Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Nadat we al een aantal eilanden aan de oostkant van Griekenland hadden bezocht, wilden we nu ook wel eens de westkant ontdekken. Na wat wikken en wegen hebben we uiteindelijk voor Parga gekozen en dit is een zeer goede keuze geweest!

TravelXL-van-Limburg-PARGA-overzicht-haven-stad

Parga ligt in de bergachtige regio Epirus aan de noordwestkust van Griekenland, niet ver van de Albanese grens tegenover het eiland Corfu. Dit gebied leent zich uitstekend om de nodige antieke bezienswaardigheden en mooie authentieke plaatsen (die nog de echte Griekse sfeer ademen) te bekijken.

Parga

Na een vlucht van maar 2,5 uur landen we op Preveza. De transfer duurt nog ongeveer een uur en dan zijn we in Parga en kan onze vakantie echt beginnen ...

Aangekomen bij ons hotel, dat aan de rand van het centrum is gelegen, worden we hartelijk ontvangen met een welkomstdrankje. Nadat we hebben ingecheckt en ons even hebben opgefrist, lopen we Parga in.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-huizen

We slenteren door smalle straatjes langs Venetiaanse huizen, winkeltjes en restaurantjes met gezellige terrasjes. Het doet gezellig aan en we zijn er meteen van overtuigd dat we ons hier de komende tijd goed zullen vermaken.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-waterkant-huizen

Parga is deels tegen een berghelling aan gebouwd en het is, zeker ’s avonds als alle lichtjes aangaan, een sfeervol gezicht. Het heeft een strand in het centrum, maar ook in de omgeving zijn er fijne stranden te vinden.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-centrum-strand

Zagoria-streek

De volgende dag gaan we meteen met een huurauto op pad naar het natuurpark Zagoria. Na een tocht van ruim twee uur komen we in een erg bergachtig gebied, wat af en toe een heleboel van onze auto vergt. Het is dan ook aan te raden om een auto met iets meer motorvermogen te huren.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Zagoria

We rijden door een geweldig mooie omgeving. Het is er groen en bergachtig met meerdere  uitzichtpunten, waar we natuurlijk geregeld gebruik van maken  met als resultaat foto’s met prachtige vergezichten! Zagoria staat bekend als een echt wandelgebied, maar ook met de auto rijden we door leuke dorpjes en genieten we van de prachtige omgeving.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Megalo-Papingo

In het dorp Megalo Papingo, samen met Mikro Papingo het oudste dorp van de Zagoria streek, stoppen we. We zoeken een terrasje op en genieten hier in alle rust van het uitzicht op het Astraka gebergte. Deze toppen worden ook wel de ‘Torens van Papingo’ genoemd.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Megalo-Papingo

Vanuit de twee dorpen kunnen er prachtige wandelingen gemaakt worden. Ook kun je, in ongeveer 45 minuten, van het ene dorp naar het andere lopen.

Vikos-kloof

Vervolgens zijn wij een stuk afgedaald in de bekende Vikos-kloof, de op één na grootste kloof ter wereld. Alleen de Grand Canyon in de Verenigde Staten is groter. We maken hier natuurlijk weer de nodige foto’s van de kloof en de prachtige natuur.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Vikos-kloof

Let op, trek wel goede wandelschoenen aan, de paden zijn hobbelig, erg steil en er liggen veel (losse) stenen.

Meteora-kloosters

Na 2 dagen in de buurt van Parga gebleven te zijn, staan vandaag de prachtige Meteora-kloosters op het programma. Het is ongeveer 2,5 uur rijden vanuit Parga, maar het is zeer de moeite waard! De in de Meteora streek gebouwde kloosters zijn allemaal bovenop hoge rotsen gebouwd.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Meteora-klooster

Ooit was hier een binnenzee en door eeuwenlange wind- en watererosie hebben de rotsen de vorm van rotsige pilaren gekregen. Tegenwoordig bestaan alleen de kloosters Megalo Meteoro, Varlaam, Agia Triada, Agios Stefanos, Rousanou en Agios Nikolaos Anapafsas nog.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Meteora-klooster

Alle zes de kloosters, die nog steeds in gebruik zijn, staan tegenwoordig op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Wij bezoeken twee van de kloosters. Het is haast niet voor te stellen hoe ze dit in de 9e eeuw voor elkaar hebben gekregen.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Meteora-dichtbij

Er volgt een hele klim, met veel trappen, maar dan zijn we eindelijk bij de ingang. Na entree betaald te hebben, kunnen we naar binnen. Het is een klooster, dus dames dienen er voor te zorgen dat de benen bedekt zijn. Wanneer je te blote benen hebt, kun je gebruik maken van wikkelrokken die bij de kloosters liggen.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Meteora-binnenplaats

Van binnen zijn de kloosters prachtig, maar ook wel erg toeristisch en druk. Indien je op eigen gelegenheid gaat, kun je dan ook het beste vroeg in de ochtend gaan, dan zijn de busladingen met toeristen er nog niet. Ondanks de warmte en drukte, zijn we blij dat we de tocht naar deze bijzondere bouwsels ondernemen. Het is de klim meer dan waard!

Sivota

De volgende dag brengen wij een bezoek aan de badplaats Sivota, die ten noorden van Parga ligt. De weg naar Sivota loopt grotendeels langs de kust zodat we regelmatig een mooi uitzicht op de zee hebben. Sivota is van oorsprong een oud vissersdorpje omringd door heuvels met pijnbomen, cipressen en olijfbomen. Het is een pittoresk havenplaatsje waar veel zeiljachten aanmeren.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Sivota

Naast het haventje ligt het centrum met vele restaurantjes en terrasjes. Na een tijdje het plaatsje verkend te hebben, ploffen we op een gezellig terras neer  waar we, onder het genot van een drankje, heerlijk naar de zeilboten kijken.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Sivota-haven

Na een tijdje vervolgen we onze weg en gaan op zoek naar een strand, waarvan er meerdere zijn in de omgeving van Sivota. We komen uit bij Zavia Beach, een heel gemoedelijk strand waar veel lokale bevolking komt. Een aanrader. Hier genieten we nog van wat uurtjes in de zon.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Zavia-Beach-Sivota

Lefkas

Wij willen toch ook nog graag het typische Griekse eilandgevoel ervaren en bezoeken daarom, nu we de huurauto nog hebben, ook nog het eiland Lefkas. Lefkas is een van de Ionische eilanden en is door middel van een brug verbonden met het vaste land. Het  is een mooi groen eiland met aan de westkust steile rotspartijen waar tussen zich de mooiste stranden van Griekenland bevinden. Als we bovenop de steile hellingen staan, hebben we een adembenemend uitzicht.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Lefkas-uitzicht

Nidri

We vervolgen onze weg verder richting de oostkust naar Nidri, de bekendste badplaats van Lefkas.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Lefkas-Nidri

Rijdend door de hoofdstraat zien we meteen al de nodige winkeltjes, tavernes, restaurants en barretjes. We parkeren de auto en verkennen Nidri verder lopend. Het is er gezellig druk met toeristen. Ook bij de haven, die erg populair is bij zeilers, is er de nodige reuring. Veel flottielje zeiltochten vertrekken vanaf hier en er zijn ook de nodige botenverhuurders.

Porto Katsiki

Na het bezoek aan Nidri rijden we naar Porto Katsiki, waarvan wordt gezegd dat daar het  mooiste strand van Griekenland ligt. Er is geen woord te veel gezegd, wat een prachtig strand is dit!

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Lefkas-Porto-Katsiki

Voor een mooi uitzicht over het strand en de baai van Porto Katsiki moeten we wel wat over hebben. Het beste kun je hiervoor de rots aan de zuidkant van het strand beklimmen, dit levert de mooiste foto’s op. De azuurblauwe zee en witte kiezels van het strand leveren een prachtig plaatje op. Voor degenen die hier ook de zee in willen is het wel even uitkijken, er is een behoorlijke golfslag en de bodem loopt vrij snel af. Vooral met kleine kinderen is het dus oppassen geblazen.

TravelXL-van-Limburg-PARGA-Lefkas-Porto-Katsiki

Na nog even te hebben genoten van dit mooie uitzicht is het al weer tijd om terug te rijden naar Parga. De volgende dag staat de terugreis alweer op het programma. Helaas! Zoals met alle goede vakanties is ook nu weer de tijd tekort. We hebben een goede indruk gekregen van dit mooie deel van Griekenland en zijn vast besloten nog eens terug te keren.

Tot slot

De westkust van Griekenland is, in tegenstelling tot de oostkust, heel erg groen. Je kunt er genieten van mooie pittoreske Griekse plaatsen en prachtige natuur. Je kunt alle kanten op, zowel op het vaste land als op de verschillende eilanden voor de kust. Dus houd je van een combinatie van iets ondernemen en uitrusten, dan is dit een perfecte bestemming!

Geschreven door Samantha van Berk

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp