerie/museum.
Nadat we hier hebben rondgekeken, gaan we met de bus weer verder naar het noorden.
Naar Belum Rainforest Reserve
In het begin van de avond komen we aan in het Resort dat midden in het regenwoud ligt en waar we de laatste drie nachten zullen verblijven.
We kunnen meteen eten, gaan snel nog even naar onze mooie kamer, duiken onder de regendouche en zijn dan klaar voor ons eerste avontuur. Het spotten van olifanten! We rijden wat heen en weer en spotten een stuk of 10 olifanten. Helaas kunnen we niet stilstaan om foto’s te maken want dit zijn echt grote, sterke dieren en met name als ze jongen hebben is de kans groot dat je wordt aangevallen.
het Temenggor Lake
Als eerste bezoeken we de volgende dag de Herbal Garden, waar we wat uitleg krijgen over de diverse kruiden en geneeskrachtige planten. Vervolgens vertrekken we naar het haventje waar onze speedboot al klaar ligt.
Aangezien het ca 30 graden en erg vochtig is, is het heerlijk om met snelheid op het prachtige Temenggor Lake te varen terwijl we genieten van een prachtig uitzicht. Het is niet echt te beschrijven wat je voelt als je om je heen kijkt, maar dit is zeker aan te raden.
Orang Asli
Onze eerste stop is een klein eiland dat binnen tien minuten rondgelopen kan worden. We bezoeken hier een heel klein dorpje van Orang Asli. Op het moment dat wij er zijn, zijn er een paar vrouwen met ongeveer 12 kinderen.
De mannen zijn een paar dagen op pad om eten te zoeken. Alles gaat hier op de manier zoals dat al tijden gebeurt zonder toeristische franje. Puur naturel dus!
Eens per week komt hier trouwens een leraar langs die op vrijwillige basis Engelse les aan de kinderen geeft. Zo kunnen zij later van het eiland af om verder te leren en krijgen ze een beter toekomstperspectief.
Trekking
Bij een volgend eiland maken we een trekking en gaan we op zoek gaan naar de Rafflesia, de grootste bloem ter wereld.
Hij bloeit slechts één keer per jaar, vijf dagen en sterft dan weer af. Volgens onze reisleider zal er bijna een uitkomen. Het is een steile wandeling die ons door de oudste jungle van Maleisië (ca 130 miljoen jaar) voert over vele bladeren, boomstammen en boomwortels.
Onze gids weet alles van de natuur en stopt regelmatig om ons op mooie plantjes, paddenstoelen en andere fauna te wijzen.
We zien visarenden hoog in de lucht zweven en in de verte ook de beroemde hornbill, bij ons beter bekend als de neushoornvogel. Verder zien we prachtige watervallen en klimmen hierlangs nog verder naar boven.
Soms zijn er stukken touw aan stokken vastgemaakt waar we wat houvast aan hebben. Onderweg zien we een paar rafflesia’s, maar die blijken toch nog niet open te zijn. Morgen een nieuwe kans ... Bij een meertje waar een hoge waterval zijn koele water in stort koelen we even lekker af.
Als we terugvaren naar ons beginpunt, barst er, vlak voordat we aan wal gaan, een tropische regenbui los. We worden uiteraard flink nat, maar de temperatuur blijft rond de 30 graden. De bevolking is hier in elk geval wel blij mee, want het is al te lang droog geweest.
Tweede dag in de jungle
We varen deze keer naar een eilandje waar we een behoorlijke klim gaan maken, naar een hoogte van ongeveer 370 meter. Een echte uitdaging!
Aangezien het de voorgaande dag flink heeft geregend zijn de losliggende bladeren erg vochtig en glad. Dit eiland hebben we gisteren al zien liggen en bovenop de top zagen we een uitzichttoren waarvan we ons afvroegen hoe je hier ooit zou moeten komen. Dat gaan we nu dus ondervinden …
Uitzichttoren
Er wordt ons verteld dat de temperatuur op de top tussen de 40 en 45 graden ligt, maar dat het uitzicht fantastisch is, dus we klimmen hoopvol door! Boven gekomen moet ook de uitzichttoren nog beklommen worden, maar er is niets teveel gezegd! Terwijl wij van het uitzicht genieten horen we apen geluiden als sirenes maken, heel bijzonder.
Nadat we hebben genoten van deze prachtige momenten en op adem zijn gekomen is het weer tijd om langzaam met de afdaling te beginnen. We schuifelen voorzichtig naar beneden, voetje voor voetje, soms achterstevoren en elkaar een hand uitstekend, maar uiteindelijk zijn we weer op de beginplek.
Noorse kwekerijen
We gaan weer aan boord, zwemvesten aan en verder op pad. In de verte zien we een hele rij drijvende gebouwtjes van hout met groene luifeltjes hierboven. Dit blijken Noorse kwekerijen van zwarte tilapia te zijn, die een goede bron van werkgelegenheid in dit gebied zijn.
Likplaats voor olifanten
Bij het volgende eiland dat we aandoen zitten veel mineralen in de grond. Hier is een likplaats voor de olifanten. Aangezien olifanten en ook andere dieren behoefte hebben aan mineralen en deze niet overal aan de oppervlakte zitten, komen zij naar deze plek om de mineralen op te likken. Deze dieren ontmoeten liever geen mensen en komen hier veelal ’s morgens vroeg, zodat ze niet lastig worden gevallen.
We sluipen door de jungle en proberen zachtjes te doen om geen dieren te verjagen. Onderweg ontdekken we verse olifantenpoep, maar helaas komen we de olifanten zelf niet tegen. De likplaats zien we wel en ook hier hebben de olifanten duidelijk hun sporen achtergelaten.
Na deze geweldige tocht varen we weer terug naar ons resort. Dan dineren en snel naar bed, want de volgende dag wordt een vroegertje …
Laatste dag in Melaka
Na het ontbijtbuffet vertrekken we rond 7 uur richting Melaka, waar we rond half 2 arriveren. Dit is een heel ander gebied, met een andere stijl huizen.
De Portugezen en Nederlanders hebben dit stadje vroeger in hun bezit gehad. Hiervan zijn nog vele overblijfselen te vinden, zoals bijvoorbeeld het Stadthuys en grafstenen met Nederlandse namen en teksten bij de kerk. We bezoeken hier de St. Pauls Church en het A’Famosa Fort, een overblijfsel uit de tijd van de Portugese overheersing en nu niet meer dan een ruïne.
Vervolgens brengen wij een bezoek aan het Baba Nyonya Heritage Museum. Het is gehuisvest in een klassiek negentiende eeuws Chinees winkelhuis in Chinatown en gerestaureerd naar de oorspronkelijke staat. Het museum is privé bezit van de familie Chan, die in vroeger tijden tot de rijkste families in Melaka behoorden. Tijdens de rondleiding wordt er verteld over het leven en de gewoontes van deze familie.
Korte cruise
Na het bezoek aan het museum maken we een korte cruise over de Melaka River.
In Jonker Street hebben we nog even de tijd om wat winkeltjes te kijken. Ik koop hier een pakje thee, geproduceerd door ‘Boh’, een bekende theeproducent van de Cameron Highlands. We lunchen en dan is het helaas tijd om richting de luchthaven van Kuala Lumpur te gaan.
Conclusie
Een week is kort, maar ik heb vreselijk genoten en raad iedereen aan om een bezoek aan dit prachtige land te brengen. Zelf zou ik graag nog eens terug gaan want er zijn nog heel veel plaatsen die ik nog niet heb gezien, zoals de Cameron Highlands (theeplantages), de prachtige eilanden en niet te vergeten Maleisisch Borneo.