Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Noorwegen is een land van ongerepte en adembenemende schoonheid. Het land biedt een gevarieerd landschap van steile fjorden, hoge bergtoppen en ruige wildernis. Stromende watervallen, bloeiende berglandschappen en de middernachtzon maken dat je je gauw thuis voelt in Noorwegen.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-berglandschap

Het land is te groot om in een week helemaal te ontdekken, maar wij bezoeken tijdens een studiereis in 2011 de meest bezochte gebieden en krijgen er op deze manier wel een erg goede indruk van.

Van Nederland naar Kiel

Per luxe touringcar, bestuurd door chauffeur Berend rijden wij via Bremen en Hamburg naar Kiel. Einde van de middag gaan wij aan boord van de Stena Germanica. Het schip vertrekt begin van de avond en zal de volgende ochtend in Göteborg aankomen. Het schip is in 2010 volledig vernieuwd en beschikt over prachtige hutten en faciliteiten. Wij overnachten in 2-persoons hutten en dineren en ontbijten aan boord.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-overtocht

Van Göteborg naar Oslo

In de vroege ochtend loop ik het buitendek op om te zien hoe het schip onder de brug Göteborg binnen vaart. Eenmaal aan land zitten wij gelijk midden in de Zweedse natuur. Wij rijden langs de scherenkust van Zweden naar Oslo en maken een lunchstop bij Tanum Strand, niet ver van de grens met Noorwegen. Het oorspronkelijke vissersdorpje is een gezellige badplaats. Het park waar wij lunchen heeft verschillende vakantiewoningen die verspreid langs de kust liggen; het ziet er uitnodigend uit.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Tanum-Strand

In de middag arriveren wij in Oslo waar wij Belgische gids Hilde ontmoeten, die op onze bus stapt voor een stadstour. Eerst naar de Holmekollen skischans, die in 2010 is gebouwd en al weer te kort is voor verspringers! Eenmaal daar genieten wij van het geweldige uitzicht over Oslo en de nabijgelegen eilanden. Wij rijden door naar het Vigeland Park, gevuld met prachtige beelden van de gelijknamige beeldhouwer.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Oslo-Vigelandpark

Dan door naar het operagebouw, dat een klein kapitaal kostte (een half miljard euro)! Het is een schitterend gebouw en wij lopen zelfs over het dak.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Oslo-operagebouw

Vanaf het operagebouw naar het uitgaansgebied Akerbrygge aan de haven, met een gezellige boulevard vol met eet- en drinkgelegenheden. Wij dineren bij restaurant Louise, dat in maritieme stijl ingericht is en waar het ontzettend lekker eten is. Wij overnachten in een hotel bij Slottsparken.

Van Oslo naar Hemsedal

Vanuit Oslo rijden wij door het dal van de Hallingsdalselva (je moet even oefenen om die Noorse namen uit te spreken). Onderweg passeren wij Utoya, waar zich nog geen maand geleden een vreselijke tragedie heeft afgespeeld.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Utoya

Langs de weg ligt het nog vol met bloemen en wij zijn stil en onder de indruk.

Wij brengen een bezoek aan het plaatsje Flå, waar het Vassfaret Bjørnepark ligt. In dit park leven verschillende dieren en wij zien o.a. beren, elanden en wolven. Het is een geweldig park voor families. Bij de beren vraag ik mij af wie naar wie kijkt, want ze zijn erg nieuwsgierig.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Bjornepark

Na afloop genieten wij van een Noorse maaltijdsoep en rijden naar het Hemsedal met het gelijknamige dorpje.

Hemsedal is een wintersportplaats en één van de meest geliefde skigebieden van Noorwegen! Niet alleen in de winter is deze plaats populair, maar ook in de zomer! De natuur is schitterend en natuurliefhebbers, wandelaars en fietsers genieten hier volop. Wij bezoeken verschillende accommodaties en zijn onder de indruk van de vele mogelijkheden. Daarna door naar Rjukandefossen, een indrukwekkende en krachtige waterval en ik waan mij even middenin een Bob Ross schilderij.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Rjukandevossen

Het heeft veel geregend en het water stroomt volop! Voor de waaghalzen is er een hangbrug naar de overkant van de kolkende rivier om de waterval nog beter te kunnen bewonderen; ik kan niet achterblijven.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-hangbrug

Daarna keren wij wandelend terug naar ons overnachtinghotel. De wandeling is nog een heel avontuur omdat bij een riviertje de brug is verdwenen. Michel, onze held, neemt een aanloop en springt er overheen om een boomstam te pakken en die als brug te laten functioneren. Genoeg spanning voor vandaag, tijd voor diner en een wijntje!

Van Hemsedal naar Voss

Wij verlaten Hemsedal en rijden naar Gol en stappen op de trein naar Myrdal. De route gaat door een bergachtig gebied met tunnels, rivieren, watervallen en meren. In Gol stappen wij op de wereldberoemde Flåmsbane. Dit treintraject is slechts 20 km lang, maar heeft een hoogteverschil van 865 meter! In ongeveer een uur rijden wij van Myrdal naar Flåm.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-trein-naar-Myrdal

Ondertussen genieten wij van schitterende uitzichten, watervallen en passeren wij met een gemiddelde snelheid van 35 km per uur 20 tunnels, 4 watertunnels en een brug. Er wordt gestopt bij Kjosvossen, een indrukwekkende waterval. Er verschijnen vreemde dames halverwege de waterval die nog een show weggeven. Meer als een rode jurk en blonde haren zien wij niet en wat ze zijn blijft een mysterie!

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Kjosvossen

Het eindstation is Flåm, een plaatsje gelegen aan de Aurlandsfjord en aanlegplaats voor vele cruiseschepen en de Hurtigruten schepen. Wij maken een korte cruise over de Aurlandsfjord en Nærøfjord naar Gudvangen, waar Berend op ons wacht. Mijn kamergenote en ik blijven zoveel mogelijk aan dek om van het uitzicht te genieten en te fotograferen. De omgeving is sereen, maar ook mysterieus vanwege de diepe, donkere fjorden.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN- fjord

Aangekomen in Aurlandsfjord rijden wij naar onze accommodatie in Voss. De buitenlucht maakt hongerig en wij genieten van ons diner.

Van Voss naar Bergen

Het is tijd voor een spectaculaire outdoor activiteit! Na een stevig ontbijt vertrekken wij naar het Voss Rafting Center. Iedereen is opgewonden over het avontuur dat ons te wachten staat. Eenmaal bij het centrum aangekomen krijgen wij uitgebreide instructies en een passende outfit voor ons avontuur. De test om te mogen raften bestaat uit een sprong in het koude water om vervolgens door de stroming naar de overkant te zwemmen. Wij zijn gelijk goed wakker. Wij hebben totaal 5 boten en allemaal een begeleider om ons veilig over de rivier de Raundalselva  te leiden. Het is een geweldige ervaring!

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-raften

Onze boot gaat alle kanten op behalve de goede. Wij krijgen het zelfs voor elkaar om vast te komen zitten op een rots en moeten een spectaculaire en diepe duik maken terwijl de andere boten met spanning toekijken.  Dan komt er een wilde rapid, gaan de boten alleen naar beneden en lopen wij langs de waterkant naar een rots. Na een sprong van 5 meter in het diepe water, raften wij verder.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-raften

Na alle rapids achterstevoren te hebben overleefd, is het avontuur ten einde. Onze begeleider heeft volgens mij een week nodig om bij te komen. Het centrum biedt ons na afloop een heerlijke warme maaltijd aan, het zonnetje schijnt en onze dag kan niet meer stuk. Je kunt vanuit dit centrum ook kajakken en mountainbiken.

Wij rijden naar Bergen, de tweede stad van Noorwegen en krijgen van gids Liesbeth een geweldige rondleiding. Bergen is uitnodigend, gezellig en sfeervol.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Bergen-huizen

Aan het begin van de avond verzamelen wij bij de Fløbanen. Een kabelbaan op rails brengt ons naar boven waar wij een geweldig uitzicht over de stad hebben. Op deze magische plek  dineren wij en genieten van een spectaculaire zonsondergang.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Bergen-zonsondergang

Van Bergen naar Geilo

De ochtend staat weer in het teken van een outdoor activiteit. Wij gaan met de kabelbaan naar Mount Ulriken, waar wij een GPS Hike maken. Na een mooie wandeling en heerlijke lunch staat een lange rit naar Geilo op het programma. Het is de mooiste route die wij tot nu toe gereden hebben.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-onderweg

Wij rijden 55 km langs de Hardangerfjord en kijken onze ogen uit. Zo ook bij de Hardangervidda. Wij stoppen regelmatig voor foto’s en pakken af en toe een ferry om verder te kunnen reizen.

Aangekomen in Geilo staat het diner al klaar in ons sfeervolle overnachtinghotel; wij overnachten in de bijbehorende vakantiewoningen.

Van Geilo naar Oslo

Geilo ligt aan de kop van het Hallingdal en is een druk bezochte wintersportplaats. In de zomermaanden is het er rustiger, maar populair onder wandelaars, sportvissers, rafters en mountainbikers. Wij blijven sportief bezig en gaan naar het activiteitencentrum van Geilo voor een 'High Rope Course'.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-high-ropes

Het is een spectaculaire activiteit voor jong en oud waarbij je hindernissen op (letterlijk) hoog niveau neemt. Iedereen slingert als Tarzan of Jane van boom naar boom en het levert lachwekkende situaties en foto’s op.

Nadat we uitgeslingerd zijn, mogen wij met de stoeltjeslift naar de top van Geilo. Daar heeft Berend voor een warm drankje met koek gezorgd. Wij genieten er  van het geweldige uitzicht over Geilo.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Geilo

Daarna opfrissen, Geilo centrum verkennen, lunchen en wij vertrekken weer naar Oslo. De tijd gaat veel te snel. Onderweg nog een korte stop bij het Gordarike Familiepark waar wij de gelegenheid krijgen om een prachtige stavkirke te bekijken.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Stavkirke

Aangekomen in Oslo nemen wij begin van de avond de Stena Saga om de overtocht te maken naar het Deense Frederikshavn. Aan boord genieten wij van een heerlijk dinerbuffet.

Van Frederikshavn naar Ribe

In de ochtend ontschepen wij en stappen in Denemarken aan land. Vanuit de haven rijden wij naar Billund voor een bezoek aan Legoland. Geen enkele familie zal naar Denemarken gaan zonder een bezoek te brengen aan dit wereldberoemde attractiepark. Het park is meerdere malen uitgeroepen tot beste attractiepark van Denemarken en wij hebben de hele middag om ons weer kind te voelen.

TravelXL-van-Limburg-NOORWEGEN-Legoland

’s Avonds een diner en rondleiding door het oudste stadje van Denemarken, Ribe, dat heel sfeervol aandoet. We overnachten in vakantiewoningen.

Tot slot

De studiereis is ten einde. Wij rijden vanuit Ribe terug naar Nederland. Wij hebben genoten van een prachtige reis en zijn onder de indruk van alles wat wij gezien en gedaan hebben. Noorwegen is een aanrader, een land zo puur en gemakkelijk te bereiken. Er is veel om van te genieten en de bevolking is ontzettend vriendelijk.

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp