Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Deel 2: Limpopo

Na een paar fantastische dagen in en rond Johannesburg (lees hier) reizen we nu verder om te kijken wat de omgeving te bieden heeft.

We slapen heerlijk in ons hotel in Magaliesburg en worden ’s ochtends door aapjes gewekt, die vrolijk over het dak springen.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Magaliesburg-ochtendlicht

We ontbijten in de tuin waar eendjes en kippetjes ons gezelschap houden en het ochtendlicht prachtig door de bomen schijnt.

The Cradle of Humankind

Na het ontbijt rijdt Nelson ons naar The Cradle of Humankind, de ‘Wieg der Mensheid’. De streek is door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed plaats vanwege het grote aantal gevonden fossielen, waaruit blijkt dat alle huidige wereldbewoners van een kleine groep Afrikaanse mensen afstamt.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Cradle-of-Humankind

The Cradle of Humankind is een van ‘s werelds belangrijkste archeologische vindplaatsen. In 1936 vond een onderzoeker een meer dan 2 miljoen jaar oud skelet van een volwassen aapmens, een dame die in de volksmond bekend staat als Mrs. Ples.

Sterkfontein Caves

We bezoeken de Sterkfontein Caves en leren hier over de interessante geschiedenis van het ontstaan van de mens.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Sterkfontein-caves

We dalen ook af in de grotten die deels opengesteld zijn. Zo zien we vier miljoen jaar oud gesteente en prachtige stalagmieten en stalagtieten.

Maropeng Bezoekerscentrum

Eenmaal boven rijden we door naar het Maropeng Bezoekerscentrum.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Maropeng-bezoekerscentrum

Het bezoekerscentrum wordt gezien als één van de leukste musea in Zuid-Afrika omdat er voor jong en oud veel te beleven valt. Er zijn diverse opgravingen te zien naast interactieve tentoonstellingen en een ondergrondse boottocht.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Maropeng-bezoekerscentrum-boottocht

Magaliesberg Canopy Tour centrum

Dan is het tijd voor actie. We rijden naar het Magaliesberg Canopy Tour centrum, waar we in een tuig en vastzittend aan een katrol over ravijnen zullen slingeren. Het zijn 10 slides, tot 30 meter diep en 140 meter lang. We zijn allemaal zenuwachtig, maar hijsen ons in ons tuig, krijgen netjes een briefing en dan gaan we met jeeps richting startpunt. Ik denk dat ze ons in het gehele gebergte horen gillen en de geweldige begeleiders zullen ons nooit meer vergeten!

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Canopy-tour

Einde van de middag keren we terug naar ons hotel en dineren we in de eetzaal van het hotel.

Richting het noorden

De volgende ochtend verlaten we Magaliesburg en rijden richting het noorden. Het is een behoorlijke rit en het laatste stuk gaat over een onverharde weg. Ook nu verandert het landschap snel en we genieten van prachtige panorama’s.

TravelXL -van-Limburg-LIMPOPO-richting-het-noorden

We zijn opgewonden, want we gaan naar Kololo Game Reserve, gelegen in het hart van het prachtige Waterberg natuurgebied. Kololo grenst aan het ‘Big Five’ gebied Welgevonden Game Reserve. Het is de perfecte safaribestemming: kindvriendelijk en malariavrij. Het is de verblijfplaats van een grote diversiteit aan wild en vogels.

TXL - LIMPOPO - Kololo Game Reserve

Bij aankomst worden we weer hartelijk ontvangen met een drankje. Met twee extra kamergenoten betrekken we de ‘Giraffe’ accommodatie dat een prachtig interieur heeft en schitterend uitzicht biedt!

Eerste Game Drive

Genieten van ons onderkomen doen we later. We kleden ons snel om want we gaan verdeeld over twee jeeps een eerste Game Drive maken over Kololo’s eigen grondgebied.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-game-drive-jeep

We zien o.a. zebra’s, giraffen en wildebeesten. Onderweg stoppen we voor een drankje en een hapje die Lynette en Ryan (de rangers) hebben meegenomen. Tevreden keren we terug naar het hoofdgebouw. De zon gaat onder, we genieten van het prachtige uitzicht en een heerlijke maaltijd en praten over wat we allemaal gezien hebben. We zijn benieuwd wat ons morgen staat te wachten.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-zonsondergang

Welgevonden Game Reserve

De volgende morgen gaan we vroeg uit de veren. Tijd voor een Game Drive bij de buren! In het aangrenzende Welgevonden Game Reserve zit de ‘Big Five’ (olifant, neushoorn, leeuw, buffel en luipaard) en daar gaan we naar op zoek! We rijden door de toegangspoort van Kololo naar Welgevonden en zien de zon opkomen. Parelhoenders blokkeren de weg en lopen lange tijd voor ons uit. Het duurt niet lang eer we geluk hebben, want op onze route staat een vrouwtjes neushoorn met haar jonkie.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-neushoorn-met-kleintje

Ryan zet gelijk de motor stil. Ze slapen allebei nog een beetje en we laten ze op hun gemak wakker worden en wanneer ze het gras inlopen rijden we weer verder. We zien later meer neushoorns, maar ook kudu’s, een hyena, bokkies, wrattenzwijnen, prachtige vogels en een gigantisch grote olifant.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-olifant

Ryan vertelt honderduit over alles wat we zien, het zonnetje schijnt heerlijk en we voelen ons intens gelukkig!

Fietstochtje

Eenmaal terug krijgen we een laat ontbijt en daarna hebben we tijd om van het zonnetje te genieten bij het zwembad. Ik en 3 andere reisgenootjes besluiten eerst een fietstocht te maken, want dat kan namelijk op Kololo’s eigen grondgebied (waar geen gevaarlijk wild rond loopt). Er zijn uitgezette paden en we fietsen o.a. tussen zebra’s, giraffes en aapjes.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-zebra's

De zebra’s kijken nieuwsgieriger naar ons dan andersom. Na onze fietstocht duiken we even het zwembad in en genieten we van het zonnetje.

Op zoek naar een luipaard

Het blijft feest, want in de namiddag gaan we weer een Game Drive maken in Welgevonden. Ik heb zelf al vier van de ‘Big Five’ gezien tijdens mijn vorige reis en vanochtend twee, maar dat luipaard blijft zich elke keer maar verstoppen en staat nog op mijn ‘te zien’ lijst. Het eerste uur komen we van alles tegen, waaronder het Kololo hertje waar de lodge naar vernoemd is.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-gamedrive-met-jeep

Ryan krijgt een bericht over de radio dat er leeuwen gespot zijn en we gaan op zoek maar vinden niets. Dan horen we een groep apen vreselijk hard schreeuwen; er gebeurt iets! Ryan rijdt richting het geluid en uit het niets springt er voor ons een luipaard van de ene kant naar de andere kant van het zandpad. Hij (of zij) vleit neer tussen het gras en we kunnen onze ogen niet geloven!

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-luipaard

De motor gaat uit en we blijven een tijdje staan om hem/haar te bewonderen. Ik schiet wel 50 foto’s en kan mijn geluk niet op!

En ook nog cheeta’s

We willen uren blijven kijken, maar dan krijgt Ryan weer een bericht: dit keer zijn er cheeta’s gespot. We rijden naar de opgegeven locatie, passeren onderweg nog een olifant en vinden niet veel verderop de cheeta’s die een kudu te grazen hebben genomen. Met zijn drietjes genieten ze van hun feestmaal en laten ons in alle rust toekijken.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-cheeta

Geweldig uitkijkpunt

Het wordt donker en we moeten terug naar Kololo. Zowel Lynette als Ryan willen ons nog laten genieten van deze bijzondere tour en we rijden naar een prachtig uitkijkpunt. De zon gaat onder en we genieten van een wijntje en een hapje. Eenmaal bij de poort aangekomen staat een olifant ons op te wachten, alsof hij ons wil begroeten voor we Welgevonden verlaten.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Welgevonden-ondergaande-zon

Aan de hemel staan een miljoen sterren en ik ben overweldigd door wat ik allemaal gezien heb. We raken niet uitgepraat gedurende ons diner.

Op naar de volgende lodge

De volgende ochtend krijgen we nog een laatste Game Drive over Kololo en aan het einde van de ochtend verlaten we met moeite deze betoverende plek.  We gaan naar het plaatsje Louis Trichardt, gelegen aan de voet van de Soutpansbergen. Onze volgende lodge is een waar paradijsje dat wordt gerund door Nederlandse eigenaren.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-mooie-lodge

We komen laat in de middag aan, betrekken onze accommodatie en krijgen een overheerlijk diner aangeboden begeleid door livemuziek uit de streek.

Rond Makhado

De volgende dag maak ik eerst een wandeling en zie voor het eerst een Baobab boom. Dan gaan we weer met de bus op pad en maken we kennis met het gebied rond Makhado, een streek die arm is in welvaart, maar rijk aan cultuur. Alles wat we zien ademt de Tsonga en Venda cultuur die hier thuishoort.

We volgen met een lokale gids de Ribolla Art Route, een samenwerkingsverband van lokale kunstenaars en ambachtslieden. Een aantal laten hun talenten zien zoals houtbewerkers, Venda drummakers, pottenbakkers en papiermakers.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-houtbewerker

In deze meest arme provincie van Zuid-Afrika zijn wij een bezienswaardigheid, maar ik voel mij geen moment onveilig of ongemakkelijk; integendeel! De mensen hier zijn gezond nieuwsgierig, gaan graag op de foto en delen hun verhalen. Het is een prachtige dag met een kijkje in het dagelijks leven van deze bijzondere culturen!

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-vriendelijke-bevolking

Dineren doen we ’s avonds weer in de lodge en dat is geen straf!

Naar Polokwane

De volgende ochtend genieten we nog even van dit paradijsje en kopen souvenirs voor we vertrekken. Onze laatste dag is aangebroken en we gaan naar Polokwane, een stad vol brede lanen, jacaranda bomen, parken en fonteinen. Polokwane is het agrarische en commerciële centrum van Limpopo, maar ook het culturele centrum van de regio. We komen aan bij het verkeersbureau en krijgen een rondleiding door de stad, die ooit Pietersburg heette. We maken geweldige stops, zoals bij het Hugh Exton Photographic Museum.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Hugh-Exton-Photographic-Museum

Dan rijden we door naar het Peter Mokaba voetbalstadion, bekend onder voetballiefhebbers. Hier werden een aantal belangrijke wedstrijden gespeeld in het WK van 2010. We mogen dit indrukwekkende stadion betreden, krijgen er een lunch aangeboden terwijl er geoefend wordt door een aantal clubs.

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-Peter-Mokaba-voetbalstadion

We ontmoeten er een bijzondere dame, Cecilia Molokwane, oprichter van het Rising Stars Netball team voor jonge vrouwen, die ze aan het sporten krijgt en van de straat houdt! Ze lunchen mee en er wacht ons een verrassing: we spelen een wedstrijd tegen ze, die we natuurlijk verliezen. Het mag de pret niet drukken, het is een mooi einde van een prachtige reis door deze authentieke provincie en dit bijzondere land, waar ik verliefd op ben geworden!

TravelXL-van-Limburg-LIMPOPO-vrouwen-netball-team

Onze tijd in Zuid-Afrika zit er op. We moeten afscheid nemen van Zuid-Afrika, maar ook van Ananda, Marieke en Nelson, die onze reis tot een succes hebben gemaakt. Met moeite lopen we de luchthaven van Polokwane binnen, vliegen we naar Johannesburg en door naar Amsterdam.

Tot slot

Zowel Johannesburg als Limpopo heeft mij enorm verrast op een positieve manier. Zuid-Afrika is zoveel meer dan de Tuinenroute en het Krugerpark! Een groot voordeel vind ik dat dit gebied niet zo toeristisch is. Ga ik terug naar Zuid-Afrika voor een derde keer? Ik hoop het!

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp