Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Mijn reisgezelschap bestaat deze keer uit mezelf en mijn man. En geloof me,  het valt niet mee om mijn man mee te krijgen op een stedentrip, dus er ging wat denkwerk aan vooraf om een leuke bestemming te kiezen.

Eén van de dingen die mijn man ‘leuk’ vindt, is voetbal en dus ga ik op zoek naar een stad met een voetbalstadion wat de moeite waard is om te bezoeken.

Engels voetbal schijnt interessant te zijn en al snel kwam ik uit bij Manchester United: de naam zegt het al, een voetbalclub uit Manchester, gelegen ergens in het midden van het Verenigd Koninkrijk met als thuisbasis het populaire Old Trafford stadion.

Na kort overleg is mijn man tevreden over deze keuze en vliegen we voor twee dagen de Noordzee over. Ondanks dat het geen hele grote, internationale stad is, zijn er vele rechtstreekse vluchten vanaf Amsterdam. Waarschijnlijk vanwege het zakelijke karakter van de stad.

Aankomst

Wij gaan niet zakelijk, maar lekker als toerist om er even een paar dagen tussenuit te zijn!
Bij aankomst maken we gelijk kennis met het Mancunian dialect, een grappig accent dat ons doet denken aan de vroegere tv soap ‘Coronation Street’.

Voor we het niet kent: deze langlopende serie ging over het alledaagse leven in een gewone straat in Manchester. Tot op de dag van vandaag is het mogelijk om een filmtour over de set te maken.

Moderne compacte stad

Het begint dus al goed met dat leuke taaltje en hele vriendelijke mensen. Het weer zit ook mee, het is licht bewolkt en de eerste indruk van de stad is, in tegenstelling tot wat we dachten, geen oude vieze industriestad, maar een moderne compacte stad met veel glas en hoge gebouwen, zoals de Beetham tower waarin het Hilton hotel gevestigd is.

Manchester Town Hall

Aangekomen in het centrum maken we gelijk een rondje langs de belangrijkste bezienswaardigheden; dan hebben we dat maar gehad!
Eén daarvan is het Albert Square, een groot mooi plein met diverse belangrijke gebouwen, waaronder de Manchester Town Hall. Aan de buitenkant is het een mooi historisch gebouw en binnenin is het ook zeker de moeite waard.

We mogen maar een klein gedeelte bezoeken, maar de vloeren en plafonds zijn prachtig. De entree is gratis, zoals de meeste musea in Manchester, en de afternoon tea die er geserveerd wordt schijnt heerlijk te zijn. Maar goed, wij zijn er voor het middaguur, dus veel te vroeg voor de thee!

The John Rylands Library

Een straat verder komen we bij The John Rylands Library, een onderdeel van de universiteit van Manchester. Deze relatief kleine bibliotheek heeft een enorme hoeveelheid zeldzame, oude boeken en manuscripten. Maar ook al heb je niets met boeken, het gebouw alleen al is meer dan de moeite waard en de toegang is gratis. Het is net een kathedraal, maar dan vol met boeken!

De entree is heel modern, maar wanneer we eenmaal in de ‘reading room’ van de oude bibliotheek zijn kijken we onze ogen uit. Ik had het al ergens gelezen, maar het voelt alsof je middenin in een Harry Potter film zit.

Castlefield

We lopen verder door de stad en komen bij Castlefield, een beschermd gebied in de stad waar we een 2000-jaar oud Romeins fort bezoeken. Eerst wandelen we door de Romeinse tuin en daarna lopen we langs de kanalen.

Vervolgens bekijken we spoorwegviaducten, ruines met opgegraven funderingen en bewonderen de stadswallen, alles prachtig gerestaureerd en wederom alles gratis. Het is een levendig gedeelte van de stad, veel van de oude, industriële gebouwen zijn inmiddels prachtig gerenoveerd en zijn nu appartementen, restaurants en bars.

St. Mary’s Cathedral

We brengen ook nog een kort bezoek aan de middeleeuwse kathedraal van Manchester, de St. Mary’s Cathedral oftewel de Christ Church.

Het is een redelijk kleine kathedraal, maar toch kan je er bijna niet omheen, zo centraal gelegen en vlak naast het grote reuzenrad. Entree van de kerk is gratis, maar om foto’s te maken moet je £ 1,= betalen.

Arndale shoppingcentre

Niet veel verder, ook midden in het centrum van de stad, komen we bij één van de grootste overdekte winkelcentra van Europa, het Arndale shoppingcentre.

Alle bekende grote winkelketens zijn hier te vinden. Manchester blijkt sowieso een geweldige winkelstad te zijn, er zijn vele andere grote en kleinere winkelcentra met gewone winkels maar ook speciaalzaken en originele, exclusieve boetiekjes. En erg gezellig, met veel straatmuzikanten.

Curry Mile

Na een lange dag zijn we op aanraden van een aardige Brit met de bus in een paar haltes naar de ‘Curry Mile’ gegaan.

In deze straat zijn het grootste aantal Aziatische restaurants van het Verenigd Koninkrijk en we vinden dan ook een restaurantje waar we heerlijk eten.

Een pint in de Tavern

Terug in het centrum nemen we nog een lekkere ‘pint’ in de Tavern op Piccadilly Street, vlak bij ons hotel. Deze (ongeveer) halve liters worden getapt met zo min mogelijk schuim en dus zoveel mogelijk ‘beer’.

Het is gezellig in de pub, iedereen is vriendelijk en uiteraard wordt er over voetbal gepraat. En wij, als Nederlanders, mogen meepraten want wij hebben tenslotte Ajax, Feyenoord en PSV … en dat is zelfs voor zo’n voetbalstad als Manchester niet niks!

Typisch Engels hotel

We overnachten in het typisch Engelse Britannia hotel, een prachtig Victoriaans gebouw met van binnen grote trappen en authentieke kroonluchters.

We hebben dit hotel gekozen vanwege de ligging, in het centrum en vlakbij het treinstation Manchester Piccadilly dat een directe treinverbinding van ca 15 minuten naar de luchthaven heeft.

Openbaar vervoer

Hoewel het centrum van Manchester niet groot is, je kunt alles prima belopen, is het prettig dat het openbaar vervoer goed geregeld is. Bussen en trams rijden af en aan en binnen het centrum zijn zelfs 3 busroutes gratis. Deze “Metroshuttle City Centre” bussen rijden in en om het stadscentrum langs alle bezienswaardigheden, belangrijke bushaltes, treinstations en parkeergarages.

Natuurlijk nemen wij ook de gratis bus! Het is een leuke manier om wat van de stad te zien en zeker aan het eind van de dag, wanneer je, zoals wij,  met de aankopen die we onderweg hebben gedaan, nog een stuk moet lopen, is het lekker makkelijk.

Voetbaldag

We slapen lekker, hoewel het ‘s nachts erg rumoerig is op straat. Maar ja, het is weekend en er zijn veel pubs in de omgeving. Wij zijn uitgeslapen en verheugen ons op een hele dag die gewijd is aan voetbal.

Old Trafford stadion

Na het ontbijt gaan we met de bus naar het Old Trafford stadion, dat trouwens volgens velen een voetbal témpel wordt genoemd.
We bezoeken eerst het Manchester United Museum om ons vervolgens aan te sluiten bij een rondtour door het stadion van een uur, die op verschillende tijdstippen per dag worden georganiseerd.

De tour is zeker de moeite waard, we komen in de kleedkamers (waar de gedragen shirts van de spelers hangen), we mogen op de tribunes zitten en met het stadiongejoel via luidsprekers mogen we door de spelerstunnel naar het veld lopen, maar tót het gras, niet óp het gras. We mogen wel even in de dug-out plaatsnemen.

Gedenktegel

Het hele gebeuren is leuk maar ook leerzaam. Er wordt op gepaste wijze stilgestaan bij de gedenktegel van de vliegramp in München in 1958 waarbij het halve elftal van Manchester United is omgekomen. De stadionklok staat al jaar en dag stil op 3.04 pm, de exacte tijd van het ongeval.

Megastore

Aan het eind van de tour worden we in de Megastore achtergelaten en zien we pas hoe erg het Engelse voetbal ‘leeft’.  Hele gezinnen, vader, moeder en kinderen, maar ook baby’s worden in voetbal outfits gehesen.

Portemonnees, tandenborstels, shampoo, glazen, servies en bestek, alles wordt in grote hoeveelheden gekocht en uiteraard niet voor niets. Het is allemaal best prijzig…!  Maar eerlijk toegeven, wij kopen ook een shirt voor onze zoon.

National Football Museum

Na de Old Trafford ervaring gaan we terug naar de stad want het National Football Museum is aan de beurt.

Het museum, naar eigen zeggen het grootste voetbalmuseum ter wereld, is verdeeld over 6 verdiepingen in het apart vormgegeven Urbis Building. Tot voor kort was het museum gratis, maar inmiddels is de entree £ 10,= pp.
Al met al zijn we een paar uur zoet, het museum staat bol van memorabele voetbalobjecten, (wel voornamelijk op Engels voetbal gericht) waaronder een oud gedragen voetbalshirt van Diego Maradona.

We eten een heerlijke hamburger  in Café football, maar wil je wat luxer uit eten … Sinds kort beschikt het museum ook over een sterren restaurant op de 6e etage.

Etihad Stadium

Onze voetbaldag zit er bijna op en hoewel ik het superleuk vind, heb ik voorlopig meer dan genoeg van, met en over voetbal gehoord en gezien. Maar ik zeg ‘bijna’, want we kunnen Manchester toch niet verlaten zonder heel even een blik te werpen op het ‘Etihad Stadium’.

Dit is de thuishaven van die ándere grote voetbalclub, namelijk Manchester City.
Ook hier worden rondleidingen aangeboden en volgens enthousiaste supporters die ons buiten aanspreken is het bij deze club veel leuker en persoonlijker dan bij die andere club. Dit stadion is ook veel mooier, en ze voetballen veel beter. Maar ja, het zijn dan ook supporters …

Tot slot

Nog een laatste avond, morgenochtend vertrekken we weer naar huis. Manchester is een complete verrassing geworden. Allereerst een  geweldige winkelstad en ten tweede hebben we genoten van het gemoedelijke sfeertje. De lokalen geven je al snel het ‘ons kent ons’ gevoel.

Na twee avonden in dezelfde pub te zijn geweest lijkt het al op een stamkroeg. Voor we op de kruk zitten, staat zonder vragen onze pint al klaar en vol overtuiging zegt de barkeeper “see you tomorrow” als we weggaan. En ja, voetbal is wel een dingetje, je hoeft er zelf niet van te houden, maar je moet het niet erg vinden dat zij dat wel doen, anders wordt het niks in deze stad.
Kortom, Manchester is een superleuke bestemming voor een short break.

TIPS

  • Het National Football Museum is ook een leuk museum voor kinderen, er is een speciale doe- Kids Zone en een ruimte met verschillende interactieve games.
  • Voor nog meer voetbalbeleving kun je Manchester combineren met een dagje Liverpool (50 kilometer, prima treinverbinding in 30 minuten).

 

Geschreven door: Marianne van Hal

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp