Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Op vakantie met een baby? Een gezinsvakantie? Waar ga je dan heen? Als jong gezin wil je het zo comfortabel en aangenaam mogelijk hebben op vakantie. Daarom kozen wij  dit jaar voor Menorca!  Het wordt ook wel het ‘Buggy Island’ genoemd omdat het zo geschikt is voor kleine kinderen en je derhalve veel  buggy’s in de toeristische plaatsen ziet.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-buggy

De rustig aflopende zandstranden op het eiland worden door ouders met jonge kinderen als zeer aangenaam ervaren.  Hotels en vakantieparken zijn op kleine kinderen ingesteld en hebben ook vaak speciale kinderanimatie. Kleine kinderen zijn hier dan ook echt van HARTE WELKOM.

Menorca is het op een na grootste eiland van de eilandengroep Balearen en veel rustiger dan Mallorca en Ibiza. Het wordt ook wel geschreven als Minorca. Letterlijk betekent de naam ‘kleiner eiland’, wat natuurlijk komt omdat het buureiland  Mallorca veel groter is.

De bovenstaande beschrijving viel bij ons zeker in de smaak. Omdat dit onze eerste vakantie met kind wordt, is ook de vluchtduur van slechts 2 uur een pluspunt.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-huurauto

Bij aankomst op Menorca halen wij eerst onze gereserveerde huurauto met kinderzitje op en gaan vervolgens zelf  en route naar onze vakantiebestemming Cala’n Bosch, dat aan de zuidwestelijke punt van Menorca ligt. Het is niet druk op de weg en we kunnen rustig om ons heen kijken. Onze eerste indruk is dat het vooral heuvelachtig  en hier en daar rotsachtig is. Onderweg zien we geregeld koeien langs de weg. De vele koeien zorgen er ook voor dat er de nodige kaasmakerijen op het eiland te vinden zijn.

Cala’n Bosch

Na een rit van circa 45 minuten komen we aan in Cala’n Bosch, een gezellig havenplaatsje. Cala’n Bosch is een populaire toeristenplaats met twee prachtige baaien  met wit zandstrand. Het grootste strand vind je aan de oostzijde van de plaats, voor de wijk Son Xoriguer.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Cala'n-Bosch-strand

Het andere en kleinere strand ligt in een smalle, diepe inham ten zuidoosten van het centrum. Op beide zandstranden kun je ligstoelen en parasols huren.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Cala'n-Bosch-baai

Cala’n Bosch bestaat  voornamelijk uit kindvriendelijke accommodaties die aan een beschutte baai liggen. Bij aankomst blijkt dat wij vanaf ons appartement  een fantastisch uitzicht over het strand, de zee en Mallorca hebben. Na ons geïnstalleerd te hebben, gaan we op pad. Ons complex is ideaal gelegen want we lopen binnen 5 minuten het centrum in. Omdat bootjes altijd een grote aantrekkingskracht hebben, gaan we eerst naar de haven die via een zeer smalle inham bereikt kan worden.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Cala'n Bosch-haven

Bij de haven bevindt zich ook het gezellige centrum van Cala’n Bosch. Het heeft een klein winkelcentrum en diverse horecagelegenheden, die zich met name langs de kade bevinden. We besluiten even een drankje te nemen op een van de terrasjes bij de haven, waar we een prima zicht hebben op alle bedrijvigheid  om ons heen.  Vanaf hier vertrekken ook diverse excursies met een glasbodem boot.

Later blijkt dat er ’s avonds in de haven ook  een gezellige drukte heerst.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Cala'n-Bosch-haven-avond

Je merkt dat de restaurants goed zijn ingespeeld op kinderen. Kinderstoelen, kindermenu’s en kleurplaten met potloden zijn hier in overvloed. Bij de meeste restaurants krijg je snel eten geserveerd en hoeft je niet al te lang te wachten.

Bij de haven is ook een kinderspeelpark met diverse speeltoestellen, zoals luchtkussens, trampolines en botsauto’s. Daarna kun je terecht bij een van de ijssalons voor een heerlijk hoorntje ijs.

Activiteiten

We lopen in slechts een paar minuten van de haven van Cala’n Bosch naar het waterpark Aquapark. Dit park heeft diverse glijbanen en zwembaden, maar daarnaast ook trampolines en een kartbaan. Hier genieten we een hele tijd van alle spetter attracties.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Aquarock

Voor de wandel liefhebbers zijn er verschillende wandelingen mogelijk langs o.a. de kust naar een prachtige onbedorven baai of strandje. Ook is er een oud ruiterpad, dat door de Engelse bezetters in de 18e eeuw langs de kust werd aangelegd en recentelijk als GR (langeafstandswandelpad) is gemarkeerd. Normaal zouden we dit zeker doen, maar met een buggy is dit niet echt ideaal.

Omdat we met vrienden zijn kunnen we zo nu en dan even op  elkaars kinderen passen en hebben we de mogelijkheid om ook een kijkje onderwater te nemen. Zo maken we een mooie duik met helder zicht in de baai bij de vuurtoren van Cala’n Bosch.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-vuurtoren

Ook zijn er prachtige duikmogelijkheden naar riffen, grotten en scheepswrakken. Snorkelen is ook leuk om te doen langs één van de vele baaien die Cala ‘n Bosch rijk is.

Ciutadella

Na enkele dagen rust wordt het tijd voor een leuk cultureel uitstapje met onze huurauto.  Wij gaan naar de  voormalige hoofdstad Ciutadella, die aan de westkust van het eiland ligt. Het is een kleine en levendige stad met een authentiek historisch centrum. Wij slenteren heerlijk rond tussen de barokke en gotische kerken, mooie kleine paleizen en langs de 14e eeuwse kathedraal.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Ciutadella-historisch-centrum

Tevens bezoeken wij  de lokale markt die een paar keer per week georganiseerd wordt. Hier kun je o.a. de meeste verkochte souvenir van Menorca vinden, de leren albarcas, sandalen die in alle mogelijke kleuren te krijgen zijn. Uiteraard willen we ook nog even winkelen in  een van de autovrije winkelstraten. Bij  een prachtige galerij met diverse (souvenir)winkels kopen we nog een paar cadeautjes voor thuis.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Ciutadella-markt

Als we genoeg hebben van het winkelen, drinken we een heerlijk kopje koffie op het terras op het Plaça Nova, waar zich een aantal bars en cafés bevinden. Na de koffie lopen we door naar het vlakbij gelegen Plaça Llibertat, waar zich twee overdekte markten bevinden, waar allerlei verse producten worden verkocht.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Ciutadella-markt-vis

Vanaf de markt loop je zo naar het Museu Diocesà de Menorca en de Capella del Sant Crist, die beide een bezoek waard zijn. Omdat wij met kind en buggy zijn, slaan wij het echter over.

Wij sluiten ons bezoek af met een lunch op een van de vele terrasjes aan de haven. Een (vis) vorkje prikken in de middag of avond is hier zeker de moeite waard.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Ciutadella-haven

Mooie stranden

Met onze huurauto gaan we geregeld op stap en ontdekken we de mooiste stranden. Keus te over want Menorca kent  70 baaien met zand- en rotsstranden; de een nog mooier dan de ander. In het zuiden niet ver van de  toeristische badplaats Cala Galdana bezoeken wij één van de mooiste stranden van Menorca, namelijk Cala Macarella.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Cala-Macarella

Het water in deze prachtige baai, die de vorm heeft van een halve cirkel, is heel helder en heeft een supermooie azuurblauwe kleur.

Aan de noordkust rijden we naar Cala Pregonda, een bijzondere baai met een klein zandstrand. Wij laten onze auto achter op de parkeerplaats bij het nabijgelegen Playa de Binimel-lá en volgen vanaf daar een voetpad naar het strand.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Cala-Pregonda

Omdat er geen faciliteiten op het strand zijn, hebben we een goed gevulde picknickmand mee. Het is heerlijk rustig en we krijgen hier dan ook een echt ‘alleen op de wereld’  gevoel.

Monte Toro

Wij rijden verder met de auto naar het binnenland en komen uit bij de hoogste berg van Menorca, de  Monte Toro (Arabisch voor ‘hoogste berg’) die ruim 350 meter hoog is.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Monte Torre-uitzicht

Hier heb je een waanzinnig uitzicht over het hele eiland. Op heldere dagen kun je vanaf de Monte Toro zowel de noord- als de zuidkust zien. Opmerkelijk is het grote Christusbeeld dat boven op de heuvel staat.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-kerk-Monte-Toro

Verder staat er een 17e eeuwse kerk met een beeld van de heilige Maagd Maria met aan haar voeten een stier. Omdat we nog even wat langer van het uitzicht willen genieten nemen we een verfrissend drankje bij het café annex souvenir winkeltje.

Mahón

Op een van onze laatste dagen rijden wij naar Mahón. De hoofdstad en met zo’n 30.000 inwoners tevens grootste stad van het eiland, die ook wel Maó wordt genoemd, ligt in het oosten van het eiland. Na ongeveer een uur, parkeren we onze huurauto in de parkeergarage en kunnen we direct met de buggy het centrum in lopen.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Mahon

Wij  wandelen door gezellige smalle verkeersvrije straatjes, waarin de meeste winkels gelegen zijn. De oude binnenstad heeft enkele historische gebouwen, waaronder de Santa Maria kerk en het stadhuis uit 1789. De middeleeuwse poort is het enige dat rest van wat eens de muur was die de stad omringde. Nadat we nog even over de markt hebben gelopen, die zich in een oud klooster bevindt, zoeken we een schaduwrijk plekje op een van de gezellige pleinen met terrasjes.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-Mahon-haven

Natuurlijk lopen we ook nog even langs de haven, waar net een groot cruiseschip van een Italiaanse rederij ligt. Omdat de haven 5 km lang en de kade meer dan 1 km op zijn breedste punt is,kunnen hier  met gemak zelfs een aantal cruiseschepen aanmeren.

In de haven zijn ook nog wat resten van het Sant Felip kasteel en fort La Mola te vinden.

TravelXL-van-Limburg-MENORCA-la-Mola

Beste reistijd

Menorca heeft een mediterraan klimaat, wat betekent dat het vanaf april aangenaam begint te worden. De warmste maanden zijn juli, augustus en september, maar ook in het voor- en najaar is het prettig vertoeven op Menorca. In de winter worden er geen pakketreizen naar Menorca aangeboden.

Conclusie

Wij vonden er  prachtige stranden, indrukwekkende natuur en hebben allerlei leuke uitjes met onze huurauto ondernomen. Dit alles tezamen met de korte reistijd, de prettige accommodatie en het prachtige weer hebben er voor gezorgd dat we, als jong gezin, hebben genoten van een heerlijke vakantie.  Kindvriendelijk is dit Spaanse eiland zeker!

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp