Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Begin december is het dan zover! We gaan als verjaardagscadeautje met dochterlief voor vier dagen naar Praag. Ze heeft speciaal voor deze periode gekozen omdat de stad dan al helemaal in de kerstsfeer is. We hebben er zin in!

Op vrijdag hebben we de vroege vlucht van Easyjet naar Praag. Vanuit de lucht hebben we een mooi zicht op de door Praag kronkelende Moldau.

Onze privé taxi, die we in Nederland al hebben geregeld, komt snel opdagen en zet ons af bij ons hotel, dat in de nieuwe stad (Nove Mesto) ligt, tegen de rand van de oude historische stad (Stare Mesto) aan.

Op pad

Nadat we onze koffers in de kamer hebben gezet gaan we er op uit. Eerst even snel wat eten want inmiddels is het wel al half drie en ook het eerste Tsjechische biertje is al snel een feit. We lopen op de bonnefooi naar de oude stad en zien wel wat we tegenkomen. Al lopend vallen we van de ene verbazing in de andere, wat een prachtige gebouwen!

Op een schutting om een bouwplaats heen is een fototentoonstelling van de historie van het Wenceslasplein afgebeeld. Interessant om te zien hoe deze plek zich door de eeuwen heen heeft ontwikkeld.

Kerstsfeer

Op veel van de pleinen en pleintjes zijn kerstmarkten en overal is de kerstsfeer volop aanwezig. Er zijn veel kraampjes met typische Tsjechische gerechten zoals worsten, aardappeltjes, champignons en een soort zoete, kaneelachtige spiraalkoeken (Trdelnik).

Kerstmarkt op het Wenceslasplein

Al slenterend komen we als vanzelf op het Wenceslasplein, waar een echt grote kerstmarkt staat. Hier is ook een ‘levende kerststal’ met onder andere een ezel.

Aan weerszijden zijn heel veel winkels en de nodige restaurants. We lopen rond en genieten van de sfeer. Af en toe lopen we een winkel binnen, maar we besluiten toch nog wat door te lopen.

Oude Stadsplein

Al gauw komen we aan op het Oude Stadsplein. Hier is het wereldberoemde Astronomische Uurwerk te zien. Zeker zo in de avond als het mooi is aangelicht is het prachtig!

Ook op dit plein is een leuke kerstmarkt en staat er een enorme kerstboom. Het is er razend druk en we worden zowat overlopen door groepjes toeristen die zich met een gids door de menigte proberen te bewegen.

Ook hier dwalen we wat rond en kijken onze ogen uit. Niet alleen naar de kerstkramen maar ook naar de prachtige gebouwen die allemaal heel mooi verlicht worden.

Sint Nicolaaskerk

Ons oog valt op een mooie kerk met daarvoor 2 beelden aan weerszijden van de ingang. Dit blijkt de Nicolaaskerk te zijn … We besluiten deze ook nog even mee te pakken en bewonderen het fraaie interieur.

Omdat we deze eerste dag toch echt iets willen zien van de burcht, lopen we van het Oude Stadsplein via Parízská, een brede winkelstraat met alleen maar luxe merken zoals Prada, Gucci, Rolex, Louis Vuitton, richting de Moldau. Deze straat loopt door de Joodse wijk Josefov en komt uit bij de Engelenbrug.

Hier vandaan hebben we een mooi zicht op de burcht waar we natuurlijk een foto van maken.

In de buurt van ons hotel, vinden we een restaurant waar we heerlijk eten en plannen maken voor de volgende dag: de Praagse burcht.

Tram 22

De volgende ochtend gaan we, na een lekker ontbijt, op zoek naar een tabakswinkel om kaartjes voor de tram te kopen. We nemen tram 22 die via een leuke toeristische route van het centrum helemaal naar de Burcht rijdt.

Het is zaterdag en we zijn niet de enigen met dit idee … De tram zit flink vol maar gelukkig passen we er nog bij en kunnen we nog naar buiten kijken ook.

De burcht

Aangekomen bij de burcht staat er een enorme rij mensen voor de ingang te wachten. Wij twijfelen nog even maar besluiten dan toch achter aan te sluiten. Nadat we na circa anderhalf uur eindelijk vlakbij de ingang denken te zijn, blijkt dat dit alleen nog maar de security is … Als we die gepasseerd zijn moeten we weer in de rij voor een kaartje.

We besluiten het beperkte programma te doen, daarin zitten wel de meeste entrees voor de hoogtepunten van het complex. Het hele complex is zo groot daar heb je wel een hele dag voor nodig. We maken een rondje en komen zo vanzelf langs de prachtige gebouwen.

Als we om de St. Vituskathedraal heen lopen naar de ingang blijkt ook daar weer een lange rij te staan. Dus slaan we die maar over. We bekijken verder alle gebouwen die we met ons kaartje mogen bezoeken zoals het Koninklijk Paleis, de St. George’s Basiliek en het Rosenberg Paleis.

Het is sowieso een genoegen om hier rond te lopen. Wat is het allemaal prachtig! Maar het is dan ook niet voor niets het grootste burchtcomplex ter wereld. Een stad binnen de stad als het ware.

We lopen hier pakweg 2 uur rond en zien naast bovenstaande fraaie gebouwen ook nog de kerkers en het Gouden Straatje. In dit pittoreske straatje staan elf kleine huisjes die werden gebouwd als onderkomen voor de kasteelwachten. In 1916 woonde de schrijver Franz Kafka een tijdje op nummer 22 en schreef hier in een paar maanden tijd 18 korte verhalen.

Tegenwoordig zijn in de kleine huisjes vooral souvenirwinkeltjes gevestigd en is het er een drukte van jewelste.

Mala Strana

Ondanks onze vermoeide benen lopen we de weg van de burcht naar beneden, een leuke route door een mooi stukje Praag (Mala Strana) aan de andere oever van de Moldau. Als we bijna beneden zijn, zien we een redelijk authentiek uitziend Tsjechisch café en we gaan hier een poging doen om te lunchen. Dat valt nog niet mee aangezien de eigenaar en de kaart ook inderdaad echt Tsjechisch zijn.

Maar goulash en bier kunnen we nog ontcijferen dus het lukt. Dit is uiteraard ook de plek om eens een Slivovitsj (de lokale drank) te proberen.

Karelsbrug

Op naar de Karelsbrug! Ook hier ziet het weer zwart van de mensen, wat is het druk in Praag! Marit vindt het leuk om een foto te maken met moeders op de brug dus lopen we de trap af naar de voet van de brug.

Hij ziet er zo wel heel mooi uit! Het begint inmiddels heel licht te sneeuwen. Krijgen we misschien nog een kerstsfeer ook!

Het wordt al weer wat later op de middag dus we lopen weer richting ons hotel. Als vanzelf komen we weer bij het Oude Stadsplein waar het bijna tijd is voor de ‘show’ van het astronomisch uurwerk. Op gezette tijden gaan er 2 luikjes open waarachter dan een serie figuren voorbij komt. Dit gaat best wel snel maar is leuk om een keer gezien te hebben.

Tot onze verbazing gaan er hierna 2 ramen open van waaruit trompetters ook nog hun bijdrage leveren. Kortom een hele show die we nog even meepakken. Dan is het verder richting hotel om nog even uit te rusten voordat we weer gaan dineren.

Tsjechisch restaurant

Bij aankomst in het hotel vragen we om een typisch Tsjechisch restaurant te reserveren dat we onderweg hebben gespot. Onze verwachtingen worden meer dan beantwoord en we genieten hier van streekgerechten met een goed glas bier.

Na het diner pakken we nog een kerstmarktje mee en nemen we nog een afzakkertje in een klein café.

Joodse wijk

De volgende dag, zondag, gaan we richting Josefov, de oude Joodse wijk. We willen hier het oude Joodse kerkhof bekijken en zien wel wat we verder tegenkomen. Onderweg komen we weer ogen tekort om al het moois aan beelden en gebouwen om ons heen te zien. De Joodse wijk is heel rustig maar het is dan ook zondag.

Wel staat er weer een flinke rij voor de entree van het kerkhof. Wij besluiten om dit dan maar te laten voor wat het is want we hebben even genoeg van rijen.

Rudolfinum

Richting de Moldau komen we langs het Rudolfinum, één van de mooiste concertgebouwen van Praag.

We lopen door naar het plein van de Republiek. Onderweg hier naar toe komen we onder de Kruidtoren door, een mooie middeleeuwse toren die de entree tot het plein markeert.

Municipal House

Onmiddellijk hiernaast, eigenlijk eraan vast, ligt het Municipal House een concertzaal met een prachtige façade.

Aan de overkant van het plein zien we het winkelcentrum Palladium. Het is een fraai winkelcentrum maar we zijn nog niet in de mood voor shoppen. Dat staat voor morgen op de agenda …

Trdelnik

Na de lunch slenteren we nog wat door de oude stad, kijken wat winkels, nemen nog een warme wijn in een café en op een kerstmarkt een Trdelnik gevuld met Nutella. Erg lekker!

We nemen de metro richting hotel; het is maar een paar haltes maar je zal het moeten lopen … Als we de metro uitkomen is alles ineens wit! Het sneeuwt volop en het blijft nog liggen ook. Wat een sfeer zo met al die kerstmarkten.

Even wat uitrusten en dan eropuit voor het diner. Het levert nog wat mooie beelden in de sneeuw op.

Shoppen

Alweer de laatste dag! Bij het ontbijt lezen we dat het in Nederland flink sneeuwt en dat er vluchten zijn uitgevallen, maar de onze (nog) niet …  We besluiten gewoon volgens plan  met de metro naar Arkady Pancrac, een grote shoppingmall, te gaan. Dit is een rechtstreekse verbinding met de metro dus makkelijk om de bagage op te halen als we naar de airport gaan.

Het blijkt een groot winkelcentrum te zijn verdeeld over meerdere verdiepingen. Ook veel internationale modemerken hebben er een vestiging, maar het leukste zijn natuurlijk de lokale winkels. We ‘doen’ het hele winkelcentrum en lunchen er ook in een stijlvolle lunchroom.

Terugreis

Om een uur of drie krijgen wij bericht dat onze terugvlucht niet zal gaan. We gaan terug naar het hotel en, samen met een collega van het reisbureau, koortsachtig op zoek naar alternatieven. Uiteindelijk besluiten we om dezelfde avond met de Flixbus van 22.40 uur van Praag naar Amsterdam te reizen. Deze gaat in circa 15 uur rechtstreeks naar Amsterdam-Sloterdijk, maar wel met 11 stops! De bus is mooi op tijd en we installeren ons redelijk voorin voor een lange nacht …

De wegen zijn echter goed begaanbaar en de chauffeurs rijden rustig maar gestaag door. Pas bij de Nederlandse grens begint het weer te sneeuwen. Aangekomen op Amsterdam-Sloterdijk moeten we dan nog even naar Schiphol om de auto op te halen … Maar dan kunnen we eindelijk naar huis waar we om een uur of vier weer aankomen. Een hele ervaring rijker!

Tot slot

Wat is Praag met sneeuw en in kerstsfeer een mooie stad! Het was door de vele toeristen echter wel erg druk … Daarom zijn we zeker van plan om in de lente of zomer nog eens terug te komen als de zon schijnt en het terrassenweer is!

 

Geschreven door: Peter van Limburg

 

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp