Facebook
Twitter
Email
WhatsApp

Na veel wikken en wegen tussen verschillende bestemmingen hebben wij uiteindelijk gekozen voor het minder voor de hand liggende Puglia, dat in de hak van Zuid Italië ligt. Volgens de beschrijvingen een rustige, niet toeristische bestemming met authentieke plaatsjes, veel wijngaarden, olijfplantages en eigen lokale keuken en wijnen. We zijn benieuwd!

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-wijngaarden

Eind september vertrekken wij voor 12 dagen naar deze mooie bestemming, die in het Nederlands ook wel Apulië wordt genoemd.

Als we, na een voorspoedige vlucht van circa 2,5 uur, op de luchthaven van Bari aankomen en onze koffers hebben, gaan we op zoek naar de transferbus die ons naar onze accommodatie zal brengen.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Olijfboomplantage

Tijdens de rit vallen ons meteen de vele wijngaarden en olijfboomplantages op. Uiteindelijk komen wij tegen de avond aan bij onze accommodatie, een oude wijnboerderij die nog steeds wijn produceert en die daarnaast omgebouwd is tot een prachtig hotel met een mooi zwembad en sfeervolle tuinen.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-TenutaMoreno-terras

Alleen in dit gebied van Italië wordt zo’n wijn- of olijfboerderij een masseria genoemd. Omdat het al laat is en wij nog geen auto in ons bezit hebben en het dichtstbijzijnde plaatsje op ongeveer 4 kilometer van de accommodatie gelegen is, besluiten we op het terras van het hotel te dineren.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-TenutaMoreno-diner-buiten

Nou, dat is geen straf! Heerlijke lokale gerechten waar de streek om bekend staat! Hierna zoeken wij ons bed op.

Eerste dag

Na  een goede nachtrust in een mooie kamer met groot balkon, ontbijten we weer op hetzelfde heerlijke terras. Als om 10.00 uur onze huurauto bij de accommodatie wordt afgeleverd, is het tijd om een rondje te rijden. We pinnen en doen wat boodschappen in het nabijgelegen plaatsje Mesagne. Een echt Italiaans plaatsje; er zijn geen souvenirwinkeltjes en we merken dat de Engelse taal niet door iedereen gesproken wordt. Dat heeft wel wat!

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-TenutaMoreno-zwembad

Weer terug bij ons hotel liggen wij de rest van de dag heerlijk bij het zwembad.

Castellana grotten

De volgende dag is het tijd om dit mooie gebied met onze huurauto te gaan ontdekken. Als allereerste staan de Castellana grotten op de planning. Deze grotten, die één van de belangrijkste bezienswaardigheden zijn van Puglia, liggen op ongeveer 1,5 uur rijden van ons hotel.

Ze zijn ongeveer 90 miljoen jaar geleden gevormd en zijn 3 km lang waarbij het diepste punt tot wel 72 meter reikt.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Castellana-grotten

Er zijn twee verschillende rondleidingen, één van 50 minuten en één  van 2 uur. Aangezien er vandaag nog meer op de planning staat, besluiten wij die van 50 minuten te doen. Het zijn prachtige grotten met een verzameling van stalagtieten, stalagmieten, fossielen, canyons en verkalkingen van conformaties.

Alberobello

Na de indrukwekkende grotten vervolgen we onze weg naar het plaatsje Alberobello, dat  vooral bekend is vanwege de vele trulli (kleine ronde huisjes met een stenen puntdak) die er staan.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Alberobello-uitzicht

De trulli, ongeveer 1000 in Alberobello, zijn uniek en alleen te vinden in Puglia. Niemand weet waarom juist hier tussen 1600 en 1800 zo veel trulli zijn gebouwd. Er zijn in Alberobello twee wijken met trulli. De ene wijk bestaat uit trulli waarin de toeristenwinkeltjes gevestigd zijn en in de andere wijk worden de trulli echt bewoond.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Alberobello-straatje

Je kan hier zelfs een kijkje nemen in de trullo van een lokale bewoner. Leuk om te zien! De trulli zijn in 1910 tot nationaal monument uitgeroepen en in 1996 werden de trulli van Alberobello opgenomen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Mesagne-avond-kerk

We sluiten deze leuk dag af in Mesagne waar we ook dineren.

Ostuni

Na een paar dagen relaxen bij het hotel, gaan wij weer op pad met onze huurauto. Vandaag gaan wij naar de plaats Ostuni, ook wel het mooiste stadje van Puglia genoemd.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Ostuni

De bijnaam van deze plaats is Citta Bianca, de witte stad, vanwege de vele witte huizen en gebouwen. De plaats is gelegen op een heuvel waardoor je op sommige plekken een mooi ver uitzicht hebt dat tot de zee reikt.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Ostuni-straatje

Na een wandeling door de vele schattige Italiaanse straatjes, drinken wij een drankje op een terras op een gezellig plein.

Strand aan de oostkust

Rond het middaguur rijden wij naar de oostkust van Puglia om lekker op het strand te gaan liggen. We vinden een paar strandjes, maar helaas zijn de faciliteiten al gesloten omdat het wat later in het seizoen is. Ook is het net wat te fris om te gaan liggen en de zee aan deze kant is erg ruw. Jammer, maar later in de vakantie gaan we het weer proberen, maar dan aan de westkust.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Mesagne

Hierna rijden wij terug naar de accommodatie en dineren wij weer in Mesagne.

Olijf masseria

Na wederom een dag bij het zwembad gaan wij vandaag een olijf masseria bezoeken. Het is even zoeken, omdat de bewegwijzering niet altijd even goed is, maar uiteindelijk komen we aan bij de masseria.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Masseria-Brancati

We worden ontvangen door Francesco, die ons ook de rondleiding geeft. Er wordt een heleboel verteld over de geschiedenis van de masseria en de verschillende verwerkingen van de olijfolie in de verschillende tijdsperiodes. Erg leerzaam!

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-olijfboom-op-plantage

Wist je dat er olijven zijn voor de olijfolieproductie en olijven om te eten? Na de rondleiding  proeven we de verschillende olijfoliën en besluiten we een aantal flesjes te kopen. Hierna rijden we nog wat rond en gaan dan terug voor weer een middag relaxen aan het zwembad.

Locorotondo

Omdat wij ervan houden om in een vakantie relaxen te combineren met actief zijn, gaan wij na een dag bij het zwembad weer op pad met de huurauto. Vandaag gaan wij eerst naar het plaatsje Locorotondo dat gebouwd is in de rondte. Dus vandaar de naam Locorotondo.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Locorotondo

Je ziet het al wanneer je aan komt rijden.

We bezoeken een aantal kerken, want daar zijn er erg veel van in elke plaats in dit gebied, maar ons valt op dat deze niet zo uitbundig versierd zijn met bladgoud, schilderijen en andere versiering. Het is wat bescheiden, maar dat maakt ze niet minder mooi.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-kerk

Houd er rekening mee dat in dit gebied echt alles (behalve natuurlijk de restaurants), maar dan ook alles, sluit tijdens de siësta. Dus plan een bezoek aan steden, kerken en bezienswaardigheden in de ochtend of in de late namiddag.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Locorotondo-straatje

Door deze siësta, komt de boel pas tussen half 5 en 5 uur weer op gang en wordt er pas laat in de avond gegeten. Ook als toerist moet je hier rekening mee houden want de restaurants gaan hier pas om half 8 open (en zelfs dan zijn ze nog niet klaar voor de eerste eters) , eerder kun je niet terecht.

Cisternino

Hierna rijden wij door naar Cisternino. Dit vinden wij wat minder gezellig en schattig aandoen. Het is een grotere plaats, maar in het echte historische centrum zijn er toch nog wel wat leuke plekken.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Cisternino-straatje

Hierna gaan wij weer terug en dineren wij weer bij het restaurant van het hotel.

Lecce

Het is weer tijd om op pad te gaan, dit keer naar Lecce. Ook wel de mooiste 17e eeuwse barokstad van dit gebied. Het is inderdaad een mooie plaats met veel kleine straatjes, mooie gebouwen en kerken.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Lecce-kerk

Na een tijdje te hebben rondgelopen, zoeken we een terras op in een gezellig straatje en bestellen we op aanraden van een klant een café Leccese. Dit is koffie met amandelmelk en ijs. Dit smaakt ons goed! Bij het afrekenen moeten we maar € 2,= betalen!

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-Lecce

Sowieso betaal je in dit gebied heel weinig voor eten en drinken. Het is helemaal niet toeristisch. Ook zijn de bezienswaardigheden 9 van de 10 keer gratis te bezoeken. Een leuke meevaller voor de portemonnee.

Westkust

We lopen terug naar de auto en gaan, zoals eerder benoemd, op zoek naar een strand aan de westkust. En we vinden er één! Een heerlijk strand met bedjes en parasols en rustig lichtblauw water. Ook is er weinig wind, dus is het tijd om te zwemmen. Ook voor de bedjes en de parasols hoeven wij niet te betalen, maar deze keer komt dat omdat het seizoen ‘voorbij’ is.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-strand

De tijd gaat snel en op de één na laatste dag leveren we de auto weer in. De rest van de dag relaxen we nog een beetje en de volgende dag worden we alweer opgehaald om met de transfer naar de luchthaven te gaan.

Tot slot

Dit onbekende gebied heeft ons verrast! Het is helemaal niet toeristisch waardoor je echt het idee hebt dat je hier als toerist nog op ontdekkingsreis bent.

TravelXL-van-Limburg-PUGLIA-algemeen

Mooie landschappen, leuke plaatsjes en goed (en goedkoop) eten en drinken. Een echte aanrader als je wat anders dan anders zoekt!

Geschreven door: Samantha van Berk

Facebook
Twitter
Email
WhatsApp