Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

New York is zonder twijfel één van de meest dynamische steden ter wereld. Ze heeft alles te bieden van cultuur, architectuur, shopping, multi culti eten tot het enerverende stadsleven. New York kun je niet omschrijven, maar moet je zelf meemaken. Het is een stad die op iedereen een overweldigende indruk achter zal laten.

New York stond al lang op mijn verlanglijstje en toen ik dan ook hoorde dat ik in februari mee mocht op studiereis, waarbij vooral Manhattan verkend zou gaan worden, sprong ik een gat in de lucht.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-skyline

Na een vlucht van ca 6 uur komen we in de avond aan in New York. De paspoortcontrole duurt lang, maar als we daar eindelijk door heen zijn, worden we in 45 minuten naar ons hotel voor de komende 3 nachten gebracht. Ons hotel blijkt in The Upper West Side te liggen met Central Park (en een metrostation) om de hoek. Samen met een collega heb ik een mooie one bedroom suite op de 24e verdieping met een schitterend uitzicht op de stad.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-zonsondergang

Na een rondleiding door het hotel en een hapje te hebben gegeten, krijg ik te horen dat ik 1 van de 2 gelukkigen ben die de volgende dag een helikoptervlucht boven New York mag maken. Echt super!

Times Square

Omdat we nu eindelijk hier zijn, willen we geen moment verspillen en besluiten we om nog even naar Times Square te gaan. We trekken snel warme kleding aan en gaan er met de metro naar toe. Daar aangekomen genieten we van deze geweldige plek in New York. Ondanks het tijdstip is het een bruisend gebeuren, veel lichtreclames, hordes mensen een zee van yellow cabs, kortom; alles wat we er van verwacht hadden.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-Times-Square

Nadat we nog even naar de M&M winkel op Times Square zijn geweest, nemen we de metro terug naar ons hotel.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-M&M

Moe maar voldaan gaan we naar bed. Ik heb door het tijdsverschil, de gedachte dat ik in New York ben en morgen ook nog een helikoptervlucht ga maken, moeite om in slaap te komen.

Bustour

Na een nacht (waarin ik voor mijn gevoel maar 2 uur geslapen heb) en een lekker ontbijt, staat er om 10 uur een bus voor ons hotel klaar om een ‘Sex and the City & NY TV & Movie sites tour’ mee te maken. Ik heb nog nooit een aflevering van ‘Sex and the City’ gezien en laat het allemaal maar over mij heen komen.

TravelXL-van-Limburg- NewYork-Flatiron-Building

Onderweg kijk ik mijn ogen uit en probeer ik natuurlijk mooie foto’s te maken.

Bibliotheek

Onderweg stappen we uit om de bibliotheek wat beter te bekijken, we gaan ook naar binnen. Het is zowel van buiten als van binnen een imposant en prachtig gebouw!

TravelXL-van-Limburg-NewYork-bibliotheek

Greenwich

Ook maken we een wandeling door de wijk Greenwich. Deze wijk is erg populair bij kunstenaars, schrijvers en intellectuelen. Washington Square Park en de vele rijtjeshuizen lijken stil te hebben gestaan in de tijd. Het park, dat erg populair is bij filmproducers, is het hart van Greenwich Village. Het park ligt aan de voet van Fifth Avenue en is de plek waar veel skateboarders, goochelaars en straatmuzikanten te vinden zijn.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-Greenwich

Als wij er rondlopen is het er opvallend rustig. En dat is toch wel uniek voor de bruisende stad New York. In de nacht, als er in veel bars live muziek wordt gespeeld, komt Greenwich Village pas echt tot leven. Kortom in dit bruisende deel is altijd iets te doen.

Helicoptervlucht

Na de lunch gaan we op pad voor onze helikoptervlucht. We nemen een taxi om ons op tijd bij de East River Piers te melden. We moeten ons eerst melden, tas in een niet afgesloten kluisje stoppen, een opvouwbaar zwemvest om doen en op een televisiescherm naar een instructie kijken. Dit gebeurt allemaal in een verwarmde tent die vlakbij het helikopterplatform staat. En dan worden we eindelijk geroepen om naar de rode helikopter te gaan.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-helicoptervlucht

We zitten inclusief de piloot met 7 personen in de helikopter als we opstijgen. Het is een geweldige vlucht. We vliegen boven het Vrijheidsbeeld en daarna verder de rivier de Hudson over en hebben zo een prachtig zicht op de skyline van New York. Ik kom ogen te kort en probeer tussendoor ook nog zoveel mogelijk foto’s te maken, zodat ik van deze fantastisch ervaring later nog na kan genieten.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-skyline

Na 15 minuten is de vlucht helaas alweer voorbij. Het was een geweldige ervaring en zeker een aanrader.

Vervolgens gaan we op zoek naar de metro die ons naar Ground Zero kan brengen. Wij hebben in Nederland al een reservering gemaakt voor 17.00 uur. Daar aangekomen moeten we eerst door een security check en kunnen dan naar de plek waar ooit de Twin Towers stonden. Het schemert al een beetje en dat maakt het nog meer bijzonder.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-groundzero

Het voelt als een vredige plek, maar toch komt de dag van 11 september weer naar boven. Je hoort het water naar beneden kletteren en ziet alle namen op de rand staan. We lopen er omheen en de aanblik geeft ons kippenvel.

Wij vervolgen onze citytour met een metrorit naar 5th Avenue. Daar willen we nog even kijken hoe deze beroemde winkelstraat eruit ziet. Je ziet de ene na de andere bekende winkelnaam.

Schaatsen in Central Park

Na even snel een broodje in de Trump Tower te hebben gegeten gaan we naar Central Park, waar we met de hele groep gaan schaatsen (Wollman Rink Skating). Ook dat is weer een hele belevenis. Schaatsen in New York met de skyline op de achtergrond. Als het begint te sneeuwen is het plaatje helemaal compleet!

TravelXL-van-Limburg-NewYork-Central-Park-schaatsbaan

Aan het einde van de avond wandelen we naar Rockefeller center om daar met de supersnelle lift naar de 80e verdieping te gaan voor een uitzicht op The Top of the Rock Observation Deck. Helaas is er door de sneeuw niet veel te zien.

Chinatown

De volgende ochtend besluiten mijn kamergenoot en ik met de metro naar het Financial district te gaan. Van daar uit lopen wij door Chinatown, waar de grootste Aziatische gemeenschap van Noord-Amerika in nauwe straatjes tussen Worth en Hester en East Broadway en West Broadway woont. Er bevinden zich hier duizenden Aziatische winkels en restaurants.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-Chinatown

In de Chinese kruidenwinkels staan altijd mensen in de rij. De markten zijn uitgestald met de meest exotische groenten en fruit. Het is hier een eldorado als men van Aziatisch eten houdt.

Little Italy

We lopen door naar Little Italy, waar zich in de 2e helft van de 19e eeuw enorm veel Italiaanse immigranten vestigden. Tegenwoordig wonen er minder dan 5000 Italianen in Little Italy maar de heerlijke aroma’s van Italiaanse gerechten kan men er nog ruiken.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-Little-Italy

Soho

Uiteindelijk komen we uit in de wijk Soho, het artistieke gedeelte van Manhattan. Soho is een mix van historische gebouwen met her en der verspreid wat ouderwetse watertorens. Voor leuk en goedkoper shoppen dan Fifth Avenue is Soho ‘the place to be’.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-Soho

Het is ontzettend leuk om het verschil van de wijken lopend te ontdekken.

Musical

Na een gezamenlijke lunch gaan we met de hele groep naar de musical Chicago in het Ambassador theater, een klein en oud theater met een gemoedelijke sfeer. Alles speelt zich af op een klein podium met een orkest.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-theater-Chicago

Ondanks dat het geen spektakelstuk is, genieten we enorm van de zang en dans in deze geweldige musical.

Dinnercruise

Als we het theater verlaten, begint het al te schemeren en is het alweer bijna tijd om te gaan eten. We vertrekken met de metro richting Chelsea Pier 62, waar we inchecken voor een dinnercruise. Al varend genieten we 3 uur lang van het eten, de muziek en vooral van het mooie uitzicht op New York by Night. Al die lichtjes zorgen voor een prachtig uitzicht!

TravelXL-van-Limburg-NewYork-Vrijheidsbeeld-zonsondergang

Ondank de erge kou staan we buiten op het moment dat wij langs het verlichte Vrijheidsbeeld varen. Wat een belevenis! Zo komt er aan onze laatste avond al weer een eind …

Op alweer onze laatste dag in New York ontbijten we vroeg en bezoeken we nog 3 hotels. Onderweg gaan wij nog snel even het centraal station binnen. Wat een mooi gebouw is dat.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-Centraal-Station

We lunchen nog even snel bij HB burger en moeten dan toch echt de koffers pakken en uitchecken …

Tot slot

New York is met recht The City That never Sleeps. Zodra je in New York aankomt is er een bepaalde magie die je dag en nacht voelt. De imposante hoge gebouwen gecombineerd met de laagbouw wijken die je ook zo goed van films kent. Bij elke hoek van de straat ben je benieuwd wat je dan weer te zien krijgt.

TravelXL-van-Limburg-NewYork-skyline

Het is een stad met voor elk wat wils. Een stad waar je wel vaker naar toe kunt en moet gaan om alles te ontdekken. Ik ga zeer  zeker nog een keer terug naar deze geweldige stad!

Nog wat tips

  • The New York Pass: Dit is een ideale manier om de bezienswaardigheden van New York te zien. Deze pas kan bij het reserveren van uw pakketreis bijgeboekt worden. U heeft met deze pas gratis entree tot 55 topattracties (o.a. Empire State Building, Statue of Liberty & Ellis Island, Madame Tussaud, American Museum of Natural History). Daarnaast biedt de pas ook een groot aantal kortingen op restaurants (o.a. Hard Rock Cafe) en winkels. Met deze pas hoeft u niet in de rij te staan, maar heeft u meteen toegang. U kunt de pas voor 1,2, 3 of 7 dagen kopen.
  • Helikoptervlucht: Een helicoptervlucht is een geweldige belevenis! Vanuit de lucht is goed te zien hoe New York is opgebouwd. Ter plaatse mag u alleen uw fotocamera en portemonnee (dus geen tas) mee in de helikopter nemen. De rest moet u in een niet afgesloten hokje achter laten. Neem dus niet teveel waardevolle spullen mee. Reserveer de vlucht bij het boeken van uw reis. Dan weet u zeker dat u de vlucht tijdens uw vakantie kunt maken.
  • Ground Zero: Als u van plan bent om ook een bezoek aan Ground Zero te brengen, dan is het verstandig om dit alvast in Nederland te reserveren. Handig om te weten is dat er ter plaatse naar uw paspoort gevraagd kan worden en dat de naam op uw reservering wel overeen moet komen met die op uw paspoort. De entree is gratis, maar u kunt daar wel een donatie doen.

Geschreven door: Monique Boonders

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp