Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

In november van 2011 mag  ik met een aantal collega’s op studiereis naar Puerto Vallarta, dat aan de westkust van Mexico aan de Stille Oceaan ligt. Volgens zeggen heeft het een heerlijk klimaat en is het een badplaats met prachtige stranden,  mooie omgeving en een prima uitgaansleven. Ik ben benieuwd!

We vliegen met een speciaal gecharterde vlucht en daarom zit het toestel  vol met reisagenten en andere genodigden zoals mensen van de pers. Na ruim 11 uur vliegen komen we in de middag op de luchthaven van Puerto Vallarta aan.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-luchthaven

Omdat het  de eerste van (hopelijk) vele vluchten van ArkeFly naar deze bestemming is, wordt het toestel ter plaatse geïnaugureerd. Aan beide zijde van het toestel staat  de brandweer klaar om ons binnen te halen. Wat een mooie en aparte ervaring!

Aankomst

Nadat we onze koffers hebben, worden we in circa 20 minuten naar ons hotel gebracht, waar we worden ontvangen door Mariachi (typisch Mexicaanse groep muzikanten).

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-mariachi

Na het inchecken kunnen we ons even opfrissen, nog een uurtje naar het strand en dan is het al weer tijd voor het diner. Moe van de reis gaan we na het diner allemaal naar bed.

De komende paar dagen zullen we een druk programma hebben dat bestaat uit veel hotelbezoeken (die we hier verder niet zullen beschrijven) afgewisseld met het verkennen van Puerto Vallarta en omgeving.

Puerto Vallarta

De volgende ochtend bezoeken we eerst  wat hotels en gaan we daarna Puerto Vallarta verkennen. De hotels liggen ten noorden van Puerto Vallarta en we zakken langzaam af richting de stad.  Onderweg komen we eerst nog langs de golfbaan (van wereldklasse!) en de jachthaven waar vele prachtige jachten liggen te schitteren in de zon.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-cruiseschip

Ook doen cruiseschepen met grote regelmaat Puerto Vallarta aan als tussenstop. Dit brengt de nodige levendigheid met zich mee. Puerto Vallarta heeft een beschutte ligging in een baai en biedt, mede hierdoor, veel watersport mogelijkheden.

We vervolgen onze weg naar ons lunchadres en daarna is Puerto Vallarta zelf aan de beurt.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-restaurant

Na een heerlijke lunch met fajita’s (een soort pannekoekjes waartussen je vlees en/of groente kunt doen, aangevuld met bonen of guacamole) beginnen we ons bezoek aan Puerto Vallarta aan de noordkant van de stad, die in 2 delen gescheiden wordt door de rivier Rio Cuale.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-winkelstraat

Als eerste bezoeken we het oude centrum met haar vele winkeltjes. Er zijn zowel winkeltjes voor toeristen als winkels waar locals hun inkopen doen. Al met al een gezellige mix in een leuk centrum! Hier vind je ook nog de villa die Richard Burton als liefdesgeschenk gaf aan Elizabeth Taylor. Deze is gelegen aan de Calle Kimberley en is momenteel in gebruik als bed&breakfast.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-centrum

We lopen vanaf het mooie kerkje ‘Our Lady of Guadaloupe’ in 2 minuten naar de boulevard, de Malecón. Langs deze boulevard staan een aantal fraaie sculpturen zoals Los Arcos en El Caballito (het zeepaardje).

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-zeepaardje

De boulevard loopt helemaal langs het strand naar het zuiden en je treft er heel veel leuke restaurantjes en barretjes. Een mooie plek om de dag af te sluiten met een heerlijke cocktail voordat we weer in de bus stappen richting onze accommodatie!

Geweldige show

In de avond krijgen we een excursie aangeboden genaamd Ritmo de la Noche. In de schemering vertrekken we met een boot naar een privé baai. Na 5 kwartier varen komen we aan bij de baai van La Caletas. Hier worden we verrast door de sfeer. Het is inmiddels al donker en de baai is geheel verlicht met kaarsjes.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-baai-la-Caletas

Overal staan er mensen ons op te wachten om ons de weg te wijzen. Alles is in Mexicaanse sfeer. De één speelt trommel en weer een ander beeld iets uit. We vervolgen onze weg en komen uit bij een theater. Hier zien we een show met zang en dans uit de Mexicaanse geschiedenis en cultuur. Het één nog spectaculairder dan het ander en ik geniet er dan ook erg van!

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-baai-la-caletas-trommels

Na de show krijgen we een heerlijk buffet met uiteraard allerlei lokale specialiteiten, wat ik zeker geen straf vind. Al veel te snel moeten we weer naar de boot die ons terug naar de baai van Banderas (Puerta Vallarta) brengt.

Onderweg

De volgende ochtend sta ik vroeg op. Na een heerlijk ontbijt met een van de vele verse sapjes vertrekt de bus om 6.30 uur voor een drie uur durende rit naar San Blas. De zon is nog niet helemaal op en alleen de zonsopkomst is al prachtig.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-tropisch-fruit

Onderweg stoppen we even bij een winkel waar allerlei exotisch fruit verkocht wordt.

Tijdens de bustocht geniet ik van het wisselende landschap. De bergen, met de plantages zoals mango, papaya en tabak, maar ook de huisjes en dorpjes zijn erg indrukwekkend om te zien.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-onderweg-naar-san-blas

San Blas

Aangekomen in San Blas bezoeken we eerst een fort en een kerk die uit de koloniale tijd stammen. Vanaf  hier hebben we een prachtig zicht op de stad.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-san-blas-kerk

Boottocht

Vervolgens is het tijd voor onze boottrip. In bootjes met maximaal 10 personen varen we door de jungle, langs mangrovebomen en we spotten zelfs een aantal krokodillen en schildpadden.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-boottochtje

Super om deze zo eens in het wild te zien. Ook zien we vele verschillende soorten vogels.

Krokodillenfarm

Uiteindelijk stoppen we bij een krokodillenfarm. Hier bevinden zich wat oudere krokodillen die er van hun oude dag liggen te genieten en wat pas geboren krokodilletjes, die er nog best schattig uitzien …

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta- krokodillenfarm

Drankje en lunch

Na deze stop varen we nog zo’n 10 minuten tot we bij een klein restaurantje komen, waar we lekker wat kunnen drinken. Het ligt werkelijk prachtig zo midden in de jungle.

travelxl-van-limburg-puerto-valalrta-restaurantje-jungle

Hierna is het tijd om terug te keren naar de aanlegsteiger om met de bus naar onze lunchplek gebracht te worden. Een groot openlucht restaurant dat supermooi gelegen is aan het strand.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-lunch-bij-strand

Onderweg terug naar ons hotel geniet ik van alles wat er onderweg nog te zien is.

’s Avonds dineren we in een nabij gelegen hotel. We worden verwelkomd met een shotje tequila (typisch Mexicaanse drank), waarna we naar een prachtig uitziend buffet op het strand worden begeleid. Daar krijgen we eerst nog een promotiefilmpje van Puerto Vallarta te zien en dan kunnen we genieten van het heerlijke buffet.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-show

Tegen de tijd dat we aan het dessert toe zijn, komen er wat jongeren in klederdracht op het podium die verschillende dansen ten uitvoer brengen. Dit is  supermooi om te zien. Om de avond compleet te maken krijgen we ter afsluiting een prachtige vuurwerkshow te zien.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-vuurwerk

Na het diner lopen wij op eigen gelegenheid een stukje langs de boulevard. We proeven een beetje van de sfeer, kijken nog wat winkeltjes en nemen nog een cocktail in een Mexicaans barretje.

Met een catamaran

De volgende dag  staan er in de ochtend een aantal hotelbezoeken op het programma en ’s middags  gaan we met een catamaran langs de kustlijn van de baai van Banderas varen. Als we iets verder uit de kust zijn is er een mogelijkheid om te zwemmen en/of te snorkelen. Aangezien de zee niet zo heel helder is, is er onder water helaas niet veel te zien.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-kustlijn

Het uitzicht op Puerto Vallarta vanaf het water is echter super en maakt een hoop goed! Na een uurtje gedobberd te hebben, varen we weer langzaam terug naar de kust. Tijd om ons even op te frissen en klaar te maken voor het afscheidsdiner in het hotel.

Laatste avond

We beginnen met een cocktail aan de zwembadbar om vervolgens op het strand te genieten van een heerlijke Mexicaanse Barbecue.

travelxl-van-limburg-puerto-vallarta-barbecue

Tijdens het eten speelt er een Mariachiband en daarna lekker Mexicaanse Salsa. Heerlijke relaxte muziek. Een mooie afsluiting van een geweldige studiereis.

Tot slot

Puerto Vallarta is een stad die voor elk wat wils heeft. Voor mensen die van basic/low budget houden of van meer luxe. Voor stelletjes en gezinnen. Het prijsniveau in Puerto Vallarta is, vergeleken met Nederland en zelfs met Cancun, veel lager. Veel waar voor uw geld dus!

Zelf zou ik zeker nog eens terug willen naar Puerto Vallarta om lekker te relaxen en meer van de stad en de omgeving te zien. Rond Puerta Vallarta kun je namelijk ook prima mountainbiken, bergklimmen en wandelen en een bezoekje aan het mooiste strand van Puerto Vallarta dat aan de baai van Las Animas ligt (alleen per boot te bereiken) staat ook zeker op mijn lijstje.

Geschreven door: Mariska Hovingh

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp