Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Elk jaar wordt het voor het jaarlijkse vriendinnenweekend moeilijker om een stad te vinden waar niemand nog is geweest. Dit jaar hebben we er voor gekozen om in oktober naar  Porto te gaan. Weer eens wat anders!

Om half 4 gaan we de lucht in en circa 2 uur later landen we al op Porto. We hebben alleen handbagage dus we gaan gelijk door naar de taxi die ons in korte tijd naar onze accommodatie brengt. Heerlijk om de hoek van de Douro!

Omdat het inmiddels al richting etenstijd gaat, gaan we gelijk op zoek naar een restaurant. Al gauw vinden we een leuk tentje. We eten hier een heerlijke Portugese maaltijd met allemaal kleine hapjes en nemen er een wijntje bij. Na een lange gezellige avond gaan we naar bed. Op naar een leuk weekend in het mooi Porto!

Mercado do Bolhao

De tweede dag is aangebroken. Na een lekker ontbijt in ons appartement gaan we eerst naar de markt Mercado do Bolhao om wat vers fruit in te slaan en even gezellig rond te struinen.

Door het grote hoogteverschil tussen 2 straten heeft de markt twee verdiepingen. Je kan er verse producten verkrijgen, fruit, worst, kaas enzovoort. Het aanbod is niet enorm, maar er is genoeg te krijgen.

Se do Porto

Daarna gaan we naar Se do Porto, de kathedraal van Porto. Hij is gelegen in de oude binnenstad en is één van de oudste monumenten van Porto.

Oorspronkelijk was het een vestingkerk. De bouw is gestart rond 1110 en was klaar in de 13e eeuw. Later is de begrafeniskapel voor João Gordo toegevoegd. In de tijd van de Barok zijn er ook nog veel elementen aan de binnen- en buitenkant veranderd. Zo is er door de jaren heen een mooie mix aan bouwstijlen ontstaan.

Torre dos Clerigos

We lunchen in het heerlijke zonnetje, waar we extra van genieten omdat het in Nederland best al fris is. Daarna gaan we naar de Torre dos Clerigos. Deze toren steekt hoog boven Porto uit en kan je vanaf veel plekken in de stad zien.

Torre dos Clérigos is een barokke meesterwerk uit de 18e eeuw. De toren, die is gebouwd van graniet en maar liefst 75 meter hoog is, zit vast aan een kerk en is er door een tussengebouw mee verbonden. Je kan deze toren beklimmen en dat gaan we doen ... Het zijn maar liefst 240 traptreden, maar eenmaal boven genieten we van het adembenemende uitzicht. Het schijnt het hoogste punt van Noord-Portugal te zijn.

Dan is het al weer tijd om te gaan eten. We zoeken een gezellig restaurant uit en maken er weer een lange avond van. Na het diner genieten wij nog van een glaasje Port en wat bijpassende kaas in een gezellig barretje. Heerlijk!

Straatbeeld

De volgende en tevens laatste volledige dag staan we al vroeg op en lopen we door de kleine, schattige straatjes van Porto. Overal door Porto zien we de azulejos, de prachtige, vaak in blauw beschilderde,  keramieken tegels.

Het maakt het straatbeeld erg vrolijk. Ook is er veel street art te vinden. Dit is niet in graffiti stijl in de bekende bolle letters, maar echte kunstwerken van bekende kunstenaars.

Lello e Irmao

Al lopend komen we bij ons doel, de Lello e Irmao, een prachtige boekenwinkel van 125 jaar oud.  Er staat zelfs een rij! Jeetje, we wisten niet dat het zo populair was. De toegang is € 3,= per persoon. Binnen is het prachtig! Er zijn twee verdiepingen en we zien houten muren bewerkt met glas en oude boeken, de mooie gebrandschilderde ramen, de cirkelvormige trappen en het bewerkte plafond.

Wel is het erg druk en we besluiten op een gegeven moment maar weg te gaan.

Treinstation

Nu op naar het treinstation. Het station van Sao Bento, dat in het centrum van Porto ligt, schijnt meer dan 20.000 azulejos te hebben en één van de mooiste stations van de wereld te zijn. Nou, het komt zeker in de buurt!

Het station is gebouwd aan het eind van de 19e eeuw en is vernoemd naar het klooster São Bento de Avé-Maria dat hier eerder stond. In 1916 is de hal helemaal bedekt met azulejos van de schilder Jorge Colaco. Op de tegels worden oude ambachten en militaire gebeurtenissen uit de geschiedenis van Noord-Portugal afgebeeld. Een prachtig gezicht!

Boottochtje

Na een heerlijke lunch besluiten we Porto van een andere kant te bewonderen. We maken een boottocht over de Douro. Het is even zoeken naar de leukste boottocht, er zijn er namelijk meerdere. We besluiten er eentje van ongeveer 1 uur te doen. Het zonnetje schijnt heerlijk en we genieten van het water en de gebouwen langs de oever.

We hebben nu ook een goed zicht op de vele porthuizen en marktjes langs de kant. Na de boottocht besluiten we iets te doen wat je niet mag overslaan wanneer je Porto bezoekt.

Porthuis

We bezoeken een porthuis, waar we een rondleiding kunnen krijgen door de portkelders en daarna een portproeverij. Daar zeggen we geen nee tegen! De kelders zijn heel mooi en we krijgen veel informatie over de verschillende portsoorten en het ontstaan ervan.

Daarna, weer boven de grond, krijgen we een rondleiding door het porthuis zelf en informatie over de eigenaar en het ontstaan van dit porthuis. En dan kunnen we gaan proeven. We krijgen 3 verschillende soorten port om te proeven; twee rode en één witte port. Deze zijn zo lekker dat we besluiten om een fles aan te schaffen.

Hierna is het tijd voor ons laatste diner. Weer genieten we van de Portugese specialiteiten. Dat zullen we zeker gaan missen! Als afsluiter duiken we een cafeetje in waar we nog genieten van onze laatste portjes.

Laatste dag

De volgende dag moeten we weer vroeg op. Onze vlucht vertrekt om 11.00 uur. Helaas hebben wij niet zoveel aan deze dag, behalve dat we de zon zien opkomen in een nog rustig Porto op zondagochtend. Dat heeft ook wel wat!

Tot slot

Na een paar uurtjes landen we op Amsterdam Schiphol en is er al weer een einde gekomen aan een mooie trip naar een prachtige stad! Porto is een aanrader voor mensen die al veel steden hebben gezien en eens wat anders willen. Het lijkt bijvoorbeeld niet op Lissabon, het heeft echt een heel eigen karakter.

 

Geschreven door: Samantha van Berk

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp